Przepis na paste jajeczną Magdy Gessler. 1 składnik dodaje wyrazu i powoduje, że  jest niepowtarzalna
ONS.pl/ Adobe Stock
Newsy

Przepis na pastę jajeczną Magdy Gessler. 1 nietypowy składnik doda jej wyrazu i podkręci smak

Ten przepis mógłby zostać uznany za klasyczny, gdyby nie jedna dodatkowa przyprawa, która ma wpływ nie tylko na smak, ale także na kolor dania i wartości zdrowotne. Dodaje ją Magda Gessler.

Któż nie lubi pasty jajecznej? Chyba niewiele jest takich osób i w większości są to ci, którzy z różnych powodów nie jadają jajek. Bo jeśli ktoś lubi jajka, to delikatna i soczysta wersja pasty, z cebulką lub szczypiorkiem, dodatkiem oleju lub z majonezem, jest idealna nie tylko na kanapki. Podajemy, jak przyrządza ją Magda Gessler.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pasta jajeczna — jakich składników użyć?

Żeby pasta była smaczna, warto używać do jej przyrządzenia najlepszej jakości składników. Najważniejszy jest wybór jaj. Nie powinny pochodzić z ferm przemysłowych, wybierajcie tylko jajka od kur z wolnego wybiegu lub te, kupowane bezpośrednio w gospodarstwach rolnych czy na targowiskach owocowo-warzywnych od gospodarzy.

Nawet jeśli uda wam się dostać doskonałe jajka z ciemnymi żółtkami, do pasty jajecznej dodajcie jeszcze jeden składnik. To kurkuma. Nada zarówno pięknego koloru, który pod wpływam tłuszczu z majonezu, przeniesie się na wszystkie składniki, jak i głębokiego smaku.

Z tą przyprawą pasta jajeczna jest wyjątkowa. Dodatkowo kurkuma wprowadzi do dania nowe walory odżywcze i zdrowotne. To przyprawa, którą warto dodawać do dań kiedy tylko można, bo hamuje rozwój wielu dolegliwości. Kurkumę, bez straty dla smaku, możecie zastąpić 1 łyżeczką proszku curry.

Zobacz także
Przepis na sałatkę śledziową z ziemniakami i jajkiem

Oszałamiająca wiejska sałatka śledziowa z ziemniakami. Ten 1 składnik wspaniale podkręci jej smak

Sałatka jarzynowa z burakiem i szczypiorkiem. Wygląda i smakuje niebanalnie

Sałatka jarzynowa z burakiem i szczypiorkiem. Wygląda i smakuje niebanalnie

Przepis na pastę jajeczną Magdy Gessler

Składniki:

  • 4 jaja
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki masła
  • Pół łyżeczki kurkumy
  • Pół łyżeczki ostrej papryki
  • Szczypta majeranku
  • 1 pęczek koperku
  • Trochę szczypiorku
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Ugotujcie jajka na twardo, a w czasie gdy się gotują, posiekajcie zioła.
  2. Ugotowane jajka ostudźcie, obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę.
  3. W misce wymieszajcie wszystkie składniki sosu, a następnie dodajcie pokrojone jajka i ponownie wymieszajcie.
  4. Na koniec dodajcie pokrojoną zieleninę i delikatnie połączcie z pozostałymi składnikami pasty.
  5. Smacznego!

Źródło: interia.pl

Zostały jajka po świętach? Ta pasta będzie bazą do 5 szybkich dań. wykorzystacie tez inne resztki.
Adobe Stock
Newsy
Zostały wam jajka po świętach? Ta pasta będzie bazą do szybkich dań. Mamy też sposoby na inne resztki
Pasta jest prosta do przygotowania. W zależności od resztek, które zostały poza jajkami, możecie z niej zrobić różna dania. Potraktujcie ja jako bazę do kolejnych potraw.

Bardzo trudno jest ugotować na święta dokładnie tyle jedzenia, ile potrzeba. Z reguły przygotowujemy za dużo, a potem co roku głowimy się jak je wykorzystać, żeby nie wyrzucać. Z jajkami ugotowanymi na twardo nie będziecie mieć problemów. Zrobicie z nich wiele szybkich, smacznych dań. Jak długo można trzymać jajka ugotowane na twardo? Jajka świeże, można przechowywać w lodówce przez około miesiąc. Najlepiej jednak zwracać uwagę na etykietę umieszczoną na opakowaniu jajek, zawierającą datę ważności. Zastanawialiście się jednak ile można przechowywać jajka, które zostały już wcześniej ugotowane? Portal technologzywnościradzi.pl dokładnie wyjaśnia, dlaczego czas przechowywania ugotowanych jajek ulega skróceniu: - Podczas gotowania usuwa się warstwę ochronną pokrywającą skorupkę, dzięki czemu jaja są bardziej podatne na działanie powietrza i szkodliwych mikroorganizmów. Ten sam portal radzi, żeby jajka, które mają być przechowywane, już 2 godziny po ugotowaniu przenieść do lodówki i trzymać je w temperaturze poniżej 4 st. Celsjusza, w szczelnym opakowaniu, oraz umieszczać na półce, a nie drzwiach lodówki, gdzie panuje wyższa temperatura. Ile można trzymać jajka, zanim je zjecie? - Jaja, gdy są właściwie przechowywane, ugotowane (obrane lub nieobrane) można bezpiecznie przechowywać w lodówce przez około 1 tydzień. Jeśli chcecie wykorzystać wcześniej ugotowane jajka podpowiemy jak z bazy, czyli prostej pasty jajecznej przygotować w kilka minut różne dania. Przepis na bazę do dań – pastę jajeczną Składniki: 2 jajka ½ cebuli lub gruby szczypior 3 łyżki majonezu lub śmietany Sól i pieprz do smaku Majonezu użyjcie jeśli z pasty zrobicie dodatki do chleba, śmietany – jeśli poddacie ją...

pasta
Gotujmy.pl/slodkokwasnakuchnia1
Newsy
Do jajecznej pasty dodajcie sekretny składnik, a zyska zupełnie nowy smak. Paluszki lizać
Szybki pomysł na śniadanie bądź kolację? Pasta jajeczna z dodatkiem żółtego sera. Jest pyszna i delikatnie pikantna. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Różnego rodzaju pasty są idealną opcją na szybki posiłek. Przygotowanie takiego dania nie zajmuje zbyt wiele czasu, a jest dosyć sycące, a przede wszystkim bardzo smakowite. Można ją przygotować nawet dzień wcześniej. Właściwości jajek Głównym składnikiem pasty są oczywiście jajka. To produkt, który ma wiele zalet. Są przede wszystkim doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, przy czym są również niskokaloryczne. Idealnie sprawdzają się w jadłospisie u osób dbających o sylwetkę. Poza tym zawierają wiele witamin, takich jak A, E, D, B12, potasu, wapnia i żelaza, które korzystnie wpływają na organizm. Warto dodać, iż żółtko jaja zawierające luteinę poprawia widzenie oraz chroni gałkę oczną przez nieodpowiednim promieniowaniem. Pasta jajeczna z żółtym serem - przepis Pasty kanapkowe są uniwersalne w wykorzystaniu. Jak sama nazwa wskazuje, idealnie sprawdzą  się jako dodatek do pieczywa, ale nie tylko. Mogą być również zaserwowane  jako dip do nachosów czy innych przekąsek. Taka pasta jajeczna nada się także jako farsz do jajek wielkanocnych bądź do roladek z tortilli. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Składniki: 200 g żółtego sera 4 jajka 1 łyżka musztardy 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki majonezu koperek, natka pietruszki lub szczypiorek sól pieprz Wykonanie: Jajka ugotujcie na twardo. Gdy będą gotowe i ostudzone, obierzcie je ze skorupek. Żółty ser oraz obrane jaja zetrzyjcie na tarce na małych oczkach. Dodajcie do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę oraz majonez. Całość dokładnie wymieszajcie. Posiekajcie wybraną zieleninę, część odłóżcie na bok do posypania z wierzchu, natomiast większą część dodajcie do środka pasty. Całość...

Jak zrobić przepyszną domową pastę jajeczną?
Adobe Stock
Newsy
Najlepszy przepis na prostą, domową pastę jajeczną. Idealna konsystencja i smak
Co powiecie na pyszną, domową pastę jajeczną? Sprawdźcie ten przepis!

Jajka są bardzo zdrowe – wie o tym każda mama. Niestety, część dzieci trudno jest przekonać do jedzenia jajek. Rodzice więc starają się przemycić je w różny sposób i często z marnym skutkiem. Zapach gotowanych jajek może być odrzucający dla wrażliwego węchu dziecka, dlatego warto przygotować je tak, by ich charakterystyczny zapach był jak najmniej wyczuwalny. Dobrze w tym przypadku sprawdza się klasyczna pasta jajeczna. Przepis na pastę jajeczną Jeśli przygotowujecie pastę z myślą o dzieciach, to najlepiej zdecydujcie się na najbardziej klasyczną i prostą wersję przepisu, bez ostrych i kwaśnych dodatków. Można je osobno dodać na kanapkę, według własnego uznania. Składniki: 3 jajka rozmiar L 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy Świeży szczypiorek Sól Pieprz Przygotowanie: Jajka ugotujcie na twardo pilnując czasu gotowania. Jeśli będą się gotowały zbyt długo, to wyjdą za twarde i pasta nie będzie smaczna, a do tego żółtka zrobią się lekko sine – nie wygląda to apetycznie! Jajka powinny być we wrzątku około 10 minut od momentu zagotowania. Zawsze wkładajcie je do zimnej wody! Ugotowane jajka obierzcie ze skorupek i pokrójcie bardzo drobno w kosteczkę. Możecie też rozgnieść je widelcem albo zblendować za pomocą blendera. Następnie jajka przełóżcie do miski i dodajcie dwie łyżki majonezu, łyżeczkę musztardy, posiekany świeży szczypiorek oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszajcie do połączenia się wszystkich składników. I gotowe! Tak przygotowana pasta będzie pyszna do kanapek. Jeżeli chcecie, możecie posypać ją dodatkowo cebulką, dodać pomidory albo ogórki kiszone lub konserwowe.

pasta rybna przepis
kuchennyświat/gotujmy.pl
Newsy
Jak zrobić kultową pastę rybną? Dodajcie do niej 1 nieoczekiwany składnik a nie pożałujecie
Macie ochotę na pastę rybną? Wyjdzie wam przepyszna, gdy spróbujecie zrobić ją z tego przepisu!

Kultowa pomarańczowa pasta rybna to genialny dodatek do kanapek i świetnie się sprawdzi na kolację. Można kupić gotową w sklepie, tylko po co? Sami z łatwością przyrządzicie ją w domu! Najważniejszy składnik to oczywiście ryba. Powinna być upieczona lub wędzona i koniecznie tłusta – wtedy pasta jest najsmaczniejsza. Najlepiej do pasty rybnej nadaje się makrela lub łosoś, choć możecie też poeksperymentować z innymi gatunkami ryb i spróbować na przykład pasty z tuńczyka. Lepiej jednak wykorzystać wtedy tuńczyka w oleju – ten w sosie własnym będzie zbyt suchy i pasta nie wyjdzie tak smaczna. Ważne jest też usunięcie wszystkich ości. Chyba nie ma nic bardziej zniechęcającego niż małe kawałki ości w jedzeniu! Przepis na pastę rybną Do przygotowania pysznej, domowej pasty rybnej potrzebne wam będą poniższe składniki: 4 filety z makreli (pieczone) 1 ząbek czosnku 1 średnia cebula 4 łyżki majonezu 1 łyżka koncentratu pomidorowego Łyżeczka słodkiej papryki mielonej Łyżeczka papryki wędzonej mielonej 1 łyżka krojonego szczypiorku Pół łyżeczki pieprzu Pół łyżeczki soli Przygotowanie Przekrójcie makrele. Wyjmijcie kręgosłup wraz z dużymi ościami, a następnie przekładajcie mięso do miski, sprawdzając przy tym dokładnie, czy nie zostały w nim jeszcze małe ości. Warto poświęcić na to chwilę! Za pomocą blendera zmiksujcie mięso z makreli na gładką masę. Możecie też użyć w tym celu widelca. Obierzcie czosnek i cebulę i pokrójcie drobno. Cebulę można też zetrzeć na tarce na małych oczkach. Przełóżcie do osobnej miski. Do miski z cebulą i czosnkiem wsypcie po łyżeczce papryki słodkiej i wędzonej, po pół łyżeczki soli i pieprzu oraz dodajcie 4 łyżki majonezu i jedną łyżkę koncentratu pomidorowego. Dokładnie wymieszajcie i...