sernik przepis
Pixabay
Newsy

Przepis na przepyszny i tani sernik. Robi się w mig. Niebywałe połączenie smaków

Naszła cię ochota na puchaty, delikatny sernik! Wypróbuj przepis na to pyszne i lekkie ciasto!
Katarzyna Wyborska
listopad 26, 2020

Jeżeli jesteś zmęczona pieczeniem drożdżówek i znudziły ci się ciężkie, maślane ciasta to znaczy, że czas na zmiany! Wypróbuj przepis na puchaty i lekki sernik bez spodu – jest przepyszny!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Uniwersalne ciasto

Sernik można zrobić na wiele sposobów, z różnych rodzajów sera i z rozmaitymi dodatkami. Możemy wykorzystać tradycyjny twaróg lub już gotowy, zmielony biały ser w wiaderku albo serek wiejski czy skyr. Do tego rodzynki, żurawina, skórka pomarańczy lub orzechy – co kto lubi!

Przepis na sernik bez spodu

Do przygotowania tego pulchnego sernika potrzebujecie:

  • 1 kg twarogu w wiaderku
  • 1 szklankę cukru
  • 1 saszetkę cukru wanilinowego
  • Pół kostki masła lub margaryny do pieczenia
  • 6-7 średniej wielkości jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Aromat do ciasta
  • Garść rodzynek, żurawiny lub orzechów – jeśli nie lubicie sernika z dodatkami, to pomińcie ten krok

Przygotowanie

  1. Najpierw musimy przygotować składniki, które będziemy stopniowo wsypywać do miski miksując ciasto. Oddziel żółtka od białek, a w drugiej misce wymieszaj oba rodzaje mąki. Białka ubij na sztywno.
  2. W dużej misce za pomocą miksera na najwyższych obrotach ubij masło z cukrem i cukrem wanilinowym. Gdy składniki się połączą, dodawaj po jednym żółtku nie przestając miksować.
  3. Zmniejsz obroty i zacznij dodawać ser oraz mąkę. Jeśli dodajesz rodzynki, to to jest właściwy moment, aby je wsypać do ciasta!
  4. Do masy dodaj ubite białka jajek i zamieszaj.
  5. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i zaciśnij jej obręcz.
  6. Na przygotowaną tortownicę wyłóż ciasto i wyrównaj za pomocą szpatułki.
  7. Następnie włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piecz przez około godzinę.
  8. Gdy sernik się upiecze, nie wyjmuj go od razu z piekarnika! Uchyl drzwiczki i zostaw ciasto w środku, aż całkowicie ostygnie, a później wstaw je na kilka godzin do lodówki.
Komentarze
pleśniak ciasto
Gotujmy.pl
Newsy Najprostszy przepis na pysznego pleśniaka. Jego wnętrze oczaruje cię swoim smakiem
Lubicie pleśniaka, ale nie wiecie, jak się za niego zabrać? Zdradzimy wam najprostszy przepis na to przepyszne ciasto!
Anna Borkowska
listopad 26, 2020

Pleśniak (nazywany też skubańcem) to przepyszne kruche ciasto, które skrywa w sobie warstwę dżemu z czarnej porzeczki, puszystą bezę i kruszonkę. Jego wykonanie może się wydawać trudne, ale to tylko pozory.  Chcesz zrobić samodzielnie pleśniaka? Nic prostszego! Wystarczy, że będziesz się trzymać poniższej instrukcji. Zaskocz nim swoich gości podczas kolejnej wizyty w twoim domu! Żeby przygotować to ciasto będziesz potrzebowała: blachę papier do pieczenia folię aluminiową 2 miski mikser tarkę Składniki: 3/4 szklanki brązowego/białego cukru 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 3 jajka kostka masła 2 łyżki kakao 1-2 łyżki kwaśnej śmietany słoiczek konfitury z czarnej porzeczki 2 soczyste jabłka Składniki na bezę: 3 łyżki budyniu waniliowego w proszku 3/4 szklanki drobnego, białego cukru białka z 4 jajek szczypta soli Sposób wykonania Na samym początku rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. W misce dokładnie ucieramy masło z cukrem. Następnie wbijamy jajka oraz dodajemy mąkę, po czym starannie zagniatamy wszystkie składniki. Po wyrobieniu ciasta robimy z niego trzy części. Proporcje: 2/4 ciasta oraz dwa razy po 1/4 ciasta. Co dalej? Bierzemy większą część i wykładamy nią spód blachy tak, aby powstała cienka warstwa. Pozostałą 1/4 część ciasta zagniatamy z kakaem i śmietaną, a dwie mniejsze zawijamy oddzielnie w folię aluminiową i wkładamy na około pół godziny do zamrażalnika. Ciasto, które znajduje się w blaszce smarujemy konfiturami i na wierzch kładziemy starte jabłka. Wyjmujemy dwie mniejsze kulki ciasta z zamrażalnika. Kulę z dodatkiem kakao ścieramy na tarce na jabłka. Jak przygotować bezę? Przygotowanie bezy jest...

Przeczytaj
pepco promocje
Pixabay
Newsy Planujesz upiec świąteczne pierniczki? W Pepco znajdziesz coś niesamowitego. Kosztuje grosze
Szukasz drobnego, niezobowiązującego prezentu, który zachwyci twoich bliskich? Chyba znaleźliśmy coś dla ciebie!
Katarzyna Wyborska
listopad 26, 2020

Święta tuż, tuż! Może jeszcze jest trochę za wcześnie na odkurzanie choinkowych ozdób, ale z pewnością już od pierwszych dni grudnia wszyscy chcąc czy nie chcąc zaczniemy odczuwać świąteczny nastrój. Zwłaszcza, że już niebawem Mikołajki! Planujecie coś specjalnego dla swoich bliskich? Bo mamy pomysł na świetny prezent! Mikołajkowe niespodzianki W każdym domu Mikołajki są obchodzone nieco inaczej. W niektórych się przyjęło, że upominki dostają tylko dzieci, więc gdy wszyscy już dorosną, to Mikołajek nie obchodzi się w ogóle. Często też ustala się z rodziną, że mikołajkowe prezenty to bardzo drobne upominki lub słodycze, a „właściwe” prezenty znajdą się w Wigilię pod choinką. Dlatego warto tego dnia podarować swoim bliskim coś, co nie wymaga wielkich nakładów finansowych ani wysiłku (żeby ich nie speszyć!), za to wywoła uśmiech na ich twarzach. Świetnie sprawdzają się prezenty, które szybko znikają – na przykład… domowej roboty pierniczki! Ręcznie robione słodkości Czy jako dzieci robiliście czasem z mamą albo babcią kruche ciasteczka? Mnóstwo było przy tym zabawy! Ciastka wykrawało się za pomocą specjalnych foremek lub po prostu przy użyciu szklanki albo kubka. Dawniej możliwości były dość ograniczone i foremki występowały w prostych kształtach – choinek, serduszek czy dzwoneczków. Dziś możemy za kilka złotych kupić piękne akcesoria do pieczenia ciasteczek w urocze, świąteczne wzorki! Sklepy Pepco mają w swojej najnowszej kolekcji foremki do wycinania ciasteczek w kształcie reniferów, śnieżynek i ciastkowych ludzików - i to wszystko za parę złotych!         Wyświetl ten post na Instagramie.          ...

Przeczytaj