
Jeśli jesteście fanami niedźwiedziego czosnku, powinniście jak najszybciej iść do lasu. Niestety, sezon na ten przysmak jest bardzo krótki. Na szczęście można przygotować zapas słoiczków pysznego i przede wszystkim bardzo zdrowego pesto.
Chociaż swoim zapachem może przypominać tradycyjny czosnek, to w smaku jest o wiele łagodniejszy.
Pamiętajcie, że jest on rośliną pod częściową ochroną i nie wszędzie można go zbierać, ale z łatwością można go uprawiać w ogórku.
Właściwości czosnku niedźwiedziego
Dawniej stosowany był leczniczo ze względu na swoje niezwykłe właściwości. Działa antybakteryjnie, obniża ciśnienie krwi i zapobiega miażdżycy, poprawia funkcjonowanie fory bakteryjnej w jelitach i pobudza trawienie.
Jest bogaty w witaminy (m.in. z grupy B: B1, B2 i B3 oraz witaminę C), a także mikroelementy (siarkę, magnez, mangan, fosfor, potas i selen).
Co zrobić z czosnku niedźwiedziego?
Oprócz pysznego pesto możecie posiekać liście i dodać je do masła – w smaku będzie przypominało czosnkowe masełko. Doskonałym pomysłem jest również wykorzystanie ich w identyczny sposób jak liści szpinaku, lekko zblanszujcie i dodajcie np. do makaronu. Czosnkiem niedźwiedzim można nadziewać mięso albo zrobić z niego zupę.
Z łatwością kupicie go również w postaci suszonej, rozdrobionej przyprawy.
Przepis na domowe pesto z czosnku niedźwiedziego
Składniki
- 4 garście niedźwiedziego czosnku
- 0,5 szklanki oleju
- 5 łyżek orzechów włoskich, migdałów albo orzeszków pinii
- Świeży czosnek niedźwiedzi 4 garście
- Sól
Przygotowanie
- Liście czosnku niedźwiedziego umyjcie i osuszcie za pomocą ręcznika papierowego lub bawełnianej ściereczki.
- Do misy blendera przełóżcie liście oraz wybrane orzechy, dodajcie olej i zblendujcie – na gładką masę lub niejednolitą z wyczuwalnymi kawałkami orzechów. Dodajcie sól do smaku.
- Gotowe pesto przełóżcie do wyparzonych słoiczków, na wierzch wlejcie łyżkę oleju i szczelnie zamknijcie.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: