Polędwiczki w aromatycznym sosie koperkowym polecają się na obiad! Takie danie zachwyci wszystkich domowników, którzy (gwarantujemy!) będą jeszcze prosili o dokładkę. Zrobicie te genialne polędwiczki z przepisu autorstwa Alex_M, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl.

Pomysły na smaczny obiad

Jeśli szukacie inspiracji na rodzinny obiad, skorzystajcie z fantastycznych przepisów, które opublikowaliśmy na naszym portalu:

Przepis na polędwiczki w sosie koperkowym

Do przygotowania smacznych polędwiczek w sosie potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 800 g polędwiczek
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 150 g śmietany 30%
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 pęczek koperku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Umyjcie polędwiczki i osuszcie. Następnie pokrójcie je w plastry o szerokości około 1 centymetra i delikatnie rozbijcie dłonią.
  2. Na patelni rozgrzejcie dwie łyżki masła klarowanego. Gdy będzie już gorące, wrzućcie polędwiczki i podsmażcie.
  3. Po usmażeniu przełóżcie polędwiczki do garnka. Wlejcie szklankę bulionu warzywnego, dodajcie ziele angielskie, liść laurowy, zagotujcie i duście na małym ogniu do miękkości mięsa.
  4. Wymieszajcie 150 g śmietany z łyżeczką mąki tak, by konsystencja była jednolita bez grudek. Wlewajcie powoli do gotującego się bulionu, cały czas mieszając. Zagotujcie.
  5. Doprawcie mięso solą i pieprzem do smaku.
  6. Umyjcie koperek, osuszcie i posiekajcie bardzo drobno. Wsypcie do garnka z sosem i wymieszajcie.

I gotowe! Tak przygotowane polędwiczki to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Polecamy wam podawać je z ugotowanymi ziemniakami oraz surówką – na przykład z surówką z selera lub z kapusty pekińskiej. Smacznego!

Zobacz także:

 

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także: