Faszerowana papryka to niezwykle wdzięczne danie, ponieważ farsz może być zarówno mięsny, jak i wegetariański. Można nadziewać ją mięsem mielonym, ryżem, kaszami oraz warzywami. Całość zapieczcie z żółtym serem albo przygotujcie pyszny sos, którym polejecie danie.

Przepis na paprykę faszerowaną mielonym mięsem

Składniki

  • 6 papryk w dowolnym kolorze
  • 400 g mięsa mielonego (dowolnego, doskonale smakuje połączenie: karkówka + indyk + cielęcina)
  • 100 g ugotowanego ryżu
  • 3 duże cebule
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • Sól i pieprz do smaku
  • Mielona słodka papryka
  • Mielona ostra papryka
  • 2 łyżki papryki w płatkach
  • 2 łyżki pokrojonej drobno papryki marynowanej
  • Maggi w płynie do smaku
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 7 szklanek bulionu drobiowo- warzywnego
  • 250 g przecieru pomidorowego 30%
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 6 płaskich łyżek mąki
  • Natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Umyjcie dokładnie papryki pod bieżącą wodą. Zetnijcie wierzch, ale go nie wyrzucajcie. Usuńcie ogonek oraz pestki z papryki.
  2. Ugotujcie ryż w lekko osolonej wodzie.
  3. Cebule posiekajcie w drobną kostkę i podsmażcie na złoto na oleju na rozgrzanej patelni.
  4. W misce wymieszajcie mielone mięso, podsmażoną cebulę, ugotowany ryż i płatki owsiane.
  5. Doprawcie do smaku solą i pieprzem, mieloną ostrą i słodką papryką oraz Maggi.
  6. Każdą paprykę nadziejcie farszem, nałóżcie ścięty wierzch i zepnijcie wszystko wykałaczkami.
  7. W dużym garnku ułóżcie ściśle papryki obok siebie.
  8. Zalejcie je bulionem (powinny być zakryte prawie w całości).
  9. Do bulionu dorzućcie liście laurowe, ziele angielskie, paprykę w płatkach oraz paprykę marynowaną.
  10. Gotujcie na średnim ogniu przez około 30 minut.
  11. Po upływie czasu wyjmijcie delikatnie papryki i odłóżcie na bok.
  12. Do bulionu dodajcie przecier pomidorowy i doprawcie do smaku. Sos możecie zagęścić mąką. Zagotujcie, aż sos zgęstnieje i dodajcie śmietankę.
  13. Paprykę podawajcie polaną sosem i udekorowaną posiekaną natką pietruszki.
  14. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także: