Przepis na proziaki z Podkarpacia. Pyszne placki na sodzie na śniadanie
Gotujmy.pl/iwa643
Newsy

Przepis na proziaki z Podkarpacia. Pyszne placki na sodzie na śniadanie

Idealnym pomysłem na leniwe śniadanie są proziaki z Podkarpacia. To szybkie w przygotowaniu i przepyszne w smaku placki. Bliscy będą zachwyceni takim daniem.
Aleksandra Żarkiewicz
kwiecień 15, 2021

Śniadanie w środku tygodnia zazwyczaj jest przygotowane na szybko, natomiast w weekend można więcej uwagi poświęcić na jego przygotowanie. Wówczas na stole goszczą różnego rodzaju wykwintne potrawy od omletów, przez naleśniki na tostach czy gofrach kończąc. Wspólny posiłek to świetne rozpoczęcie dnia. 

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Proziaki z Podkarpacia

Choć nazwa brzmi nieco tajemniczo, to danie jest dosyć proste. Proziaki to pyszne placuszki przygotowywane na sodzie oczyszczonej, zwanej potocznie prozą. W niektórych rejonach używa się również takiej nazwy jak chleb sodowy czy placki na sodzie. Do ich przyrządzenia potrzeba zaledwie kilku składników i chwilę czasu, aby uzyskać pyszne śniadanie.

Zobacz także

Dodatki do proziaków

Ciasto na placki jest dość uniwersalne, toteż pozwala na szaleństwo w kwestii dodatków. Można je podać według gustu, gdyż świetnie smakują zarówno na słodko, jak i na słono. Proziaki dobrze komponują się ze śmietaną, masłem czosnkowym, serkiem czy konfiturą. Wybór w tej kwestii zależy od indywidualnych preferencji.

Przepis na proziaki z Podkarpacia

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 litr maślanki
  • sól do smaku
  • mąka pszenna

Przygotowanie:

  1. Do większej miski przelejcie maślankę, wbijcie jajka, a także dodajcie dwie łyżeczki sody oczyszczonej oraz sól do smaku. Całość dokładnie wymieszajcie do połączenia składników.
  2. Wymieszane składniki odstawcie na chwilę, aby soda mogła zacząć „pracować”.
  3. Następnie do miski z mokrymi składnikami, dodawajcie powoli mąkę. Całość mieszajcie delikatnie ręką.
  4. Ciasto powinno być miękkie oraz z łatwością odchodzić od miski. Nie wolno przesadzić z ilością mąki, aby placki nie były za twarde.
  5. Dobrze wymieszane ciasto przenieście na stolnicę posypaną mąką i rozwałkujcie je na niezbyt cienki placek. 
  6. Za pomocą szklanki wycinajcie z ciasta placki. Układajcie je na desce, a później odłóżcie na chwilę.
  7. W międzyczasie rozgrzejcie patelnię teflonową. Placki smażcie bez tłuszczu. 
  8. Na rozgrzanej patelni układajcie wycięte z ciasta placki. Smażcie je na niewielkim ogniu, zaczną powoli rosnąć. 
  9. Proziaki smażcie z obu stron na złoty kolor. 
  10. Placki podawajcie z ulubionymi dodatkami, zarówno na słono, jak i słodko. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Komentarze