Przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego. Pyszne, proste, do wszystkiego
Gotujmy.pl/iwa643
Newsy

Przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego. Pyszne, proste, do wszystkiego

Pesto z niedźwiedziego czosnku jest doskonałe nie tylko do makaronu, ale i na kanapki. Ma delikatny czosnkowy posmak i jest bardzo zdrowe.
Magda Borucińska
kwiecień 15, 2021

Jeśli jesteście fanami niedźwiedziego czosnku, powinniście jak najszybciej iść do lasu. Niestety, sezon na ten przysmak jest bardzo krótki. Na szczęście można przygotować zapas słoiczków pysznego i przede wszystkim bardzo zdrowego pesto.

Chociaż swoim zapachem może przypominać tradycyjny czosnek, to w smaku jest o wiele łagodniejszy.

Pamiętajcie, że jest on rośliną pod częściową ochroną i nie wszędzie można go zbierać, ale z łatwością można go uprawiać w ogórku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości czosnku niedźwiedziego

Dawniej stosowany był leczniczo ze względu na swoje niezwykłe właściwości. Działa antybakteryjnie, obniża ciśnienie krwi i zapobiega miażdżycy, poprawia funkcjonowanie fory bakteryjnej w jelitach i pobudza trawienie.

Jest bogaty w witaminy (m.in. z grupy B: B1, B2 i B3 oraz witaminę C), a także mikroelementy (siarkę, magnez, mangan, fosfor, potas i selen).

Co zrobić z czosnku niedźwiedziego?

Oprócz pysznego pesto możecie posiekać liście i dodać je do masła – w smaku będzie przypominało czosnkowe masełko. Doskonałym pomysłem jest również wykorzystanie ich w identyczny sposób jak liści szpinaku, lekko zblanszujcie i dodajcie np. do makaronu. Czosnkiem niedźwiedzim można nadziewać mięso albo zrobić z niego zupę.

Z łatwością kupicie go również w postaci suszonej, rozdrobionej przyprawy.

Zobacz także

Przepis na domowe pesto z czosnku niedźwiedziego

Składniki

  • 4 garście niedźwiedziego czosnku
  • 0,5 szklanki oleju
  • 5 łyżek orzechów włoskich, migdałów albo orzeszków pinii
  • Świeży czosnek niedźwiedzi 4 garście
  • Sól

Przygotowanie

  1. Liście czosnku niedźwiedziego umyjcie i osuszcie za pomocą ręcznika papierowego lub bawełnianej ściereczki.
  2. Do misy blendera przełóżcie liście oraz wybrane orzechy, dodajcie olej i zblendujcie – na gładką masę lub niejednolitą z wyczuwalnymi kawałkami orzechów. Dodajcie sól do smaku.
  3. Gotowe pesto przełóżcie do wyparzonych słoiczków, na wierzch wlejcie łyżkę oleju i szczelnie zamknijcie.
  4. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Komentarze