Przepis na proste nuggetsy z boczniaków. Te grzyby mają właściwości zdrowotne
Adobe Stock
Newsy

Przepis na proste nuggetsy z boczniaków. Te grzyby mają właściwości zdrowotne

Prosty przepis na przekąskę lub dodatek do obiadu z boczniaków. W tej postaci są pyszne, chrupiące i pełne wartości odżywczych.

Po grzyby sięgamy głównie dla ich walorów smakowych. Powszechnie wiadomo, że nie posiadają one wartości odżywczych, a do tego są ciężkostrawne. Inaczej jest z boczniakami. Są bogatym źródłem białka, witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Jak je przyrządzić?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Boczniaki, jedne z najzdrowszych grzybów

Boczniaki to duże jadalne grzyby, które, jak nazwa wskazuje, w naturze porastają boki pni drzew. Mają kształt muszli ostryg i z tego powodu w języku angielskim nazywają się grzybami-ostrygami. Są popularne w kuchni chińskiej, japońskiej i koreańskiej, a od kilku lat także i w Polsce.

To jedne z najsmaczniejszych i najzdrowszych grzybów. Są też najbardziej wszechstronne w zakresie dań, jakie można z nich przyrządzić. Dla wegetarian stanowią ważny składnik potraw. Można z nich zrobić smaczne przekąski, jak nuggetsy, smażyć jak kotlety schabowe, czy dodawać do sałatek i zup.

Mają też wiele właściwości prozdrowotnych. Zawierają białko, błonnik, są bogate w wapń, sód, żelazo, magnez, fosfor i cynk. Są niskokaloryczne. 100 g boczniaków zawiera jedynie 35 kalorii. Mają działanie antyoksydacyjne, spowalniają proces starzenia. Pomagają obniżać ciśnienie krwi, poziom cholesterolu i cukru.

Zobacz także
Nuggetsy z kurczaka

Co się stanie, gdy będziecie regularnie jeść nuggetsy? Niektóre składniki mogą doprowadzić do długotrwałych problemów zdrowotnych!

Pieczone pałki z kurczaka Jakuba Kuronia. Niesamowite, jakim składnikiem podkreśla ich smak

Pieczone pałki z kurczaka Jakuba Kuronia. Ich smak podkreślicie jednym dodatkiem

Przepis na nuggetsy z boczniaków

Składniki:

  • 300 g boczniaków
  • 100 g panierki panko lub bułki tartej
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki soli
  • Duża szczypta płatków chili
  • Szczypta słodkiej papryki
  • Szczypta kurkumy
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Oczyśćcie boczniaki i przelejcie wrzątkiem. Pokrójcie na mniejsze kawałki wielkości nuggetsów.
  2. Do miski wbijcie jajko, oddajcie mleko i mąkę i przyprawy. Zblendujcie lub zmiksujcie na gładkie ciasto.
  3. Do drugiej miski wsypcie panierkę lub bułkę tartą. Rozgrzejcie sporo tłuszczu na patelni.
  4. Każdy kawałek boczniaka dokładnie zanurzcie w cieście, obtoczcie w panierce i od razu kładźcie na gorący tłuszcz. Smażcie z każdej strony na złotobrązowy kolor, a po zdjęciu z patelni odłóżcie na ręcznik papierowy, żeby usunąć resztki tłuszczu.
  5. Podawajcie z waszymi ulubionymi sosami.
  6. Smacznego!

Źródło: msn.com, medonet.pl

Jak smażyć boczniaki żeby były zarumienione i chrupiące? Ta 1 zasada robi całą robotę
Adobe Stock
Newsy
Jak smażyć boczniaki, żeby były zarumienione i chrupiące? Ta 1 rzecz robi całą robotę
Kto z was wrzuca produkty na patelnię i zapamiętale miesza, żeby nie przywarły, powinien koniecznie przeczytać jak prawidłowo smażyć boczniaki. Między innymi zaoszczędzi sobie sporo pracy.

Boczniaki coraz chętniej używane są w polskich domach. Zaczęły pojawiać się w wielu sklepach, są dostępne przez cały rok, a do tego są znacznie tańsze od innych grzybów. Podpowiadamy jak je przyrządzać, żeby wykorzystać cały ich smak. Najważniejszy trik podczas smażenia boczniaków Ten trik, to także sekret dobrego smażenia każdego rodzaju grzybów, jednak boczniaki na jego nieznajomość są najbardziej wyczulone i w rezultacie wyjdzie z nich danie dużo gorsze niż mogłoby wyjść. Jeśli użyjecie tego sposobu, nie tylko przyrządzicie najlepsze grzyby, ale też zaoszczędzicie sobie sporo pracy. Trik polega na…. niemieszaniu boczniaków podczas smażenia. Wrzućcie je na rozgrzany tłuszcz i zostawcie w spokoju. Jeśli grzyby mają być przyrumienione i chrupiące, dajcie im szansę dojść na patelni do takiego etapu wysmażenia. Mieszając grzyby doprowadzacie do wypłynięcia z nich wody. W rezultacie, zamiast smażyć się i przyrumienić, grzyby się gotują i tracą cały smak. Autorka kultowej książki „Jadłonomia”, przedstawiającej potrawy z roślin, w taki sposób opisuje technikę smażenia, składników na wegańskiego strogonowa, w którym głównym składnikiem są właśnie boczniaki: - Boczniaki pokroić w grube paski wzdłuż blaszek. W dużym rondlu rozgrzać olej, dodać grzyby i smażyć przez 3-4 minuty, nie mieszając – mają być złociste i lekko chrupiące. Po tym czasie wlać sos sojowy i wsypać cukier, po czym intensywnie zamieszać i smażyć kolejne 2-3 minuty, do momentu, aż cały sos wyparuje. Boczniaki wyjąć z rondla i odłożyć na ręcznik papierowy. Co można przyrządzić z boczniaków? To grzyby, które zdobywają coraz większa popularność w naszej kuchni. Warto po nie sięgać, bo mają niezwykłe właściwości zdrowotne. Obniżają...

Te grzyby obniżą wam cholesterol i nie pozwolą przytyć. Nie szukajcie ich w lesie
Adobe Stock
Newsy
Te grzyby obniżą wam cholesterol i nie pozwolą przytyć. Nie szukajcie ich w lesie
Mówi się, że grzyby jemy z powodu smaku, a nie wartości odżywczych. Są jednak grzyby, które dostarczą nam białka, witamin i minerałów. Można je kupić w sklepie lub wypatrzyć nawet w parku.

Boczniaki to szczególny rodzaj grzybów. Mamy do nich dostęp tak jak do pieczarek, przez cały rok. Ich cena zwykle jest rozsądna, ilość przepisów dostępnych w internecie naprawdę duża, a sposób przygotowania nie wymaga szczególnie zaawansowanych umiejętności. Sprawdźmy więc jak się w nie zaopatrzyć, jakie mają wartości zdrowotne i czym prędzej zabierzmy się do gotowania. Gdzie rosną boczniaki?  Boczniaki to grzyby, które w warunkach naturalnych rosną na martwym drewnie drzew liściastych, takich jak buk, wierzba czy orzech włoski. Maja duże, rozłożyste kapelusze, których rozmiary dochodzą do 15 cm, a trzon wyrasta niesymetrycznie, z boku. Boczniaki rosnąc tworzą na drzewie dachówkowate kolonie. Występują w ogrodach i parkach. Czasem widząc tego grzyba porastającego powalony pień suchego drzewa, nawet nie zdajemy sobie sprawy, że to właśnie boczniak. Te, które kupujemy w sklepach są specjalnie hodowane, a hodowle boczniaków przypominają hodowle pieczarek . Przemysłowe hodowle boczniaków prowadzone są na belach słomy twardych zbóż. Boczniak jest grzybem, który możny uprawiać samemu. W ogrodzie, garażu czy innym miejscu w domu, w którym zapewnimy mu cień, chłód i wilgoć. Ważne, żeby miejsce hodowli było przewiewne i dawało dopływ świeżego powietrza. Grzybnie boczniaka do domowej hodowli można kupić w sklepach ogrodniczych. Właściwości zdrowotne boczniaków Boczniaki to niskokaloryczne grzyby zawierające dużo dobrze przyswajalnego białka, komplet witamin z grupy B, witaminy C i D, a także całą listę minerałów jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, sód i cynk. Na cholesterol i choroby sercowo-naczyniowe Badania wykazały, że jedzenie boczniaków pomaga w...

flaczki z boczniaków
Adobe Stock
Newsy
Doskonałe flaczki z… boczniaków. Smakują identycznie jak te tradycyjne, a są łatwiejsze do zrobienia
Tradycyjne flaczki mogą się wydawać dla niektórych zbyt skomplikowane do przygotowania, a poza tym sam smak podrobów nie wszystkim odpowiada. Takim osobom, a także wegetarianom, polecamy flaczki, ale z boczniakami.

Flaczki to jedna z popularniejszych polskich potraw. Gości na stołach nie tylko podczas niedzielnych obiadów, a także podczas większych uroczystości. Jej fanami są szczególnie mężczyźni. Zupa jest smaczna i treściwa.  Właściwości boczniaków Boczniaki ze względu na swoje cechy są uznawane za grzyby z właściwościami leczniczymi. Dzięki zawartości różnych związków mają wpływ na obniżenie poziomu cukru czy cholesterolu, a także zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory. Dodatkowo należy dodać, iż poprawiają stan naczyń krwionośnych, chronią komórki przed uszkodzeniem bądź starzeniem się. Nie tracą swoich cennych właściwości nawet podczas obróbki termicznej! Boczniaki są łatwe w przygotowaniu oraz idealnie sprawdzą się jako dodatek do wielu dań. Wegetarianie czy weganie zastępują nim w swojej diecie mięso, przykładowo jako mięso do schabowych, zamiennik śledzi do różnego rodzaju potraw czy właśnie zamiast podrobów do flaczków. Boczniaki jako alternatywa mięsa Nie wszyscy lubią smak czy konsystencję flaków, dlatego też ta potrawa jest dosyć specyficzna. Dodatkowo przerobienie tego rodzaju mięsa może być niekiedy czasochłonne i kłopotliwe. Dla wszystkich, którzy nie lubią marnować czasu w kuchni, a chcieliby zaskoczyć gości tym daniem, na pomoc przychodzą boczniaki. Niepozorne grzyby, które w idealny sposób są w stanie zastąpić mięso. Poza tym ta wersja flaczków będzie znacznie łatwiejsza do przyrządzenia. Przepis na flaki z boczniaków Składniki: 500 g boczniaków 1 marchew 1 korzeń pietruszki kawałek selera przyprawa do flaków vegeta pieprz  słodka mielona papryka ostra mielona papryka majeranek gałka muszkatołowa imbir  masło do smażenia...

Takich mielonych jeszcze nie jedliście. Kto raz ich spróbuje, nie będzie chciał innych
Newsy
Takich mielonych jeszcze nie jedliście. Kto raz ich spróbuje, nie będzie chciał innych
Według wielu osób są o wiele lepsze niż te tradycyjne. Spróbujecie?

Coraz więcej Polaków decyduje się na przejście na wegetarianizm albo weganizm. Nawet osoby, które nie zrezygnowały z jedzenia mięsa, kupują go z roku na rok coraz mniej. W sklepach z łatwością można znaleźć wege odpowiedniki mięsnych smakołyków.  Niektóre, odpowiednio przyrządzone, smakują identycznie jak mięso!  Wiele osób często jest zaskoczonych, gdy spróbuje wegetariańskiego dania – potrafią doskonale imitować mięsny smak. Jeśli nigdy wcześniej nie próbowaliście, koniecznie zróbcie wegański smalczyk z fasoli albo flaki z boczniaków. Te przepisy biją rekordy popularności! Zamienniki mięsa Sprawdźcie, czym można zastąpić mięso: Tofu – najbardziej znany sojowy produkt. Tempeh – również sojowy zamiennik, może imitować rybę. Seitan – zrobiony z glutenu pszennego, odpowiednio przygotowany jest niemal nie do odróżnienia od mięsa. Rośliny strączkowe – doskonałe źródło białka Warzywa – boczniaki, bakłażan, kalafior i wiele, wiele innych. Przepis na wegańskie kotlety mielone Składniki 300 g roślinnego zamiennika mięsa mielonego 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 kajzerka lub tarta bułka 1 jajko 200ml mleka Bułka tarta Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Do miski przełóżcie roślinny zamiennik mięsa. Cebulę zetrzyjcie na tarce na małych oczkach i przełóżcie do „mięsa”. Do masy dodajcie jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kajzerkę namoczcie w misce z mlekiem, a następnie odciśnijcie.  Dodajcie kajzerkę oraz przyprawy i dokładnie wyróbcie na gładką masę. Uformujcie kotlety równej wielkości, obtoczcie je w bułce tartej (lub w jajku i bułce) i usmażcie na patelni na rozgrzanym...