Zapiekanka fasolowa
iskierka.ag/gotujmy.pl
Newsy

Przepis na pieczoną fasolę z warzywami. Ten smak na długo pozostaje w ustach

Fasolka po bretońsku, zupa fasolowa, no i właśnie – co jeszcze można ugotować z fasoli? Ten przepis na zapiekankę stworzy wam nowe możliwości.

Fasola to niezwykle pożywne i dość tanie jedzenie. Niejedna z polskich gospodyń ma w swojej spiżarni pokaźny zapas wszelkiego rodzaju grochu czy fasoli.
Ma zapas i zwykle ma także zmartwienie, co można z nich ugotować.

Po kolejnej grochówce i fasolce po bretońsku w sezonie, domownicy mogą mieć dość. Jak zatem „zagospodarować” w kuchni naszą fasolę? Sposobem mogą być na przykład pasty fasolowe na kanapki albo zapiekanki. Takie jak choćby ta, proponowana przez nas w poniższym przepisie.

Istnieje nieskończona liczba wariacji na temat zapiekanek fasolowych. Mogą one stanowić osobne danie, które podamy bez jakichkolwiek dodatków. W innych wypadkach możemy podać zapiekaną fasolę choćby z ziemniakami i surówką. Dzisiaj stawiamy na ten pierwszy wariant.

Do naszej pieczonej fasoli z warzywami użyjemy szeregu warzyw. Po pierwsze, bazę węglowodanową naszego dania będą stanowiły właśnie pokrojone dość drobno ziemniaki.
Po drugie nie obędzie się bez cebuli, papryki i marchewki i czosnku. Jeżeli mamy w domu zatwardziałych mięsożerców, możemy pokusić się o dodanie kiełbasy.

Przepis na pieczoną fasolę z warzywami.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • 3 szklanki fasoli
  • 3 cebule średniej wielkości
  • 2 średnie marchewki
  • Papryka czerwona
  • 40-50 dag ziemniaków
  • Kilka łyżek masła
  • 2 jaja
  • 10 dag bułki tartej
  • 10 dag sera żółtego w kostce (opcjonalnie – mozzarella)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Opcjonalnie – kawałek kiełbasy
  • Majeranek
  • Bazylia
  • Sól i pieprz
  • Natka pietruszki

Przygotowanie:

  • Fasolę moczymy przez kilka godzin w wodzie, następnie gotujemy do miękkości z dodatkiem soli.
  • Ziemniaki gotujemy w całości „na ząb” – dopieką się do końca w piekarniku.
  • Cebulę kroimy w dużą kostkę i podsmażamy delikatnie na maśle na patelni. Po chwili dodajemy do smażonej cebuli pokrojony drobno czosnek.
  • Marchewki ścieramy na tarce. Paprykę i ziemniaki kroimy w kostkę (podobnie postępujemy z kiełbasą).
  • Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy jajka i bułkę tartą, doprawiamy solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami.
  • Umieszczamy mieszankę w odpowiednio przygotowanej formie (blacha).
  • Pieczemy ok. 25 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C.
  • Wyciągamy blachę, posypujemy zapiekankę startym w piórka serem żółtym i odkładamy na kolejne 5-10 min do piekarnika.
  • Podajemy zapiekankę wraz z odrobiną pokrojonej natki pietruszki na wierzchu.
barszcz ukraiński przepis
AdobeStock
Przepisy
Fantastyczny przepis na barszcz ukraiński! Dodaj ten jeden składnik
Jesień to idealny czas na sycące i rozgrzewające zupy - takie, jak barszcz ukraiński! To pyszne danie nie jest bardzo trudne w przygotowaniu, a jego smak wynagradza godziny spędzone w kuchni!

Jesień i zima to najlepszy czas na gotowanie zup. Ciepłe posiłki rozgrzewają i wzmacniają odporność! Dziś mamy dla was wyjątkowy przepis na barszcz ukraiński – jest nie tylko nieprawdopodobnie smaczny, ale i bardzo sycący! Barszcz ukraiński w Polsce Już po samej nazwie możemy się domyślać, że ojczyzną tego dania jest Ukraina. Rzeczywiście, to właśnie u naszych wschodnich sąsiadów rozwinęła się tradycja gotowania treściwej zupy bazującej na burakach. Co ciekawe, na samym początku nie gotowano jej z buraków, a liści barszczu zwyczajnego. I do tego kiszonych! To właśnie tej roślinie barszcz zawdzięcza swoją nazwę. Z czasem, gdy rozpowszechniła się uprawa buraków, do zupy zaczęto dodawać ciemnoczerwone bulwy. Na Ukrainie istnieje aż 40 (!) sposobów przygotowania tego dania. Polski barszcz ukraiński oczywiście nieco różni się od pierwowzoru. W przeciwieństwie do naszych sąsiadów, my dodajemy do barszczu białą fasolę i grzyby. Przepis na barszcz ukraiński Aby ugotować tradycyjny barszcz ukraiński, przygotujcie: 600 g buraków 100 g suchej białej fasoli 2 pomidory 1 duży ziemniak 4 liście kapusty włoskiej 2 marchewki 1 pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 łyżki koncentratu barszczu 1 łyżka masła 100 ml śmietanki 22% cukier, sól, pieprz   Z wymienionych składników przygotujecie 6 porcji barszczu. Czas przygotowania wynosi niecałe dwie godziny, ale pamiętajcie o tym, że biała fasola musi się wcześniej namoczyć przez 8 godzin! Przygotowanie Fasolę płuczemy, zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 8 godz., odcedzamy, zalewamy świeżą wodą, solimy, gotujemy godzinę, odcedzamy i odstawiamy. Buraki płuczemy, obieramy, kroimy w zapałkę, zalewamy 750 ml wody, solimy i gotujemy godzinę....

Zupa fasolowa na żeberkach
reniz/gotujmy.pl
Newsy
Zróbcie tą nieziemską fasolową na żeberkach, a wasi mężowie będą w siódmym niebie
Szukacie pomysłu na ciekawą, pożywną, a przede wszystkim smaczną zupę? Ta fasolowa to coś w sam raz dla was!

Fasola ma mnóstwo białka Fasola to doskonałe źródło białka. Wiedzą o tym zwolennicy diety bezmięsnej, którzy właśnie rośliny strączkowe wybrali jako główny produkt w swojej diecie. Osoby odżywiające się tradycyjnie jedzą fasolę dużo rzadziej. A szkoda, bo „pasztet” z fasoli, czy różnego rodzaju aksamitne kremy w stylu hummusu to bardzo smaczne i zdrowe dania. Mięsożercy wybierają zazwyczaj połączenie fasoli właśnie z mięsem. Np. w postaci fasolki po bretońsku albo w postaci zupy.  Taką właśnie zupą jest nasza obłędna fasolówka na żeberkach. Ach, ten aromat! Przyznacie, że wizja gorącego talerza takiej pożywnej strawy działa na wyobraźnię. Przygotujcie ją razem z nami. Oto przepis. Przepis na zupę fasolową na żeberkach Składniki 1 szklanka fasoli białej Ok. 25-30 dag żeberek wieprzowych 10 dag wędzonego boczku Ok. 20-25 dag kiełbasy śląskiej 2-3 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka 1 średni por Pół cebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki pszennej Liść laurowy i ziele angielskie Majeranek Sól i pieprz Opcjonalnie: sos sojowy Natka pietruszki Przygotowanie Fasolę namoczcie w wodzie dzień przed gotowaniem zupy. Następnego dnia zmieńcie wodę w garnku z fasolą na świeżą, dodajcie oczyszczone żeberka  z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotujcie wywar do miękkości mięsa i fasoli na wolnym ogniu. Następnie dodajcie do zupy obrane i pokrojone w kostkę warzywa. Na patelni podsmażcie obraną cebulę, por i czosnek, następnie dodajcie pokrojony boczek i kiełbasę. Dodajcie składniki do zupy i przygotujcie zasmażkę z mąki pszennej i smalcu. Na koniec wyjmijcie żeberka z zupy i oddzielcie od nich mięso, które znów powinno powędrować do garnka....

fasolka z kociołka
Gotujmy.pl
Newsy
Sycąca, gęsta i lekko pikantna fasolka z kociołka powali was swoim smakiem. Każdy poprosi o dokładkę
Lubicie sycące i aromatyczne dania z kociołka? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na tę pyszną i bardzo prostą potrawę. Co powiecie na cudownie gęstą i lekko pikantną fasolkę z kociołka?

Mimo iż już za kilkanaście dni przywitamy kalendarzową wiosnę, temperatury jak na marzec są dość niskie. Nic dziwnego, że wielu Polaków sięga po sycące i rozgrzewające dania, takie jak na przykład potrawy z kociołka. Fasolka z kociołka Jeżeli nie macie pomysłu na obiad, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na smakowitą i bardzo prostą w wykonaniu fasolkę z kociołka. Danie z pewnością przypadnie do gustu wszystkim waszym domownikom. Zdrowa i smaczna fasolka smakuje genialnie w połączeniu z aromatycznym wędzonym boczkiem, pyszną kiełbaską i garścią aromatycznych przypraw, takich jak majeranek oraz lubczyk. Jeżeli chcecie podnieść walory tego dania, możecie do niego dodać czosnek. Potrawa będzie nie tylko o wiele lepsza, ale też znacznie zdrowsza. Fasolka z mięsem z kociołka to wyjątkowo prosty i pyszny przepis. Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch. Jest tak smaczna, że będziecie chcieli robić ją codziennie. Składniki: 1 kg fasoli 500 g przecieru pomidorowego Kilka ziarenek ziela angielskiego 300 g boczku wędzonego 250 g kiełbasy 3 łyżeczki majeranku Łyżeczka lubczyku 2 cebule 1 łyżeczka smalcu Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Fasolę płuczemy w wodzie, zalewamy wodą i odstawiamy na noc, żeby napęczniała. Po upływie tego czasu, fasolę odcedzamy, ale nie wylewamy wody, w której się moczyła. Mięso kroimy w kosteczkę i smażymy na rumiano na patelni. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy, aż się zeszkli. Fasolę wkładamy do kociołka i zalewamy sodą. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie oraz sól. Kociołek zamykamy i gotujemy na ogniu przez około godzinę. Następnie dodajemy do środka podsmażoną na rumiano kiełbasę i boczek, przecier pomidorowy, paprykę w proszku, sól, lubczyk i gotujemy przez ok. 20 minut. Na sam koniec...

schab duszony z fasola i kielbasa
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacj
Newsy
Sycące danie na chłodne dni. Nikt nie oprze się temu schabowi z fasolką
Niezwykle rozgrzewające i sycące danie, które pokochają wszyscy domownicy.

Jesienne i zimowe dni sprawiają, że jesteśmy o wiele bardziej podatni na wyziębienie i infekcje. Aby temu zapobiec warto przygotowywać więcej sycących i pożywnych dań. Dodatek przypraw sprawi, że będą przyjemnie rozgrzewać organizm od środka. Danie jest bardzo łatwe do zrobienia – wystarczy dzień wcześniej namoczyć fasolę, a przed ugotowaniem podsmażyć mięso. Następnie wszystkie składniki wrzucamy do garnka i gotujemy do miękkości. Taka gęsta potrawka ze schabu z kaszą manną i sycącą fasolą z kiełbasą idealnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Z pewnością nasyci was na długie godziny. Przepis na schab duszony z fasolą i kiełbasą Składniki 1,2 kg schabu wieprzowego 150 g kiełbasy żywieckiej lub innej ulubionej 1 szklanka drobnej białej fasoli 1 cebula 1 czerwona papryka średniej wielkości 2 duże marchewki 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego lub zwykłego 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku 1 duża łyżka kaszy manny Sól i pieprz do smaku Listek laurowy Ziele angielskie 1 łyżeczka majeranku Przygotowanie Wieczorem zalej fasolę zimną wodą, żeby się namoczyła. Wody powinno być dwa razy tyle co fasolki. Rano odsącz i przełóż ją do dużego garnka. Pokrój paprykę w wąskie paski, a marchewki w plasterki i dorzuć do fasoli. Schab pokrój na mniejsze kawałki i dopraw solą, pieprzem ziołowym i słodką papryką. Cebulę pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z mięsem. Całość przełóż na dużą patelnię i podsmaż, aż się zarumienią. Podsmażone mięso dodaj do garnka z warzywami. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w kawałki kiełbasę. Dodaj do garnka. Drobno posiekaj natkę pietruszki...