Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. To idealny moment na to, by zapoznać się z przepisem na pyszne i puszyste pączki.

W ten właśnie dzień przed cukierniami zwykle ustawią się niemal kilometrowe kolejki po pączki. Oczywiście nie zabraknie też tych, którzy przygotują je samodzielnie w domu. Kto wie, może to właśnie wy w tym roku zechcecie sami usmażyć pączki?

Siostra Anastazja Pustelnik należy do Zgromadzenia Córek Bożej Miłości. Od wielu lat jej wielką pasją jest gotowanie. „Doskonałe przepisy Siostry Anastazji", „Wielka księga ciast siostry Anastazji" i kilkanaście innych publikacji słynnej zakonnicy osiągnęło już łączny nakład ponad trzech milionów egzemplarzy!

Ile żółtek trzeba dodać do pączków?

Jakiś czas temu siostra Anastazja podzieliła się przepisem na pyszne, domowe pączki. Sprawdźcie, jak je przygotowuje. Jeśli wy także zechcecie powtórzyć jej przepis, pamiętajcie, żeby kupić dużo jaj. Siostra Anastazja używa w swoim przepisie aż 15 żółtek.

Zobacz także:

Siostra Anastazja radzi, by składniki miały temperaturę pokojową ok. 21 st. C. Jajka także powinny mieć temperaturę pokojową lub powinny być roztrzepywane na parze. Ponadto, w kuchni powinno być ciepło i bez przeciągów. To wpłynie na właściwie wyrastanie wyrobionego ciasta.

Przepis na pączki siostry Anastazji

Składniki:

  • 2 kg mąki pszennej
  • 200 g drożdży
  • półtorej kostki masła
  • 300 g cukru
  • łyżka soli
  • 15 żółtek
  • około 0,5 L mleka
  • 100ml spirytusu

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • nadzienie: konfitura, dżem

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiejcie do miski.
  2. Zróbcie wgłębienie, wkruszcie rozdrobnione drożdże, wsypcie 2 łyżki cukru, wlejcie niewielką ilość letniego mleka.
  3. Zróbcie rozczyn i odstawcie do wyrośnięcia.
  4. Roztrzepcie żółtka z cukrem i dodajcie do wyrośniętego rozczynu.
  5. Z całości wyrabiajcie ciasto i dodawajcie stopniowo mleko.
  6. Następnie nie przerywając mieszania dodajcie roztopione masło i alkohol.
  7. Wyrabiajcie do momentu, aż ciasto będzie odchodziło od miski i ręki.
  8. Ciasto przykryjcie i odstawcie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  9. Po wyrośnięciu, ciasto rozwałkujcie na grubość 5 mm.
  10. Za pomocą szklanki o średnicy około 5 cm wytnijcie krążki.
  11. Za pomocą łyżeczki nakładajcie nadzienie na środek krążka i nakrywajcie drugim krążkiem.
  12. Brzegi obu krążków dokładnie zlepcie ze sobą.
  13. Czynność powtarzajcie do skończenia się ciasta.
  14. Pączki w odstępach by się nie stykały ze sobą, układajcie na stolnicy wysypanej mąką.
  15. Pączki przykryjcie ścierką i odstawcie do wyrośnięcia.
  16. Rozgrzejcie mocno tłuszcz w garnku, wrzucajcie wyrośnięte pączki i smażcie pod przykryciem, dzięki czemu pączki będą równomiernie wyrastały. Ilość tłuszczu musi być taka, by pączki swobodnie pływały.
  17. Gdy dół pączków się usmaży, odwracajcie je na drugą stronę i smażcie na małym ogniu bez przykrycia.
  18. Usmażone pączki wyciągajcie cedzakiem i kładźcie na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Źródło: przepis-kulinarny.pl