Zapiekanka fasolowa
iskierka.ag/gotujmy.pl
Newsy

Przepis na pieczoną fasolę z warzywami. Ten smak na długo pozostaje w ustach

Fasolka po bretońsku, zupa fasolowa, no i właśnie – co jeszcze można ugotować z fasoli? Ten przepis na zapiekankę stworzy wam nowe możliwości.
Hubert Rój
listopad 26, 2020

Fasola to niezwykle pożywne i dość tanie jedzenie. Niejedna z polskich gospodyń ma w swojej spiżarni pokaźny zapas wszelkiego rodzaju grochu czy fasoli.
Ma zapas i zwykle ma także zmartwienie, co można z nich ugotować.

Po kolejnej grochówce i fasolce po bretońsku w sezonie, domownicy mogą mieć dość. Jak zatem „zagospodarować” w kuchni naszą fasolę? Sposobem mogą być na przykład pasty fasolowe na kanapki albo zapiekanki. Takie jak choćby ta, proponowana przez nas w poniższym przepisie.

Istnieje nieskończona liczba wariacji na temat zapiekanek fasolowych. Mogą one stanowić osobne danie, które podamy bez jakichkolwiek dodatków. W innych wypadkach możemy podać zapiekaną fasolę choćby z ziemniakami i surówką. Dzisiaj stawiamy na ten pierwszy wariant.

Do naszej pieczonej fasoli z warzywami użyjemy szeregu warzyw. Po pierwsze, bazę węglowodanową naszego dania będą stanowiły właśnie pokrojone dość drobno ziemniaki.
Po drugie nie obędzie się bez cebuli, papryki i marchewki i czosnku. Jeżeli mamy w domu zatwardziałych mięsożerców, możemy pokusić się o dodanie kiełbasy.

Przepis na pieczoną fasolę z warzywami.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Składniki:

  • 3 szklanki fasoli
  • 3 cebule średniej wielkości
  • 2 średnie marchewki
  • Papryka czerwona
  • 40-50 dag ziemniaków
  • Kilka łyżek masła
  • 2 jaja
  • 10 dag bułki tartej
  • 10 dag sera żółtego w kostce (opcjonalnie – mozzarella)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Opcjonalnie – kawałek kiełbasy
  • Majeranek
  • Bazylia
  • Sól i pieprz
  • Natka pietruszki

Przygotowanie:

  • Fasolę moczymy przez kilka godzin w wodzie, następnie gotujemy do miękkości z dodatkiem soli.
  • Ziemniaki gotujemy w całości „na ząb” – dopieką się do końca w piekarniku.
  • Cebulę kroimy w dużą kostkę i podsmażamy delikatnie na maśle na patelni. Po chwili dodajemy do smażonej cebuli pokrojony drobno czosnek.
  • Marchewki ścieramy na tarce. Paprykę i ziemniaki kroimy w kostkę (podobnie postępujemy z kiełbasą).
  • Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy jajka i bułkę tartą, doprawiamy solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami.
  • Umieszczamy mieszankę w odpowiednio przygotowanej formie (blacha).
  • Pieczemy ok. 25 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C.
  • Wyciągamy blachę, posypujemy zapiekankę startym w piórka serem żółtym i odkładamy na kolejne 5-10 min do piekarnika.
  • Podajemy zapiekankę wraz z odrobiną pokrojonej natki pietruszki na wierzchu.
Komentarze
przepis na bitki wieprzowe
Gotujmy.pl/reanja
Przepisy Staropolskie bitki, jak marzenie. Zapomniany przysmak w odsłonie o jakiej nie słyszeliście
Staropolskie bitki wieprzowe to jedno z tych dań, które przyrządzisz nawet z bardzo ograniczonym asortymentem kuchennym. Nie musisz mieć w domu dziesiątek garnków, ani nawet piekarnika. One i tak będą rozpływać się w ustach!
Weronika Kępa
listopad 26, 2020

Bitki to danie, które zachwyci niejedno fana mięsa. Rozpływająca się w ustach wieprzowina i idealnie kremowy sos grzybowy tworzą bowiem połączenie, któremu trudno dorównać. Przepis na staropolskie bitki wieprzowe Będziesz potrzebować 1 kilogram ulubionego chudego mięsa wieprzowego (może to być karczek, szynka, a nawet łopatka) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 300 gramów ulubionych grzybów leśnych (mogą być mrożone) 400 ml rosołu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 200 gramów serka topionego 4 łyżki musztardy Mąka Olej Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy Przygotowanie Mięso dokładnie umyj, a następnie pokrój na kawałki. Nie mogą być zbyt grube, powinny mieć maksymalnie 1 centymetr. Mięso przykryj kawałkiem folii spożywczej, rozbij przy pomocy tłuczka, a następnie każdy kawałek posyp z obu stron mąką. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż wieprzowinę aż do zarumienienia. Kiedy będzie gotowa przełóż ją na talerz, a następnie posmaruj musztardą z obu stron. Cebulę i czosnek obierz, a następnie pokrój w niewielką kosteczkę (czosnek możesz przecisnąć przez praskę). Całość zeszklij na oleju pozostałym ze smażenia mięsa. Na patelnię z cebulą i czosnkiem ponownie umieść wieprzowinę. Dodaj rozmrożone grzyby, sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalej gorącym bulionem , zamieszaj i duś pod pokrywką przez ok. 1,5 godziny. Po upływie tego czasu wyjmij mięso z garnka. Do pozostałego w naczyniu wywaru dodaj rozdrobiony serek topiony. Całość zblenduj  na gładką masę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Do tak przygotowanego sosu ponownie włóż bitki i duś jeszcze przez ok. 15 minut.  Gotowe!

Przeczytaj