Po grzyby sięgamy głównie dla ich walorów smakowych. Powszechnie wiadomo, że nie posiadają one wartości odżywczych, a do tego są ciężkostrawne. Inaczej jest z boczniakami. Są bogatym źródłem białka, witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Jak je przyrządzić?
Boczniaki, jedne z najzdrowszych grzybów
Boczniaki to duże jadalne grzyby, które, jak nazwa wskazuje, w naturze porastają boki pni drzew. Mają kształt muszli ostryg i z tego powodu w języku angielskim nazywają się grzybami-ostrygami. Są popularne w kuchni chińskiej, japońskiej i koreańskiej, a od kilku lat także i w Polsce.
To jedne z najsmaczniejszych i najzdrowszych grzybów. Są też najbardziej wszechstronne w zakresie dań, jakie można z nich przyrządzić. Dla wegetarian stanowią ważny składnik potraw. Można z nich zrobić smaczne przekąski, jak nuggetsy, smażyć jak kotlety schabowe, czy dodawać do sałatek i zup.
Mają też wiele właściwości prozdrowotnych. Zawierają białko, błonnik, są bogate w wapń, sód, żelazo, magnez, fosfor i cynk. Są niskokaloryczne. 100 g boczniaków zawiera jedynie 35 kalorii. Mają działanie antyoksydacyjne, spowalniają proces starzenia. Pomagają obniżać ciśnienie krwi, poziom cholesterolu i cukru.
Zobacz także:
Przepis na nuggetsy z boczniaków
Składniki:
- 300 g boczniaków
- 100 g panierki panko lub bułki tartej
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 1 jajko
- 1/3 łyżeczki soli
- Duża szczypta płatków chili
- Szczypta słodkiej papryki
- Szczypta kurkumy
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Oczyśćcie boczniaki i przelejcie wrzątkiem. Pokrójcie na mniejsze kawałki wielkości nuggetsów.
- Do miski wbijcie jajko, oddajcie mleko i mąkę i przyprawy. Zblendujcie lub zmiksujcie na gładkie ciasto.
- Do drugiej miski wsypcie panierkę lub bułkę tartą. Rozgrzejcie sporo tłuszczu na patelni.
- Każdy kawałek boczniaka dokładnie zanurzcie w cieście, obtoczcie w panierce i od razu kładźcie na gorący tłuszcz. Smażcie z każdej strony na złotobrązowy kolor, a po zdjęciu z patelni odłóżcie na ręcznik papierowy, żeby usunąć resztki tłuszczu.
- Podawajcie z waszymi ulubionymi sosami.
- Smacznego!
Źródło: msn.com, medonet.pl