Przepis na paprykę faszerowaną mielonym mięsem. Lekki i zdrowy obiad
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy

Przepis na paprykę faszerowaną mielonym mięsem. Lekki i zdrowy obiad

Pyszna i bardzo pożywna faszerowana papryka to doskonały pomysł na danie na obiad. Mięsny farsz was zachwyci.

Faszerowana papryka to niezwykle wdzięczne danie, ponieważ farsz może być zarówno mięsny, jak i wegetariański. Można nadziewać ją mięsem mielonym, ryżem, kaszami oraz warzywami. Całość zapieczcie z żółtym serem albo przygotujcie pyszny sos, którym polejecie danie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na paprykę faszerowaną mielonym mięsem

Składniki

  • 6 papryk w dowolnym kolorze
  • 400 g mięsa mielonego (dowolnego, doskonale smakuje połączenie: karkówka + indyk + cielęcina)
  • 100 g ugotowanego ryżu
  • 3 duże cebule
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • Sól i pieprz do smaku
  • Mielona słodka papryka
  • Mielona ostra papryka
  • 2 łyżki papryki w płatkach
  • 2 łyżki pokrojonej drobno papryki marynowanej
  • Maggi w płynie do smaku
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 7 szklanek bulionu drobiowo- warzywnego
  • 250 g przecieru pomidorowego 30%
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 6 płaskich łyżek mąki
  • Natka pietruszki
Zobacz także
Wylewacie marynatę z ogórków i papryki? Polejcie nią to danie a bardzo zyska na smaku

Wylewacie marynatę z ogórków i papryki? To błąd. Polejcie nią to danie, a bardzo zyska na smaku

Paprykarz szczeciński

Dziecinne prosty przepis na domowy paprykarz rodem z PRL-u. Wychodzi już za pierwszym razem

Przygotowanie

  1. Umyjcie dokładnie papryki pod bieżącą wodą. Zetnijcie wierzch, ale go nie wyrzucajcie. Usuńcie ogonek oraz pestki z papryki.
  2. Ugotujcie ryż w lekko osolonej wodzie.
  3. Cebule posiekajcie w drobną kostkę i podsmażcie na złoto na oleju na rozgrzanej patelni.
  4. W misce wymieszajcie mielone mięso, podsmażoną cebulę, ugotowany ryż i płatki owsiane.
  5. Doprawcie do smaku solą i pieprzem, mieloną ostrą i słodką papryką oraz Maggi.
  6. Każdą paprykę nadziejcie farszem, nałóżcie ścięty wierzch i zepnijcie wszystko wykałaczkami.
  7. W dużym garnku ułóżcie ściśle papryki obok siebie.
  8. Zalejcie je bulionem (powinny być zakryte prawie w całości).
  9. Do bulionu dorzućcie liście laurowe, ziele angielskie, paprykę w płatkach oraz paprykę marynowaną.
  10. Gotujcie na średnim ogniu przez około 30 minut.
  11. Po upływie czasu wyjmijcie delikatnie papryki i odłóżcie na bok.
  12. Do bulionu dodajcie przecier pomidorowy i doprawcie do smaku. Sos możecie zagęścić mąką. Zagotujcie, aż sos zgęstnieje i dodajcie śmietankę.
  13. Paprykę podawajcie polaną sosem i udekorowaną posiekaną natką pietruszki.
  14. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Tomasz Strzelczyk szykuje obiad jednogarnkowy w piekarniku. To mięso rozpływa się w ustach
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA Facebook
Newsy
Tomasz Strzelczyk szykuje obiad jednogarnkowy w piekarniku. To mięso rozpływa się w ustach
Duszone mięso w wykonaniu Tomasza Strzelczyka osiąga mistrzowski poziom smaku i miękkości. Jest banalnie proste w przygotowaniu i wymaga jednego garnka, piekarnika oraz odrobiny cierpliwości. 

Rozpływające się w ustach mięso w otoczeniu aromatycznych pieczarek, papryki, korniszonów i cebuli to danie, którym podbijecie serca waszych gości i rodziny. Kulinarny gwiazdor YouTube'a uwielbia takie zróżnicowane tekstury i smaki w jednym garnku. Trochę kwaśnego, trochę słodkiego i odrobina pikantnego połączone razem i powoli duszone ucieszą podniebienia nawet najbardziej wybrednych.  Tomasz Strzelczyk doradza, jak przygotować danie jednogarnkowe  Do przygotowania duszonego mięsa Tomasz Strzelczyk używa polędwiczek wieprzowych. Możecie je jednak zastąpić jakimkolwiek innym jakościowym wieprzowym mięsem: karkówką, schabem lub łopatką.  Oprószenie mąką mięsa sprawi, że przygotowywany później sos będzie bardziej zawiesisty. Warzywa do tej potrawy krójcie w grubsze kawałki i plastry, ząbki czosnku rozgniećcie dłonią, a korniszony dodajcie w całości. Wszystkie warzywa i tak zmiękną podczas duszenia, ale się nie rozpadną.  Przepis na mięso z warzywami uduszone w piekarniku  Składniki:  2 polędwiczki wieprzowe   2 cebule   2 papryki (żółta i zielona)   200 g czerwonej papryki konserwowej   500 g surowych pieczarek     200 g korniszonów   4 ząbki czosnku    4 ziarna ziela angielskiego   2 liście laurowe   200 ml bulionu   0,5 szklanki ketchupu (pikantnego)   1 łyżka musztardy sarepskiej  sól, roztarty czarny pieprz, słodka papryka  mąka, smalec  Sposób przygotowania:  Polędwiczki pokrójcie na kotlety i przyprawcie solą, roztartym pieprzem i czerwoną słodką papryką.  Na głębokiej patelni...

Przepis na golonkę w piwie karmelowym. Miękka i soczysta
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Przepis na golonkę w piwie karmelowym. Miękka i soczysta
Najlepszy przepis na golonkę w pysznym piwnym sosie. Za każdym razem wychodzi bardzo miękka, a mięso samo odchodzi od kości!

Nie od dziś wiadomo, że golonka doskonale smakuje podana z piwem. Babciagramolka, użytkowniczka serwisu gotujmy.pl, podzieliła się przepisem na golonkę, którą przyrządzą się z piwem. Piwo karmelowe nadaje mięsu wyjątkowego smaku. Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście w tej sposób tego dania, koniecznie wypróbujcie poniższy przepis. Palce lizać! Choć golonka najczęściej kojarzy się z typowo męskim daniem, w tej wersji z pewnością zasmakuje również paniom. Przepis na golonkę w piwie karmelowym Składniki 3 średniej wielkości golonki 3 duże cebule 3 ząbki czosnku roztarte z odrobiną soli Sól i pieprz do smaku Słodka papryka mielona 3 liście laurowe 4 ziela angielskie Włoszczyzna bez kapusty 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka miodu Sos sojowy lub Maggi Olej 1/3 szklanki śmietanki 18% 2 szklanki piwa karmelowego Przygotowanie Do dużego garnka wlejcie wodę, dołóżcie włoszczyznę, sól, liście laurowe, ziele angielskie oraz umyte golonki. Ugotujcie je do miękkości, wyjmijcie z wywaru i ostudźcie. W misce utrzyjcie przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku z solą, dodajcie 3 łyżki oleju, szczyptę pieprzu, majeranku i papryki oraz sos sojowy (lub Maggi) i miód. Skórę na golonce natnijcie ostrym nożem w kratkę, natrzyjcie golonki dokładnie powstałą marynatą. Włóżcie je do miski, przykryjcie folią spożywczą i wstawcie do lodówki na całą noc. Cebulę pokrójcie w piórka lub grubsze plastry i podsmażcie na rozgrzanej patelni. Do większego garnka włóżcie zamarynowane golonki, dodajcie cebulę i całość zalejcie 2 szklankami piwa. Gotujcie na wolnym ogniu, aż alkohol odparuje, a piwo lekko zgęstnieje i zamieni się w sos. Zabielcie go śmietanką. Jeśli nie lubicie wyrzucać jedzenia to z wywaru i warzyw...

Jarskie gołąbki na parze. Przepis na lekkie danie, gdy dbacie o linię
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Jarskie gołąbki na parze. Przepis na lekkie danie, gdy dbacie o linię
Doskonałe gołąbki bez mięsa podawajcie jako danie główne albo dodatek do obiadu.

Gołąbki to jedna z najbardziej popularnych polskich potraw. Można przygotować ją na wiele sposobów – użyć różnych typów kapusty, eksperymentować z farszem i zamiast tradycyjnego sosu pomidorowego, zrobić np. śmietanowy. Gołąbki bez mięsa mogą być doskonałym głównym daniem dla wegetarian albo stanowić pyszny dodatek do mięsnego dania. Przygotowanie kapusty do gołąbków to czynność, której nikt nie lubi. Dlatego warto ułatwić sobie zadanie, korzystając w sezonie z młodej kapusty albo sparzyć ją w… mikrofalówce ! Ten genialny trik pozwoli wam szybko rozprawić się z kapuścianymi liśćmi i przyśpieszy pracę nad daniem. Przepis na jarskie gołąbki na parze Składniki 8 dużych liści kapusty 30 g ryżu 1 jajko 1 gałązka lubczyku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 szklanki bulionu Cukier do smaku Maggi w płynie do smaku Kawałek czerwonej świeżej papryki Kawałek żółtej świeżej papryki 2 łyżki masła 2 łyżki mąki Sól i pieprz do smaku Natka pietruszki   Przygotowanie Główkę kapusty sparzcie we wrzątku i obierzcie z liści. Jeśli korzystacie ze starej kapusty, to możecie rozbić nerwy płaską stroną tłuczka. Ryż ugotujcie w osolonej wodzie i odcedźcie. Gałązkę natki posiekajcie drobno, paprykę czerwoną i żółta pokrójcie w kostkę. W misce wymieszajcie ryż z natką, paprykami i roztrzepanym jajkiem. Doprawcie farsz solą i pieprzem. Na każdy liść kapusty nałóżcie farsz i dokładnie zawińcie. Gołąbki dobrze jest zawinąć w folię spożywczą, ponieważ farsz jest dość luźny. Dno garnka wyłóżcie pokrojonymi liśćmi kapusty (wystarcza 2-3 sztuki), dodajcie pozostałą natkę pietruszki i gałązkę lubczyku. Wlejcie bulion warzywny. Postawcie sitko do...

papryka faszerowana przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Zdradzamy przepis na przepyszną faszerowaną paprykę. Takiego farszu jeszcze nie próbowałaś
Szukasz pomysłu na ciekawe danie na kolację ze znajomymi? Najlepsze będą faszerowane papryki! Szczególnie z tego przepisu – są naprawdę wyjątkowe!

Wiele potraw, takich jak gulasz węgierski czy leczo swój wyjątkowy aromat zawdzięcza papryce. To wyjątkowe warzywo fantastycznie smakuje, dlatego jest świetną przyprawą do wielu dań. A próbowaliście zrobić obiad, którego podstawą są papryki? Wypróbujcie ten przepis! Sposób na faszerowaną paprykę Papryka nadziewana to doskonały pomysł na obiad czy kolację ze znajomymi. Wygląda bardzo efektownie i jak smakuje! Do tego przyrządzenie jej nie jest szczególnie czasochłonne oraz można przygotować wersję z mięsem i dla wegetarian. Najbardziej klasyczny przepis to papryka nadziewana mięsem z ryżem. Ważne, żeby ryż był klejący, a nie sypki! Zamiast ryżu można użyć zblendowanej cukinii, pasternaku lub pietruszki – najważniejsze, żeby farsz miał „spoiwo” i nie rozpadał się. W wersji wegetariańskiej zamiast mięsa można użyć grzybów z warzywami i ryżem. Warto też dodać do farszu podsmażaną, młodą kapustę. Doda niesamowitego aromatu! Przepis na paprykę faszerowaną kiełbasą i jajkiem Takiej nadziewanej papryki na pewno jeszcze nie jadłyście! Wystarczą te składniki: 0,5 kg mielonego mięsa 6 jajek 5 czerwonych papryk 2 kiełbasy 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki Papryka ostra mielona Przyprawa do grilla Sól Pieprz Przygotowanie Do miski wbijamy 1 jajko, dodajemy mięso mielone, bułkę tartą, mąkę, przyprawę do grilla, ostrą paprykę, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy. Z umytych papryk wykrawamy środki i pozbywamy się pestek. Kiełbasę kroimy w plastry. Papryki nadziewamy warstwami, na przemian mięso i plastry kiełbasy. Na sam koniec zostawiamy tyle miejsca, by zmieściło się jajko. Na wysmarowanym tłuszczu naczyniu żaroodpornym układamy papryki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy...