Pachnące i chrupiące placki na słono prosto z patelni to jeden z lepszych pomysłów na obiad. Jeżeli znudziły się wam już klasyczne placki ziemniaczane, polecamy wam wypróbować placki cukiniowe. Robi się je dokładnie tak samo, tylko zamiast ziemniaków należy użyć cukinii i wsypać więcej mąki! Do tego ser feta i nieco siemienia lnianego i placki wychodzą przepyszne. Idealny pomysł na bezmięsny obiad! Polecamy wam wspaniały przepis na to danie autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl.
Przepis na placki z cukinii
Do przygotowania smakowitych placków z cukinii, potrzebne wam będą poniższe składniki:
Składniki:
- Kilogram cukinii, najlepiej młodej
- 200 g sera feta
- 2 jajka
- 4-5 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżki ziaren siemienia lnianego
- Olej do smażenia
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Cukinię dokładnie umyjcie i zetrzyjcie na tarce razem ze skórką na małych oczkach. Warto jednak wcześniej spróbować kawałka cukinii ze skórką – jeżeli jest gorzka, to lepiej obierzcie cukinię ze skóry. Czasami jest ona po prostu gorzka i bardzo ciężko jest się pozbyć tej goryczki.
- Startą cukinię posypcie solą i przełóżcie do sitka. Odstawcie na godzinę. Po tym czasie odciśnijcie cukinię z soku.
- Przełóżcie odciśniętą cukinię do miski i dodajcie dwa jajka, 3 łyżki siemienia lnianego , około 4-5 łyżek mąki oraz pokruszony ser feta. Wszystko bardzo dokładnie wymieszajcie do połączenia składników.
- Doprawcie solą i pieprzem, ale ostrożnie – pamiętajcie, że cukinia została wcześniej posolona i ser feta jest słony.
- Na patelni rozgrzejcie olej i gdy będzie już gorący, za pomocą chochli lub łyżki nakładajcie ciasto w kształt placka.
- Usmażcie tak wszystkie placki na średnim ogniu, na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu przełóżcie je na ręczniki papierowe, by odsączyć placki z nadmiaru tłuszczu.
I gotowe! Tak przygotowane placki z cukinii będą smakowały doskonale ze śmietaną albo tzatzikami. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl