Przepis na pizzę z kubka z mikrofalówki. Zrobicie ją w 5 minut
Adobe Stock
Newsy

Przepis na pizzę z kubka z mikrofalówki. Zrobicie ją w 5 minut

Pizza to jedno z ulubionych dań na całym świecie. Chociaż oryginalnie pochodzi z Włoch, doczekała się już setek różnych odmian – nawet w wersji błyskawicznej!

Prawdziwa neapolitańska pizza przygotowywana jest na cieście, które powinno leżakować nawet kilkadziesiąt godzin. Na co dzień jednak na pewno nie macie tyle czasu i częściej zdarza wam się sięgać po pizzę mrożone, gotowe ciasta lub te serwowane z dowozem do domu. Da się jednak błyskawicznie poskromić apetyt na pizzę bez wydawania dużych pieniędzy!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Gotowanie z mikrofali

Przepisy na pełne dania czy desery, które tworzy się wyłącznie z pomocą mikrofali, znane są od niedawna. Jeszcze kiedyś sprzęt ten służył głównie do podgrzewania czy rozmrażania niektórych produktów. Teraz internauci i miłośnicy kuchni z całego świata tworzą przepisy specjalnie skomponowane pod parametry mikrofalówek! Da się w ten sposób zrobić szybkie ciasta brownie, ciasta bananowe, makaron z serem, a nawet szybkie leczo. Jak się okazało, w mikrofali uda się upiec nawet… pizzę!

Wiele sklepów spożywczych sprzedaje już gotowe dania, które wystarczy podgrzać w mikrofalówce. Najczęściej jednak są one pełne składników szkodliwych dla zdrowia takich jak konserwanty, barwniki, wzmacniacze smaku, tłuszcze nasycone czy cukry. Jest to tzw. żywność przetworzona, której należy unikać. Jeśli macie więc zaledwie kilkanaście minut na obiad, warto wykorzystać mikrofalę, wrzucając do niej składniki znanego pochodzenia. 

Zobacz także
Pod żadnym pozorem nie wkładajcie tego jedzenia do mikrofali. Może zacząć strzelać a nawet się zapalić

Pod żadnym pozorem nie wkładajcie tego jedzenia do mikrofali. Może zacząć strzelać a nawet się zapalić 

Jedzenie podgrzane w mikrofali jest gumowate i bez smaku? Owińcie je tą 1 rzeczą i po kłopocie

Jedzenie podgrzane w mikrofali jest gumowate i bez smaku? Owińcie je tą 1 rzeczą i po kłopocie

Przepis na pizzę z kubka z mikrofalówki

Składniki:

  • 4 łyżeczki mąki,
  • ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ćwierć łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżeczki mleka,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka sosu pomidorowego,
  • 1 obfita łyżeczka sera mozzarella,
  • 5 mini pepperoni,
  • 1/2 łyżeczki przypraw (bazylia, oregano)

Przygotowanie:

  1. Do niewysokiego kubka wsypcie mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszajcie wszystko, a następnie dodajcie mleko i olej. 
  2. Ponownie wymieszajcie całość – najwygodniej będzie, jeśli zrobicie to widelcem. 
  3. Dodajcie sos na samą górę ciasta oraz ulubione składniki (w tym przypadku ser, peperroni oraz przyprawy). 
  4. Umieśćcie w mikrofalówce na około 1,5 minuty. Smacznego!

Czytaj też:

Ekspresowa pizza bez wyrastania. Gotowa w 20 min, uratuje was gdy goście pukają do drzwi
AdobeStock
Newsy
Ekspresowa pizza bez wyrastania, gotowa w 20 min. Uratuje was, gdy goście pukają do drzwi
Ten przepis na pizzę to wybawienie, gdy nie macie dużo czasu na przygotowania. Przed wami pizza ekspresowa bez wyrastania w 20 minut.

Domowa pizza to jeden z lepszych pomysłów na posiłek, gdy jesteście bardzo głodni i nie macie ochoty na długie stanie przy garach. Sprawdza się też w trakcie imprez - w końcu pyszny placek z serem i innymi dodatkami robi się łatwo i szybko, a do tego syci i każdemu smakuje. Naprawdę trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby pizzy! Jeśli czas goni, a wy chcecie szybko przyrządzić to danie, wykorzystajcie przepis na pizzę bez wyrastania. Przepis na pizzę bez wyrastania Do przygotowania takiej ekspresowej pizzy potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: ¾ kilograma mąki pszennej pół szklanki ciepłej wody ¼ kostki świeżych drożdży (25 g) 2 łyżki oliwy pół płaskiej łyżeczki cukru szczypta soli Oraz ulubione dodatki, np: koncentrat pomidorowy, ser mozzarella, salami, pieczarki, cebula, oliwki, oregano.  Przygotowanie: W ciepłej wodzie rozkruszcie świeże drożdże i wsypcie pół płaskiej łyżeczki cukru. Wymieszajcie i odstawcie na kilka minut.  Do dużej miski wsypcie przesianą mąkę, dodajcie zaczyn, sól i dwie łyżki oliwy. Wymieszajcie ciasto do połączenia składników i wyróbcie. W razie potrzeby dodajcie trochę mąki. Tak przygotowane ciasto przełóżcie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozciągnijcie placek w kształt pizzy. Następnie posmarujcie pizzę sosem z pomidorów, połóżcie wybrane przez was dodatki, posypcie ziołami i wstawcie blachę z pizzą do piekarnika. Pieczcie przez 10-15 minut w temperaturze 210 stopni Celsjusza.  I gotowe! Tak przygotowana pizza będzie gotowa, zanim się obejrzycie. Szybkie przekąski na imprezę Jeżeli szykuje wam się przyjęcie i chcecie szybko przygotować smaczne przekąski dla gości, skorzystajcie z garści poniższych...

Fit pizza pełnoziarnista – dietetyczny przepis na pizzę
p.jola1/Gotujmy.pl
Newsy
Fit pizza pełnoziarnista – dietetyczny przepis na pizzę
Fit pizza z mąki pełnoziarnistej zagwarantuje sytość na dłużej niż ta tradycyjna, a jednocześnie pobudzi metabolizm i nie odłoży się w boczkach.

Fit pizza to marzenie wielu osób zakochanych w kuchni włoskiej. Chociaż na ogół pizza jest zabroniona na wszystkich dietach, możecie wypróbować przepisu, który podkręci metabolizm i nie zagrozi sylwetce – a wszystko to dzięki mące pełnoziarnistej. Dietetycy od dawna są zgodni, że pieczywo czy makarony podczas diety redukcyjnej powinny być spożywane w ograniczonych ilościach. Jeśli jednak wyjątkowo macie na nie ochotę, zawsze wybierajcie wersje pełnoziarniste, które zawierają znacznie więcej błonnika , a także wartościowych węglowodanów złożonych zapewniających sytość na dłuższy czas. Przepis na pełnoziarnistą pizzę Poniżej znajdziecie przepis na zdrowszą, dietetyczną pizzę, która zaspokoi wasz głód na dłuższy czas niż ta tłusta, kaloryczna i mało wartościowa z pizzerii.  Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1/4 szklanki mleka 5 dag drożdży 3 łyżki oliwy szczypta przyprawy bałkańskiej do ciasta kilka plasterków polędwicy sopockiej 1 ser mozzarella 1 pomidor 5 łyżek keczupu pikantnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka przyprawy bałkańskiej Przygotowanie: W garnku wymieszajcie mleko z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką soli, a następnie lekko podgrzejcie. Dodajcie 5 dag drożdży i utrzyjcie aż do rozpuszczenia drożdży. Do misy robota wsypcie po 1 szklance mąki pszennej i żytniej, dodajcie 1 jajko, wlejcie zaczyn, dodajcie 3 łyżki oleju i szczyptę przyprawy bałkańskiej. Ciasto wyróbcie za pomocą haka do pizzy – mieszajcie kilka minut.  Wstawcie misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 20 minut do wyrośnięcia.  Po tym czasie wyciągnijcie...

Babka z mikrofali
Di bloguje/gotujmy.pl
Przepisy
Babeczka z kubeczka w 5 minut. Rewelacyjny przepis na szybkie ciasteczko o smaku czekolady. Pycha!
Babka pieczona w mikrofali to hit wśród młodszych, zabieganych ludzi. Możemy śmiało zmodyfikować nieco ten prosty przepis na mikrofalowego murzynka i stworzyć inne małe cudeńka!

Pieczenie ciasta w mikrofali może brzmieć dla niektórych dość niedorzecznie. Okazuje się jednak, że jest proste jak drut i niezwykle szybkie. Taki wypiek to świetny sposób na niezapowiedzianą wizytę gości. W mig przygotować możemy babkę, którą zdążymy podać gościom na ciepło do kawy. Będą zaskoczeni i zachwyceni! Najpopularniejszą wersją babki z mikrofali jest murzynek, czyli ciasto z dodatkiem kakao. Poniżej podamy więc ten klasyczny przepis. Następnie przejdziemy do naszych nieco ciekawszych propozycji. Babeczki czekoladowe (lub kakaowe) (2 porcje na 2 kubki) Składniki: 4 łyżki mąki 4 łyżeczki cukru Czekolada roztopiona z kilku kostek (ew. 2 łyżki kakao) 1 jajko 3 łyżki mleka 3 łyżki oleju Pół łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Wrzucamy do miski wszystkie składniki. Miksujemy na gładką masę. Jeżeli nie dysponujemy mikserem, użyjmy ubijaczki do piany. Pieczemy w mikrofalówce nastawionej na dużą moc (ok. 600 W) przez ok. 5 min. Sprawdzamy drewnianą wykałaczką, czy ciasto jest gotowe. Ozdabiamy babeczkę posypując ją cukrem pudrem lub polewamy czekoladą. Warto udekorować babeczkę owocami sezonowymi.  Babeczki orzechowe Składniki: Składniki na bazę ciasta takie same jak powyżej z wyjątkiem czekolady lub kakao, którego tym razem nie dodamy do ciasta. 1-2 łyżki masła orzechowego Łyżka posiekanych orzechów arachidowych (bądź innych) Przygotowanie: Do masy dodajemy łyżkę masła orzechowego i większość orzechów. Resztą masła smarujemy z góry upieczoną babeczkę i posypujemy dla ozdoby orzechami. Babeczki kawowe Składniki i przygotowanie: Takie same jak w dwóch poprzednich wersjach. Do...

Resztki pizzy
Adobe Stock
Newsy
Została wam pizza? Odgrzejcie ją w ten sposób, a będzie smakowała jak świeżo zrobiona
Urodziny dziecka, huczna impreza z wieloma gośćmi, czy po prostu niezjedzony wczorajszy obiad. Często po takich właśnie okazjach zostaje wam kilka kawałków pizzy.

Pizza najlepiej smakuje tuż po wyjęciu jej z pieca. Niewiele można z tym zrobić. Smak włoskich placków dość trudno odtworzyć samemu w domu. Wszystko to jest zasługą specjalnych pieców, w które zaopatrzone są profesjonalne pizzerie. Szczególnie udane placki wychodzą z kamiennych pieców opalanych drewnem. Pizza z patelni Smak i aromat – nie do podrobienia. Czasem zdarza się, że zostaje wam nieco tego smacznego włoskiego specjału. Jak smakuje dwudniowy kawałek pizzy, nie trzeba nikomu tłumaczyć. Zeschnięte ciasto, wysuszone dodatki – niezależnie od tego, gdzie danie było przechowywane. Ani myślcie jednak o wyrzucaniu pizzy. Można ją odgrzać na kilka naprawdę łatwych sposobów. W sam raz na smaczne śniadanie dzień po imprezie! Pierwszym wyjściem jest użycie zwykłej patelni. Połóżcie kawałek pizzy na suchej powierzchni naczynia i ustawcie niewielki płomień na waszej kuchence gazowej. Patelnię warto przykryć pokrywką. Po kilku minutach pizza będzie smakowała niemal tak samo jak po wyjęciu z pieca! Jeśli wybierzecie ten sposób, uważajcie by pizza nie przypaliła się wam od spodu. Szczególnie wtedy, gdy jeszcze przed odgrzaniem na jej spodzie były już charakterystyczne ciemne zwęglone plamki. Jak odgrzać pizzę, żeby była chrupiąca? Pizzy z pewnością nie przypalicie za to w mikrofalówce. Połóżcie pizzę na talerzu lub na metalowej kratce i nastawcie waszą kuchenkę mikrofalową na dosłownie kilkadziesiąt sekund. Ciasto odgrzewane w mikrofalówce ma to do siebie, że nagrzewa się niezwykle szybko. Podobnie rzecz ma się ze zwykłym pieczywem. Uwaga! Jeżeli zbyt długo będziecie odgrzewali pizzę w mikrofalówce, stanie się ona za twarda. Dlatego też radzimy mocno uważać i co kilkanaście sekund sprawdzać, czy kawałek jest już odgrzany. Na...