Przepis na pieczarki z grilla faszerowane kuskusem. Doskonałe danie na obiad
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy

Przepis na pieczarki z grilla faszerowane kuskusem. Doskonałe danie na obiad

Faszerowane pieczarki są hitem podczas grillowych spotkań. Nadzienie z kuskusu i warzyw jest przepyszne, całość wieńczy roztopiony ser. Palce lizać.

Pieczarki faszerowane kuskusem są doskonałym daniem z grilla dla osób, które nie jedzą mięsa. Mogą stanowić również pyszną przekąskę lub zastąpić surówkę. Wspaniale odmienią standardowe menu grillowe złożone z kiełbasy i karkówki.

Nie wymagają długiej obróbki, ich przygotowanie jest czasochłonne. Gwarantujemy, że ten smak was zachwyci i przepis z pewnością zapiszecie w swoim kuchennym notesie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pieczarki z grilla faszerowane kuskusem

Składniki

  • 12 dużych pieczarek (np. białych lub portobello)
  • 100 g kaszy kuskus
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki koperku
  • 1 kulka mozzarelli
  • Sól i pieprz do smaku
  • Żółty ser
Zobacz także
Zupa pieczarkowa

Smakuje doskonale i mało przy niej pracy. Wyborna zupa pieczarkowa z ziemniakami

zupa pieczarkowa z pulpecikami

Sycąca zupa pieczarkowa z pulpecikami na chłodne dni. Rozgrzewa jak żadna inna

Przygotowanie

  1. Kaszę kuskus przygotujcie według zaleceń z opakowania. Można zalać ją wrzątkiem lub bulionem, który nada jej smaku.
  2. Pieczarki oczyśćcie i wyjmijcie ogonki. Do środka wsypcie odrobinę soli i pieprzu, a ogonki posiekajcie w drobną kostkę.
  3. Cebulę pokrójcie w drobną kostkę i podsmażcie na rozgrzanym oleju. Dodajcie ogonki i smażcie, dopóki nie odparuje cała woda.
  4. W międzyczasie posiekajcie czerwoną paprykę w kostkę i dodajcie do pieczarek i cebuli. Przesmażcie kilka minut.
  5. W misce wymieszajcie podsmażoną cebulę, paprykę i pieczarki razem z kuskusem i posiekanym koperkiem. Doprawcie farsz do smaku solą i pieprzem.
  6. Mozzarellę porwijcie na małe kawałki lub posiekajcie w drobną kostkę.
  7. Żółty ser zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach.
  8. Każdą pieczarkę nadziejcie farszem, na wierzch połóżcie mozzarellę i posypcie żółtym serem.
  9. Grillujcie na rozgrzanym grillu z pokrywą, aż pieczarki staną się miękkie, a ser się roztopi. Jeśli nie macie zamykanego grilla, możecie przykryć je tacką lub folią aluminiową.
  10. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

faszerowane pieczarki
Gotujmy.pl/jaga85
Newsy
Faszerowane pieczarki to genialna przekąska na Wielkanoc. Są tak pyszne, że na pewno zagoszczą w waszych domach na dłużej
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a to oznacza początek przygotowań do wielkiego świętowania. Oprócz głównych dań, jak żurek czy zapiekana biała kiełbasa, idealnie sprawdzą się również wszelkiego rodzaju przekąski, przykładowo faszerowane pieczarki.

Mazurek, babka wielkanocna, żurek z jajkiem i białą kiełbasą oraz faszerowana jaja - to tylko część tradycyjnych potraw wielkanocnych. Wiele osób nie wyobraża sobie świątecznego śniadania, gdyby któregoś z nich nie pojawiło się na stole. Dlatego też warto wcześniej rozpocząć planowanie oraz przygotowania do Wielkanocy. Oprócz dań głównych, warto również pomyśleć o różnego rodzaju przekąskach urozmaicających klasyczne dania. Idealnie wtedy sprawdzą się faszerowane pieczarki z jajkiem przepiórczym. Faszerowane pieczarki Na Wielkanoc można faszerować nie tylko jajka, ale również pieczarki. Będą one wówczas doskonałą przekąską pomiędzy innymi daniami bądź też stanowić do nich dodatek. Tę potrawę przygotowuje się dosyć szybko, a co najważniejsze jest bardzo smaczna. Przypasuje nie tylko dorosłym, ale również dzieciom. Faszerowane w ten sposób pieczarki z pewnością przypadną do gustu waszym bliskim i na dłużej zagoszczą w waszym menu. Sprawdzą się podczas świąt wielkanocnych, a w późniejszym, letnim okresie, mogą być przygotowane na grillu.  Przepis na faszerowane pieczarki Składniki: 6 dużych pieczarek 6 jajek przepiórczych 60 g dobrej jakości wybranej wędliny 20 g żółtego sera pęczek szczypiorku sól  mielony pieprz kolorowy olej  Przygotowanie: Pieczarki dokładnie umyjcie, a następnie osuszcie za pomocą ręcznika papierowego.  Z grzybów usuńcie nóżki, zaś kapelusze skropcie olejem. Żółty ser oraz wybraną wędlinę pokrójcie w bardzo drobną kostkę. Oba składniki wymieszjacie razem. Przygotowanym farszem dokładnie wypełnijcie przygotowane wcześniej kapelusze pieczarek. Naczynie żaroodporne wysmarujcie dokładnie olejem. Ułóżcie w...

hreczniaki Ewa Wachowicz
Adobe Stock/ONS
Newsy
Kresowe hreczniaki Ewy Wachowicz zwalają z nóg. Koniecznie podajcie je z sosem pieczarkowym
Pyszne i zdrowe hreczniaki z kaszy gryczanej i białego sera podbiją wasze serca. Wyjdą doskonałe z przepisu samej Ewy Wachowicz.

Hreczniaki to placuszki z kaszy gryczanej i białego sera pochodzące z Kresów Wschodnich. Hreczka to regionalna nazwa gryki i stąd wzięła się nazwa tego dania. Są niezwykle sycące, ale i zdrowe, dzięki zawartości kaszy gryczanej. W dodatku są bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Placki można usmażyć na oleju albo upiec w piekarniku, aby uzyskać nieco bardziej dietetyczną wersję potrawy. Zamiast bułki tartej możecie użyć np. otrębów owsianych. Koniecznie zróbcie do nich pyszny sos, który dodatkowo podkreśli smak hreczniaków. Ewa Wachowicz poleca hreczniaki z sosem pieczarkowym, tatarskim albo pomidorowym. Przepis na kresowe hreczniaki Ewy Wachowicz Składniki 300g kaszy gryczanej 250g białego sera 1 duża cebula 1 jajko 2 łyżki mąki Pół pęczka natki pietruszki Sól i pieprz do smaku Bułka tarta do panierki Przygotowanie Kaszę gryczaną ugotujcie na sypko. Ser zmielcie w maszynce do mięsa. Jeśli jej nie macie, kupcie ser bez grudek. Cebulę obierzcie i zeszklijcie na oleju lub maśle. W dużej misce połączcie wystudzoną kaszę gryczaną, zmielony ser i cebulę. Dodajcie jajko, posiekaną natkę pietruszki, mąkę i przyprawy. Dokładnie wymieszajcie. Możecie też wymieszać składniki mikserem. Zwilżcie dłonie wodą (dzięki temu masa nie będzie się kleić do dłoni) i uformujcie kotleciki w podłużny kształt. Każdy obtoczcie w bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzejcie olej. Smażcie z obu stron na rumiano. Kotlety warto odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym Sos pieczarkowy do hreczniaków i placków ziemniaczanych – przepis Składniki 200-250g pieczarek 1 duża cebula 1 duża łyżka masła Pół litra śmietany 18% Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Pieczarki oczyśćcie i...

pychotka schabowa
Gotujmy.pl/Henia
Newsy
Nie zgadniecie, co kryje się we wnętrzu tych schabowych. Farsz tak pyszny, że teściowa poprosi o przepis
To właśnie on sprawia, że schabowe pakieciki są wyjątkowo soczyste i pełne smaku. Zróbcie raz, a na pewno nie pożałujecie.

Znudziły wam się tradycyjne kotlety schabowe? Choć pyszne, soczyste i z chrupiąca panierka to po jakimś czasie można mieć ich dość. Doskonałym urozmaiceniem będzie nafaszerowanie ich czymś pysznym. W naszej wersji polecamy podduszone pieczarki z podsmażoną cebulką oraz ciągnącym się topionym serkiem.  Dzięki temu, że nadziejecie wasze kotlety, zyskają one wyjątkową soczystość i miękkość. Będą rozpływać się w ustach przy każdym kęsie. A przecież każdemu zależy na tym, by mięso nie wyszło za suche i twarde. Czym jeszcze można faszerować schab? Doskonałe połączenie to żółty ser i szynka, cebula, a nawet szpinak i ser feta. W zasadzie ogranicza was tylko i wyłącznie wyobraźnia. Do schabowych pychotek, zwanych również poduszeczkami (ze względu na specyficzny kształt), można podawać tradycyjne dodatki: tłuczone ziemniaki, mizerię, ogórki kiszone lub konserwowe albo buraczki na ciepło lub zimno.  To nie tylko danie na rodzinny obiad. Doskonale sprawdzi się również podczas większych uroczystości lub kolacji ze znajomymi.  Schabowa pychotka nadziewana pieczarkami – przepis Składniki 6 kawałków schabu 6 plasterków topionego serka 6 gałązek pietruszki 250-300g pieczarek 1 cebula Jarzynka lub Vegeta do smaku Ostra papryka w proszku Słodka papryka w proszku Bułka tarta Mąka Jajko Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Każdy z kotletów rozbijcie cienko, a następnie dokładnie posypcie przyprawami. Odłóżcie, aby przeszły ich smakiem na jakieś 20-30 minut. Pieczarki oczyśćcie i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach, wrzućcie do malaksera lub drobno posiekajcie nożem. Cebulę pokrójcie w drobna kostkę i podsmażcie na złoto na patelni. Dodajcie pieczarki, wszystko dobrze podsmażcie, aż całkowicie...

jajka faszerowane przepis
Flickr
Newsy
Wielkanoc. Błyskawiczne jajka faszerowane pieczarkami, które każdemu smakują
Faszerowane jajka to jedna z pyszniejszych potraw przygotowywanych w Wielkanoc! Zróbcie je z tego przepisu.

Na wielkanocnym stole nie może oczywiście zabraknąć jajek! Na co dzień większość z was jada pewnie jajka w najprostszej formie, czyli po prostu ugotowane na twardo i podane z dodatkiem soli i majonezu. Na święta można jednak zaszaleć i przyrządzić jajka na wiele smacznych sposobów. Jednym z nich są gotowane jajka faszerowane pieczarkami! Wypróbujcie sami ten przepyszny przepis. Przepis na jajka faszerowane pieczarkami Do przygotowania wielkanocnych jajek z pieczarkowym farszem potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 350 g pieczarek (12 sztuk) 8 jaj (+2 opcjonalnie) 1 cebula 1 mała czerwona papryka 4 łyżki oleju 2 łyżki majonezu 2 łyżki posiekanego szczypiorku Pół łyżeczki pieprzu Szczypta soli Przygotowanie: Ugotujcie jajka na twardo. Najlepiej gotować je około 9 minut. W przepisie podajemy 8 jajek, ale dla bezpieczeństwa ugotujcie przynajmniej o dwa więcej – może się zdarzyć, że któreś jajko pęknie albo źle się obierze i nie będzie ładnie wyglądało. Pamiętajcie, by jajka włożyć do zimnej wody i odmierzać czas gotowania od chwili, w której woda zacznie wrzeć. Pieczarki umyjcie i oczyśćcie z ziemi. Obierzcie cebulę i umyjcie paprykę. Posiekajcie drobno. Na patelni rozgrzejcie 4 łyżki oleju i wrzućcie cebulę. Podsmażajcie na średnim ogniu tak, by się zeszkliła. Po chwili dodajcie pokrojoną paprykę. Wsypcie do warzyw pół łyżeczki pieprzu ziołowego oraz szczyptę soli. Wymieszajcie. Smażcie na średnim ogniu przez około kwadrans mieszając od czasu do czasu. Gotowy farsz przełóżcie do miski. Ugotowane jajka ostudźcie i obierzcie ze skorupek. Przetnijcie na pół wzdłuż każdego jajka. Wyjmijcie żółtka i włóżcie do miski z farszem. Dodajcie dwie łyżki majonezu i wymieszajcie. Na...