Któż nie lubi pasty jajecznej? Chyba niewiele jest takich osób i w większości są to ci, którzy z różnych powodów nie jadają jajek. Bo jeśli ktoś lubi jajka, to delikatna i soczysta wersja pasty, z cebulką lub szczypiorkiem, dodatkiem oleju lub z majonezem, jest idealna nie tylko na kanapki. Podajemy, jak przyrządza ją Magda Gessler.
Pasta jajeczna — jakich składników użyć?
Żeby pasta była smaczna, warto używać do jej przyrządzenia najlepszej jakości składników. Najważniejszy jest wybór jaj. Nie powinny pochodzić z ferm przemysłowych, wybierajcie tylko jajka od kur z wolnego wybiegu lub te, kupowane bezpośrednio w gospodarstwach rolnych czy na targowiskach owocowo-warzywnych od gospodarzy.
Nawet jeśli uda wam się dostać doskonałe jajka z ciemnymi żółtkami, do pasty jajecznej dodajcie jeszcze jeden składnik. To kurkuma. Nada zarówno pięknego koloru, który pod wpływam tłuszczu z majonezu, przeniesie się na wszystkie składniki, jak i głębokiego smaku.
Z tą przyprawą pasta jajeczna jest wyjątkowa. Dodatkowo kurkuma wprowadzi do dania nowe walory odżywcze i zdrowotne. To przyprawa, którą warto dodawać do dań kiedy tylko można, bo hamuje rozwój wielu dolegliwości. Kurkumę, bez straty dla smaku, możecie zastąpić 1 łyżeczką proszku curry.
Zobacz także:
Przepis na pastę jajeczną Magdy Gessler
Składniki:
- 4 jaja
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki masła
- Pół łyżeczki kurkumy
- Pół łyżeczki ostrej papryki
- Szczypta majeranku
- 1 pęczek koperku
- Trochę szczypiorku
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Ugotujcie jajka na twardo, a w czasie gdy się gotują, posiekajcie zioła.
- Ugotowane jajka ostudźcie, obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę.
- W misce wymieszajcie wszystkie składniki sosu, a następnie dodajcie pokrojone jajka i ponownie wymieszajcie.
- Na koniec dodajcie pokrojoną zieleninę i delikatnie połączcie z pozostałymi składnikami pasty.
- Smacznego!
Źródło: interia.pl