Słodki przysmak, jakim są pączki, ma bardzo długą tradycję. I to dłuższą, niż byście się spodziewali! Przepis na pączki (i to w kilku wersjach) znajduje się w książce „Kucharka litewska” autorstwa Wincenty Zawadzkiej, wydanej po raz pierwszy w 1854 roku. Spróbujcie zrobić pączki ze starej receptury - mogą was nieźle zaskoczyć swoim smakiem.
Oryginalna receptura na pączki z 1854 r.
Przepis Wincenty dziś brzmi bardzo archaicznie, ale można zauważyć, że sposób na przyrządzenie pączków niewiele się zmienił przez tyle lat. Jedyne, co może zaskakiwać, to użycie cynamonu - dziś tej przyprawy używa się do różnych wypieków, ale rzadko kiedy właśnie do pączków.
Zobaczcie, jak wygląda oryginalny przepis na „pączki przyjacielskie” Wincenty Zawadzkiej. Ile jesteście w stanie zrozumieć bez sprawdzania dawnych miar wagi?
Zobacz także:
- Dwanaście żółtek wybić do białości z kubkiem cukru i zmieszać z półkwartą letniej śmietanki, wsypać niepełne dwie kwarty suchej mąki, rozbijając, aby gruzołków nie było. Włożyć drożdże, 3 łyżki stołowe sklarowanego masła, wybić dobrze łyżką, aż do pęcherzów i zostawić, aby ciasto podeszło; wyłożyć na stolnicę, rozwałkować, wyciskać szklanką niewielkie pączki i kłaść na przetak. Nałożyć konfiturami bez soku, posmarować z brzegu jajkiem, nakryć drugą połową pączka i smażyć na rozpalonej tłustości pod pokrywą. Usmażone składać na sicie, wyłożonem bibułą, aby tłustość ociekła i osypać cukrem z cynamonem na wydaniu
Poniżej znajdziecie ten sam przepis, ale z uwspółcześnionymi jednostkami miary wagi. A zatem: do dzieła!
Przepis na pączki przyjacielskie
Składniki:
-
2 kilogramy mąki
-
12 żółtek
-
1 całe jajo
-
1 szklanka cukru
-
pół litra śmietanki
-
50-70 g świeżych drożdży
-
3 łyżki masła
-
1,5 szklanki konfitury
-
800 g tłuszczu do smażenia
-
cukier z cynamonem
-
sól
Przygotowanie:
-
Do miski wsypcie całą szklankę cukru i dodajcie 12 żółtek. Ubijajcie na gładko.
-
Następnie dodajcie pół litra słodkiej, letniej śmietanki i wymieszajcie.
-
Dodajcie około 2 kilogramy mąki (może być nieco mniej) i mieszajcie do połączenia składników - tak, by nie pozostała ani jedna grudka.
-
Rozkruszcie drożdże i wrzućcie do miski wraz z 3 łyżkami roztopionego masła. Wymieszajcie porządnie, aż powstaną pęcherzyki. Odstawcie do wyrośnięcia.
-
Gdy ciasto już urośnie, przez chwilę je wyrabiajcie. Przełóżcie na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkujcie na placek.
-
Szklanką wytnijcie kółka. Na każde kółeczko połóżcie porcję konfitury. Brzegi posmarujcie jajkiem, a następnie z wierzchu przykryjcie drugim kółeczkiem z ciasta i zlepcie.
-
W garnku rozgrzejcie tłuszcz. Kładźcie pączki i smażcie na brązowy kolor.
-
Po usmażeniu odłóżcie na sitko wyłożone papierowymi ręcznikami.
-
Na koniec posypcie cukrem wymieszanym z cynamonem. Smacznego!