Zarówno zielona, jak i żółta odmiana mają swoich zagorzałych wielbicieli. Każda z nich jest trochę inna w smaku, w wyglądzie oraz w czasie przyrządzania. Każdą z nich jednak można przygotować w piekarniku. Taki sposób to wspaniała odmiana od tradycyjnego gotowania. Spróbujcie, a jej smak pozytywnie was zaskoczy.
Pieczona fasolka szparagowa jest korzystniejsza dla zdrowia
Taka wersja jest z całą pewnością bardziej odpowiednia dla waszego zdrowia i talii. Chyba że do gotowanej fasoli nie dodajecie masła i bułki... Ale kto tego nie robi? Pieczenie wydobywa z niej pełnię smaku, a odpowiednie przyprawy i dodatki tworzą ze skromnego warzywa pełnoprawne i pełnowartościowe danie.
Do cudownie przypieczonej fasolki szparagowej możecie dodać ser feta, płatki migdałowe, natkę pietruszki lub kolendrę. Wówczas jej wartość dla waszych organizmów zostanie zwielokrotniona.
Zobacz także:
Fasolka sama w sobie jest źródłem wielu cennych składników mineralnych i witamin. Jak choćby witaminy z grupy B, a także beta-karoten. Dodana do niej po upieczeniu cytryna pozwoli uzupełnić braki utraconej podczas obróbki cieplnej witaminy C. W okresie jesiennym jest to bardzo wskazany zabieg.
Przepis na fasolkę szparagową z piekarnika
Składniki:
-
500 g fasolki szparagowej, np. zielonej
-
sól i pieprz do smaku
-
3-4 łyżki oleju
-
1 pęczek pietruszki
-
1/2 cytryny
-
50 g płatków migdałowych
-
50 g sera feta
Sposób przygotowania:
-
Fasolkę szparagową umyjcie i obetnijcie jej końcówki.
-
Połączcie olej z solą i pieprzem. Wlejcie do naczynia z fasolką. Rozprowadźcie po niej równomiernie.
-
Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
-
Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia i ułóżcie na nim fasolkę.
-
Pieczcie przez około pół godziny, aż fasolka zacznie się przypiekać i brązowieć.
-
Wyjmijcie ją z piekarnika i skropcie sokiem wyciśniętym z połówki cytryny.
-
Posypcie obficie posiekaną natką pietruszki, migdałami i serem feta.
Smacznego!
Źródło: gazetawroclawska.pl