Przepis na puszystą kajmakową babkę z polewą. Absolutnie przepyszna
Gotujmy.pl/babeczka35
Newsy

Przepis na puszystą kajmakową babkę z polewą. Absolutnie przepyszna

Idealnie puszysta i miękka babka kajmakowa. Bardzo delikatna w smaku. Polecamy na świąteczny stół.

Czy można wyobrazić sobie święta wielkanocne bez słodkich babek i babeczek? 

Jeśli jesteście wielbicielami kajmaku, ta babka musi pojawić się na waszym wielkanocnym stole. Jest Słodka, wilgotna, pachnąca bardzo puszysta z czekoladową polewą. Już na sama myśl cieknie ślinka. Gwarantujemy, że zniknie natychmiast ze stołu.

Tej kajmakowej słodyczy nie da się oprzeć!  Będzie smakować idealnie z kawą lub herbatą. Zrobienie jej jest proste. Potrzebujecie tylko kilku składników. 

Zobacz także
babka piaskowa przepis

Babka piaskowa, która zawsze się udaje. Ta babcina receptura bije na głowę przepis Magdy Gessler

Robert Makłowicz zdradził recepturę na paschę z twarogu z wiaderka. Przepis jest niezawodny

Robert Makłowicz zdradził recepturę na paschę z twarogu z wiaderka. Przepis jest niezawodny

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na puszystą kajmakową babkę z polewą

Składniki:

  • 3 jajka
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 20 dag (pół puszki) gotowej masy krówkowej 
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru 
  • 1 budyń waniliowy

 Polewa:

  • 20 dag gotowej masy kajmakowej 
  • pół tabliczki białej czekolady 

 Dodatkowo:

  • Masło lub margaryna do posmarowania foremki
  • Bułka tarta do posypania foremki

Sposób przygotowania:

  1. Masło lub margarynę przełóżcie do miski i utrzyjcie z 4 łyżkami cukru i 3 jajkami.
  2. Następnie dodajcie masę krówkową i budyń w proszku. Ponownie dokładnie utrzyjcie. 
  3. Na koniec dodajcie półtorej szklanki mąki tortowej i 2 łyżeczki proszku do pieczenia, również dokładnie utrzyjcie na gładką masę. 
  4. Foremkę do pieczenia babki posmarujcie masłem lub margaryną i oprószcie bułką tartą.
  5. Masę przelejcie do tak przygotowanej foremki.
  6. Następnie rozgrzejcie piekarnik.
  7. Babkę włóżcie do nagrzanego piekarnika i pieczcie około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni C do zrumienienia.
  8. Po tym czasie sprawdźcie suchym patyczkiem czy babka  jest dobrze upieczona. 
  9. Jeśli tak, wyjmijcie babkę z piekarnika, ostudźcie i wyłóżcie ją z foremki. 
  10. Dwie kostki czekolady odłóżcie do dekoracji i zetrzyjcie je na tarce.
  11. Pozostałą czekoladę przełóżcie do miski i roztopcie ją w kąpieli wodnej wraz z kajmakiem. 
  12. Gotową, jeszcze ciepłą polewą udekorujcie upieczoną i ostudzoną babkę.
  13. Całość posypcie startą czekoladą.
  14. Tak przygotowaną babkę odstawcie do stężenia. Smacznego! 

Źródło: gotujmy.pl 

Babka limonkowa to doskonałe ciasto na Wielkanoc. Niebo w gębie
Gotujmy.pl/KatarzynaJ
Newsy
Babka limonkowa to doskonałe ciasto na Wielkanoc. Niebo w gębie
Już za kilka dni będziemy obchodzić święta Wielkiej Nocy. Czy wiecie już, jakie upieczecie w tym roku ciasto? Jeśli nie, to koniecznie sprawdźcie nasz przepis na pyszną i prostą w przygotowaniu babkę limonkową. Idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy i herbaty.

Już w najbliższą niedzielę będziemy obchodzić Wielkanoc. To święto po prostu nie może się obyć bez ciast. W święta wielkanocne zazwyczaj jadamy mazurki, tarty, serniki, paschę oraz wszelkiego rodzaju babki. Co powiecie na tę prostą i smakowitą babkę limonkową? To ciasto praktycznie robi się samo i będzie świetnym dodatkiem do świątecznej kawy i herbaty. Wielkanocna babka limonkowa Babka limonkowa to proste i pyszne ciasto, które nieodłącznie kojarzy nam się z Wielkanocą. Jego przygotowanie zajmie wam maksymalnie 30 minut a efekt smakowy rozpieści podniebienie nawet najbardziej wybrednego smakosza. Do zrobienia tego ciasta wystarczy wam kilka prostych składników i rozgrzany piekarnik. Przygotujcie na święta taką babkę, a wszyscy goście będą się nią zajadać. Składniki: 3 jajka  1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag margaryny 1 średnia limonka Przygotowanie: Jajka razem z cukrem miksujemy do białości. Następnie wsypujemy po troszeczku mąki tortowej, mąki ziemniaczanej oraz proszku. Do masy cienkim strumykiem wlewamy gorącą, rozpuszczoną margarynę. Następnie dodajemy skórkę otartą z limonki oraz świeżo wyciśnięty sok. Starannie miksujemy. Masę wylewamy na wysmarowaną tłuszczem formę do babkę. Pieczemy około 45 minut w temp. 180 stopni. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl

jak upiec babkę cytrynową na wielkanoc
Gotujmy.pl
Newsy
Babka cytrynowa to absolutna podstawa na wielkanocnym stole. Wiemy, co zrobić, żeby była pyszna i wspaniale wilgotna
Babki piaskowe, babki drożdżowe i wreszcie babki cytrynowe. Tych naszych efektowych wypieków, nie może zabraknąć podczas świąt wielkanocnych. Jak upiec tę ostatnią? To nic trudnego!

Babki i mazurki stanowią słodką esencję Wielkiej Nocy. No, może jeszcze do tego duetu należy dodać słodkiego baranka z cukru ze święconki. W kwestii pole manewru jest naprawdę szerokie, jeśli chodzi o masy, ozdoby i polewy. Wśród babek panuje nieco mniejsza dowolność. Wykazać można się dopiero w kontekście przygotowania ozdoby, np. z wykorzystaniem lubianych przez dzieci kolorowych posypek. Ile soku z cytryny można dodać do babki? Zanim jednak przystąpicie do ozdabiania swojej baby, przyłóżcie się do jej wypieku. W przypadku babki cytrynowej, ostrożność należy zachować z dodawaniem soku z cytryny. Na porcję złożoną z dwóch szklanek mąki, sok z jednej cytryny to zdecydowanie odpowiednia dawka. Większa ilość może poskutkować niechcianym zakalcem. Dlatego też, nasza rada w sprawie soku z cytryny jest krótka – lepiej nie przedobrzyć. W końcu lepsze jest wrogiem dobrego, a jedna cytryna wraz ze startą skórką, w zupełności nada wspaniały smak waszemu wypiekowi i zapewni mu odpowiednią wilgotność. Przepis na babkę cytrynową Składniki: 1 kostka margaryny lub masła 1 łyżeczka margaryny lub masła do wysmarowania foremki 2 szklanki cukru pudru 6 jajek Starta skórka z jednej cytryny Wyciśnięty sok z jednej cytryny 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Opcjonalnie – ok. 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy Kasza manna Tabliczka białej czekolady (10 dag) Opcjonalnie – ozdobna posypka do ciast Przygotowanie: Masło lub margarynę utrzyjcie mikserem z cukrem na gładką masę. Dodawajcie do masła z cukrem powoli po jednym jajku i stopniowo ucierajcie masę nadal. Dodajcie do masy jajeczno-tłuszczowo-cukrowej sok z cytryny i skórkę z cytryny i dobrze wymieszajcie. Przesiejcie mąkę, dodajcie do...

Kawowa babka na Wielkanoc
Gotujmy.pl/jaga85
Newsy
Przepis na kawową babkę wielkanocną. Rozpływa się w ustach
Ta pyszna kawowa babka będzie perłą wśród dań na wielkanocnym stole, ale nie tylko. Po świętach można upiec ją również w formie kawowego keksu z kawałkami czekolady. Jej smak was w sobie rozkocha.

Babka to ciasto, które najbardziej kojarzy się nam ze świętami wielkanocnymi. Wśród serników, mazurków i keksów, bez wątpienia wyróżnia się lekkim smakiem oraz oryginalnym kształtem.  Odpowiednio udekorowana lukrem i kolorowymi dodatkami, nie tylko smakuje, ale i pięknie wygląda. Receptur na babkę jest mnóstwo. Drożdżowe, z cytrynową nutą, z rodzynkami, migdałowe czy waniliowe. Możemy eksperymentować do woli. Naszą propozycją na nadchodzące święta jest przepis na kawową babkę , idealną do wielkanocnej kawy i herbaty. Jest pyszna i szybka do zrobienia. To przepis niezawodny i niezastąpiony!  Przepis na kawową babkę  Będziecie potrzebować: 320 g mąki 2 łyżki kawy rozpuszczalnej  4 duże jajka 150 g cukru pudru 3-4 łyżki mleka 160 g margaryny Pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 tabliczka gorzkiej czekolady Szczypta soli Dodatkowo: Foremka z kominkiem o średnicy 24 cm  Tłuszcz do formy Bulka tarta do formy Składniki na polewę i dekorację: 1,5 tabliczki białej czekolady 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej  2 łyżki mleka Płatki migdałowe oraz suszona żurawina do wykonania kwiatków Sposób przygotowania babki: Formę na babkę posmarujcie tłuszczem i posypcie bułką tartą.  Czekoladę pokrójcie w kostkę. Białka oddzielcie od żółtek i ubijcie je na sztywno z dodatkiem szczypty soli.  Zaparzcie kawę w niewielkiej ilości przegotowanej wody tak, by po rozpuszczeniu przybrała konsystencję rozpuszczonej czekolady.  Do miski przełóżcie margarynę, cukier oraz żółtka. Składniki zmiksujcie na gładką, puszystą masę.  Do utartej masy dodajcie rozpuszczoną kawę następnie mąkę, proszek do pieczenia oraz...

Bez tego ciasta Ewa Wachowicz nie wyobraża sobie Wielkanocy. Zdradziła przepis
Adobe Stock/ ONS.pl
Newsy
Bez tego ciasta Ewa Wachowicz nie wyobraża sobie Wielkanocy. Zdradziła przepis
Żadne święta nie mogą się odbyć bez pysznych słodkości. Doskonale z tym zgadza się Ewa Wachowicz, która regularnie na Wielkanoc je przygotowuje. Koniecznie musicie przyrządzić to ciasto według jej receptury, jest przepyszne!

Święta wielkanocne tuż tuż, a to oznacza rychłe przygotowania do tych dni. Gospodynie domowe zaczynają się już krzątać po kuchni i obmyślają menu na tegoroczne świętowanie. Na świątecznym stole oprócz tradycyjnych dań nie może zabraknąć oczywiście słodkich wypieków. Ewa Wachowicz jest jedną z tych osób, które nie wyobrażają sobie Wielkanocy bez babki czy mazurka. Obowiązkowe dania u Ewy Wachowicz Ewa Wachowicz jest jedną z bardziej cenionych osób w dziedzinie kulinariów. Od kilku lat z powodzeniem prowadzi swój program, a także blog czy media społecznościowe, gdzie dzieli się przepisami z odbiorcami. Ostatnio przyznała, że na każdym świątecznym stole nie może zabraknąć typowych słodkości. Z tego też powodu, co roku podczas Wielkanocy goszczą u niej mazurki, babki wielkanocne czy serniki. To wyjątkowe wypieki, które dopełniają całość menu oraz stanowią idealny deser po śniadaniu czy obiedzie. Babka makowa Jednym z ulubionych przepisów wielkanocnych Ewy Wachowicz jest babka makowa. To szybkie, a przede wszystkim bardzo dobre w smaku ciasto. Jest dość proste w przygotowaniu, toteż poradzi sobie z nim każdy laik kulinarny. Ciasto z pewnością zachwyci waszych bliskich i nim się obejrzycie zniknie z talerzy. Sukces gwarantowany! Przepis na babkę makową Składniki: 5 jajek 1 niepełna szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 100 g masła 1 ¼ szklanki mąki 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 200 g maku ¼ szklanki mleka szczypta soli bułka tarta cukier puder do posypania Przygotowanie: Jajka rozbijcie i oddzielcie żółtka od białek. Do żółtek dodajcie szklankę cukru oraz cukier waniliowy. Wszystko utrzyjcie za pomocą miksera do uzyskania białej masy. Do jasnej masy...