Przepis na proziaki z Podkarpacia. Pyszne placki na sodzie na śniadanie
Adobe Stock
Newsy

Pieczone placki na sodzie jak u babci. Proziaki z blachy możecie łatwo zrobić w ten sposób

Idealnym pomysłem na leniwe śniadanie są proziaki z Podkarpacia. To szybkie w przygotowaniu i przepyszne w smaku placki. Bliscy będą zachwyceni takim daniem.

Choć nazwa brzmi nieco tajemniczo, to danie jest dosyć proste. Proziaki to pyszne placuszki przygotowywane na sodzie oczyszczonej, zwanej potocznie prozą. W niektórych rejonach używa się również takiej nazwy jak chleb sodowy czy placki na sodzie. Do ich przyrządzenia potrzeba zaledwie kilku składników i chwilę czasu, aby uzyskać pyszne śniadanie.

Dawniej tego typu placki nasze babcie i mamy piekły na kuchniach płytowych. W dzisiejszej Polsce ze świecą szukać już kuchni z piecami kaflowymi na stanie, dlatego proponujemy upieczenie proziaków na suchej patelni teflonowej. Efekt będzie podobny do tego z przeszłości!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dodatki do proziaków

Ciasto na placki jest dość uniwersalne, toteż pozwala na szaleństwo w kwestii dodatków. Można je podać według gustu, gdyż świetnie smakują zarówno na słodko, jak i na słono. Proziaki dobrze komponują się ze śmietaną, masłem czosnkowym, serkiem czy konfiturą. Wybór w tej kwestii zależy od indywidualnych preferencji.

Zobacz także
Przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego. Pyszne, proste, do wszystkiego

Przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego. Pyszne, proste, do wszystkiego

Pieczona karkówka w sosie cygańskim. Prosty, jednogarnkowy obiad

Pieczona karkówka w sosie cygańskim. Prosty, jednogarnkowy obiad

Przepis na proziaki z Podkarpacia

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 litr maślanki
  • sól do smaku
  • mąka pszenna

Przygotowanie:

  1. Do większej miski przelejcie maślankę, wbijcie jajka, a także dodajcie dwie łyżeczki sody oczyszczonej oraz sól do smaku. Całość dokładnie wymieszajcie do połączenia składników.
  2. Wymieszane składniki odstawcie na chwilę, aby soda mogła zacząć „pracować”.
  3. Następnie do miski z mokrymi składnikami, dodawajcie powoli mąkę. Całość mieszajcie delikatnie ręką.
  4. Ciasto powinno być miękkie oraz z łatwością odchodzić od miski. Nie wolno przesadzić z ilością mąki, aby placki nie były za twarde.
  5. Dobrze wymieszane ciasto przenieście na stolnicę posypaną mąką i rozwałkujcie je na niezbyt cienki placek. 
  6. Za pomocą szklanki wycinajcie z ciasta placki. Układajcie je na desce, a później odłóżcie na chwilę.
  7. W międzyczasie rozgrzejcie patelnię teflonową. Placki smażcie bez tłuszczu. 
  8. Na rozgrzanej patelni układajcie wycięte z ciasta placki. Smażcie je na niewielkim ogniu, zaczną powoli rosnąć. 
  9. Proziaki smażcie z obu stron na złoty kolor. 
  10. Placki podawajcie z ulubionymi dodatkami, zarówno na słono, jak i słodko. Smacznego!
placki ziemniaczane rozpadają się
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane się nie przypalały? Dodajcie to do masy a będą zawsze idealnie złote i chrupiące
Placki przypalają się na patelni? Można łatwo temu zaradzić! Poznajcie ten prosty sposób.

Złociste placki ziemniaczane są doskonałym pomysłem na obiad. Choć są bardzo proste w przygotowaniu, to łatwo o popełnienie kilku błędów! Jednym z nich jest nadmierne przypalanie placków – wychodzą wtedy suche, smakują o wiele gorzej, a w całym domu unosi się nieprzyjemny swąd przypalonego oleju. Jak tego uniknąć? Dlaczego placki ziemniaczane się przypalają? Jeśli macie problem z przypalającymi się plackami, to powody mogą być dwa. Pierwszy to niewłaściwa patelnia! Kupcie taką z teflonową powłoką, dzięki czemu ciasto nie będzie przywierać. Drugi to użycie zbyt małej ilości oleju. W przypadku placków nie ma co żałować tłuszczu! Wlejcie go na tyle dużo, by ciasto lekko się w nim zamoczyło na patelni i smażcie na średnim ogniu. Dodatkowo warto dodać do masy odrobinę mąki ziemniaczanej , dzięki czemu placki nie będą się rozpadały na patelni. Przepis na placki ziemniaczane z cukinią Do przygotowania smacznych placków ziemniaczanych z dodatkiem cukinii, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Pół kilograma ziemniaków Pół kilograma cukinii 2 jajka rozmiar M 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soli Olej do smażenia Przygotowanie: Obierzcie ziemniaki i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach. Cukinię umyjcie, obierzcie i umyjcie jeszcze raz. Zetrzyjcie na małych oczkach i dodajcie do ziemniaków. Gdy będziecie używać młodych i miękkich cukinii, to nie musicie obierać ich ze skóry. Odczekajcie chwilę i odlejcie wodę z miski z warzywami. Nie trzeba jej odciskać. Następnie do masy warzywnej wbijcie dwa jajka, wsypcie 4 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej oraz łyżeczkę soli. Dokładnie wyróbcie masę rękami. Na patelni rozgrzejcie porządną ilość oleju. Nakładajcie...

Ciasto na naleśniki
gotujmy.pl/Alex_M
Newsy
Jaką wodę dodajecie do naleśników? Zwykłą czy gazowaną? 1 decyzja a wyjdą tak puszyste jak nigdy przedtem
Aby zrobić idealne naleśniki trzeba znać kilka sztuczek. W tym artykule zdradzimy wam jedną z nich!

Naleśniki są pyszne zarówno na słodko jak i na słono. Z ich smakiem można eksperymentować do woli. Jedni lubią jeść je z białym serem, rodzynkami i dżemem.  Drudzy z kurczakiem, szpinakiem oraz fetą. Plusem naleśników jest także to, że do ich zrobienia nie potrzeba wielu składników oraz dużo czasu. Podstawą jest jednak umiejętność zrobienia doskonałego ciasta. Dlatego dziś zdradzamy wam jedną z tajemnych receptur na puszyste ciasto naleśnikowe, którą każdy wielbiciel naleśników powinien znać.   Idealne naleśniki  Aby nasze naleśniki wyszły delikatne, musimy wybrać do nich odpowiednią mąkę. Pyszne ciasto wychodzi m.in. z mąki ryżowej, orkiszowej, kukurydzianej i pszennej. Najlepsza będzie ta niższego typu np. 450. Warto też wybraną mąkę, przesiać wcześniej przez sitko. Tłuste krowie mleko najlepiej sprawdza się w przygotowaniu naleśników. Wpływa na ich zapach i smak. Jeśli jednak nie przepadamy za takim mlekiem, idealnie sprawdzi się również migdałowe czy sojowe. Kolejnym niezbędnym składnikiem są jajka. Najlepiej oddzielić je od żółtka i białka ubić na sztywno z solą. Ten zabieg sprawi, że naleśniki będą wyjątkowo pulchne. Ważnym składnikiem ciasta jest również woda. Można dodać wodę z kranu lub mineralną, ale żeby naleśniki wyszły lekkie i puszyste jak nigdy przedtem, warto do ciasta dolać wodę gazowaną! Pamiętajcie, by po zmiksowaniu wszystkich składników odstawić ciasto na około pół godziny, by odpoczęło. Dzięki temu ciasto będzie aksamitnie gładkie. Do smażenia naleśników najlepiej jest użyć patelni teflonowej. Wtedy nie musimy dodawać żadnego tłuszczu. Jeśli jednak nie mamy takiej patelni w swojej kuchni, przed smażeniem patelnię warto natłuścić olejem, aby zapobiec przywieraniu ciasta.   Taki...

naleśniki
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
1 składnik, który całkowicie odmienia ciasto na naleśniki. Dzięki niemu staną się puszyste i delikatne
Na słodko i na wytrawnie, z dżemem czy twarożkiem, pomysłów na nadzienie do naleśniki jest mnóstwo. Dużo zależy od tego, na co mamy ochotę w danym momencie. Jednak kluczowe przede wszystkim jest dobre i lekkie ciasto. Dodajcie do niego ten jeden składnik, a zakochacie się w takiej formie naleśników!

Naleśniki to danie idealne na każdą porę. Może być przygotowane zarówno na śniadanie, jak i na obiad czy kolację. To dość uniwersalna potrawa, którą łatwo oraz szybko jest przyrządzić. Ze względu na wszechstronność jest uwielbiana przez wszystkich. Wyjątkowe w swojej prostocie Ciasto na naleśniki  jest proste tak samo w przyrządzeniu, jak również w składnikach. Do przygotowania tradycyjnej masy potrzeba jedynie jajka, mąki oraz mleka. Trzy proste produkty, które tak naprawdę każdy ma w domu. Samo smażenie może być wówczas najtrudniejszą czynnością, gdyż usmażenie naleśników wymaga odpowiedniej patelni czy umiejętności w przewracaniu placków. Spokojnie, praktyka czyni mistrza! Z każdym kolejnym jest coraz łatwiej. Wytrawne czy na słodko? Naleśniki same w sobie są dość uniwersalne, z tego też powodu można je nadziać farszem według uznania. Najpopularniejszą formą słodkiego podania jest prawdopodobnie po prostu dżem, prażone jabłko lub twarożek ze skórką pomarańczy. Niektórzy do środka dodają także krem orzechowo- czekoladowy. Naleśniki można również przygotować w formie wytrawnej. Taka wersja idealnie sprawdzi się na obiad czy kolację. Jako farsz na słono można przygotować szpinak z serem feta, kurczaka z warzywami bądź meksykański sos chilli con carne, które możecie zapiec pod pierzynką z pomidorów i sera.  Sekretny składnik na puszyste ciasto naleśnikowe Wszystkie pyszne nadzienia, nie będą miały znaczenia, jeśli ciasto na naleśniki nie będzie odpowiednie. Warto przy jego przygotowywaniu poświęcić chwilę uwagi. Aby przygotować pyszne, delikatne i puszyste naleśniki wystarczy do przygotowywanej masy dodać jeden składnik, czyli wodę gazowaną. Połączenie mąki oraz wody sprawi, że zacznie wytwarzać się gluten, który odpowiada za tą...

sodziaki kresowe oładki placki na zsiadłym mleku
Własne
Newsy
Sodziaki z przepisu prababci. Zróbcie je na zsiadłym mleku, a zachwycą was bardziej niż racuchy
Polska kuchnia potrawami mącznymi stoi. Także jeśli chodzi o desery. Naleśniki, racuchy, czy wreszcie placki na sodzie i zsiadłym mleku, czyli oładki albo sodziaki.

Różnica w nazewnictwie tego dania wywodzi się z używania różnych nazw tego dania w poszczególnych regionach naszego kraju. Sodziaki to placuszki na sodzie wywodzące się z dawnych kresów Rzeczpospolitej. Do dzisiaj przygotowują je choćby gospodynie pamiętające kuchnię swoich babć i dalszych przodków. Przepis na oładki czy też sodziaki wciąż popularny jest więc we wschodniej Polsce, a także na tzw. ziemiach zachodnich. Dlaczego? To właśnie tam po II wojnie światowej wyemigrowali dawni mieszkańcy utraconych 17 września 1939 roku wschodnich ziem naszego kraju. Są pulchne, leciutkie jak chmurka mimo sporej ilości mąki – wszystko to zasługa mieszanki zsiadłego mleka i spulchniacza, czyli sody lub proszku do pieczenia. Z czym podawać sodziaki? Bardzo dobrze wypadną w skromnej wersji, czyli podane tylko z cukrem pudrem. Trzeba pamiętać, że czasem mniej znaczy więcej. Jednak najlepiej będą smakowały bez wątpienia w połączeniu z marmoladą, dżemem albo powidłami – takimi, jakie akurat macie w swojej spiżarce. Jeżeli dysponujecie przetworami domowej roboty, to wykorzystajcie je. Przepis na sodziaki Składniki: 40 dag zsiadłego mleka 1-2 jajka Ok. 50 dag mąki pszennej Niecała łyżeczka sody oczyszczonej (opcjonalnie proszek do pieczenia) Łyżeczka cukru Szczypta soli Olej do smażenia Przygotowanie: Do miski lub na stolnicy wysypcie większą część mąki pszennej. Dodajcie do niej sodę oczyszczoną lub proszek do pieczenia, sól, cukier. Wbijcie do mąki jajka. Dodawajcie do mąki stopniowo zsiadłe mleko, wyrabiając przy tym ciasto. Ciasto na oładki (sodziaki) powinno być dość rzadkie i kleiste – w przeciwnym wypadku wasze placuszki wyjdą zbyt zbite i zwarte. Mogą także dobrze nie urosnąć. Wyrobione ciasto rozwałkujcie na...