Pachnące i chrupiące placki na słono prosto z patelni to jeden z lepszych pomysłów na obiad. Jeżeli znudziły się wam już klasyczne placki ziemniaczane, polecamy wam wypróbować placki cukiniowe. Robi się je dokładnie tak samo, tylko zamiast ziemniaków należy użyć cukinii i wsypać więcej mąki! Do tego ser feta i nieco siemienia lnianego i placki wychodzą przepyszne. Idealny pomysł na bezmięsny obiad! Polecamy wam wspaniały przepis na to danie autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl.

Przepis na placki z cukinii

Do przygotowania smakowitych placków z cukinii, potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • Kilogram cukinii, najlepiej młodej
  • 200 g sera feta
  • 2 jajka
  • 4-5 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki ziaren siemienia lnianego
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Cukinię dokładnie umyjcie i zetrzyjcie na tarce razem ze skórką na małych oczkach. Warto jednak wcześniej spróbować kawałka cukinii ze skórką – jeżeli jest gorzka, to lepiej obierzcie cukinię ze skóry. Czasami jest ona po prostu gorzka i bardzo ciężko jest się pozbyć tej goryczki.
  2. Startą cukinię posypcie solą i przełóżcie do sitka. Odstawcie na godzinę. Po tym czasie odciśnijcie cukinię z soku.
  3. Przełóżcie odciśniętą cukinię do miski i dodajcie dwa jajka, 3 łyżki siemienia lnianego , około 4-5 łyżek mąki oraz pokruszony ser feta. Wszystko bardzo dokładnie wymieszajcie do połączenia składników.
  4. Doprawcie solą i pieprzem, ale ostrożnie – pamiętajcie, że cukinia została wcześniej posolona i ser feta jest słony.
  5. Na patelni rozgrzejcie olej i gdy będzie już gorący, za pomocą chochli lub łyżki nakładajcie ciasto w kształt placka.
  6. Usmażcie tak wszystkie placki na średnim ogniu, na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu przełóżcie je na ręczniki papierowe, by odsączyć placki z nadmiaru tłuszczu.

I gotowe! Tak przygotowane placki z cukinii będą smakowały doskonale ze śmietaną albo tzatzikami. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: