Przepis na proziaki z Podkarpacia. Pyszne placki na sodzie na śniadanie
Adobe Stock
Newsy

Pieczone placki na sodzie jak u babci. Proziaki z blachy możecie łatwo zrobić w ten sposób

Idealnym pomysłem na leniwe śniadanie są proziaki z Podkarpacia. To szybkie w przygotowaniu i przepyszne w smaku placki. Bliscy będą zachwyceni takim daniem.

Choć nazwa brzmi nieco tajemniczo, to danie jest dosyć proste. Proziaki to pyszne placuszki przygotowywane na sodzie oczyszczonej, zwanej potocznie prozą. W niektórych rejonach używa się również takiej nazwy jak chleb sodowy czy placki na sodzie. Do ich przyrządzenia potrzeba zaledwie kilku składników i chwilę czasu, aby uzyskać pyszne śniadanie.

Dawniej tego typu placki nasze babcie i mamy piekły na kuchniach płytowych. W dzisiejszej Polsce ze świecą szukać już kuchni z piecami kaflowymi na stanie, dlatego proponujemy upieczenie proziaków na suchej patelni teflonowej. Efekt będzie podobny do tego z przeszłości!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dodatki do proziaków

Ciasto na placki jest dość uniwersalne, toteż pozwala na szaleństwo w kwestii dodatków. Można je podać według gustu, gdyż świetnie smakują zarówno na słodko, jak i na słono. Proziaki dobrze komponują się ze śmietaną, masłem czosnkowym, serkiem czy konfiturą. Wybór w tej kwestii zależy od indywidualnych preferencji.

Zobacz także
Przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego. Pyszne, proste, do wszystkiego

Przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego. Pyszne, proste, do wszystkiego

Pieczona karkówka w sosie cygańskim. Prosty, jednogarnkowy obiad

Pieczona karkówka w sosie cygańskim. Prosty, jednogarnkowy obiad

Przepis na proziaki z Podkarpacia

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 litr maślanki
  • sól do smaku
  • mąka pszenna

Przygotowanie:

  1. Do większej miski przelejcie maślankę, wbijcie jajka, a także dodajcie dwie łyżeczki sody oczyszczonej oraz sól do smaku. Całość dokładnie wymieszajcie do połączenia składników.
  2. Wymieszane składniki odstawcie na chwilę, aby soda mogła zacząć „pracować”.
  3. Następnie do miski z mokrymi składnikami, dodawajcie powoli mąkę. Całość mieszajcie delikatnie ręką.
  4. Ciasto powinno być miękkie oraz z łatwością odchodzić od miski. Nie wolno przesadzić z ilością mąki, aby placki nie były za twarde.
  5. Dobrze wymieszane ciasto przenieście na stolnicę posypaną mąką i rozwałkujcie je na niezbyt cienki placek. 
  6. Za pomocą szklanki wycinajcie z ciasta placki. Układajcie je na desce, a później odłóżcie na chwilę.
  7. W międzyczasie rozgrzejcie patelnię teflonową. Placki smażcie bez tłuszczu. 
  8. Na rozgrzanej patelni układajcie wycięte z ciasta placki. Smażcie je na niewielkim ogniu, zaczną powoli rosnąć. 
  9. Proziaki smażcie z obu stron na złoty kolor. 
  10. Placki podawajcie z ulubionymi dodatkami, zarówno na słono, jak i słodko. Smacznego!
placki ziemniaczane rozpadają się
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane się nie przypalały? Dodajcie to do masy a będą zawsze idealnie złote i chrupiące
Placki przypalają się na patelni? Można łatwo temu zaradzić! Poznajcie ten prosty sposób.

Złociste placki ziemniaczane są doskonałym pomysłem na obiad. Choć są bardzo proste w przygotowaniu, to łatwo o popełnienie kilku błędów! Jednym z nich jest nadmierne przypalanie placków – wychodzą wtedy suche, smakują o wiele gorzej, a w całym domu unosi się nieprzyjemny swąd przypalonego oleju. Jak tego uniknąć? Dlaczego placki ziemniaczane się przypalają? Jeśli macie problem z przypalającymi się plackami, to powody mogą być dwa. Pierwszy to niewłaściwa patelnia! Kupcie taką z teflonową powłoką, dzięki czemu ciasto nie będzie przywierać. Drugi to użycie zbyt małej ilości oleju. W przypadku placków nie ma co żałować tłuszczu! Wlejcie go na tyle dużo, by ciasto lekko się w nim zamoczyło na patelni i smażcie na średnim ogniu. Dodatkowo warto dodać do masy odrobinę mąki ziemniaczanej , dzięki czemu placki nie będą się rozpadały na patelni. Przepis na placki ziemniaczane z cukinią Do przygotowania smacznych placków ziemniaczanych z dodatkiem cukinii, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Pół kilograma ziemniaków Pół kilograma cukinii 2 jajka rozmiar M 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soli Olej do smażenia Przygotowanie: Obierzcie ziemniaki i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach. Cukinię umyjcie, obierzcie i umyjcie jeszcze raz. Zetrzyjcie na małych oczkach i dodajcie do ziemniaków. Gdy będziecie używać młodych i miękkich cukinii, to nie musicie obierać ich ze skóry. Odczekajcie chwilę i odlejcie wodę z miski z warzywami. Nie trzeba jej odciskać. Następnie do masy warzywnej wbijcie dwa jajka, wsypcie 4 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej oraz łyżeczkę soli. Dokładnie wyróbcie masę rękami. Na patelni rozgrzejcie porządną ilość oleju. Nakładajcie...

naleśniki
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
1 składnik, który całkowicie odmienia ciasto na naleśniki. Dzięki niemu staną się puszyste i delikatne
Na słodko i na wytrawnie, z dżemem czy twarożkiem, pomysłów na nadzienie do naleśniki jest mnóstwo. Dużo zależy od tego, na co mamy ochotę w danym momencie. Jednak kluczowe przede wszystkim jest dobre i lekkie ciasto. Dodajcie do niego ten jeden składnik, a zakochacie się w takiej formie naleśników!

Naleśniki to danie idealne na każdą porę. Może być przygotowane zarówno na śniadanie, jak i na obiad czy kolację. To dość uniwersalna potrawa, którą łatwo oraz szybko jest przyrządzić. Ze względu na wszechstronność jest uwielbiana przez wszystkich. Wyjątkowe w swojej prostocie Ciasto na naleśniki  jest proste tak samo w przyrządzeniu, jak również w składnikach. Do przygotowania tradycyjnej masy potrzeba jedynie jajka, mąki oraz mleka. Trzy proste produkty, które tak naprawdę każdy ma w domu. Samo smażenie może być wówczas najtrudniejszą czynnością, gdyż usmażenie naleśników wymaga odpowiedniej patelni czy umiejętności w przewracaniu placków. Spokojnie, praktyka czyni mistrza! Z każdym kolejnym jest coraz łatwiej. Wytrawne czy na słodko? Naleśniki same w sobie są dość uniwersalne, z tego też powodu można je nadziać farszem według uznania. Najpopularniejszą formą słodkiego podania jest prawdopodobnie po prostu dżem, prażone jabłko lub twarożek ze skórką pomarańczy. Niektórzy do środka dodają także krem orzechowo- czekoladowy. Naleśniki można również przygotować w formie wytrawnej. Taka wersja idealnie sprawdzi się na obiad czy kolację. Jako farsz na słono można przygotować szpinak z serem feta, kurczaka z warzywami bądź meksykański sos chilli con carne, które możecie zapiec pod pierzynką z pomidorów i sera.  Sekretny składnik na puszyste ciasto naleśnikowe Wszystkie pyszne nadzienia, nie będą miały znaczenia, jeśli ciasto na naleśniki nie będzie odpowiednie. Warto przy jego przygotowywaniu poświęcić chwilę uwagi. Aby przygotować pyszne, delikatne i puszyste naleśniki wystarczy do przygotowywanej masy dodać jeden składnik, czyli wodę gazowaną. Połączenie mąki oraz wody sprawi, że zacznie wytwarzać się gluten, który odpowiada za tą...

krokiety
Gotujmy.pl/goofy9
Newsy
Co zrobić, żeby ciasto na krokiety nie pękało przy zwijaniu? Dodajcie do niego 1 składnik a już nie będzie. Niezawodny trik babć
Krokiety to idealny pomysł na obiad lub jako dodatek do barszczu. Farsz zależy od preferencji gospodyni domowej, może wystąpić z mięsem bądź z kapustą i grzybami. To danie potrzebuje trochę czasu, ale dla tego smaku warto!

Naleśniki występują w różnych formach, na słodko czy słono. Wariacji na ich przygotowanie bardzo dużo, wystarczy wyobraźnia i inwencja twórcza. Najczęściej występują na słodko z białym serem lub dżemem, a na słono w formie krokietów.  Naleśnikowe roladki Krokiety to usmażone placki naleśnikowe, zawijane w roladkę z wcześniej przygotowanym farszem. Najpopularniejszą opcją jest nadzienie mięsne bądź z kapustą oraz grzybami czy też pieczarkami z żółtym serem. Dobrze zwinięte krokiety, obtacza się w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej i smaży na rozgrzanej patelni.  Sekretny składnik Sen z powiek wielu gospodyniom domowym spędza niejednokrotnie pękające ciasto tuż przy zwijaniu czy też samym smażeniu. Wystarczy dodać jeden składnik podczas przygotowywania masy na placki, aby po usmażeniu były elastyczne i nie pękały. Sekretnym dodatkiem jest gorąca, ale przegotowana woda. Dawniej ten trik wykorzystywały nasze babcie! Wypróbujcie znakomity przepis na idealne naleśniki do krokietów! Składniki: ¼ litra mleka 350 g mąki pszennej 30 ml oleju 2 jajka ¼ litra gorącej i przegotowanej wody Wykonanie: Jajka wbijcie do dużej miski. Do nich dodajcie mleko oraz mąkę. Wszystkie składniki dobrze wymieszajcie. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, stale mieszając bądź miksując, powolnym strumieniem wlewajcie wodę. W międzyczasie rozgrzejcie patelnię. Odłóżcie dwie łyżki oleju, a pozostałą część dodajcie do masy i ponownie całość wymieszajcie. Na rozgrzaną patelnię dodajcie resztę oleju, a następnie wlewajcie po chocholi przygotowanego ciasta. Pamiętajcie, że placki nie powinny być zbyt grube ani zbyt cienkie. Po usmażeniu powinny być lekko zarumienione, gdyż ponownie będą obsmażane z farszem. ...

Placuszki bananowe z maślanką. Proste i szybkie, uwielbiane przez niejadków
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Placuszki bananowe z maślanką. Proste i szybkie, uwielbiane przez niejadków
Przygotowanie posiłku dla niejadków jest nieraz sporą zagwostką. Świetnie sprawdzą się placuszki bananowe z maślanką. Są banalne w przygotowaniu, a co najważniejsze pyszne w smaku. Nikt się im nie oprze.

W tygodniu, kiedy nie ma zbyt dużo czasu na przygotowywanie wykwintnych śniadań, najczęściej sięga się po szybkie opcje, jak kanapki czy owsianka. Jednak nie wszyscy są usatysfakcjonowani z takiego stanu rzeczy. Szczególnie kwestia dotyczy niejadków. Wiele mam zachodzi w głowę, co przyrządzić by ich pociecha zjadła posiłek ze smakiem. Bananowe placuszki dla niejadków Dobrym rozwiązaniem dla niejadków są posiłki na słodko. Wówczas jest większe prawdopodobieństwo, iż zjedzą je bez większych problemów. Świetnym przepisem są bananowe placuszki z maślanką. To banalne i szybkie w przygotowaniu danie. Można podać je z różnymi dodatkami, takimi jak dżem truskawkowy, serek homogenizowany waniliowy czy krem orzechowo-czekoladowy. Wybór jest kwestią indywidualną, ale z pewnością nikt im się nie oprze i znikną z talerzy w mgnieniu oka.  Przepis na bananowe placuszki z maślanką Składniki: 2 ½ szklanki maślanki 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże dojrzałe banany 1 łyżka cukru wanilinowego szczypta soli olej do smażenia Przygotowanie: Do większej miski przelejcie maślankę. Wbijcie do niej jajka, a także dodajcie łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżkę cukru wanilinowego oraz szczyptę soli. Wszystko zmiksujcie na jednolitą masę za pomocą miksera.  Do wymieszanych składników dodajcie dwie szklanki mąki. Całość ponownie zmiksujcie do uzyskania gładkiej masy. Banany obierzcie ze skórki i pokrójcie je w niedużą kostkę.  Owoce dodajcie do ciasta i wszystko delikatnie wymieszajcie łyżką. Na patelnię wlejcie niewielką ilość oleju. Całość dobrze rozgrzejcie. Na rozgrzaną patelnię wykładajcie po jednej łyżce ciasta. Delikatnie je rozpłaszczcie. Placki smażcie z obu...