Przepis na pieczoną fasolkę szparagową. Smakowite danie z małą ilością kalorii
Flickr
Newsy

Przepis na pieczoną fasolkę szparagową. Smakowite danie z małą ilością kalorii

Fasolka szparagowa to zawsze świetny dodatek do obiadu i smakowita przekąska w ciągu dnia. Jest niskokaloryczna i bardzo wartościowa dla organizmu. A przyrządzać ją można nie tylko z masłem i bułką w gotowanej wersji.

Zarówno zielona, jak i żółta odmiana mają swoich zagorzałych wielbicieli. Każda z nich jest trochę inna w smaku, w wyglądzie oraz w czasie przyrządzania. Każdą z nich jednak można przygotować w piekarniku. Taki sposób to wspaniała odmiana od tradycyjnego gotowania. Spróbujcie, a jej smak pozytywnie was zaskoczy. 

Pieczona fasolka szparagowa jest korzystniejsza dla zdrowia 

Taka wersja jest z całą pewnością bardziej odpowiednia dla waszego zdrowia i talii. Chyba że do gotowanej fasoli nie dodajecie masła i bułki... Ale kto tego nie robi? Pieczenie wydobywa z niej pełnię smaku, a odpowiednie przyprawy i dodatki tworzą ze skromnego warzywa pełnoprawne i pełnowartościowe danie. 

Do cudownie przypieczonej fasolki szparagowej możecie dodać ser feta, płatki migdałowe, natkę pietruszki lub kolendrę. Wówczas jej wartość dla waszych organizmów zostanie zwielokrotniona. 

Fasolka sama w sobie jest źródłem wielu cennych składników mineralnych i witamin. Jak choćby witaminy z grupy B, a także beta-karoten. Dodana do niej po upieczeniu cytryna pozwoli uzupełnić braki utraconej podczas obróbki cieplnej witaminy C. W okresie jesiennym jest to bardzo wskazany zabieg. 

Zobacz także
Łykowata fasolka szparagowa? Zróbcie tę 1 rzecz, a będzie miękka i bez włókien

Łykowata fasolka szparagowa? Zróbcie tę 1 rzecz, a będzie miękka i bez włókien

Fasolka szparagowa w słoiku. Przepis na pyszny dodatek do obiadu

Fasolka szparagowa w słoiku. Przepis na pyszny dodatek do obiadu

Przepis na fasolkę szparagową z piekarnika 

Składniki: 

  • 500 g fasolki szparagowej, np. zielonej

  • sól i pieprz do smaku  

  • 3-4 łyżki oleju 

  • 1 pęczek pietruszki  

  • 1/2 cytryny 

  • 50 g płatków migdałowych 

  • 50 g sera feta 

Sposób przygotowania: 

  1. Fasolkę szparagową umyjcie i obetnijcie jej końcówki. 

  2. Połączcie olej z solą i pieprzem. Wlejcie do naczynia z fasolką. Rozprowadźcie po niej równomiernie. 

  3. Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

  4. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia i ułóżcie na nim fasolkę. 

  5. Pieczcie przez około pół godziny, aż fasolka zacznie się przypiekać i brązowieć. 

  6. Wyjmijcie ją z piekarnika i skropcie sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. 

  7. Posypcie obficie posiekaną natką pietruszki, migdałami i serem feta. 

Smacznego! 

Źródło: gazetawroclawska.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy fasolkę szparagową trzeba obierać? To zależy od 1 rzeczy
AdobeStock
Newsy
Czy fasolkę szparagową trzeba obierać? To zależy od 1 rzeczy
Kupiliście fasolkę szparagową i zastanawiacie się czy i jak ją obrać? Spieszymy z odpowiedzią!

Fasolka szparagowa występuje w dwóch odmianach – żółtej i zielonej. O ile zielona odmiana jest bardziej delikatna i nie wymaga obierania, żółta zwykle zawiera włókna, które wymagają usunięcia. Dzieje się tak szczególnie wtedy, gdy fasolka jest już starsza i bardzo dojrzała - sprawdźcie, jak przygotować fasolkę szparagową w słoiku .  Jak obrać żółtą fasolkę szparagową? Kupiliście żółtą fasolkę szparagową i nie wiecie, jak ją obrać? Wyjaśnimy wam to krok po kroku. Na początku przygotujcie niewielki nożyk i miskę, do której będziecie wrzucać odcięte końcówki i łyka (grube włókna). Jeśli kupiliście młodą, żółtą fasolkę szparagową, nie będzie ona wymagała obierania. Co innego dojrzała, która jest często łykowata a jej grube włókna nie nadają się do jedzenia. Taką fasolę należy obrać i wyciąć z niej wszelkie zgrubienia. Obieranie żółtej fasolki szparagowej krok po kroku Włóż fasolkę do miski a następnie zalej ją wrzącą wodą, która sprawi, że łyka łatwiej odejdą od strąków. Po upływie kilkunastu sekund wylej wodę, poczekaj aż fasola ostygnie i przystąp do jej obierania, Usuwaj włókniste brzegi fasoli tak, żeby nie obciąć ich całkowicie. Nadetnij koniec z gałązką i delikatnym ruchem pociągnij w dół – razem z końcówką usuniesz twarde, łykowate części fasolki. Czynność powtórz z drugiej strony fasolki. Jak obrać zieloną fasolkę szparagową? Fasolka szparagowa zielonostrąkowa nie wymaga obierania, ponieważ jest bardzo delikatna – wszystko, co należy zrobić to obciąć końcówki fasoli z obu stron.  Która z tych fasolek jest zdrowsza? Zielona fasolka ma bardziej wyrazisty i wytrawny smak niż...

Podajecie z tym fasolkę szparagową? Przez ten błąd traci swoje cenne właściwości
AdobeStock
Newsy
Większość Polaków robi błąd, podając z tym fasolkę szparagową. Lepiej przestańcie!
Lubicie jeść fasolkę szparagową? Pod żadnym pozorem nie dodawajcie do niej jednej rzeczy.

Fasolka szparagowa zawiera prawdziwe bogactwo cennych składników odżywczych. Spożywając ją trzeba jednak pamiętać o pewnej ważnej rzeczy. Jeden błąd może zabić to, co w fasolce najcenniejsze. Domyślacie się już, jaki? Jak nie należy jeść fasolki szparagowej? Mało kto wie, że podawanie fasolki z tłuszczami trans zabija w niej to, co najlepsze. Chodzi o uwielbianą w wielu polskich domach zasmażkę z masła i bułki tartej . Taka propozycja podania fasolki nie jest niestety zdrowa, ponieważ tłuszcze trans pozbawiają nasze warzywo wielu cennych właściwości. Dlaczego warto jeść fasolkę szparagową? Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki Północnej, Południowej i Środkowej. Obecnie znajdziemy ją niemal w każdym zakątku świata. Fasolka szparagowa skrywa w sobie wiele cennych składników odżywczych. Przede wszystkim jest pełna błonnika, który obniża poziom złego cholesterolu, zmniejszając ryzyko chorób serca. Błonnik w zielonej fasoli pomaga także utrzymać zdrowy i sprawny układ trawienny. Warzywo to powinny również spożywać kobiety w ciąży. Jedna filiżanka zielonej fasolki zawiera około jednej trzeciej dziennego zalecanego spożycia kwasu foliowego, który jest niezbędny do wzrostu i rozwoju płodu. Witamina ta pomaga również zmniejszyć ryzyko niektórych wad wrodzonych. Ponadto, fasolka szparagowa jest bogata w witaminę K, a także zawiera sporo wapnia. Te składniki odżywcze są ważne dla utrzymania mocnych, zdrowych kości i zmniejszenia ryzyka złamań. Rośliny strączkowe są też pełne przeciwutleniaczy, w tym witaminy C, flawonoli, kwercetyny i kemferolu. Przeciwutleniacze, zwane również antyoksydantami, walczą z wolnymi rodnikami w organizmie, pomagając zmniejszyć uszkodzenia komórek, co z kolei może pomóc w obniżeniu ryzyka wystąpienia pewnych bardzo...

Czy zieloną fasolkę szparagową gotuje się tyle samo czasu co żółtą?
AdobeStock
Newsy
Nie gotujcie zielonej fasolki szparagowej tyle samo czasu co żółtej! Ile minut wystarczy?
Jak długo należy gotować fasolkę szparagową? Sprawdźcie optymalny czas gotowania fasolki szparagowej, by nie była rozgotowana i smakowała jak najlepiej.

Ciepłe miesiące wielu z was kojarzą się na pewno z takimi sezonowymi warzywami jak na przykład fasolka szparagowa. W Polsce można ją znaleźć w sklepach od maja aż do końca lata. Sprawdźcie, jak ugotować fasolkę szparagową, by smakowała idealnie i zachowała wszystkie witaminy. Jak długo gotować fasolkę? Czas gotowania fasolki szparagowej zależy od jej rodzaju. Zapamiętajcie, że żółtą fasolkę należy gotować od 5 do 12 minut od chwili, gdy woda się zagotuje. Natomiast zieloną fasolkę trzeba gotować nieco dłużej – od 8 do 12 minut. Przepis na makaron z wołowiną i fasolką szparagową Najczęściej fasolkę dodaje się do głównego dania z dodatkiem masła lub bułki tartej, ale świetnie sprawdzi się także jako składnik potrawy. Wypróbujcie przepis na makaron z wołowiną i fasolką szparagową – do jego przygotowania będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 300 g mięsa wołowego z antrykotu 100 g makaronu świderki 100 g zielonej fasolki szparagowej Pęczek szczypiorku 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka zielonego pieprzu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju 1/3 szklanki mięsnego bulionu  Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie mięso i oczyśćcie z błon. Pokrójcie na plasterki o szerokości około 4 mm, wzdłuż włókien. Fasolkę umyjcie i obierzcie (odetnijcie końcówki). Pokrójcie na kawałki o długości 2 cm. W dużym garnku zagotujcie wodę, posólcie i włóżcie makaron. Sprawdźcie koniecznie, jak prawidłowo gotować makaron . Gdy upłynie połowa czasu gotowania podanego na opakowaniu makaronu, wrzućcie do garnka fasolkę i gotujcie, aż makaron i fasolka będą ugotowane al dente. Umyty szczypiorek pokrójcie na 3 cm kawałki, a obrany czosnek pokrójcie w plasterki. W...

Fasolka szparagowa w słoiku. Przepis na pyszny dodatek do obiadu
Gotujmy.pl/edytaha
Newsy
Fasolka szparagowa w słoiku. Przepis na pyszny dodatek do obiadu
Fasolka szparagowa w słoikach to produkt, który każdy powinien mieć w swojej spiżarni. Doskonała na zimę albo czarną chwilę, gdy musicie ugotować szybko obiad. Zróbcie ją z naszego sprawdzonego przepisu.

Fasolka szparagowa ze słoików to doskonały dodatek do obiadu zamiast surówki albo baza do zupy. Zróbcie zapas fasolki właśnie teraz, gdy nie jest zbyt droga i zostawcie słoiki na czarną godzinę, gdy będziecie musieli przygotować posiłek na szybko albo na zimę, gdy nie będzie można nigdzie kupić tego warzywa. Przepis na fasolkę szparagową w słoiku Składniki 5 kg żółtej lub zielonej fasolki szparagowej 10 łyżeczek soli 10 łyżeczek cukru Przygotowanie Słoiki i nakrętki dokładnie umyjcie, opłuczcie i sparzcie wrzątkiem. Może również po umyciu wyparzyć je w piekarniku w 110 stopniach przez 15 minut. Fasolkę szparagową dobrze umyjcie i odetnijcie końcówki. Możecie ją pokroić w mniejsze kawałki lub zostawić w całości. Gotujcie przez 3-5 minut w delikatnie wrzątku. Wody nie wylewajcie. Przestudzoną fasolkę szparagową włóżcie do słoików. Ułóżcie ją ściśle. Do każdego słoika wsypcie po łyżeczce soli i cukru. Zalejcie fasolkę wodą, tak, żeby ją zakrywała. Jeśli zabraknie wam wody z gotowania, możecie dopełnić słoiki zwykłą wodą. Zakręćcie dobrze słoiki. Aby zapasteryzować słoiki, potrzebujecie szerokiego garnka. Jego dno wyłóżcie ściereczką i ustawcie słoiki, tak aby się nie dotykały. Dolejcie wodę, tak by sięgała 3/4 wysokości słoików. Wolno gotujcie pod przykryciem przez godzinę. Wyjmijcie, żeby ostygły. Po 24 godzinach zapasteryzujcie słoiki z fasolką ponownie w ten sam sposób przez 40 minut. Smacznego! Przepisy na fasolkę szparagową Fasolka szparagowa jest bardzo wdzięcznym warzywem, z którego zrobicie mnóstwo mało skomplikowanych dań. Chyba każdy próbował ugotowanej fasolki podanej z bułką tartą. Możecie zrobić lekką jarzynową zupę z fasolką , podać w formie...