Choć nazwa brzmi nieco tajemniczo, to danie jest dosyć proste. Proziaki to pyszne placuszki przygotowywane na sodzie oczyszczonej, zwanej potocznie prozą. W niektórych rejonach używa się również takiej nazwy jak chleb sodowy czy placki na sodzie. Do ich przyrządzenia potrzeba zaledwie kilku składników i chwilę czasu, aby uzyskać pyszne śniadanie.
Dawniej tego typu placki nasze babcie i mamy piekły na kuchniach płytowych. W dzisiejszej Polsce ze świecą szukać już kuchni z piecami kaflowymi na stanie, dlatego proponujemy upieczenie proziaków na suchej patelni teflonowej. Efekt będzie podobny do tego z przeszłości!
Dodatki do proziaków
Ciasto na placki jest dość uniwersalne, toteż pozwala na szaleństwo w kwestii dodatków. Można je podać według gustu, gdyż świetnie smakują zarówno na słodko, jak i na słono. Proziaki dobrze komponują się ze śmietaną, masłem czosnkowym, serkiem czy konfiturą. Wybór w tej kwestii zależy od indywidualnych preferencji.
Przepis na proziaki z Podkarpacia
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 litr maślanki
- sól do smaku
- mąka pszenna
Przygotowanie:
- Do większej miski przelejcie maślankę, wbijcie jajka, a także dodajcie dwie łyżeczki sody oczyszczonej oraz sól do smaku. Całość dokładnie wymieszajcie do połączenia składników.
- Wymieszane składniki odstawcie na chwilę, aby soda mogła zacząć „pracować”.
- Następnie do miski z mokrymi składnikami, dodawajcie powoli mąkę. Całość mieszajcie delikatnie ręką.
- Ciasto powinno być miękkie oraz z łatwością odchodzić od miski. Nie wolno przesadzić z ilością mąki, aby placki nie były za twarde.
- Dobrze wymieszane ciasto przenieście na stolnicę posypaną mąką i rozwałkujcie je na niezbyt cienki placek.
- Za pomocą szklanki wycinajcie z ciasta placki. Układajcie je na desce, a później odłóżcie na chwilę.
- W międzyczasie rozgrzejcie patelnię teflonową. Placki smażcie bez tłuszczu.
- Na rozgrzanej patelni układajcie wycięte z ciasta placki. Smażcie je na niewielkim ogniu, zaczną powoli rosnąć.
- Proziaki smażcie z obu stron na złoty kolor.
- Placki podawajcie z ulubionymi dodatkami, zarówno na słono, jak i słodko. Smacznego!