Przepis na podudzia z kurczaka z cebulą. Pomysł na szybki obiad
Gotujmy.pl/Agnieszka72
Newsy

Przepis na podudzia z kurczaka z cebulą. Pomysł na szybki obiad

Pyszne i szybkie danie na obiad dla całej rodziny. Podudzia z kurczaka w doskonałym sosie z dodatkiem cebuli - smak taki, że palce lizać!

Poniższy przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Podudzia z kurczaka doskonale smakują podane z ziemniakami albo młodymi ziemniakami ugotowanymi w całości oraz wszelkiego rodzaju kaszami, które możecie polać sosem z mięsa. Polecamy również pyszne buraczki, zasmażaną kapustę albo klasyczną mizerię – im prościej, tym lepiej. Jeśli macie czas to możecie przygotować szwedzką sałatkę z ogórkami albo prostą wiosenną sałatkę z rzeżuchą.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na duszone podudzia z kurczaka z cebulą

Składniki

  • 1 kg podudzi kurczaka (8 sztuk)
  • 4 średnie cebule
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki 
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • 0,5 łyżki przyprawy do kurczaka ziołowe
  • 0,5 łyżki pieprzu cytrynowego
  • 200ml wody
  • 2,5 łyżki oleju
Zobacz także
Szaszłyki z kurczaka z grilla albo piekarnika. Lekkie danie na obiad

Szaszłyki z kurczaka z grilla albo piekarnika. Lekkie danie na obiad

Lasagne ze szparagami i kurczakiem - przepis na pyszny sezonowy obiad

Lasagne ze szparagami i kurczakiem - przepis na pyszny sezonowy obiad

Przygotowanie

  1. Mięso umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Przełóżcie do dużej miski.
  2. W oddzielnej miseczce połączcie olej ze wszystkimi przyprawami.
  3. Marynatą zalejcie kurczaka i dokładnie wymieszajcie (najlepiej za pomocą rąk), aby każdy kawałek pokrył się równomiernie przyprawami.
  4. Odstawcie do lodówki na kilka godzin, a jeśli nie macie czasu to chociaż na kilka minut na bok.
  5. Na dużej patelni obsmażcie każdy kawałek mięsa na średnim ogniu, aż się zarumienią.
  6. Zmniejszcie ogień, wlejcie szklankę wody i duście mięso pod przykryciem. 
  7. W międzyczasie pokrójcie cebule na mniejsze kawałki.
  8. Gdy mięso zmięknie, a większość wody wyparuje, dodajcie cebule. Smażcie, aż sos zgęstnieje.
  9. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Pomysły na obiad z kurczakiem

Kurczak jest jednym z najbardziej popularnych i uniwersalnych mięs. Można przygotować go na wiele sposobów, na przykład: upiec w całości, podać w pysznym słodko-kwaśnym sosie, zawinąć razem z warzywami w tortillę albo udusić w kremowym sosie.

Pierś z kurczaka zapiekana z mozarellą
Patty/gotujmy.pl
Newsy
Zapiekana pierś z kurczaka z pomidorem i mozzarellą. Łatwy przepis na błyskawiczny obiad
Pierś z kurczaka to jedno z najchętniej spożywanych przez nas mięs. Jak sprawić, by po przygotowaniu było soczyste? Rozwiązaniem może być ten przepis na zapiekankę.

Filety z piersi kurczaka to szlachetne, bogate w białko mięso. Lubią je szczególnie najmłodsi – zawiera w końcu o wiele mniej tłuszczu niż choćby mięso z podudzia. Ten mały szczegół sprawia także, że zupełnie różni się sposób przygotowania obu tych części kurczaka. Kiedy mięso z udka wymaga długiego pieczenia, smażenia czy duszenia, z piersią jest zupełnie odwrotnie. Jej delikatna tekstura bardzo źle znosi długą obróbkę termiczną. Mięso staje się wtedy wysuszone, niezależnie od tego czy było gotowane w zupie czy w sosie. Kurczak soczysty, a nie wysuszony Jak temu zaradzić? Odpowiedź może być tylko jedna – nie należy przesadzać z czasem obróbki cieplnej. Warto więc być ostrożnym, szczególnie gdy przygotowujemy kurczaka zapiekanego w sosie. Uważajmy, by sos nie był zbyt rzadki – do piekarnika należy wstawić gęsty sos, by nie czekać w nieskończoność na wyparowanie nadmiaru wody. W ten sposób nasza pierś wysuszy się na dobre. Przepis na szybką w przygotowaniu zapiekaną pierś z kurczaka z pomidorami i mozzarellą . Składniki: 2 piersi z kurczaka 200 ml przecieru pomidorowego Małe opakowanie zielonych oliwek Kawałek mozzarelli (1 kulka powinna wystarczyć) Oliwa z oliwek 2 łyżki papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka chilli w proszku 1 łyżeczka suszonego tymianku Sól i pieprz Przygotowanie: Zacznijmy od przygotowania sosu pomidorowego. W garnuszku zagotowujemy przecier pomidorowy z dodatkiem oliwy i przypraw (jeżeli chcemy, sos można przygotować na bazie cebuli i czosnku – podobnie jak w przypadku sosu bolońskiego). Na koniec gotowania do sosu wsypujemy starty na tarce ser mozzarella. Kurczaka kroimy na średniej wielkość i kostkę i...

flaki wołowo-drobiowe
Gotujmy.pl
Newsy
Nie macie pomysłu na świąteczną zupę? Te flaczki zrobią furorę w pierwszy dzień świąt
Przyprawione na ostro flaczki wołowo-drobiowe z dodatkiem marchewki i majeranku, to zupa, która wprost idealnie się sprawdzi na pierwszy lub drugi dzień świąt. Jej przygotowanie jest banalnie proste a efekt smakowy murowany!

Tradycyjne flaczki to ulubiona zupa wielu Polaków. Zwykle jadamy je na weselach lub na innych dużych uroczystościach. W naszych domach goszczą one dosyć rzadko, lecz święta to idealny pretekst, by podać te smakowite flaczki swoim gościom. Macie ochotę na tradycyjne flaczki wołowo-drobiowe, ale nie wiecie, jak je ugotować lub boicie się, że to danie jest dla was zbyt trudne? Nic bardziej mylnego. Trzymajcie się naszego przepisu a na pewno wyjdą idealne w smaku. Składniki: 1 opakowanie pokrojonych w paseczki flaków wołowych 2 podudzia z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 1 cebula 2 listki laurowe 5 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki Sól Majeranek Odrobina gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki przyprawy do flaków Sposób przygotowania: Na początku rozmrażamy flaki, a następnie płuczemy je i zalewamy zimną wodą. Flaki należy zagotować, odcedzić i zalać nową wodą. Całą czynność należy powtórzyć. Obierz warzywa i umieść je w drugim garnku z udkami, zielem angielskim, pieprzem w ziarnach, solą i listkami laurowymi. Całość ugotuj do miękkości. Po ugotowaniu wyjmujemy mięso i warzywa a do wywaru wrzucamy obgotowane flaki. Danie należy gotować, aż flaki zrobią się miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy: majeranek, obie papryki i przyprawę do flaków. Flaczki należy gotować jeszcze przez 15 minut. Na samym końcu mięso drobiowe oddzielamy od kostek i kroimy na kawałki, po czym wrzucamy do flaków. Dodajemy też pokrojone w kostkę warzywa i gotujemy kilka minut. Źródło: Gotujmy.pl

kurczak
Pixabay
Newsy
Oto najlepszy kurczak pieczony w całości - smakuje dokładnie tak, jak pamiętacie z dzieciństwa
Pieczony kurczak to prawdziwy rarytas z domu dziadków. Pieczony w całości nie tylko wygląda, ale i wyśmienicie smakuje.

Jeżeli brak wam pomysłu na drugie danie podczas świąt Bożego Narodzenia, musicie zajrzeć do naszego przepisu z kurczakiem w roli głównej. Gwarantujemy, że zrobi wrażenie na wszystkich domownikach! Kurczak to najpopularniejszy drób na świecie Mięso z drobiu pod względem popularności nie ma sobie równych. Niskie koszty hodowli zachęcają przedsiębiorców do inwestowania w taki, a nie inny rodzaj mięsa. W porównaniu do hodowli innych zwierząt drób po prostu się opłaca.  Kurczak jest podstawą dań na całym świecie. Stał się powszechny głównie dzięki swojej uniwersalności. Z kurczaka możemy przyrządzić pożywne drugie danie, lekką przekąskę oraz nakarmić najmłodszych. Ponadto mięso z drobiu jest małokaloryczne i zawiera dużo białka. Sprawdzi się w dietach o obniżonej zawartości tłuszczu, ale i w momentach, kiedy nie macie pomysłu na obiad. Wystarczy porcja kurczaka i pyszne danie to tylko kwestia czasu i jednego sprawdzonego przepisu. Kurczak na świecie znany jest także jako jedno z najbardziej popularnych dań, które znajdziemy w restauracjach typu fast-food. Na Ziemi jest obecnie około 19 miliardów kurcząt Ta zatrważająca liczba to stan faktyczny hodowli drobiu. Wieki temu, to kurczak był droższy niż każde inne mięso. Pomimo wysokiej ceny zyskał na popularności, a jego hodowla na wysoką skalę sprawiła, że stał się wyjątkowo tani. Dwie dekady temu w Europie spożycie kurczaka znacząco wyprzedziło konsumpcję wołowiny i cielęciny. Kurczak z solanki pieczony w całości na ruszcie Jego największym sekretem jest solanka, do której możecie włożyć same udka lub inne części kurczaka.  My wolimy wersję w całości. Do przepisu powinna was przekonać chrupiąca, maślana skórka. Ale nie tylko! Składniki: 1 cały kurczak (waga około 1,5-2 kg)...

Kurczak pieczony
beatris/gotujmy.pl
Przepisy
Soczysty kurczak pieczony z boczkiem. Upiecz całego kurczaka „na jednym ogniu”
Pieczony w całości kurczak to niezwykle efektowne danie. Są sposoby, by nie stracił na soczystości podczas pieczenia. Sprawdźcie sami!

Podczas pieczenia całego kurczaka najsmaczniej wychodzą nam zwykle podudzia i skrzydełka. Ich mięso jest jednocześnie delikatne i odpowiednio tłuste. Dobrze wypieczone potrafią po prostu rozpływać się w ustach. Problem sprawiają za to piersi. To cenne mięso ma inne właściwości niż choćby udka – to przede wszystkim mniej tłuszczu. To wszystko decyduje o tym, że pierś z kurczaka potrzebuje znacznie mniej czasu na ugotowanie czy upieczenie. Jak pogodzić ogień z wodą i umiejętnie upiec całego kurczaka „na jednym ogniu”? To wcale nie musi być trudne zadanie. Do tego kulinarnego triku będziemy potrzebowali pokrojonego w plastry boczku. Tłuszcz z tego wieprzowego mięsa sprawi, że nasza pierś nie wysuszy się nam na wiórka! Skorzystajcie z tego patentu, żeby móc cieszyć się smakiem całego kurczaka, a nie tylko jego poszczególnych części. Przepis na soczystego kurczaka pieczonego z boczkiem w całości: Składniki: Cały kurczak (najlepiej zagrodowy) 15 dag wędzonego boczku w plasterkach 1 łyżka czosnku granulowanego Szczypta soli ziołowej Pół łyżeczki rozmarynu Pół łyżeczki cząbru Pół łyżeczki bazylii Ćwierć łyżeczki tymianku Kilka łyżek oleju Pieprz Przygotowanie: Przygotowanego do pieczenia kurczaka ustawiamy w żaroodpornym naczyniu. Podważamy delikatnie skórkę kurczaka na piersiach i umieszczamy pod nią plasterki wędzonego boczku. Szczelnie wypełnijmy kurczaka boczkiem – w ten sposób zapewnimy mu izolację przed wysuszeniem. Przyprawy i zioła wsypujemy do jednej miseczki, dodajemy do nich olej i mieszamy. Powstałą  marynatą dokładnie nacieramy naszego kurczaka. Kurczaka pieczemy piersiami do góry. Pieczemy mięso przez godzinę w temperaturze 160 st. C., a następnie przewracamy go na drugą stronę i...