Pyszna pasta z makreli z dodatkiem jajka i szczypiorku to doskonały pomysł zarówno na kolację, jak i na śniadanie – o ile jesteście wystarczająco odważni, ponieważ wędzona makrela znana jest z intensywnego zapachu! Taka przekąska jest nie tylko pyszna, ale i bardzo zdrowa. Poznajcie przepis na pastę z makreli autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl.

Dlaczego warto jeść makrelę?

Makrela to ryba, która jest bardzo popularna w Polsce. Trudno się dziwić – jest bogata w zdrowe tłuszcze oraz białko i wiele witamin, w tym potas, magnez, fosfor, a przede wszystkim selen, którego w makrelach jest bardzo dużo.

Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które znajdują się w makreli, koniecznie powinny spożywać osoby dbające o właściwy poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Ponadto regularne jedzenie makreli zwiększa odporność.

Pomysły na makrelę

Wędzoną makrelę z powodzeniem wykorzystacie do przygotowania różnych smacznych dań. Przyda się do zupy pomidorowej, faszerowanych jajek i oczywiście uwielbianego przez wszystkich paprykarza!

Zobacz także:

Przepis na pastę z makreli ze szczypiorkiem

Do przygotowania pasty z makreli potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 makrela wędzona
  • 1 nieduża cebula
  • Pęczek świeżego szczypiorku
  • 3 jajka
  • Kilka łyżek majonezu
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Ugotujcie jajka na twardo. Po ostudzeniu obierzcie je ze skorupek i pokrójcie drobno w kostkę.
  2. Makrelę dokładnie obierzcie ze skóry i ości, a mięso rozdrobnijcie – na przykład widelcem.
  3. Obierzcie cebulę i pokrójcie w kostkę, a umyty szczypiorek posiekajcie.
  4. Do miski dodajcie mięso z makreli, pokrojone jajka, cebulę i szczypiorek. Wszystko dokładnie wymieszajcie, dodajcie 2-3 łyżki majonezu oraz sól i pieprz do smaku.

I gotowe! Pasta z makreli doskonale smakuje podawana na świeżym pieczywie. Jeśli chcecie, do pasty możecie także dodać nieco półtłustego twarogu – wówczas pasta będzie nieco bardziej delikatna. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także: