Czy można wyobrazić sobie święta wielkanocne bez słodkich babek i babeczek? 

Jeśli jesteście wielbicielami kajmaku, ta babka musi pojawić się na waszym wielkanocnym stole. Jest Słodka, wilgotna, pachnąca bardzo puszysta z czekoladową polewą. Już na sama myśl cieknie ślinka. Gwarantujemy, że zniknie natychmiast ze stołu.

Tej kajmakowej słodyczy nie da się oprzeć!  Będzie smakować idealnie z kawą lub herbatą. Zrobienie jej jest proste. Potrzebujecie tylko kilku składników. 

Przepis na puszystą kajmakową babkę z polewą

Składniki:

  • 3 jajka
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 20 dag (pół puszki) gotowej masy krówkowej 
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru 
  • 1 budyń waniliowy

 Polewa:

Zobacz także:

  • 20 dag gotowej masy kajmakowej 
  • pół tabliczki białej czekolady 

 Dodatkowo:

  • Masło lub margaryna do posmarowania foremki
  • Bułka tarta do posypania foremki

Sposób przygotowania:

  1. Masło lub margarynę przełóżcie do miski i utrzyjcie z 4 łyżkami cukru i 3 jajkami.
  2. Następnie dodajcie masę krówkową i budyń w proszku. Ponownie dokładnie utrzyjcie. 
  3. Na koniec dodajcie półtorej szklanki mąki tortowej i 2 łyżeczki proszku do pieczenia, również dokładnie utrzyjcie na gładką masę. 
  4. Foremkę do pieczenia babki posmarujcie masłem lub margaryną i oprószcie bułką tartą.
  5. Masę przelejcie do tak przygotowanej foremki.
  6. Następnie rozgrzejcie piekarnik.
  7. Babkę włóżcie do nagrzanego piekarnika i pieczcie około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni C do zrumienienia.
  8. Po tym czasie sprawdźcie suchym patyczkiem czy babka  jest dobrze upieczona. 
  9. Jeśli tak, wyjmijcie babkę z piekarnika, ostudźcie i wyłóżcie ją z foremki. 
  10. Dwie kostki czekolady odłóżcie do dekoracji i zetrzyjcie je na tarce.
  11. Pozostałą czekoladę przełóżcie do miski i roztopcie ją w kąpieli wodnej wraz z kajmakiem. 
  12. Gotową, jeszcze ciepłą polewą udekorujcie upieczoną i ostudzoną babkę.
  13. Całość posypcie startą czekoladą.
  14. Tak przygotowaną babkę odstawcie do stężenia. Smacznego! 

Źródło: gotujmy.pl