Pieczarki faszerowane kuskusem są doskonałym daniem z grilla dla osób, które nie jedzą mięsa. Mogą stanowić również pyszną przekąskę lub zastąpić surówkę. Wspaniale odmienią standardowe menu grillowe złożone z kiełbasy i karkówki.
Nie wymagają długiej obróbki, ich przygotowanie jest czasochłonne. Gwarantujemy, że ten smak was zachwyci i przepis z pewnością zapiszecie w swoim kuchennym notesie.
Przepis na pieczarki z grilla faszerowane kuskusem
Składniki
- 12 dużych pieczarek (np. białych lub portobello)
- 100 g kaszy kuskus
- 1 duża czerwona papryka
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki koperku
- 1 kulka mozzarelli
- Sól i pieprz do smaku
- Żółty ser
Przygotowanie
- Kaszę kuskus przygotujcie według zaleceń z opakowania. Można zalać ją wrzątkiem lub bulionem, który nada jej smaku.
- Pieczarki oczyśćcie i wyjmijcie ogonki. Do środka wsypcie odrobinę soli i pieprzu, a ogonki posiekajcie w drobną kostkę.
- Cebulę pokrójcie w drobną kostkę i podsmażcie na rozgrzanym oleju. Dodajcie ogonki i smażcie, dopóki nie odparuje cała woda.
- W międzyczasie posiekajcie czerwoną paprykę w kostkę i dodajcie do pieczarek i cebuli. Przesmażcie kilka minut.
- W misce wymieszajcie podsmażoną cebulę, paprykę i pieczarki razem z kuskusem i posiekanym koperkiem. Doprawcie farsz do smaku solą i pieprzem.
- Mozzarellę porwijcie na małe kawałki lub posiekajcie w drobną kostkę.
- Żółty ser zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach.
- Każdą pieczarkę nadziejcie farszem, na wierzch połóżcie mozzarellę i posypcie żółtym serem.
- Grillujcie na rozgrzanym grillu z pokrywą, aż pieczarki staną się miękkie, a ser się roztopi. Jeśli nie macie zamykanego grilla, możecie przykryć je tacką lub folią aluminiową.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: