Przepis na pijane polędwiczki na grilla Ewy Wachowicz. Lepszych nie jedliście
ONS/AdobeStock
Newsy

Przepis na pijane polędwiczki na grilla Ewy Wachowicz. Lepszych nie jedliście

Delikatne i doskonałe polędwiczki na grilla, smaku nadaje im pyszna marynata z przepisu Ewy Wachowicz. Koniecznie spróbujcie.
Magda Borucińska
kwiecień 25, 2021

Zakochacie się w tak przyrządzonych polędwiczkach na grilla. Pełne smaku, dzięki specjalnej marynacie, która sprawia, że mięso staje się wyjątkowo miękkie. Polędwiczki możecie zgrillować w kawałkach albo w formie szaszłyków – użyjcie drewnianych patyczków albo metalowych szpadek. 

Marynata Ewy Wachowicz ma wspaniały słodko-kwaśny smak z lekko pikantną nutą, dzięki dodatkowi chilli.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pijane polędwiczki na grilla Ewy Wachowicz - przepis

Składniki

  • 1kg polędwiczek wieprzowych 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka soku ananasowego
  • 2 łyżki sosu teriyaki 
  • Sok z 1/2 dużej cytryny
  • Pół szklanki płynnego miodu 
  • 2 łyżki bourbonu 
  • Pół łyżeczki chili w proszku lub posiekanego

Zobacz także

Przygotowanie

  1. Polędwiczki umyjcie, osuszcie i podzielcie na mniejsze porcje.
  2. W miseczce połączcie sok ananasowy z sokiem z ananasa, sokiem wyciśniętym z połówki cytryny, sosem teriyaki i bourbonem. Dobrze wymieszajcie.
  3. Czosnek wyciśnijcie przez praskę. Jeśli używacie świeżego chilli, drobno je posiekajcie.
  4. Wszystko wymieszajcie. Nie dodawajcie soli, ponieważ sos teriyaki jest słony.
  5. Do dużej miski włóżcie pokrojoną polędwiczkę wieprzową i zalejcie ją marynatą. Odstawcie do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc.
  6. Grillujcie na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej. Mięso w trakcie polewajcie marynatą.
  7. Smacznego!

Lekkie potrawy na grilla

Oprócz polędwiczek możecie również przygotować np. drób. Świetnym wyborem będą szaszłyki z kurczaka z warzywami albo skrzydełka – polecamy przyrządzić je w miodowo-musztardowej zalewie albo w stylu pikantnym.
Doskonale sprawdzi się również zgrillowany kawałek łososia w cytrynowej marynacie.

Sałatki na grilla

Sezon wiosenno-letni obfituje we wspaniałe warzywa, dlatego warto przyrządzić z nich lekkie sałatki, które podanie do grillowanych potraw. Polecamy sałatkę z pomidorów z koperkiem, wiosenną sałatkę z kiełkami, chrupiące ogórki małosolne z przepisu Karola Okrasy oraz prostą szwedzką sałatkę z ogórkami.

Czytaj także:
Dodajcie to do polędwiczki a wasze kubki smakowe oszaleją. Niebywałe, jak podkręca ich smak
Obłędnie pyszne i delikatnie kremowe. Przepis na polędwiczki wieprzowe z ukrytą niespodzianką
Polędwiczki w sosie musztardowym. Rozpływają się w ustach

Komentarze