Przepis na proste i szybkie ciasto czekoladowe z kremem z kaszy manny. Idealne do kawy
Gotujmy.pl/akrobatka2
Newsy

Przepis na proste i szybkie ciasto czekoladowe z kremem z kaszy manny. Idealne do kawy

Łatwe do przygotowania ciasto czekoladowe, z którym poradzi sobie nawet osoba bez dużego doświadczenia w pieczeniu. Robi się je szybko, nie wymaga długiego pieczenia. Lekki krem na bazie kaszy manny oraz wiśnie doskonale pasują do czekoladowego spodu.

Szukacie przepisu na ciasto czekoladowe, które jest banalne i szybkie do upieczenia? Oto on! Ciasto wychodzi lekkie i wilgotne, a krem delikatny i puszysty. Całość przełamują kwaśne wiśnie lub maliny. To ciasto, podobnie jak galaretkowiec bez pieczenia, ciasto z kremem dla leniwych i zapracowanych, które robi się tylko w 10 minut czy ciasto paryski kochanek z 4 składników, jest idealne dla osób, które nie lubią piec.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na ciasto czekoladowe z kremem z kaszy manny

Składniki na ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 120g masła
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 30g ciemnego kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

Składniki na krem

  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 250g masła

Składniki na polewę

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 300g drylowanych wiśni z syropu lub świeżych malin
Zobacz także
czekoladowe ciasteczka Chodakowskiej przepis

Czekoladowe ciasteczka Ewy Chodakowskiej pachną i smakują tak obłędnie, że zjecie je do ostatniego okruszka

Blok czekoladowy lepszy niż ten z czasów PRL-u. Wystarczy, że zamienicie margarynę na ten 1 składnik

Blok czekoladowy lepszy niż ten z czasów PRL-u. Wystarczy, że zamienicie margarynę na ten 1 składnik

Przygotowanie

  1. Włączcie piekarnik i nagrzejcie go do 180 stopni.
  2. Masło utrzyjcie mikserem z cukrem na puszystą masę. Dodajcie jajko i zmiksujcie.
  3. Cały czas miksując, dodawajcie do masy proszek do pieczenia, mąkę, mleko oraz kakao.
  4. Prostokątną formę (24x42cm) wyłóżcie papierem do pieczenia i przełóżcie ciasto.
  5. Pieczcie przez około 20-25 minut do suchego patyczka.
  6. W garnku zagotujcie mleko z kaszą manną. Wystudźcie.
  7. Miękkie masło utrzyjcie z cukrem, a następnie dodajcie zimną kaszę.
  8. Kremem posmarujcie wystudzone ciasto.
  9. Na wierzchu rozłóżcie wiśnie lub maliny.
  10. Czekoladę roztopcie w kąpieli wodnej i dodajcie do niej śmietankę.
  11. Wmieszajcie cukier puder i mleko, aż osiągniecie odpowiednią konsystencję.
  12. Polewą delikatnie polejcie ciasto i odstawcie w chłodne miejsce, aby stężała.
  13. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także:

stefanka bez pieczenia
Gotujmy.pl/gosiapiotrek23
Newsy
Stefanka bez pieczenia to doskonały deser do kawy i herbaty. Dodajcie 1 składnik a jej smak powali was na kolana
Tradycyjne ciasto Stefanka jest dość pracochłonne do przygotowania, jednak w wersji bez pieczenia przygotowuje się je w kilka chwil. Dzięki dodaniu jednego sekretnego składnika jest jeszcze lepsze w smaku. Sprawdźcie sami!

Stefanka to klasyczne ciasto na spodzie miodowym z kremem z kaszy manny. Jest podawane do kawy podczas wielu uroczystości, jak i na co dzień. W tradycyjnej wersji wymaga trochę czasu do przygotowania. Wersja słodkości bez pieczenia jest znacznie szybsza w przyrządzeniu. Idealnie sprawdzi się w razie niespodziewanych gości bądź jako popołudniowy deser. Dodanie jednego składnika podczas przygotowań znacznie bardziej podkręca jej smak. Sekretny dodatek do Stefanki Szybka Stefanka na spodzie z herbatników to idealny deser dla zabieganych. Jej przygotowanie zajmuje kilka chwil. Wystarczy wyposażyć się w kilka produktów, by przyrządzić pyszne ciasto. Ekspresowa Stefanka będzie jeszcze lepsza w smaku, jeśli podczas gotowania masy z kaszy manny do garnka dodacie kakao. To dodatek, który zdecydowanie urozmaici tradycyjny deser i podkręci jego smak. Takie ciasto z pewnością zaskoczy bliskich i nim się obejrzycie, zniknie z talerzy w mgnieniu oka. Przepis na Stefankę na herbatnikach z dodatkiem kakao Składniki: 450 g herbatników 1 litr mleka 1 szklanka cukru 200 g masła 1 szklanka kaszy manny 1 torebka herbaty 3 łyżki kakao Przygotowanie:  Przygotujcie blaszkę o wymiarach 22 x 28 cm. Wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Zaparzcie herbatę z jednej torebki, a następnie odstawcie ją do całkowitego ostudzenia. Do garnka wlejcie litr mleka. Do niego dodajcie szklankę cukru oraz masło. Naczynie ze składnikami postawcie na kuchence i zacznijcie gotować na niewielkim ogniu. Gdy mleko zacznie wrzeć, do garnka dodajcie kaszę manną oraz kakao. Całość dokładnie wymieszajcie do momentu zgęstnienia, aby nie pojawiły się grudki. W blaszce ułóżcie pierwszą warstwę herbatników zamoczonych w herbacie. Na nie wyłóżcie połowę gorącej masy z kaszą manną. Później na masie,...

"Orzechowa Jadzia" z czekoladą i migdałami to konkursowy wypiek....więźniów. Podajemy przepis
Adobe Stock
Newsy
„Orzechowa Jadzia" z czekoladą i migdałami to konkursowy wypiek więźniów ze Stargardu. Oto przepis
Orzechowiec, beza czy ciasto marchewkowe, którego z tych wypieków spróbowalibyście? Więźniowie ze Stargardu upiekli je wszystkie.

Wydaje wam się, że osadzeni w więzieniach całymi dniami nic nie robią i bezczynnie czekają aż minie im kara, po czym wyjdą na wolność? Może gdzieś tak jest, ale na pewno nie w więzieniu w Stargardzie. Tam więźniowie mają możliwość uczenia się i w czasie odsiadywania wyroku zdobycia nowego zawodu i umiejętności. Na terenie więzienia działa Centrum Kształcenia Ustawicznego, organizujące kursy dla więźniów. Niektórzy z nich zainteresowali się cukiernictwem, a na koniec kursu wzięli udział w konkursie. Konkurs cukierniczy w więzieniu. Zwyciężył orzechowiec Słuchacze kursów cukierniczych w Centrum Kształcenia Ustawicznego w Stargardzie wzięli udział w konkursie „Jesienne słodkości”. W konkursie pierwsze miejsce zajęła „Orzechowa Jadzia”. Wyróżnienia dostało też ciasto ze śliwkami i bezą oraz ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że konkurs odbył się w więzieniu, a uczestnikami cukiernikami byli więźniowie, którzy okazali się świetnymi cukiernikami.  Przepis na proste ciasto orzechowo-migdałowe Składniki: 200 g masła 1/2 szklanki cukru 6 jajek 1,5 szklanki kaszy manny 3/4 szklanki mielonych orzechów włoskich lub laskowych 3/4 szklanki mielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleka 1 tabliczka białej czekolady Kilka dowolnych orzeszków i migdałów do przybrania Składniki na poncz: Sok z połowy cytryny 1 łyżka miodu 1 szklanka wody Składniki na polewę: 120 g masła 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru 2 łyżki wody Przygotowanie: Żółtka oddzielcie od białek. Z białek ubijcie sztywną pianę. Masło utrzyjcie z cukrem na puch. Stopniowo dodawajcie...

Szybkie ciasto z jabłkami mieszane widelcem. Prościej się nie da
Newsy
Szybkie ciasto z jabłkami mieszane widelcem. Prościej się nie da
Lubicie proste przepisy na ciasta, które szybko się robią? Do tego wypieku potrzebujecie kilku składników oraz…widelca, którym je połączycie ze sobą.

Chyba nie ma osoby, która nie lubi szybkich i mało skomplikowanych przepisów. Ten, który mamy dla was dzisiaj, łatwiejszy być nie może. Nie musicie wyciągać miksera z szafki – zastąpicie go zwykłym widelcem! Przyznajcie, tak prostego wypieku dawno nie robiliście, prawda? Z pewnością zapiszecie go w kuchennym notesie i będziecie często do niego wracać. Jeśli lubicie ciasta bez pieczenia to koniecznie wypróbujcie także niebiańską napoleonkę , ciasto paryski kochanek , do którego potrzebujecie tylko z 4 składników oraz delikatne, wręcz rozpływające się w ustach ciasto Rafaello . Przepis na ciasto z jabłkami mieszane widelcem Składniki 1 kg jabłek 3 szklanki mąki  1 niepełna szklanka cukru  5 jajek 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki śmietany 12% 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na kruszonkę (opcjonalnie) 5 łyżek mąki  2 łyżki masła 3 łyżki cukru Przygotowanie Jabłka dokładnie umyjcie i obierzcie ze skórki. Pokrójcie w cieńsze plastry.  Przygotujcie prostokątną blachę i wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Do dużej miski wbijcie jajka i wybełtajcie je dokładnie widelcem. Dodajcie płynne składniki: śmietanę i olej, dobrze wymieszajcie. Wsypujcie po kolei sypkie składniki i mieszajcie. Gdy wszystkie składniki się połączą ciasto jest gotowe. Możecie przełożyć je do formy do pieczenia. Na wierzchu ciasta ułóżcie równomiernie kawałki jabłek. Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. W międzyczasie możecie zrobić kruszonkę. Rozetrzyjcie palcami zimne masło pokrojone na drobne kawałki razem z mąką i cukrem. Gdy powstaną grudki, posypcie nimi wierzch ciasta. Wstawcie blachę z ciastem do piekarnika i pieczcie przez około 45-50 minut, aż...

Przepis na ciasto czekoladowe z truskawkami. Pyszne do kawy
Gotujmy.pl/misia5
Newsy
Przepis na ciasto czekoladowe z truskawkami. Pyszne do kawy
Pyszne ciasto czekoladowe z kremem i truskawkami idealnie pasuje do kawy i herbaty. Proste i szybkie do zrobienia, z pewnością zachwyci wszystkich gości.

Czekoladowe ciasto z truskawkami to klasyka wiosennych wypieków W sezonie na truskawki warto wykorzystać je do ciast. Świetnie smakują podane z pieprzem i balsamico – to połączenie naprawdę was zaskoczy. Możecie dodać je również do wielu ciast: serników na zimno, biszkoptu, kruchej tarty z truskawkami. Możliwości jest naprawdę wiele, a truskawki to bardzo uniwersalny owoc.  Misia5, użytkowniczka gotujmy.pl, podzieliła się wspaniałym przepisem na pyszne ciasto czekoladowe z kremem, truskawkami i galaretką. Jest łatwe do zrobienia, doskonale pasuje do kawy i herbaty, możecie zrobić je na weekend na deser albo gdy spodziewacie się gości. Ciasto czekoladowe z truskawkami - przepis Składniki na ciasto 340 g mąki pszennej typ 405 250 g masła  120 g cukru pudru 6 jaj 2 łyżki cukru wanilinowego 2 łyżki kakao 2 łyżki wody 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ok. 400 g truskawek Składniki na krem 1-2 opakowania kremu do karpatki Dodatkowo  300 g świeżych truskawek 1 galaretka truskawkowa Przygotowanie W dużej misce utrzyjcie na puch miękkie masło razem z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Gdy składniki się połączą, dodajcie żółtka i wodę, a następnie przesiejcie przez sito do masy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu ubijcie na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Obie masy delikatnie wymieszajcie za pomocą trzepaczki. Okrągłą tortownicę wyłóżcie papierem do pieczenia. Do formy wlejcie ciasto, a na jego wierzchu ułóżcie umyte truskawki bez szypułek. Ciasto włóżcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez około 40-45 minut. Wystudźcie. Galaretkę wymieszajcie z mniejszą ilością wody, niż jest podane na opakowaniu. Dokładnie...