przepis na chałkę
Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na przepyszną domową chałkę z kruszonką. Maślane, pachnące ciasto za grosze

Nie ma nic lepszego, niż kromka świeżej, maślanej chałki. Zamiast kupować ją w sklepie, zróbcie ją sami w domu!

Chałka to kulinarna pamiątka po wielu stuleciach pobytu na ziemiach polskich społeczności żydowskiej.

To właśnie z języka hebrajskiego wzięła się nazwa tego wypieku. Mało tego – o chałce są wzmianki nawet w Biblii!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Różnice między polską a żydowską chałką

Polacy jadają chałkę bez okazji, zaś dla wyznawców judaizmu stanowi ona ważny element świętowania szabatu.

Ponadto chałkę żydzi pieką także na Święto Paschy. Obecnie różnica w „polskiej” i „żydowskiej” chałce dotyczy niemal wyłącznie rozmiaru i posypki.

Chałki pieczone przez polskie panie domu są zwykle znacznie mniejsze, niż te tradycyjne, świąteczne ciasta żydowskie.

U nas króluje bardziej słodka wersja z kruszonką, a w Izraelu i w społecznościach żydowskich rozsianych po świecie, preferuje się posypkę z sezamu lub zupełny jej brak.

Przepis na chałkę z kruszonką

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • Pół kostki drożdży
  • 2 jajka
  • Pół szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki masła
  • 5 łyżek wody
  • 3 łyżki cukru
  • Pół łyżeczki soli

Składniki na kruszonkę:

  • 2-3 łyżki zimnego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozpuśćcie w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżki mąki.
  2. Wymieszajcie składniki i odstawcie powstały zaczyn do podrośnięcia na 15 minut.
  3. Do miski lub innego dużego naczynia wsypcie mąkę, cukier i sól.
  4. Do mąki dodajcie zaczyn.
  5. W innym naczyniu roztrzepcie jajko z wodą i następnie dodajcie je do mąki.
  6. Rozpuśćcie masło w kąpieli wodnej i zacznijcie wyrabiać ciasto.
  7. Dodajcie rozpuszczone masło pod koniec wyrabiania ciasta.
  8. Ciasto na chałkę powinno być elastyczne, sprężyste i dość miękkie – uważajcie z dosypywaniem do niego dużych ilości mąki.
  9. Odstawcie gotowe ciasto na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  10. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyróbcie je jeszcze przez chwilę i podzielcie na cztery części.
  11. Każdą część uformujcie w warkocze, z których będziecie mogli wypleść po chwili chałkę.
  12. Wyplecioną chałkę odstawcie na ok. pół godziny do podrośnięcia.
  13. Przygotujcie kruszonkę, łącząc masło, cukier i mąkę.
  14. Chałkę możecie wysmarować roztrzepanym jajkiem, zwłaszcza gdy zamierzacie użyć mniejszej ilości kruszonki.
  15. Wysypcie kruszonkę na ciasto i pieczcie chałkę w piekarniku rozgrzanym do temp. 190 st. C przez około pół godziny.

Źródło: gotujmy.pl

Jak z podręcznika. Najsmaczniejsze ciasto ucierane z rabarbarem i z kruszonką. Smak tkwi w prostocie SEO: Przepis na ciasto ucierane z rabarbarem à la biszkopt z kruszonką
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na ciasto ucierane z rabarbarem à la biszkopt z kruszonką. Smak tkwi w prostocie
Szukacie pomysłu na szybkie ciasto z rabarbarem? Mamy dla was smaczną i prostą propozycję.

Sezonowe ciasta mają zwykle dwie główne zalety. Na pierwszy plan wybija się oczywiście olśniewający, świeży smak owoców. Drugim wielkim plusem prostych placków , biszkoptów i innych ciast z wykorzystaniem truskawek , rabarbaru czy jabłek jest to, że nie wymagają zwykle dużych nakładów pracy. Nie inaczej jest z naszą dzisiejszą propozycją. W tym szybkim ucieranym placku z dodatkiem świeżego rabarbaru cała trudność zawiera się w ubiciu piany z białek, którą potem trzeba standardowo wymieszać z pozostałymi składnikami. Taki zabieg pozwala na uzyskanie oczekiwanej przez smakoszy delikatności i lekkości. Zachęceni? Nie pozostaje nic innego jak upolować na ogrodzie nieco rabarbaru. Do dzieła! Przepis na ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką Składniki na ciasto: 5 jajek Ćwierć szklanki cukru 2 łyżki cukru z wanilią 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag masła lub margaryny (1 kostka) Szczypta soli Ok. 4 łodygi rabarbaru Składniki na kruszonkę: 50 g masła Pół szklanki mąki pszennej Ćwierć szklanki cukru 2 łyżki płatków migdałów – opcjonalnie Przygotowanie: Zacznijcie od… końca, czyli od kruszonki. Rozkruszcie miękkie masło, dodajcie do niego cukier i mąkę, a na koniec migdały. Wstawcie do lodówki. Rabarbar oczyśćcie, pokrójcie w małe kawałki i odstawcie. Przystąpcie do przygotowania ciasta ucieranego. Masło lub margarynę rozpuśćcie i odstawcie do lekkiego przestygnięcia. Oddzielcie białka od żółtek. Ubijajcie mikserem pianę z białek i w trakcie ubijania dodawajcie kolejno do piany cukier, potem już na zmniejszonych obrotach miksera żółtka, masło, mąkę, sól, proszek do pieczenia. Wylejcie gotowe ciasto do klasycznej formy 25x36...

ciasto drozdzowe opada
Flickr
Newsy
Ciasto drożdżowe opada? Popełniliście najbardziej podstawowy błąd podczas pieczenia
Pieczenie ciast drożdżowych nie jest bardzo trudne, ale trzeba się wystrzegać kilku podstawowych błędów.

Nie ma nic lepszego niż blacha drożdżowego ciasta. Pyszne, pachnące i wyrośnięte ciasto to marzenie każdej osoby, która zaczyna swoją przygodę z pieczeniem. W dodatku jest dość dietetyczne – ciasto drożdżowe ma najmniej kalorii ze wszystkich ciast. Z tego powodu w rozsądnych ilościach mogą je jeść nawet osoby cierpiące na cukrzycę. Trzeba jedynie pamiętać o tym, by stosować jak najmniej słodkich dodatków do ciasta w postaci kruszonki, cukru pudru czy powideł. Przepis na ciasto drożdżowe z owocami Gdy zrobicie ciasto z podaną ilością owoców, to nie powinno ono opaść po upieczeniu. I pamiętajcie oczywiście o tym, by drzwiczki piekarnika otworzyć dopiero pod sam koniec pieczenia, by sprawdzić, czy ciasto się już upiekło! Składniki do zaczynu: 2 łyżki mąki 2 łyżki mleka 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru Składniki do ciasta: 40 dag mąki pszennej typ 550 ¾ szklanki mleka 70 g masła 30 g cukru 2 szklanki owoców 1 jajko Składniki do kruszonki: 60 g mąki pszennej 30 g cukru 30 g schłodzonego masła Przygotowanie: Do miski wlejcie lekko podgrzane dwie łyżki mleka, dodajcie 2 łyżki mąki, łyżeczkę cukru i 30 g drożdży. Dokładnie wszystko wymieszajcie, przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce. W tym czasie na stolnicy połączcie ze sobą wszystkie składniki na kruszonkę, rozcierając je między palcami. Do dużej miski przesiejcie mąkę, wbijcie jedno jajko i wlejcie rozpuszczone masło. Wymieszajcie i wlejcie zaczyn. Wyróbcie ciasto, przykryjcie i odstawcie do wyrośnięcia. Niedużą blaszkę do pieczenia wyłóżcie papierem, wlejcie ciasto, przykryjcie i odstawcie jeszcze na pół godziny. Gdy ciasto wyrośnie, ułóżcie na nim owoce i posypcie kruszonką. Wstawcie do piekarnika...

Ciasto drożdżowe
gotujmy.pl/ziutula
Newsy
Pyszne ciasto drożdżowe z kruszonką z babcinej receptury. Wyjdzie puszyste dzięki 1 sztuczce
Ciasto drożdżowe to najbardziej klasyczne ciasto, które piekły nam nasze babcie. Chyba każdy z nas pamięta jego zapach w trakcie pieczenia.

Ciasto drożdżowe ze słodką kruszonką kojarzy się nam z ciepłym, rodzinnym domem. Przyznajcie, że gdy babcia podawała nam tylko kawałek, już po jednym kęsie byliśmy w siódmym niebie. A smakowało zawsze po prostu wyśmienicie. Z powidłami, ze świeżymi owocami z masłem czy z miodem. Tego nie da się zapomnieć.  Klasyczne ciasto drożdżowe  Aby upiec klasyczne ciasto drożdżowe, i przypomnieć sobie te piękne chwile, trzeba tylko znać kilka prostych zasad. Żeby pięknie wyrosło, przede wszystkim musimy wyrabiać je ciepłymi dłońmi. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Nasze ciasto bowiem potrzebuje ciepłego domu. Temperatura w naszej kuchni nie powinna być niższa niż 23 stopni Celsjusza. Jeśli nie będziemy przestrzegać ilości drożdży w przepisie, i użyjemy ich więcej, ciasto może się nie udać i błyskawicznie sczerstwieć. Pamiętajmy też, aby ciasto wylewać do formy na 0,5 wysokości. Wtedy na pewno się z niej nie wyleje! Gdy ciasto będzie już gotowe, dajmy mu chwilę przestygnąć zanim wyciągniemy go z formy. Sekret na puszyste ciasto  Aby ciasto wyszło puszyste pamiętajmy o kupieniu dobrych drożdży!  Nie mogą być twarde, suche. Dzięki świeżym, dobrym jakościowo drożdżom, ciasto wyjdzie idealnie puszyste.  Przepis na pyszne ciasto drożdżowe   Składniki: 3,5 szklanki mąki 1 szklanki mleka 125 g masła 40 g drożdży 0,75 szklanki cukru 4 jajka szczypta soli Na kruszonkę: 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki Około 80g masła (8 łyżek) Sposób przygotowania: Na początku zróbcie rozczyn z ciepłego mleka, drożdży i łyżeczki cukru Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.  Masło rozpuście i odstawcie do ostygnięcia. Mąkę przesiejcie, dodajcie jajka, rozczyn, sól, cukier i wyrabiajcie dłońmi...

Przepis na ciasto na maślance z truskawkami. Doskonałe do kawy
migotka28/Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na ciasto na maślance z truskawkami. Doskonałe do kawy (i jest z kruszonką!)
Ciasto z truskawkami na maślance z pyszną migdałową kruszonką - najlepszy sposób na wykorzystanie sezonu na truskawki. Robi się właściwie samo!

Ciasto na maślance z truskawkami to must-have tego sezonu truskawkowego. Świeże, polskie truskawki dostępne są przez ograniczony czas, dlatego warto maksymalnie wykorzystać ten okres. Truskawki możecie oczywiście jeść samodzielnie, albo w formie sosu do makaronu, koktajli, dżemów i oczywiście w ciastach z truskawkami. Owoce te są wyjątkowo korzystne dla zdrowia, niskokaloryczne i bogate w witaminy. Truskawkowe ciasto na maślance z kruszonką Najlepsze truskawki kupicie w czerwcu i na początku lipca, ale już pod koniec kwietnia pojawiają się polskie truskawki szklarniowe. Jeśli lubicie ciasta z truskawkami, ta wersja na maślance i z pyszną migdałową kruszonką przypadnie wam do gustu. Będzie miłym urozmaiceniem dla biszkoptu z truskawkami , kruchego ciasta z truskawkami lub ucieranego ciasta z owocami . Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1/2 szklanki oleju Kruszonka: 50 g masła 50 g cukru 20 g mąki 50 g tartych migdałów truskawki ok. 500 g Przygotowanie ciasta na maślance z truskawkami: Przygotujcie kruszonkę. Do miski przełóżcie masło, cukier, mąkę i migdały. Wszystko połączcie, rozcierając w palcach. Gotową kruszonkę odstawcie. Blaszkę o wymiarach 25x28 natłuśćcie i posypcie tartą bułką. Przygotujcie ciasto. W jednej misce połączcie wszystkie składniki suche, a w drugiej składniki mokre. Następnie wymieszajcie zawartość obu misek. Ciasto przełóżcie do przygotowanej blaszki. Na wierzchu ułóżcie truskawki (można przekroić je na pół). Posypcie kruszonką. Wstawcie do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczcie ok. 40 minut, do suchego patyczka. Wyjmijcie i serwujcie. Smacznego! Truskawki –...