Przepis na przepyszne ciasto 3Bit. To z naszego przepisu nie wymaga nawet pieczenia
Ewa27/Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na przepyszne ciasto 3Bit. To z naszego przepisu nie wymaga nawet pieczenia

Zamiast kupować naszpikowane cukrem i chemią batoniki, można wykonać ich domową wersję, która jest pozbawiona niekorzystnych dla zdrowia konserwantów, barwników i innych dodatków!
Aleksandra Zaborowska
kwiecień 12, 2021

Batoniki typu 3Bit zawierają praktycznie wszystko, co uwielbiamy w słodyczach: czekoladę, chrupiące herbatniki, karmel i masę śmietankową. Te kupowane w sklepie zawierają jednak niezdrowe, chemiczne składniki, które nie wpływają korzystnie na zdrowie. Warto więc zastąpić je domowym wariantem, którego skład będzie nam dobrze znany. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Domowe zamienniki batoników

W internecie aż roi się od przepisów, które imitują znane i lubiane słodycze sklepowe. Można z łatwością „podrobić” m.in. Twixy, Kit Katy czy Milky Waye. Te, które stworzymy samodzielnie będą nie tylko odpowiednie do podania gościom (czego nie można powiedzieć o mało eleganckich batonikach), ale także zdrowsze. Poniżej przedstawiamy przepis na ciasto w stylu 3Bit, którego nie trzeba nawet piec!

Zobacz także

Przepis na ciasto 3Bit bez pieczenia

Składniki:

  • 500 ml mleka 3,2%
  • 300 g herbatników typu petit beurre
  • 300 g masy kajmakowej
  • 250 ml śmietany 30%
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 100 g cukru pudru
  • 60 g ozdób z czekolady
  • 60 g budyniu waniliowego
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g kakao
  • 10 g śmietanfixu
  • 2 żółtka

Przygotowanie:

  1. 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. 
  2. W 200 ml mleka rozpuszczamy budyń waniliowy, mąkę ziemniaczaną i żółtka. 
  3. Do gotującego się mleka dodajemy mieszankę mleczną. Mieszamy. Gotujemy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy.
  4. Miękkie masło ucieramy z zimnym budyniem. Chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
  5. Na dnie kwadratowej formy do pieczenia układamy pierwszą warstwę herbatników. Na herbatnikach smarujemy masę kajmakową. Na masie kajmakowej układamy drugą warstwę herbatników. Na herbatnikach smarujemy krem waniliowy. Na kremie układamy ostatnią warstwę herbatników. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
  6. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. 
  7. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy do połączenia się składników. 
  8. Bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego. Tworzymy efektowne kleksy na wierzchu ciasta.
  9. Ciasto posypujemy kakao i ozdabiamy czekoladowymi figurkami. Chłodzimy 30 minut. Smacznego!

Czytaj też:

Komentarze