Przepis na proste gołąbki na prażonym ryżu. Palce lizać
ginowski75/Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na proste gołąbki na prażonym ryżu. Palce lizać

Gołąbki to jeden z najpopularniejszych specjałów kuchni polskiej. Danie to doczekało się już bardzo wielu modyfikacji i wariacji. Jak można urozmaicić gołąbki, aby zyskały zupełnie nowy smak? Zmienić sposób przygotowywania ryżu!

Gołąbki to tradycyjne polskie dane w formie zawijasa z ugotowanych liści kapusty. Takie „kapuściane krokiety” mogą zostać nadziane różnymi farszami: od tradycyjnego mięsno-ryżowego aż po wegetariański z grzybami. Pomysłów jest bardzo wiele. Tym razem jednak proponujemy trik polegający na wykorzystaniu prażonego ryżu, a także octu balsamicznego. To śródziemnomorskie połączenie z pewnością zachwyci waszych domowników i sprawi, że odkryjecie w gołąbkach zupełnie nowe, nieoczekiwane smaki!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na gołąbki z prażonego ryżu

Składniki:

  • 1 główka kapusty białej
  • 250 g mielonej wołowiny lub mieszanej
  • 250 g (ok. 1,5 szklanki) ryżu białego
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jajo
  • 1 l wywaru (może być z kostki warzywnej lub wołowej)
  • 1 średnia cebula
  • 3/4 szklanki (ok. 5-6 łyżek) octu najlepiej jabłkowego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 60 g masło
  • sól
  • czarny pieprz świeżo mielony
  • ocet balsamico di Modena
Zobacz także
Błyskawiczne gołąbki z kiszonej kapusty. Z takim sosem smakują genialnie

Błyskawiczne gołąbki z kiszonej kapusty. Z takim sosem smakują genialnie

Najlepszy przepis na gołąbki leniwe. Lepszych nie jedliście

Przygotowanie:

  1. Ryż wykładamy na patelnię z kilkoma kroplami oliwy z oliwek i prażymy na małym ogniu aż zacznie nabierać ładnego rumianego koloru. 
  2. Dolewamy część bulionu i gotujemy jeszcze przez 10 minut aż ryż go wchłonie. Nie musi być całkiem miękki, ponieważ nam jeszcze „dojdzie” podczas duszenia lub smażenia gołąbków. 
  3. Ryż odstawiamy do większego garnka. 
  4. Cebulę siekamy na drobno i smażymy na maśle aż nabierze ładnego rumianego koloru. 
  5. Dodajemy do chłodnego ryżu zmielone mięso wołowe lub mieszane, cebulę i surowe jajko, a następnie przyprawiamy solą, czarnym świeżo zmielonym pieprzem i tartą gałką muszkatołową. 
  6. Farsz dokładnie mieszamy i odstawiamy do momentu aż przygotujemy kapustę do zawijania. 
  7. Z kapusty usuwamy nożem głąb i wkładamy ją do gotującej się, osolonej wody z odrobina octu na co najmniej 8 - 12 minut (zależy czy kapusta jest świeża czy już z zeszłego sezonu)
  8. Ostrożnie oddzielamy kolejne liście. Osuszamy i (jeśli to konieczne) zbijamy tłuczkiem nerw liścia u jego nasady.
  9. Brzydkie liście układamy na dnie rondla lub brytfanki, w której będą się dusiły gołąbki. 
  10. Na każdy liść nakładamy porcję farszu i zwijamy dość ciasno od nasady. Zawijamy brzegi liścia do środka i tak przygotowane gołąbki układamy w garnku ściśle jeden obok drugiego. 
  11. Zalewamy całość wywarem tak, żeby gołąbki były przykryte. Możemy jeszcze dodatkowo przykryć gołąbki liśćmi kapusty. 
  12. Tak dusimy na małym ogniu około 1,5 godziny. 
  13. Uduszone gołąbki wykładamy na patenię z masłem i jeszcze smażymy na malutkim ogniu aż kapusta zacznie się rumienić. 
  14. Gotowe gołąbki wykładamy na talerze i polewamy octem balsamicznym di Modena. Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj też:

gołąbki
AdobeStock
Newsy
Macie już dość obierania kapusty na gołąbki? Znamy świetny sposób. Zajmie wam minutę
Przygotowywanie gołąbków zajmuje wam sporo czasu? Możecie go znacznie skrócić, jeśli zdecydujecie się na małą odmianę. Co powiecie na gołąbki pieczone w liściach takiej kapusty?

Gołąbki to jedno z ulubionych dań Polaków. Goszczą na naszych stołach na co dzień i od święta. Gołąbki to nic innego, jak półmięsne danie składające się z ugotowanych liści kapusty włoskiej, w które zawija się odpowiednio przygotowany farsz.  Farsz do gołąbków zwykle jest połączeniem mięsa mielonego wieprzowego oraz ugotowanego ryżu lub kaszy. Danie wzbogacają – podsmażona na rumiano cebula, grzyby oraz aromatyczne przyprawy. Jak przygotować kapustę na gołąbki? Przygotowanie kapusty na gołąbki zajmuje najwięcej czasu. Dlaczego? Ponieważ kapusta włoska jest bardzo twarda i wymaga długiego gotowania, zanim zaczną z niej odchodzić liście. Podczas przygotowywania kapusty na gołąbki, najpierw musimy wyciąć głąb ze środka kapusty. Następnie należy włożyć ją do   dużego garnka z wrzątkiem. Kapustę gotujemy przez około 8-10 minut na małym ogniu. Po wyjęciu kapusty z wrzątku studzimy ją, a następnie rozbieramy z liści, po czym odcinamy delikatnie zgrubienia z każdego liścia. Do tak przygotowanych liści możemy nakładać farsz. Cały proces zajmuje więc około 30 minut. Co powiecie na małą odmianę w postaci gołąbków zawijanych w bardzo łatwe do oderwania liście kapusty pekińskiej? Gołąbki w kapuście pekińskiej są w wykonaniu znacznie szybsze od tych tradycyjnych. Czy różnią się od nich smakowo? Zdaniem wielu osób, nie czuć specjalnie tej różnicy. Jak przygotować to pyszne i szybkie danie? Przepis na gołąbki z kapustą pekińską Składniki: Główka kapusty pekińskiej 250 g mięsa mielonego 1 torebka ryżu 1 cebula Olej Słoik sosu do spaghetti Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Na początku myjemy kapustę pekińską i odrywamy z niej liście. Liście zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 3...

Gołąbki z ziemniakami i boczkiem. Przepis na domowy obiad
AdobeStock
Newsy
Gołąbki po litewsku. Prosty przepis na smaczny obiad
Gołąbki po litewsku to interesująca alternatywa dla tradycyjnych polskich gołąbków. W tych litewskich do farszu dodaje się leśne grzyby i kaszę gryczaną. Wypróbujcie ten przepis, jeśli macie ochotę na gołąbki w innej wersji.

Gołąbki litewskie to gołąbki z leśnymi grzybami. Tradycyjne polskie gołąbki  robi się z półmięsnego farszu zawiniętego w rolki białej kapusty ( najlepsza kapusta na gołąbki jest płaska), ugotowanej wcześniej w osolonej wodzie. W najstarszych przepisach na gołąbki znajdziemy zmielone mięso wieprzowe, ugotowany na sypko biały ryż  lub kaszę oraz dodatki – cebulę i przyprawy. A co powiecie na gołąbki litewskie z dodatkiem leśnych grzybów? Przepis na gołąbki po litewsku Gołąbki po litewsku to doskonała alternatywa dla zwykłych polskich gołąbków. Wyróżnia je 1 składnik, a mianowicie suszone leśne grzyby (z pozostałych ugotujcie  zupę z suszonych grzybów ). Zróbcie gołąbki w takiej wersji, a już nigdy nie będziecie chcieli robić ich inaczej. Smakują naprawdę wyśmienicie! Składniki: główka kapusty 100 g kaszy gryczanej 2 żółtka 2 cebule 50 g grzybów suszonych 200 g wieprzowiny bez kości 1 łyżka tłuszczu sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać, wyciąć głąb, zalać dużą ilością wrzącej osolonej wody, obgotować aż liście zmiękną. Następnie kapustę wyjąć, liście pooddzielać, ściąć grube nerwy uważając, by nie uszkodzić liści. Grzyby namoczyć, ugotować na wolnym ogniu pod przykryciem. Kaszę przebrać, opłukać, zalać szklanką wrzącej osolonej wody, przykryć. Naczynie z kaszą wstawić do większego naczynia z wrzącą wodą i gotować na parze, aż kasza będzie prawie miękka. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, wymieszać z kaszą, grzybami pokrajanymi w paseczki, żółtkami oraz zmielonym mięsem. Doprawić do smaku. Na przygotowanych liściach układać nadzienie, zakładać brzegi...

gołąbki kapusta włoska
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby kapusta na gołąbki w czasie gotowania nie straciła koloru? Zastosujcie ten trik, a będą zielone jak nigdy
Wasze gołąbki mają zawsze blady kolor? Można temu zapobiec, stosując jeden prosty trik.

Uwielbiacie gołąbki? To pyszne danie zawsze doskonale smakuje, ale niestety czasami nie wygląda zbyt efektownie. Kapusta w trakcie gotowania zawsze blednie i ma niezbyt atrakcyjny kolor. Na szczęście łatwo można temu zaradzić! Poniżej podajemy wam fantastyczny przepis na gołąbki z kapusty włoskiej wraz z poradą, która pozwoli wam zachować piękny, zielony kolor kapusty. Przepis na gołąbki z kapusty włoskiej Wypróbujcie ten przepis na soczyście zielone gołąbki z włoskiej kapusty – wychodzą przepyszne! Będziecie potrzebowali składników z listy poniżej: Składniki na gołąbki: 1 główka włoskiej kapusty (ok. 1,5 kg) 1 litr bulionu warzywnego 800 g wieprzowego mięsa mielonego z łopatki 1 saszetka ugotowanego, białego ryżu 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 łyżki oleju 1 łyżka majeranku Sól Pieprz Składniki na sos: 500 g (2 szklanki) przecieru pomidorowego 250 ml (1 szklanka) wywaru z gołąbków 30 g masła 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej Cukier Sól Pieprz Przygotowanie: Oderwijcie wierzchnie liście z kapusty. Wytnijcie twardy głąb. Następnie w dużym garnku zagotujcie wodę. Gdy zacznie wrzeć, włóżcie do niej całą główkę kapusty głąbem do dołu. Gotujcie przez kilka minut – liście powinny swobodnie odchodzić. Jeśli kapusta nadal jest zwarta, gotujcie ją jeszcze chwilę. Porada – by liście nie straciły koloru w trakcie gotowania, po sparzeniu włóżcie je do wody z lodem. Dzięki temu błyskawicznie zatrzymacie proces gotowania, co sprawi, że liście nie stracą koloru! Cebulę obierzcie i pokrójcie w kostkę, a czosnek posiekajcie. Na patelni rozgrzejcie 2 łyżki oleju i wrzućcie pokrojoną cebulę. Smażcie do momentu, aż się ozłoci i dodajcie...

Gołąbki z młodej kapusty – przepis. Pyszne i delikatne
ziutula/Gotujmy.pl
Newsy
Gołąbki z piekarnika z młodej kapusty. Doskonały przepis delikatne gołąbki
Gołąbki z piekarnika przygotowane z młodej kapusty będą znacznie bardziej kruche i delikatne w smaku. Przygotujesz je bardzo podobnie jak te tradycyjne!

Gołąbki z piekarnika to bardzo wygodny sposób na przygotowanie tej potrawy królującej od lat w polskich jadłospisach. Chociaż nasza lokalna kuchnia często bywa tłusta i bogata w cholesterol, gołąbki należą do dań, które można przyrządzić w zdrowy, zrównoważony sposób. Własnie tak jak te pieczone gołąbki z młodej kapusty. Przepis na gołąbki z piekarnika (z młodej kapusty) Gołąbki przygotowywane w piekarniku z młodej kapusty, są najdelikatniejsze w smaku. Warto więc szybko wypróbować je, zanim skończy się sezon na nowalijki! Możecie eksperymentować z farszem, np. tak jak w  gołąbkach meksykańskich , czy  gołąbkach z farszem z prażonego ryżu  lub zrobić gołąbki z ziemniakami i boczkiem , zamiast ryżu i mielonego mięsa. Można też zrobić  gołąbki z młodej kapusty  albo  zawinąć farsz w liście kalafiora czy  botwinki ! Ciekawą wariacją są też  gołąbki z siekanej kapusty , Składniki: 2 większe główki młodej kapusty 3 szklanki ryżu 50 dag mięsa mielonego z szynki 1 cebula 2 jajka Opakowanie przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżeczka pieprzu mielonego 1 litr soku pomidorowego 200 g śmietany 12% Przygotowanie gołąbków z młodej kapusty w piekarniku: Z kapusty wytnijcie głąb, włóżcie do wrzątku i krótko sparzcie liście, ściągając je z główki kapusty.  Ryż ugotujcie do miękkości w nieosolonej wodzie. Nadmiar wody odlejcie i zostawcie do wystygnięcia. Dodajcie przyprawę do mięsa mielonego, jajka, pokrojoną cebulę, pieprz mielony i wyróbcie masę za pomocą rąk. Z liścia kapusty wytnijcie gruby nerw, nałóżcie porcję nadzienia i zawińcie gołąbki. Brytfanki wysmarujcie olejem, układajcie na dnie gołąbki w jednej warstwie. Sok...