Faszerowana papryka to niezwykle wdzięczne danie, ponieważ farsz może być zarówno mięsny, jak i wegetariański. Można nadziewać ją mięsem mielonym, ryżem, kaszami oraz warzywami. Całość zapieczcie z żółtym serem albo przygotujcie pyszny sos, którym polejecie danie.
Przepis na paprykę faszerowaną mielonym mięsem
Składniki
- 6 papryk w dowolnym kolorze
- 400 g mięsa mielonego (dowolnego, doskonale smakuje połączenie: karkówka + indyk + cielęcina)
- 100 g ugotowanego ryżu
- 3 duże cebule
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- Sól i pieprz do smaku
- Mielona słodka papryka
- Mielona ostra papryka
- 2 łyżki papryki w płatkach
- 2 łyżki pokrojonej drobno papryki marynowanej
- Maggi w płynie do smaku
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 7 szklanek bulionu drobiowo- warzywnego
- 250 g przecieru pomidorowego 30%
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
- 6 płaskich łyżek mąki
- Natka pietruszki
Przygotowanie
- Umyjcie dokładnie papryki pod bieżącą wodą. Zetnijcie wierzch, ale go nie wyrzucajcie. Usuńcie ogonek oraz pestki z papryki.
- Ugotujcie ryż w lekko osolonej wodzie.
- Cebule posiekajcie w drobną kostkę i podsmażcie na złoto na oleju na rozgrzanej patelni.
- W misce wymieszajcie mielone mięso, podsmażoną cebulę, ugotowany ryż i płatki owsiane.
- Doprawcie do smaku solą i pieprzem, mieloną ostrą i słodką papryką oraz Maggi.
- Każdą paprykę nadziejcie farszem, nałóżcie ścięty wierzch i zepnijcie wszystko wykałaczkami.
- W dużym garnku ułóżcie ściśle papryki obok siebie.
- Zalejcie je bulionem (powinny być zakryte prawie w całości).
- Do bulionu dorzućcie liście laurowe, ziele angielskie, paprykę w płatkach oraz paprykę marynowaną.
- Gotujcie na średnim ogniu przez około 30 minut.
- Po upływie czasu wyjmijcie delikatnie papryki i odłóżcie na bok.
- Do bulionu dodajcie przecier pomidorowy i doprawcie do smaku. Sos możecie zagęścić mąką. Zagotujcie, aż sos zgęstnieje i dodajcie śmietankę.
- Paprykę podawajcie polaną sosem i udekorowaną posiekaną natką pietruszki.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: