Przyjęło się, że golonka to typowe męskie danie. Duża, tłusta porcja mięsa kojarzy się z mocno zbudowanym mężczyzną, który lubi dobrze zjeść. Niech was pozory nie mylą! Panie również chętnie jedzą to danie, choć jedna golonka ma całkiem sporo kalorii. Ale o ile nie jecie jej codziennie z tłustym sosem, to nie musicie się w ogóle martwić o swoją wagę. Wypróbujcie genialny przepis na golonkę z piekarnika!

W czym piec golonkę?

Może i golonka jest kaloryczna, ale za to jaka pyszna! Zjedzenie jej od czasu do czasu nie sprawi od razu, że przytyjecie. Co jest sekretem wspaniałego smaku i idealnego dopieczenia naszej golonki? Sposób pieczenia! Przed włożeniem mięsa do pieca, włóżcie je w rękaw piekarniczy, który idealnie sprawdzi się w roli blokady uchodzącej wilgoci i soków.

Smak mięsa poprawi także idealnie skomponowany dobór przypraw i dodatków. Jak więc można sobie odmówić pysznej golonki jak ta z poniższego przepisu?

Przepis na pieczoną golonkę z rękawa

Do przygotowania pieczonej golonki będziecie potrzebowali poniższych składników:

Zobacz także:

  • 3 golonki wieprzowe
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 500 g soli
  • 5 litrów wody
  • 300 ml soku pomidorowego
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • 7 liści laurowych
  • Rękaw do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Najpierw zróbcie solankę. W 5 litrach wody rozpuśćcie pół kilograma soli. Następnie dodajcie do niej posiekany czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Zanurzcie w solance wszystkie golonki na jedną dobę.
  2. Po 24 godzinach wyjmijcie golonki z solanki.
  3. Obierzcie i pokrójcie cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzejcie olej i zeszklijcie cebulę.
  4. Do rękawa do pieczenia wlejcie cały sok pomidorowy oraz włóżcie podsmażoną na oleju cebulkę.
  5. Delikatnie włóżcie do rękawa golonki. Zwiążcie go szczelnie i za pomocą wykałaczki, zróbcie 4 dziurki (jeżeli pominiecie ten krok, rękaw może pęknąć w trakcie pieczenia i mięso wyjdzie suche).
  6. Wstawcie golonkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni w termoobiegu i pieczcie przez 3 godziny.
  7. Pół godziny przed zakończeniem pieczenia, wyciągnijcie golonki z rękawa i wstawcie z powrotem do piekarnika. Dzięki temu mięso się lekko podpiecze.
  8. Na koniec, jeśli chcecie możecie zagęścić wywar z golonek mąką i doprawić świeżą natką pietruszki. Mięso będzie fantastycznie smakowało z takim sosem!