Przepis na proste i szybkie ciasto czekoladowe z kremem z kaszy manny. Idealne do kawy
Gotujmy.pl/akrobatka2
Newsy

Przepis na proste i szybkie ciasto czekoladowe z kremem z kaszy manny. Idealne do kawy

Łatwe do przygotowania ciasto czekoladowe, z którym poradzi sobie nawet osoba bez dużego doświadczenia w pieczeniu. Robi się je szybko, nie wymaga długiego pieczenia. Lekki krem na bazie kaszy manny oraz wiśnie doskonale pasują do czekoladowego spodu.
Magda Borucińska
kwiecień 12, 2021

Szukacie przepisu na ciasto czekoladowe, które jest banalne i szybkie do upieczenia? Oto on! Ciasto wychodzi lekkie i wilgotne, a krem delikatny i puszysty. Całość przełamują kwaśne wiśnie lub maliny. To ciasto, podobnie jak galaretkowiec bez pieczenia, ciasto z kremem dla leniwych i zapracowanych, które robi się tylko w 10 minut czy ciasto paryski kochanek z 4 składników, jest idealne dla osób, które nie lubią piec.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na ciasto czekoladowe z kremem z kaszy manny

Składniki na ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 120g masła
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 30g ciemnego kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

Składniki na krem

  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 250g masła

Składniki na polewę

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 300g drylowanych wiśni z syropu lub świeżych malin

Zobacz także

Przygotowanie

  1. Włączcie piekarnik i nagrzejcie go do 180 stopni.
  2. Masło utrzyjcie mikserem z cukrem na puszystą masę. Dodajcie jajko i zmiksujcie.
  3. Cały czas miksując, dodawajcie do masy proszek do pieczenia, mąkę, mleko oraz kakao.
  4. Prostokątną formę (24x42cm) wyłóżcie papierem do pieczenia i przełóżcie ciasto.
  5. Pieczcie przez około 20-25 minut do suchego patyczka.
  6. W garnku zagotujcie mleko z kaszą manną. Wystudźcie.
  7. Miękkie masło utrzyjcie z cukrem, a następnie dodajcie zimną kaszę.
  8. Kremem posmarujcie wystudzone ciasto.
  9. Na wierzchu rozłóżcie wiśnie lub maliny.
  10. Czekoladę roztopcie w kąpieli wodnej i dodajcie do niej śmietankę.
  11. Wmieszajcie cukier puder i mleko, aż osiągniecie odpowiednią konsystencję.
  12. Polewą delikatnie polejcie ciasto i odstawcie w chłodne miejsce, aby stężała.
  13. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także:

Komentarze