Schab doskonale pochłania aromaty i smaki przypraw i dodatków, dlatego tak łatwo modyfikuje się przepisy oparte na tym mięsie. Schaby często faszeruje się owocami (np. śliwką), które sprawiają, że wnętrze mięsa staje się słodsze i znacznie bardziej miękkie. Nacinając i drążąc środek schabu, można go napełnić dowolnym nadzieniem. Jest jednak także wiele przepisów na tradycyjny, obiadowy schab na słono, np. z papryką, ziołami czy grzybami. Na polskich stołach często goszczą też schaby podawane w plastrach zatopionych w galarecie.

Jak upiec schab?

Chociaż pieczenie i macerowanie schabu może być czasochłonne, nie jest ono skomplikowane. Samo przygotowanie mięsa zajmuje niewiele – resztę roboty wykonuje za nas czas, który sprawia, że wędlina nasyca się aromatami i smakami z marynaty. Bardzo często przy pieczeniu schabu wykorzystuje się rękawy bądź folie aluminiowe, które zapobiegają wysuszaniu mięsa przez temperaturę w piekarniku. Powstałe w ten sposób danie jest miękkie i soczyste.

Przepis na pieczony schab węgierki

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 1 litr wody
  • 20 g soli do peklowania
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 3 ząbki czosnku

Do natarcia:

  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • siatka wędliniarska

Przygotowanie:

  1. Schab oczyścić z tłuszczu i błony. Umyć i osuszyć. 
  2. Do zimnej wody dodać rozgniecione ząbki czosnku oraz wszystkie przyprawy. Wymieszać i włożyć schab. Powinien być cały zanurzony. Przykryć naczynie i włożyć na 5 dni do lodówki.
  3. Raz dziennie odwrócić schab w zalewie. Po tym czasie schab wyjąć i włożyć do siatki wędliniarskiej.
  4. Olej wymieszać z papryką, a następnie natrzeć cały schab. 
  5. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec w piekarniku nagrzanym na 100 stopni 90 minut. W trakcie pieczenia nie odwracać.
  6. Wyłączyć piekarnik i pozostawić schab do całkowitego wystygnięcia piekarnika. Zdjąć siatkę ze schabu i włożyć przed konsumpcją na parę godzin do lodówki. Najlepiej piec wieczorem i zostawić na całą noc.

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj też:

Zobacz także: