Czy można wyobrazić sobie święta wielkanocne bez słodkich babek i babeczek?
Jeśli jesteście wielbicielami kajmaku, ta babka musi pojawić się na waszym wielkanocnym stole. Jest Słodka, wilgotna, pachnąca bardzo puszysta z czekoladową polewą. Już na sama myśl cieknie ślinka. Gwarantujemy, że zniknie natychmiast ze stołu.
Tej kajmakowej słodyczy nie da się oprzeć! Będzie smakować idealnie z kawą lub herbatą. Zrobienie jej jest proste. Potrzebujecie tylko kilku składników.
Przepis na puszystą kajmakową babkę z polewą
Składniki:
- 3 jajka
- 20 dag masła lub margaryny
- 20 dag (pół puszki) gotowej masy krówkowej
- półtorej szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru
- 1 budyń waniliowy
Polewa:
Zobacz także:
- 20 dag gotowej masy kajmakowej
- pół tabliczki białej czekolady
Dodatkowo:
- Masło lub margaryna do posmarowania foremki
- Bułka tarta do posypania foremki
Sposób przygotowania:
- Masło lub margarynę przełóżcie do miski i utrzyjcie z 4 łyżkami cukru i 3 jajkami.
- Następnie dodajcie masę krówkową i budyń w proszku. Ponownie dokładnie utrzyjcie.
- Na koniec dodajcie półtorej szklanki mąki tortowej i 2 łyżeczki proszku do pieczenia, również dokładnie utrzyjcie na gładką masę.
- Foremkę do pieczenia babki posmarujcie masłem lub margaryną i oprószcie bułką tartą.
- Masę przelejcie do tak przygotowanej foremki.
- Następnie rozgrzejcie piekarnik.
- Babkę włóżcie do nagrzanego piekarnika i pieczcie około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni C do zrumienienia.
- Po tym czasie sprawdźcie suchym patyczkiem czy babka jest dobrze upieczona.
- Jeśli tak, wyjmijcie babkę z piekarnika, ostudźcie i wyłóżcie ją z foremki.
- Dwie kostki czekolady odłóżcie do dekoracji i zetrzyjcie je na tarce.
- Pozostałą czekoladę przełóżcie do miski i roztopcie ją w kąpieli wodnej wraz z kajmakiem.
- Gotową, jeszcze ciepłą polewą udekorujcie upieczoną i ostudzoną babkę.
- Całość posypcie startą czekoladą.
- Tak przygotowaną babkę odstawcie do stężenia. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl