Chałka to kulinarna pamiątka po wielu stuleciach pobytu na ziemiach polskich społeczności żydowskiej.

To właśnie z języka hebrajskiego wzięła się nazwa tego wypieku. Mało tego – o chałce są wzmianki nawet w Biblii!

Różnice między polską a żydowską chałką

Polacy jadają chałkę bez okazji, zaś dla wyznawców judaizmu stanowi ona ważny element świętowania szabatu.

Ponadto chałkę żydzi pieką także na Święto Paschy. Obecnie różnica w „polskiej” i „żydowskiej” chałce dotyczy niemal wyłącznie rozmiaru i posypki.

Zobacz także:

Chałki pieczone przez polskie panie domu są zwykle znacznie mniejsze, niż te tradycyjne, świąteczne ciasta żydowskie.

U nas króluje bardziej słodka wersja z kruszonką, a w Izraelu i w społecznościach żydowskich rozsianych po świecie, preferuje się posypkę z sezamu lub zupełny jej brak.

Przepis na chałkę z kruszonką

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • Pół kostki drożdży
  • 2 jajka
  • Pół szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki masła
  • 5 łyżek wody
  • 3 łyżki cukru
  • Pół łyżeczki soli

Składniki na kruszonkę:

  • 2-3 łyżki zimnego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozpuśćcie w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżki mąki.
  2. Wymieszajcie składniki i odstawcie powstały zaczyn do podrośnięcia na 15 minut.
  3. Do miski lub innego dużego naczynia wsypcie mąkę, cukier i sól.
  4. Do mąki dodajcie zaczyn.
  5. W innym naczyniu roztrzepcie jajko z wodą i następnie dodajcie je do mąki.
  6. Rozpuśćcie masło w kąpieli wodnej i zacznijcie wyrabiać ciasto.
  7. Dodajcie rozpuszczone masło pod koniec wyrabiania ciasta.
  8. Ciasto na chałkę powinno być elastyczne, sprężyste i dość miękkie – uważajcie z dosypywaniem do niego dużych ilości mąki.
  9. Odstawcie gotowe ciasto na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  10. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyróbcie je jeszcze przez chwilę i podzielcie na cztery części.
  11. Każdą część uformujcie w warkocze, z których będziecie mogli wypleść po chwili chałkę.
  12. Wyplecioną chałkę odstawcie na ok. pół godziny do podrośnięcia.
  13. Przygotujcie kruszonkę, łącząc masło, cukier i mąkę.
  14. Chałkę możecie wysmarować roztrzepanym jajkiem, zwłaszcza gdy zamierzacie użyć mniejszej ilości kruszonki.
  15. Wysypcie kruszonkę na ciasto i pieczcie chałkę w piekarniku rozgrzanym do temp. 190 st. C przez około pół godziny.

Źródło: gotujmy.pl