Poniższy przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Podudzia z kurczaka doskonale smakują podane z ziemniakami albo młodymi ziemniakami ugotowanymi w całości oraz wszelkiego rodzaju kaszami, które możecie polać sosem z mięsa. Polecamy również pyszne buraczki, zasmażaną kapustę albo klasyczną mizerię – im prościej, tym lepiej. Jeśli macie czas to możecie przygotować szwedzką sałatkę z ogórkami albo prostą wiosenną sałatkę z rzeżuchą.
Przepis na duszone podudzia z kurczaka z cebulą
Składniki
- 1 kg podudzi kurczaka (8 sztuk)
- 4 średnie cebule
- 1 łyżka suszonej natki pietruszki
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
- 0,5 łyżki przyprawy do kurczaka ziołowe
- 0,5 łyżki pieprzu cytrynowego
- 200ml wody
- 2,5 łyżki oleju
Przygotowanie
- Mięso umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Przełóżcie do dużej miski.
- W oddzielnej miseczce połączcie olej ze wszystkimi przyprawami.
- Marynatą zalejcie kurczaka i dokładnie wymieszajcie (najlepiej za pomocą rąk), aby każdy kawałek pokrył się równomiernie przyprawami.
- Odstawcie do lodówki na kilka godzin, a jeśli nie macie czasu to chociaż na kilka minut na bok.
- Na dużej patelni obsmażcie każdy kawałek mięsa na średnim ogniu, aż się zarumienią.
- Zmniejszcie ogień, wlejcie szklankę wody i duście mięso pod przykryciem.
- W międzyczasie pokrójcie cebule na mniejsze kawałki.
- Gdy mięso zmięknie, a większość wody wyparuje, dodajcie cebule. Smażcie, aż sos zgęstnieje.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Pomysły na obiad z kurczakiem
Kurczak jest jednym z najbardziej popularnych i uniwersalnych mięs. Można przygotować go na wiele sposobów, na przykład: upiec w całości, podać w pysznym słodko-kwaśnym sosie, zawinąć razem z warzywami w tortillę albo udusić w kremowym sosie.