Fasola to niezwykle pożywne i dość tanie jedzenie. Niejedna z polskich gospodyń ma w swojej spiżarni pokaźny zapas wszelkiego rodzaju grochu czy fasoli.
Ma zapas i zwykle ma także zmartwienie, co można z nich ugotować.

Po kolejnej grochówce i fasolce po bretońsku w sezonie, domownicy mogą mieć dość. Jak zatem „zagospodarować” w kuchni naszą fasolę? Sposobem mogą być na przykład pasty fasolowe na kanapki albo zapiekanki. Takie jak choćby ta, proponowana przez nas w poniższym przepisie.

Istnieje nieskończona liczba wariacji na temat zapiekanek fasolowych. Mogą one stanowić osobne danie, które podamy bez jakichkolwiek dodatków. W innych wypadkach możemy podać zapiekaną fasolę choćby z ziemniakami i surówką. Dzisiaj stawiamy na ten pierwszy wariant.

Do naszej pieczonej fasoli z warzywami użyjemy szeregu warzyw. Po pierwsze, bazę węglowodanową naszego dania będą stanowiły właśnie pokrojone dość drobno ziemniaki.
Po drugie nie obędzie się bez cebuli, papryki i marchewki i czosnku. Jeżeli mamy w domu zatwardziałych mięsożerców, możemy pokusić się o dodanie kiełbasy.

Zobacz także:

Przepis na pieczoną fasolę z warzywami.

Składniki:

  • 3 szklanki fasoli
  • 3 cebule średniej wielkości
  • 2 średnie marchewki
  • Papryka czerwona
  • 40-50 dag ziemniaków
  • Kilka łyżek masła
  • 2 jaja
  • 10 dag bułki tartej
  • 10 dag sera żółtego w kostce (opcjonalnie – mozzarella)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Opcjonalnie – kawałek kiełbasy
  • Majeranek
  • Bazylia
  • Sól i pieprz
  • Natka pietruszki

Przygotowanie:

  • Fasolę moczymy przez kilka godzin w wodzie, następnie gotujemy do miękkości z dodatkiem soli.
  • Ziemniaki gotujemy w całości „na ząb” – dopieką się do końca w piekarniku.
  • Cebulę kroimy w dużą kostkę i podsmażamy delikatnie na maśle na patelni. Po chwili dodajemy do smażonej cebuli pokrojony drobno czosnek.
  • Marchewki ścieramy na tarce. Paprykę i ziemniaki kroimy w kostkę (podobnie postępujemy z kiełbasą).
  • Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy jajka i bułkę tartą, doprawiamy solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami.
  • Umieszczamy mieszankę w odpowiednio przygotowanej formie (blacha).
  • Pieczemy ok. 25 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C.
  • Wyciągamy blachę, posypujemy zapiekankę startym w piórka serem żółtym i odkładamy na kolejne 5-10 min do piekarnika.
  • Podajemy zapiekankę wraz z odrobiną pokrojonej natki pietruszki na wierzchu.