Choć nazwa brzmi nieco tajemniczo, to danie jest dosyć proste. Proziaki to pyszne placuszki przygotowywane na sodzie oczyszczonej, zwanej potocznie prozą. W niektórych rejonach używa się również takiej nazwy jak chleb sodowy czy placki na sodzie. Do ich przyrządzenia potrzeba zaledwie kilku składników i chwilę czasu, aby uzyskać pyszne śniadanie.

Dawniej tego typu placki nasze babcie i mamy piekły na kuchniach płytowych. W dzisiejszej Polsce ze świecą szukać już kuchni z piecami kaflowymi na stanie, dlatego proponujemy upieczenie proziaków na suchej patelni teflonowej. Efekt będzie podobny do tego z przeszłości!

Dodatki do proziaków

Ciasto na placki jest dość uniwersalne, toteż pozwala na szaleństwo w kwestii dodatków. Można je podać według gustu, gdyż świetnie smakują zarówno na słodko, jak i na słono. Proziaki dobrze komponują się ze śmietaną, masłem czosnkowym, serkiem czy konfiturą. Wybór w tej kwestii zależy od indywidualnych preferencji.

Przepis na proziaki z Podkarpacia

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 litr maślanki
  • sól do smaku
  • mąka pszenna

Przygotowanie:

  1. Do większej miski przelejcie maślankę, wbijcie jajka, a także dodajcie dwie łyżeczki sody oczyszczonej oraz sól do smaku. Całość dokładnie wymieszajcie do połączenia składników.
  2. Wymieszane składniki odstawcie na chwilę, aby soda mogła zacząć „pracować”.
  3. Następnie do miski z mokrymi składnikami, dodawajcie powoli mąkę. Całość mieszajcie delikatnie ręką.
  4. Ciasto powinno być miękkie oraz z łatwością odchodzić od miski. Nie wolno przesadzić z ilością mąki, aby placki nie były za twarde.
  5. Dobrze wymieszane ciasto przenieście na stolnicę posypaną mąką i rozwałkujcie je na niezbyt cienki placek. 
  6. Za pomocą szklanki wycinajcie z ciasta placki. Układajcie je na desce, a później odłóżcie na chwilę.
  7. W międzyczasie rozgrzejcie patelnię teflonową. Placki smażcie bez tłuszczu. 
  8. Na rozgrzanej patelni układajcie wycięte z ciasta placki. Smażcie je na niewielkim ogniu, zaczną powoli rosnąć. 
  9. Proziaki smażcie z obu stron na złoty kolor. 
  10. Placki podawajcie z ulubionymi dodatkami, zarówno na słono, jak i słodko. Smacznego!