
Jeżeli jesteś zmęczona pieczeniem drożdżówek i znudziły ci się ciężkie, maślane ciasta to znaczy, że czas na zmiany! Wypróbuj przepis na puchaty i lekki sernik bez spodu – jest przepyszny!
Uniwersalne ciasto
Sernik można zrobić na wiele sposobów, z różnych rodzajów sera i z rozmaitymi dodatkami. Możemy wykorzystać tradycyjny twaróg lub już gotowy, zmielony biały ser w wiaderku albo serek wiejski czy skyr. Do tego rodzynki, żurawina, skórka pomarańczy lub orzechy – co kto lubi!
Przepis na sernik bez spodu
Do przygotowania tego pulchnego sernika potrzebujecie:
- 1 kg twarogu w wiaderku
- 1 szklankę cukru
- 1 saszetkę cukru wanilinowego
- Pół kostki masła lub margaryny do pieczenia
- 6-7 średniej wielkości jajek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- Aromat do ciasta
- Garść rodzynek, żurawiny lub orzechów – jeśli nie lubicie sernika z dodatkami, to pomińcie ten krok
Przygotowanie
- Najpierw musimy przygotować składniki, które będziemy stopniowo wsypywać do miski miksując ciasto. Oddziel żółtka od białek, a w drugiej misce wymieszaj oba rodzaje mąki. Białka ubij na sztywno.
- W dużej misce za pomocą miksera na najwyższych obrotach ubij masło z cukrem i cukrem wanilinowym. Gdy składniki się połączą, dodawaj po jednym żółtku nie przestając miksować.
- Zmniejsz obroty i zacznij dodawać ser oraz mąkę. Jeśli dodajesz rodzynki, to to jest właściwy moment, aby je wsypać do ciasta!
- Do masy dodaj ubite białka jajek i zamieszaj.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i zaciśnij jej obręcz.
- Na przygotowaną tortownicę wyłóż ciasto i wyrównaj za pomocą szpatułki.
- Następnie włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piecz przez około godzinę.
- Gdy sernik się upiecze, nie wyjmuj go od razu z piekarnika! Uchyl drzwiczki i zostaw ciasto w środku, aż całkowicie ostygnie, a później wstaw je na kilka godzin do lodówki.