Pieczarki faszerowane kuskusem są doskonałym daniem z grilla dla osób, które nie jedzą mięsa. Mogą stanowić również pyszną przekąskę lub zastąpić surówkę. Wspaniale odmienią standardowe menu grillowe złożone z kiełbasy i karkówki.

Nie wymagają długiej obróbki, ich przygotowanie jest czasochłonne. Gwarantujemy, że ten smak was zachwyci i przepis z pewnością zapiszecie w swoim kuchennym notesie.

Przepis na pieczarki z grilla faszerowane kuskusem

Składniki

  • 12 dużych pieczarek (np. białych lub portobello)
  • 100 g kaszy kuskus
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki koperku
  • 1 kulka mozzarelli
  • Sól i pieprz do smaku
  • Żółty ser

Przygotowanie

  1. Kaszę kuskus przygotujcie według zaleceń z opakowania. Można zalać ją wrzątkiem lub bulionem, który nada jej smaku.
  2. Pieczarki oczyśćcie i wyjmijcie ogonki. Do środka wsypcie odrobinę soli i pieprzu, a ogonki posiekajcie w drobną kostkę.
  3. Cebulę pokrójcie w drobną kostkę i podsmażcie na rozgrzanym oleju. Dodajcie ogonki i smażcie, dopóki nie odparuje cała woda.
  4. W międzyczasie posiekajcie czerwoną paprykę w kostkę i dodajcie do pieczarek i cebuli. Przesmażcie kilka minut.
  5. W misce wymieszajcie podsmażoną cebulę, paprykę i pieczarki razem z kuskusem i posiekanym koperkiem. Doprawcie farsz do smaku solą i pieprzem.
  6. Mozzarellę porwijcie na małe kawałki lub posiekajcie w drobną kostkę.
  7. Żółty ser zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach.
  8. Każdą pieczarkę nadziejcie farszem, na wierzch połóżcie mozzarellę i posypcie żółtym serem.
  9. Grillujcie na rozgrzanym grillu z pokrywą, aż pieczarki staną się miękkie, a ser się roztopi. Jeśli nie macie zamykanego grilla, możecie przykryć je tacką lub folią aluminiową.
  10. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Zobacz także: