Pleśniak, zwany również skubańcem, to popularne ciasto warstwowe. Jego bazą jest ciasto kruche, warstwa najczęściej kwaskowatych owoców lub owocowego dżemu, słodka piankowa beza oraz chrupiąca warstwa ciasta.
Z czym zrobić pleśniaka?
Ciasto świetnie smakuje z kwaśnymi owocami, które równoważą słodki smak bezy. Do pleśniaka możecie dodać powidła, pigwę, dżem z czarnych lub czerwonych porzeczek agrest, a w sezonie polecamy rabarbar. Pleśniaka często piecze się również z jabłkami. Zasada jest jednak prosta i wielu smakoszy z pewnością to potwierdzi - najlepiej słodki smak ciasta przełamie dość kwaśna konfitura dowolnego rodzaju.
Przepis na ciasto pleśniak zamieściła na gotujmy.pl użytkowniczka malgosia2661. Pleśniak jest prosty i szybki do zrobienia, znika z blachy do ostatniego okruszka. Koniecznie upieczcie go w weekend do kawy albo herbaty. Sprawdzi się zarówno na spotkanie z przyjaciółmi, jak i deser po rodzinnym obiedzie.
Przepis na pleśniak z powidłami śliwkowymi
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 kostka masła
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Słoik powideł śliwkowych
Przygotowanie
- Oddzielcie białka od żółtek i ubijcie je ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajcie cukier (bez 4 łyżek, które należy dodać do ciasta).
- Do dużej miski przesiejcie przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajcie zimne, posiekane masło, resztkę cukru oraz żółtka. Szybko zagniećcie, a następnie podzielcie na 2 części: jedną większą (około 2/3 całego ciasta) i mniejszą (1/3 ciasta).
- Prostokątną blachę wyłóżcie papierem do pieczenia.
- Większą część ciasta rozwałkujcie i przełóżcie do formy.
- Posmarujcie ciasto powidłami śliwkowymi.
- Na powidła wyłóżcie ubitą pianę z białek.
- Na wierzch zetrzyjcie pozostałe ciasto.
- Formę z ciastem wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczcie przez około 50 minut.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl