Co zrobić z jajek? „Ten przepis ma 100 lat, nauczyła babcia” – zdradza YouTuberka
YouTube, Przepisy od Olgi
Newsy

Przepis na pierogi z jajecznym farszem. „Ten przepis ma 100 lat, nauczyła babcia” – zdradza autorka

Czy słyszeliście kiedyś o równie niezwykłym zastosowaniu jajek? „Ten przepis ma 100 lat, nauczyła babcia” – zdradza YouTuberka.

Nie wiecie, co zrobić z resztkami jajek? Zróbcie pieczone pierożki z jajecznym farszem z przepisu, który ma aż sto lat.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pieczone pierożki z jajecznym farszem

Olga z kanału „Przepisy od Olgi" na YouTube, podzieliła się ze swoimi obserwatorami wyjątkowym przepisem. To smaczne i łatwe w przygotowaniu pierożki z jajecznym farszem:

- Ten przepis ma 100 lat, nauczyła babcia – opowiada o swoim przepisie YouTuberka.

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej
  • 600 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka (200 ml) roztopionego masła

Farsz:

  • pęczek zielonej cebuli
  • 6-7 gotowanych jajek
  • odrobina oleju
  • sól
  • pieprz
Zobacz także
Przepis na pierogi z kiszoną kapustą i grzybami z babcinego zeszytu. Dodajcie do ciasta odrobinę tłuszczu

Przepis na pierogi z kiszoną kapustą i grzybami z babcinego zeszytu. Dodajcie do ciasta odrobinę tłuszczu

Co zrobić, żeby pierogi się nie rozklejały podczas gotowania? Mamy na to sposoby

Co zrobić, żeby pierogi się nie rozklejały podczas gotowania? Mamy na to sposoby

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypcie mąkę i sól, stopniowo dodawajcie wodę i dokładnie wyrabiajcie ciasto rękami.
  2. Wyrobione ciasto odłóżcie do miski, przykryjcie folią spożywczą i odstawcie na ok. 10 minut.
  3. Po tym czasie podzielcie je na kilkanaście części.
  4. Formujcie spłaszczone małe kulki i układajcie je w płaskim naczyniu z roztopionym masłem.
  5. Przykryjcie folią spożywczą i odstawcie na godzinę.
  6. Przygotujcie farsz: posiekajcie drobno szczypiorek i podsmażcie go na oleju.
  7. Miękki szczypiorek dodajcie do pokrojonych w kostkę jajek, doprawcie solą i pieprzem i dokładnie wymieszajcie całość.
  8. Ciasto wałkujcie rękami na cienkie placki.
  9. Dodajcie trochę farszu z jajek i zawijajcie jak krokiety.
  10. Pierożki układajcie obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  11. Pieczcie w piekarniku ustawionym na 200 stopni Celsjusza przez 30-35 minut. 

Nagranie jak dotąd obejrzało już prawie 11 milionów osób. Zachwyceni obserwatorzy napisali pod filmikiem:

- Nigdy czegoś takiego nie widziałem! Naprawdę chcę spróbować.

-  Nie mogę się doczekać, aż zrobię przepis twojej babci. Wygląda pysznie!

- Jestem emerytowanym szefem kuchni. Nauczyłam się gotować na kolanie mojej mamy. Twoje filmy inspirują mnie do ponownego gotowania. Nie da się zrobić tego dania bez miłości. Robisz to cudownie. Mam 69 lat i pochodzę z Pensylwanii w USA. Obecnie jestem w Ameryce Środkowej, badając kuchnię i spisując moje wspomnienia kulinarne. Prostota tego, co robisz, dodaje innym odwagi, by to wypróbować.

- To musi być bardzo smaczne! Dziękujemy i gratulujemy przepisu!

- Jak się cieszę, że natrafiłam na tak prosty, ale pyszny przepis. Niesamowite... Dziękuję za udostępnienie. 

Przekonali was do tego, by spróbować tego dania? Zobaczcie wideo.

Źródło: YouTube/PrzepisyodOlgi

Idealne pierogi: przepis na ciasto z wodą gazowaną
Adobe Stock
Newsy
Idealne pierogi: przepis na ciasto z wodą gazowaną
Jest wiele przepisów na ciasto na pierogi. Jedni je robią z jajkiem, a inni bez. Jednak by było elastyczne warto zastosować jeden trik i dodać taką wodę. Ta receptura z pewnością zostanie z wami na dłużej.

Co dom, to inny przepis na pierogi. Każda gospodyni domowa ma swoją autorską recepturę na przygotowanie tego dania. W tej kwestii zarówno ważne jest nadzienie, jak i ciasto, by ulepione pierogi nie rozpadły się podczas gotowania. By za każdym razem wychodziły idealnie, wystarczy do masy dodać jeden sekretny składnik. Tradycyjne polskie pierogi Pierogi to jedno z wielu tradycyjnych dań. Uwielbiają je wszyscy, nie tylko Polacy, ale i turyści zza granicy. Mimo, iż są dosyć pracochłonne, to efekt końcowy wynagradza wszystko. Na stole pojawiają się zarówno na co dzień, jak i podczas różnych uroczystości. Swoją popularność zawdzięczają uniwersalności, gdyż można przygotować je na wytrawnie czy słodko. Najczęściej przyrządzane pierogi to ruskie , z kapustą i grzybami , mięsem , serem , jagodami czy truskawkami . Przepis na idealne pierogi Składniki: 2 ½ - 3 szklanki mąki pszennej ½ łyżeczki soli 1 szklanka gazowanej wody 1 jajko ½ łyżeczki cukru 4 łyżki oleju Przygotowanie: Do większej miski wbijcie jajko, a także wlejcie szklankę wody gazowanej. Do miski ze składnikami dodajcie cukier, sól oraz olej. Wszystko dokładnie wymieszajcie za pomocą trzepaczki. Mąkę pszenną przesiejcie, a następnie dodajcie ją do mokrych składników. Całość zacznijcie wyrabiać ręką bądź łyżką. Gdy masa stanie się lepka, to przenieście ją na stolnicę lub blat posypany mąką. Ciasto ugniatajcie rękami przez kilka minut. Wyrobione ciasto na pierogi owińcie szczelnie folią spożywczą, przykryjcie wilgotnym ręcznikiem i odstawcie je na pół godziny.  W tym czasie możecie przygotować farsz. Takie ciasto idealnie sprawdzi się do każdego nadzienia.  Idealne ciasto na pierogi  Często pojawia się dyskusja na temat idealnego...

pierogi pieczone
Gotujmy.pl
Newsy
Pieczone pierogi na Wigilię. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zrobi je nawet amator
Chcesz zaskoczyć swoich gości? Podaj im na wigilii pierogi, ale tym razem nie gotowane, ale... pieczone!

W Boże Narodzenie na stole nie może zabraknąć tradycyjnych, wigilijnych potraw – w tym pierogów! Najczęściej podaje się pierogi gotowane, ale czy próbowaliście wersji pieczonej? Musicie spróbować koniecznie, ponieważ smakuje niesamowicie!   Choć w całej Polsce najpopularniejsze są gotowane pierogi, to i pieczone mają swoich zwolenników! Szczególnie lubiane są we wschodniej części naszego kraju, gdzie przygotowuje się je z farszem z kaszy jaglanej, soczewicy, grzybów lub kapusty, a także na słodko z makiem, marchewką albo burakami. Przepis na pieczone pierogi z kapustą i grzybami Przedstawiamy wam przepis na pierogi z tradycyjnym wigilijnym farszem, ale dla odmiany w wersji pieczonej, zamiast gotowanej. Warto wypróbować taki przepis, by zrobić wrażenie na swoich gościach – pierogi z pieca to rzadkość na polskiej Wigilii! Do przygotowania pierogów potrzebujecie poniższych składników: 1 kg kapusty kiszonej 40 dag suszonych grzybów 60 dag mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag śmietany 200 g masła 2 jaja Ziele angielskie Liść laurowy Sól Pieprz Przygotowanie Grzyby wkładamy do wody i moczymy całą noc. Z mąki, masła, śmietany i jaj przygotowujemy kruche ciasto. Pamiętajcie o tym, by ciasto zagniatać szybko i jak najmniej dotykać je rękami! Następnie zawińcie je w folię i odłóżcie do lodówki na minimum godzinę. Do garnka wkładamy kapustę, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, zalewamy wodą i gotujemy. Gdy nieco zmięknie, dodajemy namoczone wcześniej grzyby i gotujemy. Następnie kapustę należy ostudzić, odcedzić i bardzo dokładnie poszatkować. Wyjmujemy z lodówki ciasto, rozwałkowujemy na stolnicy i zaczynamy je wykrawać do pierogów. Gdy ulepimy wszystkie...

justyna żyła przepisy
ONS, AdobeStock
Newsy
Schabowy z przepisu Justyny Żyły to złoto. Mega chrupka panierka za sprawą 1 składnika
By zrobić naprawdę chrupiące schabowe, warto wypróbować wskazówki Justyny Żyły i zrobić kotlety według jej przepisu. Pychota!

Determinacja Justyny Żyły w robieniu kariery jest godna podziwu. Była żona polskiego skoczka postanowiła spróbować swoich sił i zaczęła prowadzić kanał kulinarny w serwisie YouTube o nazwie „UwaŻyła”, gdzie dzieli się swoimi przepisami na ulubione dania z góralskiej kuchni. Prowadzenie kanału się opłaciło, ponieważ później Justyna dostała zaproszenie do udziału w „Tańcu z gwiazdami”. Część przedstawianych przepisów jest krytykowana przez widzów, ale niektóre są bardzo udane – tak, jak te chrupiące schabowe! Wychodzą takie dzięki specjalnej panierce i marynacie. Spróbujcie sami! Przepis na schabowe w migdałach od Justyny Żyły Do przygotowania schabowych według sposobu Justyny będziecie potrzebowali poniższych składników: Kilogram schabu 5 jaj 200 g grzybów 3 łyżki masła klarowanego 1 łyżka śmietany 2 cebule 50 g płatków migdałów 30 g mąki ziemniaczanej Słodka papryka mielona Ostra papryka mielona Sól Pieprz Przygotowanie Umyjcie schab i osuszcie ręcznikami papierowymi. Za pomocą naostrzonego noża pokrójcie schab w kawałki o szerokości ok. 1 cm. Każdy z kotletów przykryjcie z obu stron folią spożywczą i rozbijcie tłuczkiem. Cebulę obierzcie i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach. Do miski wbijcie 5 całych jajek, dodajcie starte cebule oraz 30 g mąki ziemniaczanej, 50 g płatków migdałów, a także po szczypcie ostrej i słodkiej papryki, soli i pieprzu. Dokładnie wymieszajcie. W tak przygotowanej marynacie umieśćcie kotlety i odstawcie do lodówki na około dobę (według Justyny najlepiej jest potrzymać mięso w marynacie nawet 48 godzin!) Przed smażeniem kotletów zróbcie grzybki, które będą świetnym dodatkiem do...

Gołąbki z młodej kapusty – przepis. Pyszne i delikatne
ziutula/Gotujmy.pl
Newsy
Gołąbki z piekarnika z młodej kapusty. Doskonały przepis delikatne gołąbki
Gołąbki z piekarnika przygotowane z młodej kapusty będą znacznie bardziej kruche i delikatne w smaku. Przygotujesz je bardzo podobnie jak te tradycyjne!

Gołąbki z piekarnika to bardzo wygodny sposób na przygotowanie tej potrawy królującej od lat w polskich jadłospisach. Chociaż nasza lokalna kuchnia często bywa tłusta i bogata w cholesterol, gołąbki należą do dań, które można przyrządzić w zdrowy, zrównoważony sposób. Własnie tak jak te pieczone gołąbki z młodej kapusty. Przepis na gołąbki z piekarnika (z młodej kapusty) Gołąbki przygotowywane w piekarniku z młodej kapusty, są najdelikatniejsze w smaku. Warto więc szybko wypróbować je, zanim skończy się sezon na nowalijki! Możecie eksperymentować z farszem, np. tak jak w  gołąbkach meksykańskich , czy  gołąbkach z farszem z prażonego ryżu  lub zrobić gołąbki z ziemniakami i boczkiem , zamiast ryżu i mielonego mięsa. Można też zrobić  gołąbki z młodej kapusty  albo  zawinąć farsz w liście kalafiora czy  botwinki ! Ciekawą wariacją są też  gołąbki z siekanej kapusty , Składniki: 2 większe główki młodej kapusty 3 szklanki ryżu 50 dag mięsa mielonego z szynki 1 cebula 2 jajka Opakowanie przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżeczka pieprzu mielonego 1 litr soku pomidorowego 200 g śmietany 12% Przygotowanie gołąbków z młodej kapusty w piekarniku: Z kapusty wytnijcie głąb, włóżcie do wrzątku i krótko sparzcie liście, ściągając je z główki kapusty.  Ryż ugotujcie do miękkości w nieosolonej wodzie. Nadmiar wody odlejcie i zostawcie do wystygnięcia. Dodajcie przyprawę do mięsa mielonego, jajka, pokrojoną cebulę, pieprz mielony i wyróbcie masę za pomocą rąk. Z liścia kapusty wytnijcie gruby nerw, nałóżcie porcję nadzienia i zawińcie gołąbki. Brytfanki wysmarujcie olejem, układajcie na dnie gołąbki w jednej warstwie. Sok...