Przepis na pastę z makreli ze szczypiorkiem. Palce lizać
Ag.Zetka/gotujmy.pl
Newsy

Przepis na pastę z makreli ze szczypiorkiem. Palce lizać, lepszej nie ma!

Pasta z makreli z poniższego przepisu to po prostu niebo w gębie. Błyskawicznie znika z talerzy!

Pyszna pasta z makreli z dodatkiem jajka i szczypiorku to doskonały pomysł zarówno na kolację, jak i na śniadanie – o ile jesteście wystarczająco odważni, ponieważ wędzona makrela znana jest z intensywnego zapachu! Taka przekąska jest nie tylko pyszna, ale i bardzo zdrowa. Poznajcie przepis na pastę z makreli autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego warto jeść makrelę?

Makrela to ryba, która jest bardzo popularna w Polsce. Trudno się dziwić – jest bogata w zdrowe tłuszcze oraz białko i wiele witamin, w tym potas, magnez, fosfor, a przede wszystkim selen, którego w makrelach jest bardzo dużo.

Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które znajdują się w makreli, koniecznie powinny spożywać osoby dbające o właściwy poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Ponadto regularne jedzenie makreli zwiększa odporność.

Zobacz także

Pomysły na makrelę

Wędzoną makrelę z powodzeniem wykorzystacie do przygotowania różnych smacznych dań. Przyda się do zupy pomidorowej, faszerowanych jajek i oczywiście uwielbianego przez wszystkich paprykarza!

Przepis na pastę z makreli ze szczypiorkiem

Do przygotowania pasty z makreli potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 makrela wędzona
  • 1 nieduża cebula
  • Pęczek świeżego szczypiorku
  • 3 jajka
  • Kilka łyżek majonezu
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Ugotujcie jajka na twardo. Po ostudzeniu obierzcie je ze skorupek i pokrójcie drobno w kostkę.
  2. Makrelę dokładnie obierzcie ze skóry i ości, a mięso rozdrobnijcie – na przykład widelcem.
  3. Obierzcie cebulę i pokrójcie w kostkę, a umyty szczypiorek posiekajcie.
  4. Do miski dodajcie mięso z makreli, pokrojone jajka, cebulę i szczypiorek. Wszystko dokładnie wymieszajcie, dodajcie 2-3 łyżki majonezu oraz sól i pieprz do smaku.

I gotowe! Pasta z makreli doskonale smakuje podawana na świeżym pieczywie. Jeśli chcecie, do pasty możecie także dodać nieco półtłustego twarogu – wówczas pasta będzie nieco bardziej delikatna. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Komentarze
Pasta z makreli
Ag.Zetka/gotujmy.pl
Newsy Przepyszna i prosta w wykonaniu pasta z makreli. Smakuje obłędnie w połączeniu z pajdą chleba
Nie macie pomysłu na śniadanie? Pasta rybna to fantastyczny pomysł - zwłaszcza dla domowych niejadków.
Hubert Rój
grudzień 11, 2020

Do przygotowania tego smakowitego smarowidła do kanapek wystarczą nam z grubsza cztery składniki – makrela, jajko, ogórek kiszony i cebula. Ich połączenie to przełamanie codziennej, śniadaniowej rutyny. Wystarczy kilka minut, by przygotować pachnący posiłek dla całej rodziny na dobry początek dnia. Problem z jedzeniem ryb często mają dzieci. Niektóre akceptują w swoim menu jedynie nafaszerowane chemią paluszki rybne. Kłopot sprawiać może jedzenie „bogatej” w ości makreli i innych, tłustych ryb wędzonych. Wystarczy troszeczkę waszej inwencji, by ryba stała się dla najmłodszych synonimem smacznego i ciekawego posiłku. W tym celu należy do niej dodać kilka składników. Całość połączymy ze sobą kilku łyżek majonezu. Nie ma co ukrywać  - nie będzie to zbyt chuda pasta. By ograniczyć nieco ilość tłuszczu warto użyć  mniej tłustego majonezu. Takie właśnie są majonezy wegańskie (bez dodatku jaj). Są już powszechnie dostępne i wcale nie gorsze od tych tradycyjnych. Skoro jest już pasta do kanapek, to i musi być smaczne pieczywo. Połączenie makreli, jajka, ogórka i cebuli świetnie będzie pasowało do ciemnego, żytniego pieczywa. Przepis na prostą pastę z makreli. Składniki 1 makrela wędzona 1 mała cebulka Opcjonalnie: szczypiorek 2 małe ogórki kiszone 1 duże jajko (ew. 2 małe) ugotowane na twardo Sól i pieprz 1-2 łyżki majonezu Przygotowanie: Makrelę pozbawiamy skórki i ości i rwiemy ją rękami lub rozdrabniamy widelcem na małe kawałeczki. Do ryby dodajemy pokrojoną w w drobną kostkę cebulę, ogórki kiszone i jajko. Doprawiamy do smaku pieprzem i małą szczyptą soli (makrela i ogórek są już dość słone!) Dodajemy majonez i mieszamy na jednolitą pastę. Podajemy z pieczywem. Najlepiej z...

Przeczytaj
pasta z makreli i twarogu awanturka
Stenka/gotujmy.pl
Newsy Wystarczy widelec i 2 składniki, by zrobić pyszną awanturkę. Pasta rodem z PRL to przysmak jakich mało
Brak pomysłu na smaczne i zdrowe śniadanie? Przypomnijcie sobie ten smak! Awanturka, czyli pasta z ryby i twarogu, wróci do waszego jadłospisu na stałe.
Hubert Rój
grudzień 20, 2020

Kiedy wasze dzieci mają dość nudnych kanapek z wędliną i serem, a małżonek nie ma zamiaru kolejny raz jeść owsianki – czas na zmiany. Pomysłem na łatwe, proste, ale za to smaczne i szybkie śniadanie jest awanturka. Część z nas na pewno pamięta ten przepis rodem z PRL-u. Pozostali powinni szybko go sobie przyswoić. Dlaczego? Wystarczy spróbować tego smaku. Choć na pierwszy rzut oka połączenie sera białego i ryby brzmi dość nietypowo, ten smak jest naprawdę godny polecenia. Awanturka , ale z czym? Swoją drogą także nazwa tej rybno-serowej pasty daje do myślenia. Dlaczego właśnie „awanturka”? Podobno niektórzy po jej zjedzeniu doświadczali poważnych sensacji żołądkowych… Musimy was uspokoić.  Jeżeli zakupiliście świeży twaróg i dobrą wędzoną rybę - nie ma się czego obawiać. Wystarczy zaopatrzyć się w widelec i przystąpić natychmiast do pracy. Blender, mikser czy robot kuchenny? Nie będzie to nikomu potrzebne! Istnieją różne wersje pasty popularnej w czasach Polski Ludowej. Jedni robią pastę z różnego rodzaju ryb w oleju lub w pomidorach – wtedy znacznie zmieni ona swój smak, ale wcale nie oznacza to, że będzie mniej smaczna od tej z wędzonej makreli. Składniki: 1 wędzona makrela 25 dag sera białego Nieco szczypiorku 1 łyżeczka śmietany albo jogurtu 1 łyżka majonezu Pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Makrelę pozbawiamy ości i skórki. Twaróg i rybę rozdrabniamy widelcem. Szczypiorek kroimy bardzo drobno i wrzucamy do pasty. Mieszamy pastę rybno-serową z majonezem i śmietaną. Doprawiamy do smaku. Podajemy z pieczywem. Źródło: gotujmy.pl

Przeczytaj
kanapki z łososiem
Konczi / gotujmy.pl
Newsy Już za niecały tydzień Sylwester. Ta prosta przekąska idealnie się sprawdzi podczas każdej imprezy
Nawet, jeżeli spędzicie tegorocznego Sylwestra w bardzo małym gronie, to warto przyrządzić tę smaczną i sycącą przekąskę – jest idealna na imprezę!
Katarzyna Wyborska
grudzień 26, 2020

Choć prawdopodobnie tegorocznego Sylwestra spędzimy w gronie domowników, nie oznacza to wcale, że impreza noworoczna jest odwołana! Możemy przecież z drugą połówką spędzić udany wieczór i wspólnie przywitać Nowy Rok. Warto zamienić dresy na sylwestrowe kreacje i przygotować coś smacznego do jedzenia! Oprócz sycącej kolacji na ciepło, sprawdzą się także smaczne przekąski, dzięki którym nie będziecie głodni do rana!   Niezależnie od tego, czy Sylwestra spędzicie ze swoimi domownikami czy nie, warto poznać przepis na przekąski, które sprawdzą się podczas każdej imprezy – np. na urodzinach albo w trakcie karnawału. Nie dość, że przyrządza się je bardzo szybko, to są niezwykle sycące. A na pewno dobrze wiecie, że podczas zakrapianych przyjęć porządna podkładka to podstawa! Kanapki z twarożkiem i łososiem Jedną z takich smacznych, imprezowych przekąsek są pyszne kanapeczki z twarogiem i łososiem. Do ich przygotowania potrzebne wam będą poniższe składniki: 1 pełnoziarnista bagietka 1 puszka łososia w sosie własnym 100 g półtłustego twarogu Świeży koperek Cytryna Pieprz Przygotowanie Łososia odsączcie z zalewy i przełóżcie do miski. Dodajcie do niej twaróg, pieprz i dokładnie wymieszajcie. Powinniście uzyskać gładką pastę. Bagietkę pokrójcie w równe kromki. Na każdej wyłóżcie pastę z łososia i twarogu. Następnie każdą kanapkę udekorujcie szczyptą świeżego, posiekanego kopru i plasterkiem cytryny.   I gotowe! Takie kanapeczki na pewno doskonale sprawdzą się podczas każdej imprezy. Jeśli nie jesteście miłośnikami łososia, to możecie wykorzystać inną rybę. Świetnie nadaje się do tego tuńczyk albo makrela. Możecie też dodać do pasty drobno posiekaną cebulę, co zdecydowanie nada jej...

Przeczytaj
Ruloniki z szynką
Gotujmy.pl/Ag.Zetka
Newsy Ruloniki z szynki z obłędnym farszem to numer jeden tegorocznego Sylwestra. Zaserwujcie gościom a posypią się pochwały
Jeśli, co bardzo prawdopodobne, nie wybieracie się nigdzie na Sylwestra, wystarczy kilka kulinarnych trików, aby ten domowy był równie udany jak jego poprzednie edycje. Zachwyćcie bliskich prostą i pyszną przekąską.
Aleksandra Jaworska
grudzień 27, 2020

Przekąski i przystawki to potrawy, które nie są traktowane jako pełne danie. Są raczej podawane przed głównymi posiłkami lub jako małe przysmaki, które zaspokajają głód pomiędzy śniadaniem, obiadem czy kolacją. Sylwester jest jedną z okazji, do której przystawki pasują jak ulał. Mamy dla was prosty przepis! Przystawki jako rodzaj potrawy Przekąski i przystawki mogą być daniami zimnymi lub gorącymi. Przystawki podawane są podczas wielu różnych imprez − najczęściej kulturalnych − jak wernisaże, festiwale, bankiety, szczególnie wtedy, gdy od przybycia gości do rozpoczęcia głównej części wydarzenia, upływa dość dużo czasu. Przystawkom towarzyszą rozmaite napoje. Mamy na myśli zarówno te alkoholowe, jak i bezalkoholowe. Każda przystawka będzie wybornie smakować z kieliszkiem szampana, drinkiem z palemką lub schłodzonym piwem. Przekąska dla wybrednych O ile przekąską można nazwać prostą potrawę lub nawet podany zestaw kilku produktów spożywczych, takie jak zestaw wędlin i bukiet warzyw, to przystawka oznacza też danie przygotowane i udekorowane w sposób bardziej wyrafinowany. Przystawki to małe dzieła sztuki! Mają starczać na jeden kęs i macie nieograniczone możliwości w kwestii ich przyrządzania.  Przystawki to posiłek serwowany przed daniem głównym Przystawka ma na celu zaostrzenie apetytu i przygotowanie kubków smakowych na właściwe danie. W restauracjach na przystawkę podaje się pieczywo z pastami kanapkowymi, grissini, tatara lub drobne paszteciki. W każdym właściwie sezonie możecie także skorzystać z bogactwa polskich warzyw. Przystawki mają być na tyle drobne, by można było wziąć je w dłoń i zjeść w krótkim czasie. Pomysł na przekąski uzależniony jest od wyobraźni kucharza. Najszybszymi i prostymi przystawkami...

Przeczytaj