Przepis na placki dyniowe na jogurcie i sodzie. Zróbcie tak, a na pewno nie wyjdą zbite i zapychające
Adobe Stock
Newsy

Przepis na placki dyniowe na jogurcie i sodzie. Zróbcie tak, a na pewno nie wyjdą zbite i zapychające

Wykorzystajcie sezon na dynię i zróbcie z niej przepyszny deser lub pełnoprawne śniadanie, czyli placuszki dyniowe. Nie są nadmiernie słodkie, dlatego nie żałujcie do nich słodkich dodatków w postaci dżemu czy cukru pudru.

Właśnie trwa sezon na dynię, a to oznacza tylko jedno - wykorzystanie tego warzywa w kuchni na wszystkie sposoby. Gdy znudzi wam się już zupa dyniowa, zróbcie placuszki dyniowe. Są mięciutkie, smaczne, a do tego pachną tak, że żaden łasuch się im nie oprze.

Warunkiem powodzenia tego dania jest dbałość o szczegóły na każdym etapie przygotowania - dzięki temu placki będą miały odpowiednią konsystencję i wyjdą przepyszne. Zobaczcie, jak je zrobić. 

Co zrobić, by placki dyniowe na sodzie były puszyste?

Martwicie się, że wasze placki dyniowe będą zapychające i zbite? By tego uniknąć warto pokusić się o rozdzielenie żółtek od białek i ubicie tych drugich na pianę w innym naczyniu przed wlaniem ich do masy. 

Po drugie warto zadbać o dodanie odpowiedniej ilości sody, która pozwoli placuszkom odpowiednio wyrosnąć. 

Po trzecie, zwróćcie uwagę na konsystencję powstałej masy na placuszki. Nie powinna być gęsta. Wręcz przeciwnie - masa wylewana na rozgrzaną patelnię powinna być nieco rzadka.

Przepis na placki dyniowe

Do przygotowania tych placków najlepiej nadaje się dynia muscat. To odmiana deserowa, o świeżym i bardzo soczystym miąższu. Zamiast niej nada się też zwykła dynia, piżmowa lub hokkaido, lecz jeśli macie możliwość kupić dynię muscat, to bardzo was do tego zachęcamy. Będziecie też potrzebowali poniższych składników:

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 1 szklanka tartej dyni

  • pół szklanki jogurtu naturalnego

  • 3 jajka rozmiar M

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 opakowanie cukru waniliowego (30 g)

  • olej do smażenia

Zobacz także
Przepis na placuszki bananowe od Anny Lewandowskiej

Placuszki bananowe Ani Lewandowskiej są tak pyszne, że można je jeść bez przerwy. Sekretem ich smaku jest 1 składnik

Która odmiana dyni jest najzdrowsza? Tej jedzcie jak najwięcej przy problemach ze wzrokiem

Która odmiana dyni jest najzdrowsza? Tej jedzcie jak najwięcej przy problemach ze wzrokiem

Przygotowanie:

  1. Najpierw należy zetrzeć dynię. W tym celu obierzcie ją ze skórki i usuńcie wszystkie włókna oraz pestki. Następnie zetrzyjcie dynię na małych oczkach. 

  2. Wlejcie jogurt naturalny do dużej miski. Dodajcie żółtka, dynię i wymieszajcie. Dynia po starciu puści sok - nic nie szkodzi. Wlejcie go do miski z resztą składników.

  3. Następnie do osobnej miski wsypcie przesianą mąkę wraz z cukrem, proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszajcie i wsypcie do masy z dynią i jajkami. Na koniec połączcie masę z ubitymi białkami.

  4. Za pomocą łyżki wymieszajcie wszystko ze sobą tak, by składniki się połączyły. 

  5. Rozgrzejcie olej na patelni. Gdy będzie już gorący, zmniejszcie moc palnika i smażcie placki na średnim ogniu. Wykładajcie po 2 łyżki ciasta na każdy placek. Placuszki powinny mieć średnicę około 10 cm - wówczas wystarczy smażyć je po 2 minuty z każdej strony, do zrumienienia. I gotowe!

By placki nie wyszły zbyt tłuste, użyjcie do nich mniej oleju - wystarczy pół łyżeczki oleju na każdy placuszek. Będą smakowały doskonale z dżemem, syropem lub po prostu posypane cukrem pudrem. Smacznego!

Źródło: aniagotuje.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ten mięciutki i pachnący piernik zrobicie bez użycia miksera. Gotowy w mniej niż godzinę
Flickr
Newsy
Ten mięciutki i pachnący piernik zrobicie bez miksera. Gotowy w mniej niż 60 minut
Poznajcie przepis na piernik „last minute”, który przyrządza się błyskawicznie. Ani się obejrzycie, a ciasto będzie gotowe do zjedzenia.

Czy da się zrobić piernik błyskawicznie, bez przechowywania go przez kilka tygodni przed świętami? Oczywiście! Nie jest to oczywiście typowy, tradycyjny piernik staropolski, ale możemy was zapewnić, że również jest bardzo smaczny, a do tego łatwy w przygotowaniu. Robi się go szybko z niewielu składników - później wystarczy wrzucić ciasto do pieca i gotowe. Całość nie powinna wam zająć dłużej, niż godzinę. Sprawdźcie, jak go zrobić.  Co dodać do piernika? Piernik nie może się oczywiście obyć bez korzennych przypraw. Można przygotować taką mieszankę samodzielnie lub wykorzystać gotową przyprawę do piernika, która już zawiera składniki niezbędne do tego, by ciasto miało piękny zapach i doskonały smak.  Piernik z poniższego przepisu można zjeść bez dodatków, ale polecamy po upieczeniu i ostudzeniu przekroić go na pół i przełożyć powidłami. Z wierzchu polejcie go polewą czekoladową, ułóżcie orzechy i gotowe - tak pysznemu piernikowi nikt się nie oprze.  Przepis na piernik bez miksera Składniki: 300 g mąki pszennej 150 g cukru 2 szklanki maślanki pół szklanki oleju 1 jajko 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody  przyprawa do piernika  sól Podane wyżej składniki wystarczą na przygotowanie piernika w tortownicy o średnicy 24 centymetrów.  Przygotowanie: Podgrzejcie maślankę - powinna być w miarę ciepła.  Przesiejcie mąkę i wsypcie do dużej miski. Dodajcie szczyptę soli, dwie łyżki kakao, dwie płaskie łyżeczki sody oraz całe opakowanie przyprawy do piernika (około 40 g). Wymieszajcie.  W osobnej misce utrzyjcie jedno jajko z cukrem za pomocą widelca. Wlejcie olej, maślankę i jeszcze raz wymieszajcie.  Teraz wlejcie drugiej miski do tej, w której znajdują się suche składniki. Wymieszajcie łyżką, ale tylko do...

Zabrakło wam jajek do ciasta lub naleśników? Zastąpicie je tym tanim produktem
AdobeStock
Newsy
Zabrakło wam jajek do ciasta lub naleśników? Zastąpicie je tym niedrogim produktem
Gdy w lodówce pusto, a wam nie chce się iść do sklepu po jajka do ciasta, nic straconego - da się je zrobić! Wystarczy, że zamiast jajek użyjecie pewnego smacznego składnika.

Są sytuacje, w których przychodzi wielka ochota na coś słodkiego, a w domu jak na złość nie ma wszystkich potrzebnych składników. Nie załamujcie się - zanim wybierzecie się do sklepu po brakujące produkty sprawdźcie, czy części z nich nie da się zastąpić czymś innym. Tak jest w przypadku jajek - zobaczcie, co możecie dodać do ciasta zamiast nich.  Banan do ciasta zamiast jajek Świetnym zamiennikiem jajek do wypieków są banany. A dokładniej mocno dojrzałe, słodkie i przede wszystkim - klejące się banany. To właśnie wtedy, gdy dojrzeją osiągają odpowiednią, lepką konsystencję, dzięki której z powodzeniem mogą zastąpić jajka w wypiekach. Ich właściwości sprawią, że powstałe ciasto będzie świetnie związane. Niemal dokładnie tak, jak dzieje się to za sprawą jaj. Taka sztuczka udaje się przy pieczeniu niektórych ciast, ciasteczek, a także przy smażeniu naleśników. Zobaczcie, jak prosto można upiec bardzo smaczne ciasto bez użycia jajek. Przepis na ciasto z bananem zamiast jajka  Do przygotowania smacznego ciasta nie potrzebujecie ani jednego jajka. Z łatwością zrobicie je z poniższych składników: Składniki: 2 dojrzałe banany 1 szklanka mąki pół szklanki cukru ⅓ szklanki mleka 2 łyżki oleju 1 kopiasta łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej  Przygotowanie: Obierzcie banany ze skórki i rozgniećcie je dokładnie widelcem. Do bananów dodajcie olej, mleko i cukier. Wymieszajcie. Przesypcie mąkę do miski i dodajcie łyżeczkę sody oczyszczonej. Następnie banany z resztą składników wlejcie do miski z mąką i mieszajcie, aż wszystkie składniki się połączą. Gotowe ciasto podzielcie sobie na dwie części. Do jednej z nich wsypcie łyżkę kakao i wymieszajcie....

Racuchy na maślance
Gotujmy.pl
Newsy
Mięciutkie i wilgotne racuchy na maślance. Pięknie wyrastają i przy smażeniu nie chłoną oleju. Wychodzą idealne
Puszyste i lekkie jak chmurka oraz fantastycznie wyrośnięte racuchy na maślance zaskoczą was niezwykłym smakiem. Przygotujecie je w kilka chwil!

Słodkie racuchy smakują wszystkim. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku. Takie placuszki to smak dzieciństwa! Najlepsze zawsze robiła babcia. Jaki był ich sekret? Wiedziała tylko ona.  Puszyste racuchy z cukrem pudrem  Z reguły racuchy robi się z dodatkiem drożdży. Ich udział powoduje, że placuszki pięknie rosną, są lekkie i puszyste jak chmurka. Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem z dodatkami: ulubioną konfiturą lub dżemem. Coś pysznego! Ale bez drożdży racuchy również się udają. Wystarczy zastąpić je sodą oczyszczoną.  Racuchy na maślance bez drożdży Poniższy przepis wspaniale oddaje smak dziecięcych lat. Koniecznie zróbcie racuchy na maślance takie jak u babci! Jeśli macie ochotę na racuchy z jabłkami koniecznie do masy dodajcie pokrojone jabłuszka, które po usmażeniu zamienią się w przepyszny jabłkowy mus. To do dzieła!  Będziecie potrzebować: 400 g mąki pszennej  500 ml maślanki naturalnej  1 jajko 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka soli 2 łyżki cukru Olej do smażenia  Sposób przygotowania: Maślankę i jajko wyjmijcie wcześniej z lodówki. Produkty muszą mieć temperaturę pokojową.  Gdy maślanka będzie mieć odpowiednią temperaturę, wlejcie ją do większej miski i wbijcie do niej  jedno nie za duże jajko. Maślankę i jajko dokładnie wymieszajcie.  Do miski wsypcie 2,5 szklanki mąki pszennej. Od razu wsypcie też płaską łyżeczkę soli. Nie pomijajcie soli w przepisie. Racuchy z maślanką smakują z nią jeszcze lepiej!  Następnie wsypcie dwie łyżki cukru. Wszystko razem wymieszajcie na jednolitą masę. Na samym końcu dodajcie łyżeczkę sody i jeszcze raz dokładnie i starannie wymieszajcie.   Gotowe do smażenia ciasto odstawcie na kilka minut aby wszystkie składniki idealnie...

Tomasz Strzelczyk serwuje nietypowe placki ziemniaczane. Dodaje do nich ten super składnik.
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA Facebook/Flickr
Newsy
Tomasz Strzelczyk serwuje wybitnie smaczne placki ziemniaczane. Dodaje do nich wyjątkowy składnik
Te placki to istne niebo w gębie. Smakowite, chrupiące, a do tego wspaniale żółte. Wyjątkowy kolor i smak to zasługa dodatkowego warzywa, które wykorzystał w nich Tomasz Strzelczyk. Zobaczcie, co wykombinował tym razem. 

Placki ziemniaczane to proste i szybkie danie. Czasem jednak ma się ochotę coś w nich zmienić. Z takiego założenia wyszedł autor przepisu Tomasz Strzelczyk i stworzył obłędnie smaczne, lekko słodkie i pachnące gałką muszkatołową placki ziemniaczano-dyniowe. Pokochają je dzieci i dorośli, są w końcu jak słońca na pochmurnym jesiennym niebie.   Porady dotyczące przygotowania placków ziemniaczano-dyniowych  Popularny Youtuber używa do swoich placków dyni Hokkaido, ale jak sam zapewnia, możecie użyć również piżmowej.  Zabierając się do obierania dyni, uzbrójcie się w ostry nóż i uważajcie na palce.  Zanim dodacie jarmuż do sosu, musicie go zmiękczyć. Pomoże wam w tym cytryna. Skropcie nią posiekane liście, a staną się miękkie.  Do jarmużu i ogórków, a także do dyni z ziemniakami, dodajcie sól. Spowoduje ona puszczenie soków, które następnie odciśniecie.  Jeżeli sos jarmużowo-ogórkowy wyda się wam zbyt kwaśny, zrównoważcie jego smak odrobiną miodu.  Dynia lubi gałkę muszkatołową. Zetrzyjcie pół łyżeczki, a smak placków będzie jeszcze lepszy.  Przepis na placki ziemniaczano-dyniowe wg. Tomasza Strzelczyka  Składniki:  400 g dyni   400 g ziemniaków   1 średnia cebula   2 niewielkie jajka   1 łyżka mąki pszennej   3 łyżki mąki ziemniaczanej   ½ łyżeczki gałki muszkatołowej   sól, pieprz   masło klarowane  Sos  ½ ogórka sałatkowego   garść liści jarmużu   sok z połówki cytryny   6 łyżek jogurtu greckiego   3 ząbki czosnku    sól, pieprz  Sposób przygotowania: ...