
Jeśli jesteście fanami niedźwiedziego czosnku, powinniście jak najszybciej iść do lasu. Niestety, sezon na ten przysmak jest bardzo krótki. Na szczęście można przygotować zapas słoiczków pysznego i przede wszystkim bardzo zdrowego pesto.
Chociaż swoim zapachem może przypominać tradycyjny czosnek, to w smaku jest o wiele łagodniejszy.
Pamiętajcie, że jest on rośliną pod częściową ochroną i nie wszędzie można go zbierać, ale z łatwością można go uprawiać w ogórku.
Właściwości czosnku niedźwiedziego
Dawniej stosowany był leczniczo ze względu na swoje niezwykłe właściwości. Działa antybakteryjnie, obniża ciśnienie krwi i zapobiega miażdżycy, poprawia funkcjonowanie fory bakteryjnej w jelitach i pobudza trawienie.
Jest bogaty w witaminy (m.in. z grupy B: B1, B2 i B3 oraz witaminę C), a także mikroelementy (siarkę, magnez, mangan, fosfor, potas i selen).
Co zrobić z czosnku niedźwiedziego?
Oprócz pysznego pesto możecie posiekać liście i dodać je do masła – w smaku będzie przypominało czosnkowe masełko. Doskonałym pomysłem jest również wykorzystanie ich w identyczny sposób jak liści szpinaku, lekko zblanszujcie i dodajcie np. do makaronu. Czosnkiem niedźwiedzim można nadziewać mięso albo zrobić z niego zupę.
Z łatwością kupicie go również w postaci suszonej, rozdrobionej przyprawy.
Przepis na domowe pesto z czosnku niedźwiedziego
Składniki
- 4 garście niedźwiedziego czosnku
- 0,5 szklanki oleju
- 5 łyżek orzechów włoskich, migdałów albo orzeszków pinii
- Świeży czosnek niedźwiedzi 4 garście
- Sól
Przygotowanie
- Liście czosnku niedźwiedziego umyjcie i osuszcie za pomocą ręcznika papierowego lub bawełnianej ściereczki.
- Do misy blendera przełóżcie liście oraz wybrane orzechy, dodajcie olej i zblendujcie – na gładką masę lub niejednolitą z wyczuwalnymi kawałkami orzechów. Dodajcie sól do smaku.
- Gotowe pesto przełóżcie do wyparzonych słoiczków, na wierzch wlejcie łyżkę oleju i szczelnie zamknijcie.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także:

W sezonie na szczaw zbierzcie jego większą ilość i zróbcie zapas słoików na zimę. Z tak przygotowanego szczawiu możecie z łatwością zrobić zupę szczawiową, która przywoła wspomnienie lata. Przepis na szczaw w słoikach jest wyjątkowo łatwy, nie potrzebujecie zbyt wiele czasu na ich zrobienie. Także nie zastanawiajcie się dłużej i zerwijcie polny szczaw albo ten z ogródka i zabierzcie się do pracy. Na wielu bazarach i targowiskach możecie z łatwością kupić szczaw – pamiętajcie, by nie trzymać go zbyt długo, bo szybko traci świeżość. Zimą z pewnością nie pożałujecie decyzji o zrobieniu kilku słoików pełnych szczawiu. Nasza użytkowniczka migotka28 podzieliła się swoim sprawdzonym przepisem na szczaw w słoikach. Przepis na szczaw w słoiku na zimę Składniki 1,5kg szczawiu 1,5l wody 1-2 łyżki soli kamiennej Przygotowanie Szczaw dobrze umyjcie z piasku i zanieczyszczeń, odsączcie na sicie. Odetnijcie twarde ogonki i posiekajcie liście na mniejsze kawałki. Pokrojony szczaw przełóżcie do dużego garnka, zalejcie wodą i dodajcie sól. Od momentu zagotowania, gotujcie przez 10 minut. Gorący szczaw przełóżcie do wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręćcie i odwróćcie do góry nogami. Zostawcie do wystygnięcia. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Co zrobić ze szczawiu? Oczywiście najprostszym daniem będzie tradycyjna zupa szczawiowa. Dodajcie słoiczek szczawiu do gorącego bulionu i zabielcie śmietaną. Szczaw w słoiku możecie wykorzystać również do zrobienia sosu np. do mięsa albo ryby (świetnie komponuje się ze smakiem łososia). Z czym podać zupę szczawiową? Najczęściej zupę szczawiową się zabiela śmietaną, a jeśli chcecie uciąć nieco kalorii, możecie sięgnąć po jogurt naturalny...

Takich patentów nie znały nawet nasze babcie. Wraz z modą na kuchnię wegańską, do Polski wkroczyła także moda na wykorzystywanie wszelkich kulinarnych składników do maksimum. Tak samo należy czynić z liśćmi rzodkiewki. Kiedyś pewnie nie przeszłoby nawet nam przez głowę, żeby nie wrzucać ich do kosza. Tymczasem okazuje się, że z tej zieleniny otrzymamy bardzo smaczne pesto! Wystarczy dodać kilka innych składników i okaże się, że wcale nie potrzebujecie do tego dania świeżej bazylii. Co prawda sezon na nowalijki już dawno przeminął, ale warto zatrzymać tę recepturę w swojej pamięci i w miarę możliwości ją wypróbować. A zatem do dzieła. Przed wami przepis na pesto z liści rzodkiewki. Wystarczy podać je ze smacznym makaronem i obiad gotowy! Pesto można podawać także do smarowania pieczywa. Składniki: Liście z przynajmniej dwóch pęczków rzodkiewki Niecałe pół szklanki oliwy z oliwek 20 g orzechów (najlepsze będą włoskie lub piniowe, ale możecie eksperymentować z innymi rodzajami) 30 g twardego sera dojrzewającego (np. parmezan) 2 ząbki czosnku Sok z cytryny Sól Przygotowanie: Świeże i zdrowe liście rzodkiewki płuczemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki, po czym wrzucamy je do blendera. Wlewamy do środka oliwę. Czosnek obieramy i kroimy na kawałki. Ser, orzechy i czosnek wrzucamy do blendera i miksujemy na dość gładką pastę. Doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny. Pesto podajemy z makaronem bądź z pieczywem. Źródło: zlotaproporcja.pl

Coraz więcej Polaków decyduje się na przejście na wegetarianizm albo weganizm. Nawet osoby, które nie zrezygnowały z jedzenia mięsa, kupują go z roku na rok coraz mniej. W sklepach z łatwością można znaleźć wege odpowiedniki mięsnych smakołyków. Niektóre, odpowiednio przyrządzone, smakują identycznie jak mięso! Wiele osób często jest zaskoczonych, gdy spróbuje wegetariańskiego dania – potrafią doskonale imitować mięsny smak. Jeśli nigdy wcześniej nie próbowaliście, koniecznie zróbcie wegański smalczyk z fasoli albo flaki z boczniaków. Te przepisy biją rekordy popularności! Zamienniki mięsa Sprawdźcie, czym można zastąpić mięso: Tofu – najbardziej znany sojowy produkt. Tempeh – również sojowy zamiennik, może imitować rybę. Seitan – zrobiony z glutenu pszennego, odpowiednio przygotowany jest niemal nie do odróżnienia od mięsa. Rośliny strączkowe – doskonałe źródło białka Warzywa – boczniaki, bakłażan, kalafior i wiele, wiele innych. Przepis na wegańskie kotlety mielone Składniki 300 g roślinnego zamiennika mięsa mielonego 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 kajzerka lub tarta bułka 1 jajko 200ml mleka Bułka tarta Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Do miski przełóżcie roślinny zamiennik mięsa. Cebulę zetrzyjcie na tarce na małych oczkach i przełóżcie do „mięsa”. Do masy dodajcie jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kajzerkę namoczcie w misce z mlekiem, a następnie odciśnijcie. Dodajcie kajzerkę oraz przyprawy i dokładnie wyróbcie na gładką masę. Uformujcie kotlety równej wielkości, obtoczcie je w bułce tartej (lub w jajku i bułce) i usmażcie na patelni na rozgrzanym...

Kapusta jest bardzo uniwersalnym warzywem. Można z niej zrobić surówki, kapustę zasmażaną, uwielbianą przez wielu kapustę kiszoną , pyszny kapuśniak oraz oczywiście zawinąć w nią gołąbki . W zależności od tego, czy użyjecie młodszej niż starszej główki kapusty, danie będzie różniło się smakiem. Czym różni się młoda kapusta od starej? Młoda kapusta zbierana jest o wiele wcześniej, z łatwością kupicie ją już w maju. Poznacie ją w warzywniaku po intensywnie zielonym kolorze. W smaku jest nieco słodsza i delikatniejsza niż stara kapusta. Kiszenie młodej kapusty nie wymaga zbyt wiele wysiłku, nie trzeba jej ubijać zbyt mocno, co ma miejsce w przypadku starszych główek. Będzie też miała nieco inny smak niż ta stara, mocno ukiszona – podobnie jak w przypadku ogórków kiszonych i małosolnych. Będzie słodsza, lekko słona i mniej ukiszona. Przepis na młodą kiszoną kapustę Składniki 3kg młodej kapusty 450g marchewek 3 łyżki niejodowanej soli kamiennej (u mnie do kiszone zawsze niejodowana) 3 ząbki czosnku Kilka gałązek kopru włoskiego Pęczek koperku Przygotowanie Kapustę obierzcie z zewnętrznych liści i poszatkujcie drobno ostrym nożem, za pomocą specjalnej mandoliny lub malaksera. Marchew zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Świeży koperek posiekajcie. Ząbki czosnku wyciśnijcie za pomocą praski. Do dużej miski włóżcie poszatkowaną kapustę, marchewkę, czosnek i zasypcie wszystko solą. Dokładnie wymieszajcie, lekko ubijcie i odstawcie na 30 minut, aby kapusta puściła sok. Dodajcie koper i pokrojony koperek. Kapustę przełóżcie do naczynia z kamionki, ponownie lekko ugniećcie i dociśnijcie talerze z obciążeniem. Odstawcie kapustę na 2-4 dni, w zależności od tego, czy wolicie bardziej,...