ketchup przepis
kurka79 / gotujmy.pl
Newsy

Przepis na prosty, domowy ketchup. Po co wydawać pieniądze? Zróbcie go za grosze w domu

Ketchup naprawdę może być zdrowy - pod warunkiem, że zrobicie go sami! Poznajcie świetny przepis na domowy ketchup.

Kto raz spróbował domowego ketchupu ten dobrze wie, że to, co dostępne jest na sklepowych półkach ani trochę nie umywa się do smaku prawdziwego ketchupu. Wersja domowa jest nie tylko smaczniejsza, ale i o wiele zdrowsza! Nie ma tam żadnych sztucznych konserwantów ani ulepszaczy. A do tego robiąc ketchup samodzielnie, macie pełną kontrolę nad tym, co się w nim znajdzie. Możecie wybrać do niego najlepsze pomidory, jakie uda się wam znaleźć, dzięki czemu będzie przepyszny! A co dopiero, gdy przyjdzie lato i świeże pomidory z ogródka…

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na domowy ketchup

Do przygotowania ketchupu potrzebne wam będą poniższe składniki:

  • 2 kg pomidorów
  • 1 cebula
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 50 g cukru
  • 3 ząbki czosnku
  • Łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka goździków
  • 1 łyżka kolendry
  • Pół łyżeczki pieprzu
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • 1 laska cynamonu
  • 8 kulek ziela angielskiego

Przygotowanie:

  1. Umyjcie pomidory i pokrójcie w ćwiartki.
  2. Pokrójcie w kostkę czosnek i cebulę.
  3. Do niewielkiego garnka wlejcie ocet i dodajcie goździki, kolendrę, laskę cynamonu i ziele angielskie.
  4. Gdy całość się zagotuje, przykryjcie garnek pokrywką i odstawcie na 25 minut. Po tym czasie przecedźcie przez sitko.
  5. W dużym garnku rozpuśćcie łyżkę masła klarowanego. Wrzućcie pokrojony czosnek i cebulę i duście przez 5 minut.
  6. Gdy warzywa zmiękną, dodajcie do garnka pomidory, pół łyżeczki pieprzu i cynamonu.
  7. Po zagotowaniu zmniejszcie gaz i gotujcie przez około 20 minut bez pokrywki.
  8. Po tym czasie wlejcie do garnka odcedzony wcześniej ocet, wymieszajcie i gotujcie przez około 30-40 minut, do momentu gdy warzywa będą się rozpadać.
  9. Następnie za pomocą sitka i łyżki przecierajcie masę z pomidorów. Wyrzućcie pestki i skórki.
  10. Przecier przelejcie z powrotem do garnka i doprawcie solą oraz cukrem.
  11. Gotujcie na średnim ogniu przez około 45 minut, mieszając od czasu do czasu.
  12. Na koniec możecie jeszcze zblendować sos.
  13.  Gotowy ketchup przełóżcie do słoików.

Gotowe!

pomidorowa przepis
Flickr
Newsy
Co zrobić, żeby pomidorowa miała lepszy smak? Ten trik z cebulą genialnie go podbije
Każdy ma swój sposób na ugotowanie pysznej pomidorowej. Dowiedzcie się, jak jeszcze można poprawić jej smak!

Można zrobić zupę pomidorową bez kostki rosołowej? Oczywiście! Taką naturalną i bardzo zdrową zupę przygotowuje się dokładnie tak samo, jak rosół. Trzeba tylko dodać do niej pomidory i kilka dodatków, które nadają jej wspaniałego smaku. Warto użyć do zupy domowego przecieru z pomidorów, ale pomidory z puszki też się nadadzą. Wypróbujcie poniższy przepis na zupę pomidorową. Przepis na zupę pomidorową Do przygotowania smacznej i gęstej zupy pomidorowej potrzebne wam będą poniższe składniki.  Składniki: 4 marchewki 3 pietruszki Pół selera 1 por 1 cebula 1 łyżka masła 4 udka z kurczaka 5 liści laurowych 2 puszki pomidorów (w całości lub krojonych) Czosnek granulowany Pieprz ziarnisty Sól Przygotowanie: Udka z kurczaka umyjcie w zimnej wodzie i włóżcie do garnka. Zalejcie chłodną wodą i wsypcie około pół płaskiej łyżeczki soli, liście laurowe i kilka ziaren pieprzu. Gotujcie na średnim ogniu. Marchewki, pietruszki, cebulę i selera obierzcie i dodajcie do garnka. Dla wzbogacenia smaku zupy, cebulę możecie wcześniej podpiec w piekarniku. Kiedy woda w garnku zacznie już wrzeć, zmniejszcie ogień. Łyżką cedzakową zbierzcie szumowiny z powierzchni wody. Gotujcie około 1,5 godziny. Gdy por będzie już miękki i zacznie się rozpadać, wyciągnijcie go z garnka. Kiedy warzywa w wywarze zmiękną, wyjmijcie je z garnka, zostawiając w nim 2 marchewki. Pietruszki i wyjęte marchewki ostudźcie włóżcie do miski. Dodajcie do nich pomidory w puszce. Całość zmiksujcie blenderem na gładką masę. Możecie też użyć w tym celu robota kuchennego. Wyjmijcie z garnka mięso z kurczaka i seler. Wlejcie zmiksowane warzywa. Doprawcie zupę czosnkiem i łyżką masła. Gdyby pomidorowa wyszła zbyt kwaśna,...

W Lidlu udka z kurczaka za pół ceny. Tak tanio nigdzie ich nie kupicie
AdobeStock
Newsy
W Lidlu udka z kurczaka za pół ceny. Tak tanio nigdzie ich nie kupicie
Taniej już nie będzie – Lidl sprzedaje udka z kurczaka za pół darmo. Sprawdźcie szczegóły.

Lidl znów kusi promocjami. Teraz kupicie tam udka z kurczaka w bardzo atrakcyjnej cenie – sprawdźcie! Promocje w Lidlu Od 6 do 8 maja w Lidlu będzie można kupić poniższe produkty przecenione nawet o 60%! Pomidory truskawkowe: 5,99 zł/kg Olej rzepakowy VitaD’Or: 3,29 zł za sztukę przy zakupie 3 sztuk Polskie udka z kurczaka Rzeźnik: 4,49 zł/kg Brokuł: 3,49 zł/szt. Przepis na pieczone udka z kurczaka Udka z kurczaka oraz pomidory przydadzą się wam do zrobienia pysznych, pieczonych udek z warzywami. Do ich przygotowania potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 6 udek z kurczaka 1 kilogram ziemniaków Świeże oregano Pomidorki koktajlowe Płaska łyżka soli Do marynaty: 4 ząbki czosnku Łyżeczka papryki wędzonej Pół łyżeczki słodkiej papryki Ćwierć łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki ketchupu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy Szczypta pieprzu Przygotowanie: Umyjcie mięso i osuszcie za pomocą papierowych ręczników. Do miski wsypcie wszystkie przyprawy do marynaty, dodajcie przeciśnięte przez praskę i obrane ząbki czosnku, olej, ketchup, miód i musztardę oraz sos sojowy. Wymieszajcie. Włóżcie udka z kurczaka do rękawa do pieczenia i wlejcie marynatę (odłóżcie około 3 łyżki). Natrzyjcie mięso marynatą i zawiążcie rękaw. Odłóżcie na kilka godzin lub na całą noc do lodówki. Umieśćcie rękaw do pieczenia w naczyniu żaroodpornym i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczcie przez 70 minut w trybie góra-dół. Podczas gdy kurczak będzie się piekł, obierzcie ziemniaki i pokrójcie w ćwiartki. Włóżcie do garnka, zalejcie wodą i gotujcie przez około 20 minut. Odcedźcie....

Domowy keczup. Przepis na prosty zamiennik tego ze sklepu
Flickr
Newsy
Domowy keczup. Przepis na prosty zamiennik tego ze sklepu
Jeśli przepadacie za ketchupem, ale martwicie się, że ten ze sklepu nie jest zbyt zdrowy, to zróbcie go sami w domu! Poznajcie przepis na domowy ketchup.

Dziś praktycznie każdy używa ketchupu: do kanapek, sosów czy mięs. Wspaniale podkreśla smak wielu potraw i nadaje im charakteru! W sklepach można znaleźć coraz więcej rodzajów ketchupu. Dostępny jest już nie tylko pikantny i łagodny, ale także np. ketchup z chilli, bazylią albo czosnkiem. Jednak w gotowym ketchupie ze sklepu, znajduje się bardzo dużo cukru i innych dodatków, które niekoniecznie są dobre dla waszego zdrowia. Dlatego warto przygotować go samodzielnie w domu! To wcale nie jest takie trudne, a domowy ketchup smakuje o niebo lepiej od tego, który znajduje się na sklepowych półkach. Wypróbujcie poniższy przepis na ketchup, a nigdy więcej nie kupicie go w sklepie! Przepis na domowy ketchup Najważniejsza w przygotowywaniu ketchupu jest cierpliwość, ponieważ tak naprawdę ketchup to po prostu sos, który został bardzo mocno zredukowany. A im dłużej będziecie go gotować, tym więcej wody z niego odparuje i będzie gęstszy i bardziej aromatyczny. Do przygotowania domowego ketchupu, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kg pomidorów malinowych 2 cebule dymki 1 niewielka łodyga selera naciowego 1 ząbek czosnku 3 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki cukru 2 goździki Pół łyżeczki kolendry Szczypta curry Odrobina skórki z cytryny Sól Pieprz Przygotowanie: Natnijcie delikatnie skórki pomidorów. Zalejcie je wrzątkiem i po kilku-kilkunastu sekundach wyciągnijcie. Przelejcie zimną wodą i obierzcie ze skóry – powinna sama odchodzić. Obierzcie cebule i czosnek, a selera umyjcie. Pokrójcie drobno. W garnku rozpuśćcie cukier na karmel i usmażcie na nim pokrojone warzywa. Dodajcie goździki, kolendrę i szczyptę curry, a na koniec wlejcie 3 łyżki octu jabłkowego. Do...

fasolka po bretońsku przepis
AdobeStock
Newsy
Fasolkę gotujecie w wodzie, w której się moczyła czy w świeżej? Jedna z tych metod jest lepsza
Część osób twierdzi, że wodę po moczeniu fasoli należy wylać, a inni używają jej do gotowania. Kto ma rację? Przekonajcie się!

Fasolka po bretońsku jest bardzo smacznym i niewymagającym daniem. Można użyć do niej fasoli w puszce lub suchej. W drugim przypadku należy pamiętać o tym, że taką fasolkę trzeba wcześniej zamoczyć w wodzie na co najmniej 10 godzin. Część osób wylewa wodę po moczeniu fasoli, a część zużywa do gotowania. Który sposób jest prawidłowy? Jak gotować fasolkę po bretońsku? Zwolennicy obu metod mają rację! Jednak fasolka po bretońsku wyjdzie o wiele smaczniejsza, jeśli będziecie ją gotowali w tej samej wodzie , w której moczyła się przez noc. Pamiętajcie też o tym, że należy ją wówczas posolić dopiero pod sam koniec gotowania . Przepis na fasolkę po bretońsku Do przygotowania domowej fasolki po bretońsku potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1,5 kg pomidorów Pół kg białej fasoli jaś 300 g kiełbasy o umiarkowanej ilości tłuszczu 300 g wędzonego, surowego boczku 4 ząbki czosnku 1 cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1 płaska łyżka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki Przygotowanie: Dzień przed przygotowaniem fasolki namoczcie ją w wodzie. Wieczorem wsypcie całą fasolę do garnka i zalejcie zimną wodą tak, by przykryła fasolę. Zostawcie na noc do namoczenia (minimum 10 godzin). Pamiętajcie o tym, że powierzchnia wody powinna znajdować się nawet 10 cm nad fasolą. Następnego dnia dolejcie niecały litr wody do fasoli i dodajcie 3 liście laurowe oraz 3 ziarna ziela angielskiego. Gdy woda się zagotuje, zmniejszcie ogień i gotujcie fasolę do miękkości przez około 1,5 godziny. Pokrójcie boczek w kostkę i podsmażcie na patelni. Gdy wytopi się z niego trochę tłuszczu, dodajcie kiełbasę pokrojoną w dużą...