Właśnie trwa sezon na dynię, a to oznacza tylko jedno - wykorzystanie tego warzywa w kuchni na wszystkie sposoby. Gdy znudzi wam się już zupa dyniowa, zróbcie placuszki dyniowe. Są mięciutkie, smaczne, a do tego pachną tak, że żaden łasuch się im nie oprze.

Warunkiem powodzenia tego dania jest dbałość o szczegóły na każdym etapie przygotowania - dzięki temu placki będą miały odpowiednią konsystencję i wyjdą przepyszne. Zobaczcie, jak je zrobić. 

Co zrobić, by placki dyniowe na sodzie były puszyste?

Martwicie się, że wasze placki dyniowe będą zapychające i zbite? By tego uniknąć warto pokusić się o rozdzielenie żółtek od białek i ubicie tych drugich na pianę w innym naczyniu przed wlaniem ich do masy. 

Zobacz także:

Po drugie warto zadbać o dodanie odpowiedniej ilości sody, która pozwoli placuszkom odpowiednio wyrosnąć. 

Po trzecie, zwróćcie uwagę na konsystencję powstałej masy na placuszki. Nie powinna być gęsta. Wręcz przeciwnie - masa wylewana na rozgrzaną patelnię powinna być nieco rzadka.

Przepis na placki dyniowe

Do przygotowania tych placków najlepiej nadaje się dynia muscat. To odmiana deserowa, o świeżym i bardzo soczystym miąższu. Zamiast niej nada się też zwykła dynia, piżmowa lub hokkaido, lecz jeśli macie możliwość kupić dynię muscat, to bardzo was do tego zachęcamy. Będziecie też potrzebowali poniższych składników:

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 1 szklanka tartej dyni

  • pół szklanki jogurtu naturalnego

  • 3 jajka rozmiar M

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 opakowanie cukru waniliowego (30 g)

  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Najpierw należy zetrzeć dynię. W tym celu obierzcie ją ze skórki i usuńcie wszystkie włókna oraz pestki. Następnie zetrzyjcie dynię na małych oczkach. 

  2. Wlejcie jogurt naturalny do dużej miski. Dodajcie żółtka, dynię i wymieszajcie. Dynia po starciu puści sok - nic nie szkodzi. Wlejcie go do miski z resztą składników.

  3. Następnie do osobnej miski wsypcie przesianą mąkę wraz z cukrem, proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszajcie i wsypcie do masy z dynią i jajkami. Na koniec połączcie masę z ubitymi białkami.

  4. Za pomocą łyżki wymieszajcie wszystko ze sobą tak, by składniki się połączyły. 

  5. Rozgrzejcie olej na patelni. Gdy będzie już gorący, zmniejszcie moc palnika i smażcie placki na średnim ogniu. Wykładajcie po 2 łyżki ciasta na każdy placek. Placuszki powinny mieć średnicę około 10 cm - wówczas wystarczy smażyć je po 2 minuty z każdej strony, do zrumienienia. I gotowe!

By placki nie wyszły zbyt tłuste, użyjcie do nich mniej oleju - wystarczy pół łyżeczki oleju na każdy placuszek. Będą smakowały doskonale z dżemem, syropem lub po prostu posypane cukrem pudrem. Smacznego!

Źródło: aniagotuje.pl