Przepis na pstrąga z grilla. Smakuje genialnie dzięki tej marynacie
bernika/gotujmy.pl
Newsy

Przepis na pstrąga z grilla. Smakuje genialnie dzięki tej marynacie

Marynowany pstrąg z grilla smakuje tak dobrze, że po spróbowaniu nie będziecie chcieli jeść już nic innego. Wypróbujcie ten świetny przepis.

Grillowanie kojarzy się głównie ze smażeniem tłustych kiełbas i mocno przyprawionej karkówki. Ale przecież doskonale smakują także grillowane ryby! Gdy raz spróbujecie ryby z grilla, już nigdy nie będziecie chcieli jej jeść inaczej. Wypróbujcie przepis na grillowane pstrągi autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na marynowanego pstrąga z grilla

Do przygotowania smacznych, grillowanych pstrągów, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 3 całe pstrągi
  • 50 ml oliwy
  • 1 cebula
  • Skórka z cytryny
  • Sok z połówki cytryny
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • Pół łyżeczki kurkumy
  • Cebula dymka (zielona część)
  • Cebula
  • Cytryna
  • 1 ząbek czosnku
  • Pieprz czarny mielony
Zobacz także
Jak pozbyć się posmaku mułu z pstrąga? Sprawdzona rada wędkarzy

Jak pozbyć się posmaku mułu z pstrąga? Sprawdzona rada wędkarzy

Przepis na grillowane roladki z bakłażana. Zajadają się nimi nawet mięsożercy

Przepis na grillowane roladki z bakłażana. Zajadają się nimi nawet mięsożercy

Przygotowanie:

  1. Umyjcie i posiekajcie bardzo drobno zieloną część cebuli dymki i natkę pietruszki, a skórkę z cytryny zetrzyjcie na tarce na drobnych oczkach.
  2. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę.
  3. Natkę pietruszki, cebulę dymkę i czosnek włóżcie do miski. Dodajcie 50 ml oliwy, sok z połówki cytryny, skórkę z cytryny oraz po łyżeczce soli, koperku i kolendry. Dodajcie też pół łyżeczki kurkumy i pieprz do smaku. Wymieszajcie.
  4. Pstrągi opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie i natrzyjcie porządnie marynatą. Zamarynowane ryby odłóżcie co najmniej na godzinę do lodówki.
  5. Obierzcie cebulę i pokrójcie w plasterki. Tak samo pokrójcie całą cytrynę.
  6. Do środka pstrągów włóżcie pokrojoną cebulę i cytrynę oraz gałązki lubczyku.
  7. Włóżcie pstrągi do specjalnych kratek do pieczenia ryb na grillu i połóżcie na kratce mocno rozgrzanego grilla. Podczas pieczenia posmarujcie resztką marynaty.
  8. Grillujcie przez około 20 minut, jeżeli macie grill zamykany. Jeśli jest otwarty, grillowanie może potrwać trochę dłużej. Podczas pieczenia pamiętajcie o tym, że ryby trzeba odwrócić na drugą stronę, by się równo podpiekły.

I gotowe! Tak przygotowane pstrągi będą wspaniale smakowały z dodatkiem smacznej sałatki z warzywami. Smacznego!

 

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Sałatka na grilla z sosem pietruszkowym. Pasuje do wszystkich potraw z grilla
Cukiereczek13/Gotujmy.pl
Newsy
Sałatka na grilla z sosem pietruszkowym. Pasuje do wszystkich potraw z grilla
Sałatka na grilla z sosem pietruszkowym świetnie podkreśli smak pieczonych burgerów i karkówek, a także sprawdzi się jako odświeżająca potrawa pośród cięższych, mięsnych dań.

Chociaż pogoda na majówkę  może w tym roku nie dopisywać, okres ten nadal kojarzy się z grillem, a co za tym idzie - z aromatycznymi mięsami w marynacie, kiełbaskami oraz ziemniakami z ogniska. Z tego powodu łączy się grilla wyłącznie z ciężkostrawnymi, ciężkimi daniami – to jednak nieprawda! Dzisiaj coraz częściej serwuje się roślinne zamienniki mięsa, ale także grillowane sery czy warzywa. Obiady na świeżym powietrzu sprzyjają także wyszukiwaniu nowych przepisów na ciekawe sałatki! Lekka sałatka do mięs z grilla Warzywne sałatki odświeżają smak intensywnych mięs z grilla, a także sprawiają, że całość staje się zrównoważonym posiłkiem. Są też alternatywą dla osób na diecie, które liczą kalorie i nie mogą sięgać po karkówki, kiełbasy czy boczek z grilla. Jak przygotować niskokaloryczne sałatki? Unikajcie ciężkich sosów na bazie majonezu oraz wysokokalorycznych dodatków takich jak makaron, ziemniaki, bekon czy sery (np. sałatka z ziemniaków ),  Sałatka grillowa z dressingiem pietruszkowym Świeża i zdrowa propozycja na grilla. Świetnie dopasuje się do grillowanego drobiu, szaszłyków, a także karkówek. Jest także w pełni bezpieczna dla osób na diecie wegańskiej – warto więc ją zapamiętać! Składniki: 1 sałata masłowa, 2 pomidory, 1 mała cebula, 1 puszka kukurydzy, Dressing: 1 pęczek pietruszki, 2 łyżki soku z cytryny, 5-6 łyżek oliwy, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, sól, pieprz. Przygotowanie: Sałatę umyjcie, osuszcie i porwijcie na kawałki. Pomidora pokrójcie w kostkę. Cebulę obierzcie i drobno pokrójcie w kostkę. Kukurydzę odsączcie. Składniki sałatki wymieszajcie ze sobą.  Z natki pietruszki zerwijcie listki....

Podajecie dzieciom potrawy z grilla? Pod żadnym pozorem nie dawajcie im tej rzeczy!
Pixabay
Newsy
Podajecie dzieciom potrawy z grilla? Pod żadnym pozorem nie dawajcie im tej rzeczy!
W głowach grillujących Polaków nieraz pojawia się dylemat - czy można podać tak przyrządzoną kaszankę, kiełbasę czy też inne produkty małym dzieciom? O tym właśnie dowiecie się z treści tego artykułu.

Zacznijmy od krótkich i treściwych faktów. Dania z grilla można podawać dzieciom powyżej 3 roku życia. Eksperci twierdzą, że małe ilości przyrządzonego na ruszcie jedzenia, mogą przyjmować także już dzieci po 1 roku życia. To jednak tylko część prawdy w temacie, który roboczo można zatytułować „dzieci i grill”. Jakich grillowanych potraw nie powinny jeść dzieci? Decydując się na grillowanie z dziećmi, warto mieć na uwadze, że organizm najmłodszych różni się jednak od organizmu dorosłych. Krótko mówiąc, dzieci mogą jeść potrawy z grilla, ale nie wszystkie. Chodzi oczywiście o tłuste, ciężkostrawne potrawy, które niestety królują na rusztach w całej Polsce. Spójrzcie na tę listę – tych produktów nie powinno podawać małym dzieciom: Kiełbasa Kaszanka Parówki Serdelki Wędliny Tłuste karkówki i inne kawałki grillowanego mięsa Zamiast tego, wybierzcie mniej tłuste mięso, np. z piersi kurczaka lub indyka z warzywami, które na pewno nie zaszkodzą delikatnym żołądkom waszych milusińskich. Oto przykładowa lista produktów, które śmiało można przygotować np. zawijając je w folię aluminiową i kładąc na grillowym ruszcie: Papryka Cebula Cukinia Chude mięso z kurczaka Chude mięso z indyka Ziemniaki Ryby Komu jeszcze może zaszkodzić grillowane jedzenie? O tym, że grillowane mięso może zaszkodzić nie tylko dzieciom, pisaliśmy już wcześniej. W jednym z naszych artykułów wspominaliśmy o tym, jak pewien mężczyzna po wspólnym grillu ze znajomymi, kolejnego dnia nie mógł podnieść się ze swojego łóżka. W innym miejscu pisaliśmy z kolei o błędach, które sprawiają, że grillowanie staje się niezwykle niezdrowe. Kliknijcie tutaj, by...

Przepis na łososia z grilla. Zdrowy, pyszny i soczysty
Gotujmy.pl/karita
Newsy
Przepis na łososia z grilla. Zdrowy, pyszny i soczysty
Delikatny i lekki łosoś z grilla w cudownej i aromatycznej cytrynowej marynacie. Doskonały przepis na grillowaną rybę, gdy dbacie o linię.

Przygotujcie lekkiego łososia z grilla zamiast kiełbasy, karkówki albo żeberek. Odpowiednia marynata z cytryny i przypraw sprawi, że mięso ryby będzie soczyste i delikatne oraz pełne smaku. Podajcie grillowanego łososia z czosnkowym sosem tzatziki , szybką 10-minutową sałatką z pomidora i koperku albo prostą wiosenną sałatką . Możecie również ugotować  zielone szparagi  (podawajcie solo, z podsmażoną bułką tartą albo sosem holenderskim), bo właśnie zaczynamy sezon szparagowy. Doskonałym dodatkiem będą również pieczone ziemniaki  à la z ogniska albo nacięte, mocno chrupiące ziemniaczki z piekarnika . Takie danie jest lekkostrawne, a przy tym nie wymaga użycia dużej ilości tłuszczu, dlatego doskonale sprawdzi się, jeśli jesteście na diecie. Doskonałe na obiad, ale również na lekką kolację. Przepis na łososia z grilla Składniki 2 dzwonka z łososia 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżeczki suszonego lubczyku Pół łyżeczki mielonej papryki łagodnej 1 duży ząbek czosnku Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Dzwonka łososia umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie papierowym ręcznikiem. Czosnek obierzcie z łupin i przeciśnijcie przez praskę. W miseczce dobrze wymieszajcie sok z cytryny, oliwę z oliwek wraz z wyciśniętym czosnkiem i dodajcie bazylię, lubczyk oraz mieloną paprykę. Doprawcie do smaku solą i pieprzem. Łososia dokładnie natrzyjcie powstałą marynatą, przykryjcie folią spożywczą i odstawcie do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Łososia nie musicie długo grillować – zazwyczaj wystarczy mu 10-15 minut. Smacznego! Łosoś z piekarnika, gdy nie ma grilla Jeśli nie macie grilla, nie musicie rezygnować z pysznej ryby. Z łatwością...

Majówka już blisko. W Auchan cena grilla zwal z nóg. Takiej promocji jeszcze nie było
AdobeStock
Newsy
Majówka już blisko. W Auchan cena grilla zwala z nóg. Takiej promocji jeszcze nie było
Jeszcze przez dwa dni kupicie grille ogrodowe w sklepach Auchan w bardzo atrakcyjnych cenach! Sprawdźcie szczegóły.

Choć na razie pogoda nie dopisuje, supermarkety już przygotowały atrakcyjne oferty i promocje na majówkę. W sklepach sieci Auchan od dziś do 17 kwietnia można kupić grille węglowe i gazowe w bardzo atrakcyjnych cenach! Warto skorzystać z promocji nawet, jeśli majówka będzie chłodna – w końcu grill się przyda przez całe lato! Grille w Auchan Sieć Auchan przygotowała już promocje na niezbędny w trakcie majówki sprzęt, czyli grille! Sprawdźcie, co możecie kupić teraz dużo taniej: Grill węglowy Apollo: 79,99 zł (było 98,99 zł) Grill rodzinny węglowy Zeus: 249 zł (było 329 zł) Grill węglowy Manchester: 129 zł z kartą Skarbonka (149 zł bez karty) Grill gazowy Indiana 3+1: 799 zł (było 999 zł) Grill gazowy Teksas 4+1: 899 zł (było 1199 zł) Grill gazowy Alaska 3 palniki: 599 zł z kartą Skarbonka (699 zł bez karty) Śpieszcie się, ponieważ promocja potrwa tylko do 17 kwietnia. Przepis na marynowaną karkówkę z grilla Żadne spotkanie przy grillu nie może się obejść bez marynowanej karkówki. Przyrządzicie ją łatwo z poniższego przepisu. Potrzebne wam będą te składniki: Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki kminku mielonego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej 1 łyżeczka pieprzu mielonego 1 łyżeczka cukru ¾ łyżeczki soli 2 łyżki octu winnego 80 ml oleju Przygotowanie: Obierzcie cebulę i czosnek. Cebulę posiekajcie drobno, a czosnek przeciśnijcie przez praskę. Do miski włóżcie pokrojone warzywa, dodajcie wszystkie przyprawy i wlejcie ocet winny oraz olej. Wymieszajcie. Umyjcie karkówkę i osuszcie papierowymi ręcznikami. Podzielcie na kotlety. Włóżcie kotlety z karkówki do zamykanego pojemnika i wlejcie marynatę. Dokładnie natrzyjcie nią...