Przepis na pieczoną fasolkę szparagową. Smakowite danie z małą ilością kalorii
Flickr
Newsy

Przepis na pieczoną fasolkę szparagową. Smakowite danie z małą ilością kalorii

Fasolka szparagowa to zawsze świetny dodatek do obiadu i smakowita przekąska w ciągu dnia. Jest niskokaloryczna i bardzo wartościowa dla organizmu. A przyrządzać ją można nie tylko z masłem i bułką w gotowanej wersji.

Zarówno zielona, jak i żółta odmiana mają swoich zagorzałych wielbicieli. Każda z nich jest trochę inna w smaku, w wyglądzie oraz w czasie przyrządzania. Każdą z nich jednak można przygotować w piekarniku. Taki sposób to wspaniała odmiana od tradycyjnego gotowania. Spróbujcie, a jej smak pozytywnie was zaskoczy. 

Pieczona fasolka szparagowa jest korzystniejsza dla zdrowia 

Taka wersja jest z całą pewnością bardziej odpowiednia dla waszego zdrowia i talii. Chyba że do gotowanej fasoli nie dodajecie masła i bułki... Ale kto tego nie robi? Pieczenie wydobywa z niej pełnię smaku, a odpowiednie przyprawy i dodatki tworzą ze skromnego warzywa pełnoprawne i pełnowartościowe danie. 

Do cudownie przypieczonej fasolki szparagowej możecie dodać ser feta, płatki migdałowe, natkę pietruszki lub kolendrę. Wówczas jej wartość dla waszych organizmów zostanie zwielokrotniona. 

Fasolka sama w sobie jest źródłem wielu cennych składników mineralnych i witamin. Jak choćby witaminy z grupy B, a także beta-karoten. Dodana do niej po upieczeniu cytryna pozwoli uzupełnić braki utraconej podczas obróbki cieplnej witaminy C. W okresie jesiennym jest to bardzo wskazany zabieg. 

Zobacz także
Łykowata fasolka szparagowa? Zróbcie tę 1 rzecz, a będzie miękka i bez włókien

Łykowata fasolka szparagowa? Zróbcie tę 1 rzecz, a będzie miękka i bez włókien

Fasolka szparagowa w słoiku. Przepis na pyszny dodatek do obiadu

Fasolka szparagowa w słoiku. Przepis na pyszny dodatek do obiadu

Przepis na fasolkę szparagową z piekarnika 

Składniki: 

  • 500 g fasolki szparagowej, np. zielonej

  • sól i pieprz do smaku  

  • 3-4 łyżki oleju 

  • 1 pęczek pietruszki  

  • 1/2 cytryny 

  • 50 g płatków migdałowych 

  • 50 g sera feta 

Sposób przygotowania: 

  1. Fasolkę szparagową umyjcie i obetnijcie jej końcówki. 

  2. Połączcie olej z solą i pieprzem. Wlejcie do naczynia z fasolką. Rozprowadźcie po niej równomiernie. 

  3. Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

  4. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia i ułóżcie na nim fasolkę. 

  5. Pieczcie przez około pół godziny, aż fasolka zacznie się przypiekać i brązowieć. 

  6. Wyjmijcie ją z piekarnika i skropcie sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. 

  7. Posypcie obficie posiekaną natką pietruszki, migdałami i serem feta. 

Smacznego! 

Źródło: gazetawroclawska.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy fasolkę szparagową trzeba obierać? To zależy od 1 rzeczy
AdobeStock
Newsy
Czy fasolkę szparagową trzeba obierać? To zależy od 1 rzeczy
Kupiliście fasolkę szparagową i zastanawiacie się czy i jak ją obrać? Spieszymy z odpowiedzią!

Fasolka szparagowa występuje w dwóch odmianach – żółtej i zielonej. O ile zielona odmiana jest bardziej delikatna i nie wymaga obierania, żółta zwykle zawiera włókna, które wymagają usunięcia. Dzieje się tak szczególnie wtedy, gdy fasolka jest już starsza i bardzo dojrzała - sprawdźcie, jak przygotować fasolkę szparagową w słoiku .  Jak obrać żółtą fasolkę szparagową? Kupiliście żółtą fasolkę szparagową i nie wiecie, jak ją obrać? Wyjaśnimy wam to krok po kroku. Na początku przygotujcie niewielki nożyk i miskę, do której będziecie wrzucać odcięte końcówki i łyka (grube włókna). Jeśli kupiliście młodą, żółtą fasolkę szparagową, nie będzie ona wymagała obierania. Co innego dojrzała, która jest często łykowata a jej grube włókna nie nadają się do jedzenia. Taką fasolę należy obrać i wyciąć z niej wszelkie zgrubienia. Obieranie żółtej fasolki szparagowej krok po kroku Włóż fasolkę do miski a następnie zalej ją wrzącą wodą, która sprawi, że łyka łatwiej odejdą od strąków. Po upływie kilkunastu sekund wylej wodę, poczekaj aż fasola ostygnie i przystąp do jej obierania, Usuwaj włókniste brzegi fasoli tak, żeby nie obciąć ich całkowicie. Nadetnij koniec z gałązką i delikatnym ruchem pociągnij w dół – razem z końcówką usuniesz twarde, łykowate części fasolki. Czynność powtórz z drugiej strony fasolki. Jak obrać zieloną fasolkę szparagową? Fasolka szparagowa zielonostrąkowa nie wymaga obierania, ponieważ jest bardzo delikatna – wszystko, co należy zrobić to obciąć końcówki fasoli z obu stron.  Która z tych fasolek jest zdrowsza? Zielona fasolka ma bardziej wyrazisty i wytrawny smak niż...

Łykowata fasolka szparagowa? Zróbcie tę 1 rzecz, a będzie miękka i bez włókien
AdobeStock
Newsy
Łykowata fasolka szparagowa? Zróbcie tę 1 rzecz, a będzie miękka i bez włókien
Obecnie trwa sezon na fasolkę szparagową, jest ona teraz wyjątkowo tania i pyszna. Niemniej im jest starsza tym robi się bardziej łykowata, a tym samym trudniejsza w jedzeniu. Można jednak temu zaradzić. Zobaczcie jak.  

Najczęściej zjadacie ją zapewne w ugotowanej formie z dodatkiem bułki tartej i masła, chociaż świetnie pasuje również do letnich sałatek. To wspaniały dodatek do obiadu, który znakomicie współgra ze smakiem mięsa lub jajka sadzonego. Dobrze ugotowana i odpowiednio przygotowana fasolka szparagowa powinna być delikatna w smaku i miękka.   Czasami jednak fasolka szparagowa potrafi być wyjątkowo łykowata. Z reguły problem ten dotyczy starszego warzywa, chociaż nie tylko. Wówczas odznacza się ono grubymi włóknami, które są bardzo trudne do pogryzienia i odbierają przyjemność z jedzenia tego warzywa.   Jak pozbyć się twardych włókien z fasolki szparagowej?  Jak zatem możecie poradzić sobie z łykowatą fasolką? To wcale nie takie trudne. Sekret tkwi w gorącej wodzie, która zmiękcza fasolkę i łyko. Później wystarczy tylko odpowiedni ruch ręką. Na początku zalejcie fasolkę gorącą wodą, w ten sposób włókna z łatwością od niej odejdą.  Przygotujcie mały nożyk i zacznijcie nim odcinać końcówki.  Nie docinajcie jednak do końca, tylko delikatnym ruchem ściągnijcie łyko w dół.  Teraz możecie przystąpić do gotowania idealnie miękkiej i delikatnej fasolki bez włókien.  Ile minut należy gotować fasolkę szparagową?  Idealna fasolka szparagowa powinna być odpowiednio ugotowana. Kluczowy w tym wypadku jest czas. Sprawdźcie, czy też tak robicie.  Starszą, żółtą fasolkę szparagową powinno się gotować zazwyczaj około 10 minut.   Jeśli macie do czynienia z młodym warzywem, wtedy czas jej przyrządzania skraca się do 4- 5 minut.  Starsza zielona fasolka szparagowa potrzebuje znacznie więcej czasu niż jej żółta odmiana. Gotuje się ją od 10 do 20 minut,...

Podajecie z tym fasolkę szparagową? Przez ten błąd traci swoje cenne właściwości
AdobeStock
Newsy
Większość Polaków robi błąd, podając z tym fasolkę szparagową. Lepiej przestańcie!
Lubicie jeść fasolkę szparagową? Pod żadnym pozorem nie dodawajcie do niej jednej rzeczy.

Fasolka szparagowa zawiera prawdziwe bogactwo cennych składników odżywczych. Spożywając ją trzeba jednak pamiętać o pewnej ważnej rzeczy. Jeden błąd może zabić to, co w fasolce najcenniejsze. Domyślacie się już, jaki? Jak nie należy jeść fasolki szparagowej? Mało kto wie, że podawanie fasolki z tłuszczami trans zabija w niej to, co najlepsze. Chodzi o uwielbianą w wielu polskich domach zasmażkę z masła i bułki tartej . Taka propozycja podania fasolki nie jest niestety zdrowa, ponieważ tłuszcze trans pozbawiają nasze warzywo wielu cennych właściwości. Dlaczego warto jeść fasolkę szparagową? Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki Północnej, Południowej i Środkowej. Obecnie znajdziemy ją niemal w każdym zakątku świata. Fasolka szparagowa skrywa w sobie wiele cennych składników odżywczych. Przede wszystkim jest pełna błonnika, który obniża poziom złego cholesterolu, zmniejszając ryzyko chorób serca. Błonnik w zielonej fasoli pomaga także utrzymać zdrowy i sprawny układ trawienny. Warzywo to powinny również spożywać kobiety w ciąży. Jedna filiżanka zielonej fasolki zawiera około jednej trzeciej dziennego zalecanego spożycia kwasu foliowego, który jest niezbędny do wzrostu i rozwoju płodu. Witamina ta pomaga również zmniejszyć ryzyko niektórych wad wrodzonych. Ponadto, fasolka szparagowa jest bogata w witaminę K, a także zawiera sporo wapnia. Te składniki odżywcze są ważne dla utrzymania mocnych, zdrowych kości i zmniejszenia ryzyka złamań. Rośliny strączkowe są też pełne przeciwutleniaczy, w tym witaminy C, flawonoli, kwercetyny i kemferolu. Przeciwutleniacze, zwane również antyoksydantami, walczą z wolnymi rodnikami w organizmie, pomagając zmniejszyć uszkodzenia komórek, co z kolei może pomóc w obniżeniu ryzyka wystąpienia pewnych bardzo...

Zróbcie tę 1 rzecz z fasolką szparagową przed gotowaniem. Będzie miękka i zachowa piękny kolor
Wikimedia Commons
Newsy
Zróbcie tę 1 rzecz z fasolką szparagową przed gotowaniem. Będzie miękka i zachowa piękny kolor
Sezon na fasolkę szparagową w pełni. Można zatem śmiało udoskonalać sposób jej przygotowania. Dobrze ugotowana fasolka powinna być odpowiednio miękka, ale również jędrna, a do tego rozweselać oczy żywą barwą. Nie zawsze to się jednak udaje. Do dziś. 

Właściwie przygotowana i ugotowana fasolka nie potrzebuje żadnych ulepszaczy i masek kulinarnych, w postaci bułki czy sosu. Jest doskonałym dodatkiem do obiadu lub pełnoprawnym składnikiem sałatek. Zaraz dowiecie się, w jaki sposób przygotować taką fasolkę. Potrzebne będą wam do tego dobre chęci i zamrażarka.  Jaką fasolkę wybrać: zieloną, czy żółtą?  Każda z tych odmian ma swoich zagorzałych zwolenników. Są jak dzień i noc w fasolowym wydaniu. Różnią się smakiem, wyglądem i zawartością składników odżywczych. Żółta fasolka szparagowa jest bardziej neutralna smakowo, delikatna i kremowa, a do tego szybsza w obróbce cieplnej.  Zielona fasolka z kolei jest:  twardsza od żółtej odmiany,  wyraźniejsza w smaku,  dłużej się gotuje,  ale zawiera większą dawkę witamin i minerałów.  Włóżcie fasolkę szparagową do zamrażalnika przed gotowaniem Niezależnie od tego, którą fasolkę szparagową wybierzecie, możecie sprawić, że będzie ona doskonała w każdym calu. Wystarczy prosty trik. Ten patent opracował amerykański szef kuchni J. Kenji López-Alt, który radzi, by przed gotowaniem zamrozić fasolkę.   Krio-blanszowanie polega na tym, że najpierw zamrażacie warzywa, a następnie pozwalacie im się rozmrozić i dopiero wówczas przystępujecie do gotowania. Ważne jednak jest, aby zostały szybko zamrożone, dlatego warto najpierw pokroić je na mniejsze kawałki.  Takie mrożenie zmienia ich wewnętrzną strukturę i sprawia, że są chrupkie, a jednocześnie odpowiednio twarde i elastyczne. Zachowany zostaje również ich kolor i intensywny smak.    Co przygotować z fasolki szparagowej?   Fasolka szparagowa to znany dodatek do obiadów. Pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Odnajdzie się w towarzystwie kotleta...