Nie wiecie, co zrobić z resztkami jajek? Zróbcie pieczone pierożki z jajecznym farszem z przepisu, który ma aż sto lat.

Przepis na pieczone pierożki z jajecznym farszem

Olga z kanału „Przepisy od Olgi" na YouTube, podzieliła się ze swoimi obserwatorami wyjątkowym przepisem. To smaczne i łatwe w przygotowaniu pierożki z jajecznym farszem:

- Ten przepis ma 100 lat, nauczyła babcia – opowiada o swoim przepisie YouTuberka.

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej
  • 600 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka (200 ml) roztopionego masła

Farsz:

  • pęczek zielonej cebuli
  • 6-7 gotowanych jajek
  • odrobina oleju
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypcie mąkę i sól, stopniowo dodawajcie wodę i dokładnie wyrabiajcie ciasto rękami.
  2. Wyrobione ciasto odłóżcie do miski, przykryjcie folią spożywczą i odstawcie na ok. 10 minut.
  3. Po tym czasie podzielcie je na kilkanaście części.
  4. Formujcie spłaszczone małe kulki i układajcie je w płaskim naczyniu z roztopionym masłem.
  5. Przykryjcie folią spożywczą i odstawcie na godzinę.
  6. Przygotujcie farsz: posiekajcie drobno szczypiorek i podsmażcie go na oleju.
  7. Miękki szczypiorek dodajcie do pokrojonych w kostkę jajek, doprawcie solą i pieprzem i dokładnie wymieszajcie całość.
  8. Ciasto wałkujcie rękami na cienkie placki.
  9. Dodajcie trochę farszu z jajek i zawijajcie jak krokiety.
  10. Pierożki układajcie obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  11. Pieczcie w piekarniku ustawionym na 200 stopni Celsjusza przez 30-35 minut. 

Nagranie jak dotąd obejrzało już prawie 11 milionów osób. Zachwyceni obserwatorzy napisali pod filmikiem:

- Nigdy czegoś takiego nie widziałem! Naprawdę chcę spróbować.

-  Nie mogę się doczekać, aż zrobię przepis twojej babci. Wygląda pysznie!

- Jestem emerytowanym szefem kuchni. Nauczyłam się gotować na kolanie mojej mamy. Twoje filmy inspirują mnie do ponownego gotowania. Nie da się zrobić tego dania bez miłości. Robisz to cudownie. Mam 69 lat i pochodzę z Pensylwanii w USA. Obecnie jestem w Ameryce Środkowej, badając kuchnię i spisując moje wspomnienia kulinarne. Prostota tego, co robisz, dodaje innym odwagi, by to wypróbować.

- To musi być bardzo smaczne! Dziękujemy i gratulujemy przepisu!

- Jak się cieszę, że natrafiłam na tak prosty, ale pyszny przepis. Niesamowite... Dziękuję za udostępnienie. 

Przekonali was do tego, by spróbować tego dania? Zobaczcie wideo.

Zobacz także:

Źródło: YouTube/PrzepisyodOlgi