Przepis na paprykę faszerowaną mielonym mięsem. Lekki i zdrowy obiad
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy

Przepis na paprykę faszerowaną mielonym mięsem. Lekki i zdrowy obiad

Pyszna i bardzo pożywna faszerowana papryka to doskonały pomysł na danie na obiad. Mięsny farsz was zachwyci.
Magda Borucińska
kwiecień 27, 2021

Faszerowana papryka to niezwykle wdzięczne danie, ponieważ farsz może być zarówno mięsny, jak i wegetariański. Można nadziewać ją mięsem mielonym, ryżem, kaszami oraz warzywami. Całość zapieczcie z żółtym serem albo przygotujcie pyszny sos, którym polejecie danie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na paprykę faszerowaną mielonym mięsem

Składniki

  • 6 papryk w dowolnym kolorze
  • 400 g mięsa mielonego (dowolnego, doskonale smakuje połączenie: karkówka + indyk + cielęcina)
  • 100 g ugotowanego ryżu
  • 3 duże cebule
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • Sól i pieprz do smaku
  • Mielona słodka papryka
  • Mielona ostra papryka
  • 2 łyżki papryki w płatkach
  • 2 łyżki pokrojonej drobno papryki marynowanej
  • Maggi w płynie do smaku
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 7 szklanek bulionu drobiowo- warzywnego
  • 250 g przecieru pomidorowego 30%
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 6 płaskich łyżek mąki
  • Natka pietruszki

Zobacz także

Przygotowanie

  1. Umyjcie dokładnie papryki pod bieżącą wodą. Zetnijcie wierzch, ale go nie wyrzucajcie. Usuńcie ogonek oraz pestki z papryki.
  2. Ugotujcie ryż w lekko osolonej wodzie.
  3. Cebule posiekajcie w drobną kostkę i podsmażcie na złoto na oleju na rozgrzanej patelni.
  4. W misce wymieszajcie mielone mięso, podsmażoną cebulę, ugotowany ryż i płatki owsiane.
  5. Doprawcie do smaku solą i pieprzem, mieloną ostrą i słodką papryką oraz Maggi.
  6. Każdą paprykę nadziejcie farszem, nałóżcie ścięty wierzch i zepnijcie wszystko wykałaczkami.
  7. W dużym garnku ułóżcie ściśle papryki obok siebie.
  8. Zalejcie je bulionem (powinny być zakryte prawie w całości).
  9. Do bulionu dorzućcie liście laurowe, ziele angielskie, paprykę w płatkach oraz paprykę marynowaną.
  10. Gotujcie na średnim ogniu przez około 30 minut.
  11. Po upływie czasu wyjmijcie delikatnie papryki i odłóżcie na bok.
  12. Do bulionu dodajcie przecier pomidorowy i doprawcie do smaku. Sos możecie zagęścić mąką. Zagotujcie, aż sos zgęstnieje i dodajcie śmietankę.
  13. Paprykę podawajcie polaną sosem i udekorowaną posiekaną natką pietruszki.
  14. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Komentarze