Tradycyjne gołąbki najczęściej przygotowuje się z mięsem. Kapusta z farszem z mielonego mięsa z dodatkiem ugotowanego ryżu i aromatycznych przypraw jest uwielbianym daniem wszystkich Polaków. 

Gołąbki z mięsem to klasyka polskiej kuchni. Wielu z nas wychowało się na tej smakowitej potrawie. Nasze babcie uwielbiały nam je gotować i podawać z gęstym, smacznym sosem pomidorowym lub grzybowym z dodatkiem tłuczonych ziemniaków. Przyznajcie się, że tęsknicie za tymi czasami. 

Gołąbki w różnych odsłonach 

Gołąbki można zrobić z różnego rodzaju kapusty. Jedni wolą  nadziewać farsz kapustę białą drudzy kapustę włoską. Wielu smakoszy twierdzi, że to właśnie z kapusty włoskiej gołąbki wychodzą najdelikatniejsze. 

Są też tacy, którzy kochają jeść gołąbki w wersji bezmięsnej i twierdzą, że smakują lepiej niż te tradycyjne. Wybór należy zostawić już waszemu gustowi. 

Zobacz także:

Proponujemy abyście przyrządzili postne gołąbki z naszego przepisu. Są idealną opcją, jeśli jesteście w trakcie postu i ograniczyliście do zera spożywanie mięsa lub po prostu macie ochotę zjeść gołąbki w całkiem nowej odsłonie.  

Przepis na postne gołąbki 

Składniki:

  • Główka kapusty włoskiej 
  • 40 g suszonych grzybów
  • 250 g kaszy pęczak 
  • 2 cebule
  • 2 szalotki
  • 1 jajko
  • Łyżka masła
  • Łyżka mąki 
  • 200 ml śmietany 12 proc.
  • Natka pietruszki
  • Sól i Pieprz
  • Olej

Przygotowanie:

  1. Zerwijcie z kapusty wierzchnie liście, ostrożnie wytnijcie z niej głąb nożem. 
  2. W dużym garnku podgotujcie całą główkę kapusty. Dopiero po jej przestudzeniu rozdzielcie liście.
  3. Grzyby wypłuczcie, zalejcie je wodą i gotujcie przez 25 minut. 
  4. Ugotowane grzyby drobno posiekajcie, odlejcie pół szklanki wywaru z grzybów i odłóżcie łyżkę posiekanych grzybów do sosu.
  5. Kaszę opłuczcie i wrzućcie ją do pozostałego wywaru wraz z grzybami. Gotujcie całość przez 12 minut.
  6. Cebule obierzcie z łupin,  posiekajcie na kawałki i zeszklijcie na oleju. 
  7. Następnie dodajcie ją do kaszy, przyprawcie solą i pieprzem i wymieszajcie z roztrzepanym jajkiem.
  8. Tak przygotowany farsz nałóżcie do liści i zwińcie z nich gołąbki.
  9. W garnku na dnie połóżcie kilka liści kapusty, ułóżcie gołąbki w garnku, zalejcie wodą i gotujcie do miękkości około  45 minut.
  10. W międzyczasie przygotujcie sos grzybowy. Szalotki posiekajcie, zeszklijcie na maśle, dodajcie łyżkę  mąki. 
  11. Wlejcie wywar razem z grzybami. Gotujcie przez 15 minut, dodajcie śmietanę, przyprawcie solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. I gotowe!