Grillowanie kojarzy się głównie ze smażeniem tłustych kiełbas i mocno przyprawionej karkówki. Ale przecież doskonale smakują także grillowane ryby! Gdy raz spróbujecie ryby z grilla, już nigdy nie będziecie chcieli jej jeść inaczej. Wypróbujcie przepis na grillowane pstrągi autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl.
Przepis na marynowanego pstrąga z grilla
Do przygotowania smacznych, grillowanych pstrągów, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- 3 całe pstrągi
- 50 ml oliwy
- 1 cebula
- Skórka z cytryny
- Sok z połówki cytryny
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego koperku
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- Pół łyżeczki kurkumy
- Cebula dymka (zielona część)
- Cebula
- Cytryna
- 1 ząbek czosnku
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie:
- Umyjcie i posiekajcie bardzo drobno zieloną część cebuli dymki i natkę pietruszki, a skórkę z cytryny zetrzyjcie na tarce na drobnych oczkach.
- Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę.
- Natkę pietruszki, cebulę dymkę i czosnek włóżcie do miski. Dodajcie 50 ml oliwy, sok z połówki cytryny, skórkę z cytryny oraz po łyżeczce soli, koperku i kolendry. Dodajcie też pół łyżeczki kurkumy i pieprz do smaku. Wymieszajcie.
- Pstrągi opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie i natrzyjcie porządnie marynatą. Zamarynowane ryby odłóżcie co najmniej na godzinę do lodówki.
- Obierzcie cebulę i pokrójcie w plasterki. Tak samo pokrójcie całą cytrynę.
- Do środka pstrągów włóżcie pokrojoną cebulę i cytrynę oraz gałązki lubczyku.
- Włóżcie pstrągi do specjalnych kratek do pieczenia ryb na grillu i połóżcie na kratce mocno rozgrzanego grilla. Podczas pieczenia posmarujcie resztką marynaty.
- Grillujcie przez około 20 minut, jeżeli macie grill zamykany. Jeśli jest otwarty, grillowanie może potrwać trochę dłużej. Podczas pieczenia pamiętajcie o tym, że ryby trzeba odwrócić na drugą stronę, by się równo podpiekły.
I gotowe! Tak przygotowane pstrągi będą wspaniale smakowały z dodatkiem smacznej sałatki z warzywami. Smacznego!
Zobacz także:
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: