Fasola to niezwykle pożywne i dość tanie jedzenie. Niejedna z polskich gospodyń ma w swojej spiżarni pokaźny zapas wszelkiego rodzaju grochu czy fasoli.
Ma zapas i zwykle ma także zmartwienie, co można z nich ugotować.
Po kolejnej grochówce i fasolce po bretońsku w sezonie, domownicy mogą mieć dość. Jak zatem „zagospodarować” w kuchni naszą fasolę? Sposobem mogą być na przykład pasty fasolowe na kanapki albo zapiekanki. Takie jak choćby ta, proponowana przez nas w poniższym przepisie.
Istnieje nieskończona liczba wariacji na temat zapiekanek fasolowych. Mogą one stanowić osobne danie, które podamy bez jakichkolwiek dodatków. W innych wypadkach możemy podać zapiekaną fasolę choćby z ziemniakami i surówką. Dzisiaj stawiamy na ten pierwszy wariant.
Do naszej pieczonej fasoli z warzywami użyjemy szeregu warzyw. Po pierwsze, bazę węglowodanową naszego dania będą stanowiły właśnie pokrojone dość drobno ziemniaki.
Po drugie nie obędzie się bez cebuli, papryki i marchewki i czosnku. Jeżeli mamy w domu zatwardziałych mięsożerców, możemy pokusić się o dodanie kiełbasy.
Zobacz także:
Przepis na pieczoną fasolę z warzywami.
Składniki:
- 3 szklanki fasoli
- 3 cebule średniej wielkości
- 2 średnie marchewki
- Papryka czerwona
- 40-50 dag ziemniaków
- Kilka łyżek masła
- 2 jaja
- 10 dag bułki tartej
- 10 dag sera żółtego w kostce (opcjonalnie – mozzarella)
- 2-3 ząbki czosnku
- Opcjonalnie – kawałek kiełbasy
- Majeranek
- Bazylia
- Sól i pieprz
- Natka pietruszki
Przygotowanie:
- Fasolę moczymy przez kilka godzin w wodzie, następnie gotujemy do miękkości z dodatkiem soli.
- Ziemniaki gotujemy w całości „na ząb” – dopieką się do końca w piekarniku.
- Cebulę kroimy w dużą kostkę i podsmażamy delikatnie na maśle na patelni. Po chwili dodajemy do smażonej cebuli pokrojony drobno czosnek.
- Marchewki ścieramy na tarce. Paprykę i ziemniaki kroimy w kostkę (podobnie postępujemy z kiełbasą).
- Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy jajka i bułkę tartą, doprawiamy solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami.
- Umieszczamy mieszankę w odpowiednio przygotowanej formie (blacha).
- Pieczemy ok. 25 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C.
- Wyciągamy blachę, posypujemy zapiekankę startym w piórka serem żółtym i odkładamy na kolejne 5-10 min do piekarnika.
- Podajemy zapiekankę wraz z odrobiną pokrojonej natki pietruszki na wierzchu.