Któż nie lubi pasty jajecznej? Chyba niewiele jest takich osób i w większości są to ci, którzy z różnych powodów nie jadają jajek. Bo jeśli ktoś lubi jajka, to delikatna i soczysta wersja pasty, z cebulką lub szczypiorkiem, dodatkiem oleju lub z majonezem, jest idealna nie tylko na kanapki. Podajemy, jak przyrządza ją Magda Gessler.

Pasta jajeczna — jakich składników użyć?

Żeby pasta była smaczna, warto używać do jej przyrządzenia najlepszej jakości składników. Najważniejszy jest wybór jaj. Nie powinny pochodzić z ferm przemysłowych, wybierajcie tylko jajka od kur z wolnego wybiegu lub te, kupowane bezpośrednio w gospodarstwach rolnych czy na targowiskach owocowo-warzywnych od gospodarzy.

Nawet jeśli uda wam się dostać doskonałe jajka z ciemnymi żółtkami, do pasty jajecznej dodajcie jeszcze jeden składnik. To kurkuma. Nada zarówno pięknego koloru, który pod wpływam tłuszczu z majonezu, przeniesie się na wszystkie składniki, jak i głębokiego smaku.

Z tą przyprawą pasta jajeczna jest wyjątkowa. Dodatkowo kurkuma wprowadzi do dania nowe walory odżywcze i zdrowotne. To przyprawa, którą warto dodawać do dań kiedy tylko można, bo hamuje rozwój wielu dolegliwości. Kurkumę, bez straty dla smaku, możecie zastąpić 1 łyżeczką proszku curry.

Zobacz także:

Przepis na pastę jajeczną Magdy Gessler

Składniki:

  • 4 jaja
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki masła
  • Pół łyżeczki kurkumy
  • Pół łyżeczki ostrej papryki
  • Szczypta majeranku
  • 1 pęczek koperku
  • Trochę szczypiorku
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Ugotujcie jajka na twardo, a w czasie gdy się gotują, posiekajcie zioła.
  2. Ugotowane jajka ostudźcie, obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę.
  3. W misce wymieszajcie wszystkie składniki sosu, a następnie dodajcie pokrojone jajka i ponownie wymieszajcie.
  4. Na koniec dodajcie pokrojoną zieleninę i delikatnie połączcie z pozostałymi składnikami pasty.
  5. Smacznego!

Źródło: interia.pl