
Pleśniak, zwany również skubańcem, to popularne ciasto warstwowe. Jego bazą jest ciasto kruche, warstwa najczęściej kwaskowatych owoców lub owocowego dżemu, słodka piankowa beza oraz chrupiąca warstwa ciasta.
Przepis na ciasto pleśniak zamieściła na gotujmy.pl użytkowniczka malgosia2661. Pleśniak jest prosty i szybki do zrobienia, znika z blachy do ostatniego okruszka. Koniecznie upieczcie go w weekend do kawy albo herbaty. Sprawdzi się zarówno na spotkanie z przyjaciółmi, jak i deser po rodzinnym obiedzie.
Przepis na pleśniak z powidłami śliwkowymi
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 kostka masła
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Słoik powideł śliwkowych
Przygotowanie
- Oddzielcie białka od żółtek i ubijcie je ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajcie cukier (bez 4 łyżek, które należy dodać do ciasta).
- Do dużej miski przesiejcie przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajcie zimne, posiekane masło, resztkę cukru oraz żółtka. Szybko zagniećcie, a następnie podzielcie na 2 części: jedną większą (około 2/3 całego ciasta) i mniejszą (1/3 ciasta).
- Prostokątną blachę wyłóżcie papierem do pieczenia.
- Większą część ciasta rozwałkujcie i przełóżcie do formy.
- Posmarujcie ciasto powidłami śliwkowymi.
- Na powidła wyłóżcie ubitą pianę z białek.
- Na wierzch zetrzyjcie pozostałe ciasto.
- Formę z ciastem wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczcie przez około 50 minut.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Z czym zrobić pleśniaka?
Ciasto świetnie smakuje z kwaśnymi owocami, które równoważą słodki smak bezy. Do pleśniaka możecie dodać powidła śliwkowe, pigwę, dżem z czarnych lub czerwonych porzeczek agrest, a w sezonie polecamy rabarbar. Pleśniaka często piecze się również z jabłkami.
Czytaj także: