Tradycyjne gołąbki najczęściej przygotowuje się z mięsem. Kapusta z farszem z mielonego mięsa z dodatkiem ugotowanego ryżu i aromatycznych przypraw jest uwielbianym daniem wszystkich Polaków.
Gołąbki z mięsem to klasyka polskiej kuchni. Wielu z nas wychowało się na tej smakowitej potrawie. Nasze babcie uwielbiały nam je gotować i podawać z gęstym, smacznym sosem pomidorowym lub grzybowym z dodatkiem tłuczonych ziemniaków. Przyznajcie się, że tęsknicie za tymi czasami.
Gołąbki w różnych odsłonach
Gołąbki można zrobić z różnego rodzaju kapusty. Jedni wolą nadziewać farsz kapustę białą drudzy kapustę włoską. Wielu smakoszy twierdzi, że to właśnie z kapusty włoskiej gołąbki wychodzą najdelikatniejsze.
Są też tacy, którzy kochają jeść gołąbki w wersji bezmięsnej i twierdzą, że smakują lepiej niż te tradycyjne. Wybór należy zostawić już waszemu gustowi.
Zobacz także:
Proponujemy abyście przyrządzili postne gołąbki z naszego przepisu. Są idealną opcją, jeśli jesteście w trakcie postu i ograniczyliście do zera spożywanie mięsa lub po prostu macie ochotę zjeść gołąbki w całkiem nowej odsłonie.
Przepis na postne gołąbki
Składniki:
- Główka kapusty włoskiej
- 40 g suszonych grzybów
- 250 g kaszy pęczak
- 2 cebule
- 2 szalotki
- 1 jajko
- Łyżka masła
- Łyżka mąki
- 200 ml śmietany 12 proc.
- Natka pietruszki
- Sól i Pieprz
- Olej
Przygotowanie:
- Zerwijcie z kapusty wierzchnie liście, ostrożnie wytnijcie z niej głąb nożem.
- W dużym garnku podgotujcie całą główkę kapusty. Dopiero po jej przestudzeniu rozdzielcie liście.
- Grzyby wypłuczcie, zalejcie je wodą i gotujcie przez 25 minut.
- Ugotowane grzyby drobno posiekajcie, odlejcie pół szklanki wywaru z grzybów i odłóżcie łyżkę posiekanych grzybów do sosu.
- Kaszę opłuczcie i wrzućcie ją do pozostałego wywaru wraz z grzybami. Gotujcie całość przez 12 minut.
- Cebule obierzcie z łupin, posiekajcie na kawałki i zeszklijcie na oleju.
- Następnie dodajcie ją do kaszy, przyprawcie solą i pieprzem i wymieszajcie z roztrzepanym jajkiem.
- Tak przygotowany farsz nałóżcie do liści i zwińcie z nich gołąbki.
- W garnku na dnie połóżcie kilka liści kapusty, ułóżcie gołąbki w garnku, zalejcie wodą i gotujcie do miękkości około 45 minut.
- W międzyczasie przygotujcie sos grzybowy. Szalotki posiekajcie, zeszklijcie na maśle, dodajcie łyżkę mąki.
- Wlejcie wywar razem z grzybami. Gotujcie przez 15 minut, dodajcie śmietanę, przyprawcie solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. I gotowe!