Przepis na pieczoną flądrę. Pyszna i chrupiąca, lepsza niż nad morzem
Gotujmy.pl/ziutula
Newsy

Przepis na pieczoną flądrę. Pyszna i chrupiąca, lepsza niż nad morzem

Pieczona flądra z wierzchu chrupiąca, a w środku delikatna i soczysta – koniecznie podajcie ją z pieczonymi ziemniakami. Raz spróbujcie tak przyrządzonej ryby, a już nigdy więcej nie spojrzycie na tę przygotowywaną w głębokim tłuszczu.

Doskonała i przyjemnie chrupiąca flądra upieczona np. w piekarniku jest o wiele zdrowszą wersją ryby, którą znamy wszyscy z nadmorskich miejscowości. Smażona w głębokim tłuszczu, który rzadko jest wymieniany, nie jest najzdrowszą opcją.

Ziutula, użytkowniczka gotujmy.pl, podzieliła się przepisem na pyszną flądrę z urządzenia do pieczenia bez tłuszczu, ale spokojnie możecie również skorzystać z piekarnika. Poleca podawać ją z pieczonymi ziemniakami oraz surówką z kiszonej kapusty. Poniżej znajdziecie na nie przepisy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pieczoną flądrę

Składniki

  • 4 świeże flądry (średniej wielkości)
  • 2 łyżki oleju (najlepiej rzepakowego)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu

Przygotowanie

  1. Flądry umyjcie i oczyśćcie.
  2. Posmarujcie je olejem i natrzyjcie przyprawami: pieprzem i solą.
  3. Pieczcie w urządzeniu do pieczenia bez tłuszczu przez 10 minut w 180 stopniach. Następnie zmniejszcie temperaturę i pieczcie przez kolejne 15 minut w 160 stopniach.
Zobacz także
czym posmarować rybę przed smażeniem

Chcecie, żeby ryba miała przyjemną i delikatną skórkę? Posmarujcie ją tym przed smażeniem. Będzie cudowna w smaku

co ugotować na obiad na piątek (bez mięsa)

Obiad na piątek: pomysły na obiad bez mięsa (2 propozycje menu z rybą i bez)

Przepis na pieczone ziemniaki z przyprawami

Składniki

  • 1kg ziemniaków
  • 2 litry wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej typu Vegeta lub Kucharek
  • Pół łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierzcie, umyjcie i pokrójcie w cienkie talarki lub słupki.
  2. Do miski wlejcie zimną wodę, rozpuśćcie w niej cukier i dodajcie ziemniaki. Odstawcie na 30 minut.
  3. Następnie odcedźcie ziemniaki i osuszcie je.
  4. W miseczce połączcie olej z przyprawami, wylejcie go na ziemniaki i dokładnie rozsmarujcie.
  5. Ziemniaki wsypcie do nagrzanego urządzenia do pieczenia bez tłuszczu.
  6. Pieczcie przez 15 minut w 180 stopniach, a następnie przez 25 minut w 160 stopniach.

Przepis na surówkę z kiszonej kapusty do ryby

Składniki

  • 500g kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki oleju
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulę drobno posiekajcie.
  2. Połączcie wszystkie składniki i dokładnie wymieszajcie.
  3. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Kotlety mielone z dorsza
Gotujmy.pl/ziutula
Newsy
Przepis na soczyste kotlety mielone z dorsza z sekretnym składnikiem. Smakują na ciepło i na zimno też do pieczywa
Kotlety rybne z dorsza są idealne na obiad. Banalne w wykonaniu i smaczne. Można je podać z ziemniakami i surówką. Najlepiej z kiszonej kapusty. Po prostu pycha!

Kotlety mielone nie tylko można zrobić z mięsa. Ryba pasuje do nich jak najbardziej. Można użyć filetów z każdej ryby. My proponujemy zrobić je z dorsza . Dorsz jest źródłem pełnowartościowego białka oraz kwasów omega-3. Ma wiele cennych witamin zwłaszcza z grupy B, cholinę oraz witaminę D. Bogaty jest również w minerały, między innymi potas, jod, magnez i selen. Selen wpływa na prawidłowe funkcjonowania tarczycy, dlatego zalecany jest osobom, które zmagają się z jej problemami. Soczyste kotlety mielone z dorsza z sekretnym składnikiem Dorsza można przyrządzić na wiele sposobów. Ma mało ości oraz delikatne mięso, o lekkim zapachu. W postaci usmażonych mielonych kotletów posmakują każdemu. Możecie zjeść je z ziemniakami czy frytkami. Całość wspaniale dopełni surówka z kiszonej kapusty z naszego przepisu! Przyrządzając masę na rybne kotlety, koniecznie dodajcie do niej gęstej śmietany . Ten sekretny składnik doda rybie soczystości po usmażeniu. Gdy przełkniecie pierwszy kęs, gwarantujemy, że poczujecie się jak na wakacjach nad morzem. Składniki na mielone kotlety z dorsza: Filety dorsza 70 dag  1 cebula 1 jajko „L” 2 łyżeczki przyprawy „Kucharek” 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego  Pęczek koperku 1 szklanka bułki tartej  3 łyżki gęstej śmietany  olej rzepakowy do smażenia Składniki na surówkę z kapusty kiszonej: 50 dag kapusty kiszonej  1 cebula 2 łyżeczki cukru  Natka pietruszki  Szczypta pieprzu mielonego  1 łyżeczka oleju rzepakowego   Sposób przygotowania kotletów mielonych z dorsza: Filety z dorsza umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym.  Cebulę obierzcie z łupin, umyjcie i pokrójcie w...

pieczone pieczarki przepis
Gotujmy.pl/Di bloguje
Newsy
Idealna przekąska lub dodatek do obiadu. Te pieczone pieczarki nie mają sobie równych
Do kotleta i ziemniaków nie zawsze musicie serwować surówkę. Znakomitą alternatywą dla tego dodatku okazują się pieczone pieczarki. Gwarantujemy, że wasi goście będą nimi zachwyceni, a przekąska na stałe wpisze się w wasz jadłospis.

Pieczarki stanowią idealny dodatek nie tylko do jajecznicy, zup czy sosów. Okazuje się bowiem, że ten niepozorny produkt, odpowiednio zamarynowany i potraktowany, może z powodzeniem zastąpić surówkę, a nawet występować w roli zdrowej przekąski.  Przygotowanie pieczonych pieczarek jest banalnie proste. W końcu potrzebujecie tylko tłuszczu i kilku przypraw. Z pewnością wszystkie macie w swojej kuchni, więc do dzieła! Przepis na pieczone pieczarki Będziecie potrzebować  500 gramów dużych pieczarek 3 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy Przypraw: soli, pieprzu, słodkiej i ostrej papryki Przygotowanie Pieczarki dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. Od umytych pieczarek odkrójcie nóżki (nie jest to konieczne).  Grzyby pokrójcie na plasterki (nie obierajcie ich, nie ma takiej potrzeby). W średniej wielkości misce umieśćcie olej lub oliwę wraz z przyprawami – solą, pieprzem i paprykami. Całość dokładnie wymieszajcie. Do miski z tłuszczem dodajcie pokrojone wcześniej pieczarki. Wymieszajcie w taki sposób, aby każdy grzyb został pokryty olejem z przyprawami. Blaszkę od piekarnika wyłóżcie papierem do pieczenia. Na blaszce umieśćcie luzem zamarynowane pieczarki. Przekąskę pieczcie przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Gotowe! Źródło: gotujmy

Czy kapustę kiszoną należy wypłukać przed spożyciem? Wiele osób popełnia ogromny błąd
Flickr
Newsy
Czy kapustę kiszoną należy wypłukać przed spożyciem? Wiele osób popełnia ogromny błąd
Płukać kapustę kiszoną czy nie? Zanim zrobicie z niej bigos sprawdźcie, jak należy postępować z kiszoną kapustą.

Kiszona kapusta stanowi ważny składnik wielu polskich dań. Można z niej zrobić gołąbki lub dodać ją do białego barszczu . Oraz oczywiście zrobić z niej bigos! Wypróbujcie poniższy przepis. Kapusta kiszona: płukać, czy nie? Niektórzy dodając kapustę kiszoną do bigosu lub przyrządzając z niej surówkę, wcześniej płuczą ją w wodzie. A to błąd! Płukanie sprawi, że pozbędziecie się z kapusty większości witamin i składników odżywczych. Przepis na bigos z kiszonej kapusty Do przygotowania tradycyjnego bigosu z kiszonej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kg kiszonej kapusty Pół kilograma mięsa wieprzowego 200 g kiełbasy 30 g suszonych grzybów 1 cebula 1 jabłko 3 szklanki bulionu 2 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki Kilka śliwek suszonych 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kminku 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy Przygotowanie: Mięso umyjcie i pokrójcie w kostkę. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i zeszklijcie na rozgrzanym oleju. Po chwili dodajcie mięso i podsmażcie. Przełóżcie do garnka. Wlejcie do garnka 2 szklanki gorącego bulionu i zagotujcie. Gdy całość będzie się gotować, wsypcie pokruszone grzyby suszone i gotujcie na małym ogniu pod przykryciem przez około 45 minut. Następnie dodajcie przyprawy: majeranek, kminek, ziele angielskie, liście laurowe, śliwki oraz pokrojone i obrane wcześniej jabłko. Wymieszajcie. Kapustę kiszoną odciśnijcie z wody i dodajcie do garnka. Wlejcie szklankę wody, wymieszajcie i gotujcie pod przykryciem przez 15 minut. Obierzcie kiełbasę ze skóry, pokrójcie na kawałki i podsmażcie na patelni. Gdy będzie już zrumieniona, dodajcie do kapusty i gotujcie przez...

przepis na schab pieczony z wykałaczkami
Flickr
Newsy
Rewelacyjny babciny patent na soczysty pieczony schab. Oprócz tych przypraw przyda się coś jeszcze
Szukacie pomysłu na aromatyczną pieczeń ze schabu wieprzowego? Wykorzystajcie do tego celu wykałaczki lub patyczki do szaszłyków!

Dobrze dobrana mieszanka przypraw do mięsa, to tylko część całej opowieści o smakowitej, perfekcyjnej pieczeni. Zioła prowansalskie, tymianek, rozmaryn – smak tych wszystkich przypraw idealnie podkreśli baza w postaci octu balsamicznego. To nie wszystko. Babciny patent na soczysty, pieczony schab, to jeszcze dwie ważne sprawy. Do czego potrzebne są patyczki podczas pieczenia schabu? Jedną z nich jest pieczenie schabu w piekarniku częściowo pod przykryciem, częściowo bez przykrycia. Dzięki temu zapobiegniecie przypaleniu przypraw z octem. Zanim jednak dojdzie do samego pieczenia, trzeba jeszcze zamarynować mięso. Tutaj nastaje pora na użycie wspomnianego patyczka do szaszłyków. Chodzi o dobre, głębokie ponakłuwanie kawałka mięsa. Dzięki temu, przyprawy z marynaty będą mogły dobrze rozejść się po całej powierzchni pieczonego mięsa. Przepis na pieczony schab z przyprawami Składniki: Ok. 1,5 kg schabu wieprzowego w kawałku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka tymianku suszonego 1 łyżeczka rozmarynu suszonego Kilka liści laurowych Kilka ziarenek ziela angielskiego Kilka ziarenek pieprzu czarnego Szczypta chili 3 łyżki oleju rzepakowego Ćwierć szklanki octu balsamicznego Sól Przygotowanie: Mięso oczyśćcie i ponakłuwajcie patyczkiem do szaszłyków w kilku miejscach. Wszystkie przyprawy wsypcie  do moździerza i rozdrobnijcie. Potem przełóżcie całość do jednej miseczki, dodajcie ocet balsamiczny i dobrze razem wymieszajcie. Schab natrzyjcie przyprawami i postarajcie się, by przyprawy dostały się także do szczelin wykonanych patyczkiem. Przykryjcie zamarynowane mięso i odstawcie do lodówki na przynajmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Włóżcie mięso do naczynia żaroodpornego z przykrywką. Jeśli nie...