Doskonała i przyjemnie chrupiąca flądra upieczona np. w piekarniku jest o wiele zdrowszą wersją ryby, którą znamy wszyscy z nadmorskich miejscowości. Smażona w głębokim tłuszczu, który rzadko jest wymieniany, nie jest najzdrowszą opcją.
Ziutula, użytkowniczka gotujmy.pl, podzieliła się przepisem na pyszną flądrę z urządzenia do pieczenia bez tłuszczu, ale spokojnie możecie również skorzystać z piekarnika. Poleca podawać ją z pieczonymi ziemniakami oraz surówką z kiszonej kapusty. Poniżej znajdziecie na nie przepisy.
Przepis na pieczoną flądrę
Składniki
- 4 świeże flądry (średniej wielkości)
- 2 łyżki oleju (najlepiej rzepakowego)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
Przygotowanie
- Flądry umyjcie i oczyśćcie.
- Posmarujcie je olejem i natrzyjcie przyprawami: pieprzem i solą.
- Pieczcie w urządzeniu do pieczenia bez tłuszczu przez 10 minut w 180 stopniach. Następnie zmniejszcie temperaturę i pieczcie przez kolejne 15 minut w 160 stopniach.
Przepis na pieczone ziemniaki z przyprawami
Składniki
- 1kg ziemniaków
- 2 litry wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej typu Vegeta lub Kucharek
- Pół łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie
- Ziemniaki obierzcie, umyjcie i pokrójcie w cienkie talarki lub słupki.
- Do miski wlejcie zimną wodę, rozpuśćcie w niej cukier i dodajcie ziemniaki. Odstawcie na 30 minut.
- Następnie odcedźcie ziemniaki i osuszcie je.
- W miseczce połączcie olej z przyprawami, wylejcie go na ziemniaki i dokładnie rozsmarujcie.
- Ziemniaki wsypcie do nagrzanego urządzenia do pieczenia bez tłuszczu.
- Pieczcie przez 15 minut w 180 stopniach, a następnie przez 25 minut w 160 stopniach.
Przepis na surówkę z kiszonej kapusty do ryby
Składniki
- 500g kiszonej kapusty
- 1 cebula
- 1 łyżka cukru
- 4 łyżki oleju
- Pieprz
Przygotowanie
- Cebulę drobno posiekajcie.
- Połączcie wszystkie składniki i dokładnie wymieszajcie.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: