Chałka to kulinarna pamiątka po wielu stuleciach pobytu na ziemiach polskich społeczności żydowskiej.
To właśnie z języka hebrajskiego wzięła się nazwa tego wypieku. Mało tego – o chałce są wzmianki nawet w Biblii!
Różnice między polską a żydowską chałką
Polacy jadają chałkę bez okazji, zaś dla wyznawców judaizmu stanowi ona ważny element świętowania szabatu.
Ponadto chałkę żydzi pieką także na Święto Paschy. Obecnie różnica w „polskiej” i „żydowskiej” chałce dotyczy niemal wyłącznie rozmiaru i posypki.
Zobacz także:
Chałki pieczone przez polskie panie domu są zwykle znacznie mniejsze, niż te tradycyjne, świąteczne ciasta żydowskie.
U nas króluje bardziej słodka wersja z kruszonką, a w Izraelu i w społecznościach żydowskich rozsianych po świecie, preferuje się posypkę z sezamu lub zupełny jej brak.
Przepis na chałkę z kruszonką
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- Pół kostki drożdży
- 2 jajka
- Pół szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżki masła
- 5 łyżek wody
- 3 łyżki cukru
- Pół łyżeczki soli
Składniki na kruszonkę:
- 2-3 łyżki zimnego masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
- Drożdże rozpuśćcie w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżki mąki.
- Wymieszajcie składniki i odstawcie powstały zaczyn do podrośnięcia na 15 minut.
- Do miski lub innego dużego naczynia wsypcie mąkę, cukier i sól.
- Do mąki dodajcie zaczyn.
- W innym naczyniu roztrzepcie jajko z wodą i następnie dodajcie je do mąki.
- Rozpuśćcie masło w kąpieli wodnej i zacznijcie wyrabiać ciasto.
- Dodajcie rozpuszczone masło pod koniec wyrabiania ciasta.
- Ciasto na chałkę powinno być elastyczne, sprężyste i dość miękkie – uważajcie z dosypywaniem do niego dużych ilości mąki.
- Odstawcie gotowe ciasto na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyróbcie je jeszcze przez chwilę i podzielcie na cztery części.
- Każdą część uformujcie w warkocze, z których będziecie mogli wypleść po chwili chałkę.
- Wyplecioną chałkę odstawcie na ok. pół godziny do podrośnięcia.
- Przygotujcie kruszonkę, łącząc masło, cukier i mąkę.
- Chałkę możecie wysmarować roztrzepanym jajkiem, zwłaszcza gdy zamierzacie użyć mniejszej ilości kruszonki.
- Wysypcie kruszonkę na ciasto i pieczcie chałkę w piekarniku rozgrzanym do temp. 190 st. C przez około pół godziny.
Źródło: gotujmy.pl