Nie macie pomysłu na ciekawe, kolorowe ciasto? Przygotujcie to niesamowicie proste ciasto z soków. Jeśli dodacie do niego owoce, będzie naprawdę genialne. Możecie przygotować je na przyjęcie dla dzieci, jako deser na weekend lub po prostu w ciągu tygodnia do kawy. Przepis jest łatwy do zmodyfikowania pod swoje potrzeby. Możecie zmienić kolory wykorzystanych galaretek.

Przepis na proste ciasto z soków

Gwarantujemy, że jeśli zrobicie je raz, będziecie chcieli szybko je powtórzyć.

Składniki na ciasto z soków

  • 4 jajka
  • Pół szklanki cukru
  • Pół szklanki mąki
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 budynie śmietankowe
  • Litr zielonego soku przecierowego np. typu Kubuś
  • 4 galaretki innego koloru np. pomarańczowe, brzoskwiniowe

Przygotowanie ciasta z soków

  1. Przygotujcie biszkopt: ubijcie pianę z białek, dodajcie do niej żółtka i cukier.
  2. Dodajcie do masy powoli mąkę. Dodawajcie ją partiami i mieszajcie dokładnie.
  3. Dodajcie do masy proszek do pieczenia. Wymieszajcie masę biszkoptową dokładnie.
  4. Wylejcie masę biszkoptową na blaszkę. Pieczcie biszkopt w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut.
  5. Odłóżcie upieczony biszkopt do ostygnięcia.
  6. Do garnka wlejcie 1,5 szklanki soku i podgrzejcie. W połowie szklanki rozpuśćcie budynie i wlejcie je do gotującego się soku. Wymieszajcie i ugotujcie powstały budyń.
  7. Wylejcie na biszkopt masę budyniową i odłóżcie do zastygnięcia.
  8. Rozpuśćcie 2 galaretki w trzech szklankach wody. Tężejącą galaretkę wylejcie na zastygniętą masę z soku. Odłóżcie do zastygnięcia.
  9. Przygotujcie drugą część masy budyniowej w ten sam sposób. Wylejcie drugą część masy budyniowej na galaretkę.
  10. Przygotujcie w ten sam sposób drugą część galaretki. Wylejcie ją na ciasto.
  11. Odłóżcie całość do ostygnięcia.
  12. Możecie dodać w dowolnym momencie świeże owoce.

Owoce do ciasta

Do ciasta możecie wykorzystać owoce. Najlepiej sprawdzą się:

  • Truskawki
  • Borówki
  • Winogrona
  • Gruszki
  • Jabłka
  • Banany
  • Maliny

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj także: