Poniższy przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Podudzia z kurczaka doskonale smakują podane z ziemniakami albo młodymi ziemniakami ugotowanymi w całości oraz wszelkiego rodzaju kaszami, które możecie polać sosem z mięsa. Polecamy również pyszne buraczki, zasmażaną kapustę albo klasyczną mizerię – im prościej, tym lepiej. Jeśli macie czas to możecie przygotować szwedzką sałatkę z ogórkami albo prostą wiosenną sałatkę z rzeżuchą.

Przepis na duszone podudzia z kurczaka z cebulą

Składniki

  • 1 kg podudzi kurczaka (8 sztuk)
  • 4 średnie cebule
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki 
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • 0,5 łyżki przyprawy do kurczaka ziołowe
  • 0,5 łyżki pieprzu cytrynowego
  • 200ml wody
  • 2,5 łyżki oleju

Przygotowanie

  1. Mięso umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Przełóżcie do dużej miski.
  2. W oddzielnej miseczce połączcie olej ze wszystkimi przyprawami.
  3. Marynatą zalejcie kurczaka i dokładnie wymieszajcie (najlepiej za pomocą rąk), aby każdy kawałek pokrył się równomiernie przyprawami.
  4. Odstawcie do lodówki na kilka godzin, a jeśli nie macie czasu to chociaż na kilka minut na bok.
  5. Na dużej patelni obsmażcie każdy kawałek mięsa na średnim ogniu, aż się zarumienią.
  6. Zmniejszcie ogień, wlejcie szklankę wody i duście mięso pod przykryciem. 
  7. W międzyczasie pokrójcie cebule na mniejsze kawałki.
  8. Gdy mięso zmięknie, a większość wody wyparuje, dodajcie cebule. Smażcie, aż sos zgęstnieje.
  9. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Pomysły na obiad z kurczakiem

Kurczak jest jednym z najbardziej popularnych i uniwersalnych mięs. Można przygotować go na wiele sposobów, na przykład: upiec w całości, podać w pysznym słodko-kwaśnym sosie, zawinąć razem z warzywami w tortillę albo udusić w kremowym sosie.