Gołąbki
Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na postne gołąbki. Będą idealne na piątkowy obiad

Gołąbki kochamy wszyscy. Jeśli macie ochotę zjeść je w trochę innej odsłonie, koniecznie sprawdźcie ten przepis!

Tradycyjne gołąbki najczęściej przygotowuje się z mięsem. Kapusta z farszem z mielonego mięsa z dodatkiem ugotowanego ryżu i aromatycznych przypraw jest uwielbianym daniem wszystkich Polaków. 

Gołąbki z mięsem to klasyka polskiej kuchni. Wielu z nas wychowało się na tej smakowitej potrawie. Nasze babcie uwielbiały nam je gotować i podawać z gęstym, smacznym sosem pomidorowym lub grzybowym z dodatkiem tłuczonych ziemniaków. Przyznajcie się, że tęsknicie za tymi czasami. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Gołąbki w różnych odsłonach 

Gołąbki można zrobić z różnego rodzaju kapusty. Jedni wolą  nadziewać farsz kapustę białą drudzy kapustę włoską. Wielu smakoszy twierdzi, że to właśnie z kapusty włoskiej gołąbki wychodzą najdelikatniejsze. 

Są też tacy, którzy kochają jeść gołąbki w wersji bezmięsnej i twierdzą, że smakują lepiej niż te tradycyjne. Wybór należy zostawić już waszemu gustowi. 

Proponujemy abyście przyrządzili postne gołąbki z naszego przepisu. Są idealną opcją, jeśli jesteście w trakcie postu i ograniczyliście do zera spożywanie mięsa lub po prostu macie ochotę zjeść gołąbki w całkiem nowej odsłonie.  

Przepis na postne gołąbki 

Składniki:

  • Główka kapusty włoskiej 
  • 40 g suszonych grzybów
  • 250 g kaszy pęczak 
  • 2 cebule
  • 2 szalotki
  • 1 jajko
  • Łyżka masła
  • Łyżka mąki 
  • 200 ml śmietany 12 proc.
  • Natka pietruszki
  • Sól i Pieprz
  • Olej

Przygotowanie:

  1. Zerwijcie z kapusty wierzchnie liście, ostrożnie wytnijcie z niej głąb nożem. 
  2. W dużym garnku podgotujcie całą główkę kapusty. Dopiero po jej przestudzeniu rozdzielcie liście.
  3. Grzyby wypłuczcie, zalejcie je wodą i gotujcie przez 25 minut. 
  4. Ugotowane grzyby drobno posiekajcie, odlejcie pół szklanki wywaru z grzybów i odłóżcie łyżkę posiekanych grzybów do sosu.
  5. Kaszę opłuczcie i wrzućcie ją do pozostałego wywaru wraz z grzybami. Gotujcie całość przez 12 minut.
  6. Cebule obierzcie z łupin,  posiekajcie na kawałki i zeszklijcie na oleju. 
  7. Następnie dodajcie ją do kaszy, przyprawcie solą i pieprzem i wymieszajcie z roztrzepanym jajkiem.
  8. Tak przygotowany farsz nałóżcie do liści i zwińcie z nich gołąbki.
  9. W garnku na dnie połóżcie kilka liści kapusty, ułóżcie gołąbki w garnku, zalejcie wodą i gotujcie do miękkości około  45 minut.
  10. W międzyczasie przygotujcie sos grzybowy. Szalotki posiekajcie, zeszklijcie na maśle, dodajcie łyżkę  mąki. 
  11. Wlejcie wywar razem z grzybami. Gotujcie przez 15 minut, dodajcie śmietanę, przyprawcie solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. I gotowe!
     
Staropolskie gołąbki z kaszą pęczak i suszonymi grzybami
Pixabay
Newsy
Te staropolskie gołąbki zachwycą was swoim smakiem. Koniecznie dodajcie to do farszu. Będą wyborne
Choć gołąbki to danie znane w całej Polsce, w każdym regionie przyrządza się je nieco inaczej. Farsz do tych, zwanych pomorskimi, z pewnością was zaskoczy.

Większość Polaków słysząc o gołąbkach, ma przed oczami liście białej kapusty nafaszerowane ryżem i mięsem mielonym oraz polane sosem pomidorowym. Okazuje się jednak, że nie w każdym regionie naszego kraju ta wersja jest najpopularniejsza.  Z czym pomorzanie jadają gołąbki? Być może was to zdziwi, ale pomorzanie najczęściej przyrządzają gołąbki z farszem stanowiącym mieszankę kaszy pęczak i… suszonych grzybów. Potrawa ta pojawiła się na Żuławach po 1945 roku i zadomowiła się na stałe. Nic dziwnego. W końcu jest prosta, tania i smaczna. Koniecznie spróbujcie gołąbków w takim wydaniu, są naprawdę wyśmienite. Przepis na gołąbki z kaszą pęczak i suszonymi grzybami Będziecie potrzebować: 1 średniej wielkości główki kapusty 300 gramów kaszy pęczak (3 torebek) 50 gramów ulubionych suszonych grzybów 400 ml bulionu 2 cebul 1 łyżki masła Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie: Suszone grzyby umieśćcie w małej miseczce, zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia na całą noc. Następnego dnia namoczone grzyby posiekajcie drobno, przełóżcie do rondelka, zalejcie świeżą wodą i gotujcie przez kilkanaście minut, aż do miękkości. Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na maśle. Po kilku minutach do cebuli dodajcie ugotowane grzyby (nie wylewajcie wody, w której się gotowały, przyda się do sosu). Całość smażcie przez ok. 5 minut.  Kaszę pęczak ugotujcie zgodnie z zaleceniami umieszczonymi na opakowaniu producenta. Po odcedzeniu z wody wymieszajcie ją wraz z grzybami i cebulą, doprawcie solą i pieprzem, a następnie odstawcie. W dużym garnku zagotujcie wodę. Z główki kapusty oddzielcie kilka liści i umieśćcie je we wrzątku na ok. 2 minuty. Sparzone wyjmijcie z...

Gołąbki wigilijne
własne
Newsy
Ekspresowy sposób zawijania farszu w kapustę na gołąbki. Tego babcinego sposobu jeszcze nie znacie 
Dzięki temu prostemu trikowi ekspresowo zawiniecie gołąbki. Zapewniamy, że żaden z nich nie rozpadnie się podczas gotowania.

Nie od dziś wiadomo, że babcie to skarbnica najcenniejszych kulinarnych trików. Nie inaczej jest w przypadku gołąbków. Jeśli chcecie zawinąć je szybko i dokładnie koniecznie przetestujcie ten sposób.  Babciny sposób zawijania farszu w kapustę Wystarczy, że nałożycie farsz na środek liścia, a następnie złożycie go w kopertę, położycie na drewnianej desce i zaczniecie rolować lekko dociskając przysmak. Zajmie wam to chwilę, a efekty będą powalające. Przepis na gołąbki z grzybami Będziecie potrzebować: 1 główki kapusty 400 ml bulionu 300 gramów ryżu 50 gramów suszonych grzybów 2 cebul 1 łyżki masła Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie: Suszone grzyby umieśćcie w małej misce, zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia na całą noc. Następnego dnia przełóżcie je do rondelka ze świeżą wodą i gotujcie przez kilkanaście minut, aż do miękkości. Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na maśle. Po kilku minutach dodajcie ugotowane grzyby (nie wylewajcie wody, w której się gotowały, przyda się do sosu). Całość smażcie przez ok. 5 minut, a następnie umieśćcie w maszynce do mielenia mięsa. Ryż ugotujcie zgodnie z zaleceniami producenta. Po odcedzeniu z wody wymieszajcie go wraz ze zmielonymi grzybami i odstawcie. W dużym garnku zagotujcie wodę. Z kapusty wytnijcie głąb, a następnie umieśćcie ją we wrzątku i gotujcie przez ok. 20 minut, pamiętając o przewróceniu na drugą stronę. Po upływie tego czasu wyjmijcie kapustę z wody i odstawcie do wystudzenia. Po kilkunastu minutach możecie zacząć rozbierać ją z liści. Zróbcie to bardzo powoli, inaczej liście się porwą. Pamiętajcie, by z każdego liścia wyciąć zgrubienie. Tak przygotowaną kapustę zacznijcie faszerować...

Gołąbki z ziemniakami i boczkiem. Przepis na domowy obiad
AdobeStock
Newsy
Gołąbki po litewsku. Prosty przepis na smaczny obiad
Gołąbki po litewsku to interesująca alternatywa dla tradycyjnych polskich gołąbków. W tych litewskich do farszu dodaje się leśne grzyby i kaszę gryczaną. Wypróbujcie ten przepis, jeśli macie ochotę na gołąbki w innej wersji.

Gołąbki litewskie to gołąbki z leśnymi grzybami. Tradycyjne polskie gołąbki  robi się z półmięsnego farszu zawiniętego w rolki białej kapusty ( najlepsza kapusta na gołąbki jest płaska), ugotowanej wcześniej w osolonej wodzie. W najstarszych przepisach na gołąbki znajdziemy zmielone mięso wieprzowe, ugotowany na sypko biały ryż  lub kaszę oraz dodatki – cebulę i przyprawy. A co powiecie na gołąbki litewskie z dodatkiem leśnych grzybów? Przepis na gołąbki po litewsku Gołąbki po litewsku to doskonała alternatywa dla zwykłych polskich gołąbków. Wyróżnia je 1 składnik, a mianowicie suszone leśne grzyby (z pozostałych ugotujcie  zupę z suszonych grzybów ). Zróbcie gołąbki w takiej wersji, a już nigdy nie będziecie chcieli robić ich inaczej. Smakują naprawdę wyśmienicie! Składniki: główka kapusty 100 g kaszy gryczanej 2 żółtka 2 cebule 50 g grzybów suszonych 200 g wieprzowiny bez kości 1 łyżka tłuszczu sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać, wyciąć głąb, zalać dużą ilością wrzącej osolonej wody, obgotować aż liście zmiękną. Następnie kapustę wyjąć, liście pooddzielać, ściąć grube nerwy uważając, by nie uszkodzić liści. Grzyby namoczyć, ugotować na wolnym ogniu pod przykryciem. Kaszę przebrać, opłukać, zalać szklanką wrzącej osolonej wody, przykryć. Naczynie z kaszą wstawić do większego naczynia z wrzącą wodą i gotować na parze, aż kasza będzie prawie miękka. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, wymieszać z kaszą, grzybami pokrajanymi w paseczki, żółtkami oraz zmielonym mięsem. Doprawić do smaku. Na przygotowanych liściach układać nadzienie, zakładać brzegi...

gołąbki kapusta włoska
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby kapusta na gołąbki w czasie gotowania nie straciła koloru? Zastosujcie ten trik, a będą zielone jak nigdy
Wasze gołąbki mają zawsze blady kolor? Można temu zapobiec, stosując jeden prosty trik.

Uwielbiacie gołąbki? To pyszne danie zawsze doskonale smakuje, ale niestety czasami nie wygląda zbyt efektownie. Kapusta w trakcie gotowania zawsze blednie i ma niezbyt atrakcyjny kolor. Na szczęście łatwo można temu zaradzić! Poniżej podajemy wam fantastyczny przepis na gołąbki z kapusty włoskiej wraz z poradą, która pozwoli wam zachować piękny, zielony kolor kapusty. Przepis na gołąbki z kapusty włoskiej Wypróbujcie ten przepis na soczyście zielone gołąbki z włoskiej kapusty – wychodzą przepyszne! Będziecie potrzebowali składników z listy poniżej: Składniki na gołąbki: 1 główka włoskiej kapusty (ok. 1,5 kg) 1 litr bulionu warzywnego 800 g wieprzowego mięsa mielonego z łopatki 1 saszetka ugotowanego, białego ryżu 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 łyżki oleju 1 łyżka majeranku Sól Pieprz Składniki na sos: 500 g (2 szklanki) przecieru pomidorowego 250 ml (1 szklanka) wywaru z gołąbków 30 g masła 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej Cukier Sól Pieprz Przygotowanie: Oderwijcie wierzchnie liście z kapusty. Wytnijcie twardy głąb. Następnie w dużym garnku zagotujcie wodę. Gdy zacznie wrzeć, włóżcie do niej całą główkę kapusty głąbem do dołu. Gotujcie przez kilka minut – liście powinny swobodnie odchodzić. Jeśli kapusta nadal jest zwarta, gotujcie ją jeszcze chwilę. Porada – by liście nie straciły koloru w trakcie gotowania, po sparzeniu włóżcie je do wody z lodem. Dzięki temu błyskawicznie zatrzymacie proces gotowania, co sprawi, że liście nie stracą koloru! Cebulę obierzcie i pokrójcie w kostkę, a czosnek posiekajcie. Na patelni rozgrzejcie 2 łyżki oleju i wrzućcie pokrojoną cebulę. Smażcie do momentu, aż się ozłoci i dodajcie...