golonka przepis
Di bloguje/gotujmy.pl
Newsy

Soczysta, odchodząca od kości golonka. Wyjdzie wam tak, jeżeli upieczecie ją w ten sposób

Nie ma to jak kawał porządnej golonki na treściwy obiad! Przygotujecie fantastyczną, pieczoną golonkę z tego przepisu.

Przyjęło się, że golonka to typowe męskie danie. Duża, tłusta porcja mięsa kojarzy się z mocno zbudowanym mężczyzną, który lubi dobrze zjeść. Niech was pozory nie mylą! Panie również chętnie jedzą to danie, choć jedna golonka ma całkiem sporo kalorii. Ale o ile nie jecie jej codziennie z tłustym sosem, to nie musicie się w ogóle martwić o swoją wagę. Wypróbujcie genialny przepis na golonkę z piekarnika!

Magda Gessler odpowiada na pytania

W czym piec golonkę?

Może i golonka jest kaloryczna, ale za to jaka pyszna! Zjedzenie jej od czasu do czasu nie sprawi od razu, że przytyjecie. Co jest sekretem wspaniałego smaku i idealnego dopieczenia naszej golonki? Sposób pieczenia! Przed włożeniem mięsa do pieca, włóżcie je w rękaw piekarniczy, który idealnie sprawdzi się w roli blokady uchodzącej wilgoci i soków.

Smak mięsa poprawi także idealnie skomponowany dobór przypraw i dodatków. Jak więc można sobie odmówić pysznej golonki jak ta z poniższego przepisu?

Przepis na pieczoną golonkę z rękawa

Do przygotowania pieczonej golonki będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 3 golonki wieprzowe
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 500 g soli
  • 5 litrów wody
  • 300 ml soku pomidorowego
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • 7 liści laurowych
  • Rękaw do pieczenia
Zobacz także
Miękka i pełna smaku golonka duszona w piwie. Zróbcie tę 1 rzecz, a skrócicie czas jej przygotowania

Miękka i pełna smaku golonka duszona w piwie. Zróbcie tę 1 rzecz, a skrócicie czas jej przygotowania

Przepis na golonkę w piwie karmelowym. Miękka i soczysta

Przepis na golonkę w piwie karmelowym. Miękka i soczysta

Przygotowanie:

  1. Najpierw zróbcie solankę. W 5 litrach wody rozpuśćcie pół kilograma soli. Następnie dodajcie do niej posiekany czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Zanurzcie w solance wszystkie golonki na jedną dobę.
  2. Po 24 godzinach wyjmijcie golonki z solanki.
  3. Obierzcie i pokrójcie cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzejcie olej i zeszklijcie cebulę.
  4. Do rękawa do pieczenia wlejcie cały sok pomidorowy oraz włóżcie podsmażoną na oleju cebulkę.
  5. Delikatnie włóżcie do rękawa golonki. Zwiążcie go szczelnie i za pomocą wykałaczki, zróbcie 4 dziurki (jeżeli pominiecie ten krok, rękaw może pęknąć w trakcie pieczenia i mięso wyjdzie suche).
  6. Wstawcie golonkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni w termoobiegu i pieczcie przez 3 godziny.
  7. Pół godziny przed zakończeniem pieczenia, wyciągnijcie golonki z rękawa i wstawcie z powrotem do piekarnika. Dzięki temu mięso się lekko podpiecze.
  8. Na koniec, jeśli chcecie możecie zagęścić wywar z golonek mąką i doprawić świeżą natką pietruszki. Mięso będzie fantastycznie smakowało z takim sosem!
golonka przepis
paolineczka/gotujmy.pl
Newsy
Używacie soli do zmiękczania mięsa? To już przeżytek. Wystarczy, że golonkę polejecie je tym napojem
Mięso można przyprawiać nie tylko solą! Świetnie sprawdzi się także szklanka popularnego trunku.

Większość osób marynuje mięso w marynacie z dodatkiem soli, która sprawia, że przyrządzane kawałki mięsa będą mniej twarde. A czy próbowaliście zamiast soli dodać do marynaty… piwo? Zdziwilibyście się, jak doskonale wpływa ono na smak i konsystencję mięsa! Przepis na golonkę pieczoną w piwie Przyrządzenie tej golonki wymaga trochę czasu, ale uwierzcie – warto! Jest tak smaczna, że opłaca się poczekać. Do przygotowania takiej golonki potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Do gotowania: 2 tylne golonki wieprzowe 2 większe marchewki 1 pietruszka Ćwierć selera 1 cebula 4 ząbki czosnku 1,25 l wody 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka pieprzu (ziarna) 1 łyżeczka soli Do pieczenia: 1 szklanka wywaru z golonek 1 szklanka ciemnego piwa 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 3 ząbki czosnku Kminek Tymianek Słodka papryka pielona Sól Przygotowanie: Najpierw oczyśćcie golonki. Dobrze jest użyć w tym celu palnika, którym usuniecie włoski pozostałe na skórze. Obierzcie marchewkę i pietruszkę. Cebulę obierzcie i przekrójcie na pół, a następnie podpieczcie na suchej patelni. Obierzcie czosnek. Następnie do dużego garnka włóżcie golonki, obrane warzywa, opieczoną cebulę i ząbki czosnku. Dodajcie 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego oraz łyżeczkę ziaren pieprzu i łyżeczkę soli. Zalejcie wszystko 1,25 l zimnej wody lub więcej – powinna całkiem przykryć golonki. Przykryjcie garnek pokrywką. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszcie gaz i gotujcie golonki przez około dwie godziny. Po tym czasie wyjmijcie golonki z garnka i odłóżcie, by wystygły. Nie wylewajcie wywaru – będziecie go potrzebowali do pieczenia! W miseczce zróbcie marynatę. Wlejcie łyżkę miodu,...

golonka podsmażana, duszona, gotowana jak z czeskiej gospody
Adobe Stock
Newsy
Golonka jak z czeskiej gospody. Potrzebna będzie jedna dodatkowa czynność przed pieczeniem
Sposobów na przygotowanie golonki jest naprawdę dużo. Ale jak przyrządzić ją tak, jak w prawdziwej czeskiej gospodzie?

Znamy takie osoby, które dałyby się wprost pokroić za rumianą z zewnątrz, a mięciutką i soczystą w środku golonkę. Długość przygotowania powoduje, że zamiast przygotowywać golonkę w domu, jada się ją najczęściej w czasie turystycznych wyjazdów. Na przykład do naszych południowych sąsiadów. Podawana zazwyczaj z piwem jest prawdziwym rarytasem czeskiej kuchni. Jednak jej korzenie sięgają gdzie indziej. Ojczyzną pieczonej golonki są południowe Niemcy. To właśnie kuchnia Bawarii, a także Austrii przez lata niezwykle silnie oddziaływała na czeskie gusta i smaki. W ten sposób golonka stała się tradycyjną potrawą, którą Czesi po prostu uwielbiają zamawiać w swoich gospodach do kufla jasnego piwa. Duszenie, smażenie i pieczenie golonki Jak zrobić takie cudeńko we własnym zakresie? Ważne, by przed jej pieczeniem poddusić ją w garnku, w sosie własnym. Niestety golonka to pracochłonne danie. Dla uzyskania najlepszego efektu dobrze byłoby przed włożeniem jej do piekarnika, podsmażyć mięso na złoty kolor z obu stron. Są jednak różne szkoły przygotowywania golonki. Niektóre sposoby ograniczają się do samego pieczenia. Wypróbujcie jednego z nich. Przepis na pieczoną golonkę Składniki: 2-3 golonki wieprzowe 2 marchewki Kawałek selera 1 pietruszka Ziele angielskie Por Seler Sól Pieprz Cebula Kilka ząbków czosnku Tymianek Rozmaryn Przygotowanie: Obierzcie marchewki, pietruszkę i seler. Przełóżcie włoszczyznę do dużego garnka. Dodajcie ziele angielskie i liść laurowy, zalejcie wodą, posólcie i zagotujcie. Do garnka włóżcie golonki i gotujcie przez ok. 45 min na wolnym ogniu. Po ugotowaniu, golonkę można delikatnie podsmażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem odrobiny...

Uwielbiacie pieczoną golonkę? Ugotujcie ją raz w takim wywarze, a nie będziecie chcieli już żadnej innej
AdobeStock
Newsy
Uwielbiacie pieczoną golonkę? Ugotujcie ją w tym wywarze, a nie będziecie chcieli już żadnej innej
Dobra golonka to nie tylko i wyłącznie ta z piekarnika. Zróbcie ją w garnku, w tym aromatycznym wywarze, a wasze kubki smakowe oszaleją.

Amatorów mięciutkiej, a jednocześnie chrupiącej golonki nie brakuje. Upieczenie jej w piekarniku to jeden z najpopularniejszych sposobów przyrządzenia tej potrawy, ale warto zrobić golonkę inaczej i ją ugotować - koniecznie w bardzo aromatycznym wywarze. Tak przygotowana golonka jest zdrowsza i tak pyszna, że na długo zapomnicie o tej pieczonej w piekarniku. Zobaczcie, w czym tkwi jej sekret.  Jak zrobić gotowaną golonkę? Golonka nie może się gotować w byle czym. Sama woda nie wystarczy - mięso najlepiej smakuje wtedy, gdy jest długo gotowane w wywarze z warzyw.  Znaczenie ma też wybór mięsa. Golonka powinna pochodzić z pewnego źródła - będzie wówczas po prostu smaczniejsza. Warto więc kupić ją prosto od rzeźnika, wiejskiego gospodarza lub ze sprawdzonego sklepu mięsnego. Koniecznie pamiętajcie o tym, by podczas gotowania golonka była cały czas przykryta. W tym celu dobrze jest wybrać mniejsze golonki, czyli przednie, lub przygotować sobie więcej wywaru z warzyw - będziecie go dolewać w trakcie gotowania w razie potrzeby. Pamiętajcie też o pokrywce na garnek podczas długiego, wolnego gotowania. Polecamy wam poniższy przepis na golonkę gotowaną z warzywami. Tego smaku się nie zapomina! Przepis na gotowaną golonkę Składniki: 1 kilogram golonki (jedna duża albo dwie małe) 3 marchewki 1 por 1 pietruszka pół selera 2 litry bulionu warzywnego 8 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 łyżeczki soli  Przygotowanie: Oczyśćcie golonkę, a następnie umyjcie pod bieżącą, zimną wodą i osuszcie z pomocą papierowych ręczników. Tak oczyszczoną golonkę włóżcie do garnka i zalejcie bulionem warzywnym - powinien w całości przykryć mięso. Zagotujcie. Tuż przed tym, jak bulion się zagotuje, na powierzchni wody zbiorą się szumowiny, czyli ścięte białko z mięsa....

Miękka i pełna smaku golonka duszona w piwie. Zróbcie tę 1 rzecz, a skrócicie czas jej przygotowania
Adobe Stock
Newsy
Miękka i pełna smaku golonka duszona w piwie. Zróbcie tę 1 rzecz, a skrócicie czas jej przygotowania
Kochacie pyszne mięso z golonki? Ten przepis z pewnością podbije wasze serca! Danie wychodzi tak dobre, że domownicy poproszą, żebyście robili je częściej.

Większość osób uwielbia golonkę za to, że jest delikatna i miękka, ale niestety jej wielogodzinne gotowanie i pieczenie zniechęca do częstego przygotowywania tego przysmaku. Mamy świetny przepis, dzięki któremu zaoszczędzicie mnóstwo cennego czasu, a golonka będzie gotowa o wiele, wiele szybciej niż ta robiona w tradycyjny sposób. Sekretem jest uduszenie jej w odpowiednim garnku. Po przygotowaniu golonki zostanie wam wywar, z którego możecie przygotować zupę, oraz warzywa np. na sałatkę. Przepis na golonki duszone w piwie Składniki: 2 golonki średniej wielkości 2 marchewki Kawałek selera Kawałek pora Kawałek pietruszki Pół dużej cebuli 1 szklanka piwa 1 łyżka miodu (najlepiej płynnego) 1 łyżka masła 2 łyżki oleju 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 4 ziarna czarnego pieprzu Pół łyżeczki koncentratu pomidorowego Pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki Pół łyżeczki mielonego pieprzu 1 gałązka świeżego rozmarynu lub 2 duże szczypty suszonego sól Przygotowanie: Umyjcie golonkę i włóżcie ją do garnka. Warzywa obierzcie, umyjcie i dodajcie do mięsa. Całość doprawcie zielem angielskim, pieprzem w ziarnach, liśćmi laurowymi i połową łyżeczki soli. Wlejcie tyle wody, żeby zakryła mięso i warzywa. Gotujcie przez 40 minut. Wyjmijcie mięso, by ostygło. W miseczce dokładnie wymieszać 1 łyżkę oleju z miodem, koncentratem pomidorowym i doprawić pieprzem, solą i mieloną papryką. Mięso dokładnie natrzyjcie marynatą i odstawcie na pół godziny w chłodne miejsce. Weźcie niezbyt duży garnek z grubym dnem (taki, żeby zmieściły się w nim golonki, ale żeby nie było zbyt wiele luzu). Rozgrzejcie masło z łyżką oleju. Otrzyjcie golonkę z nadmiaru marynaty i obsmażcie z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Dolejcie piwo i pół...