Przepis na pączki przyjacielskie sprzed 170 lat. Nie może obyć się bez tej 1 nietypowej przyprawy
Adobe Stock/Wikipedia Commons
Newsy

Przepis na pączki przyjacielskie sprzed 170 lat. Nie może obyć się bez tej 1 nietypowej przyprawy

Przed corocznym smażeniem pączków na tłusty czwartek sięgnijcie po zapomniany przepis na te słodkości. Ta receptura została opublikowana w książce kucharskiej blisko 170 lat temu, a wciąż jest bardzo aktualna.

Słodki przysmak, jakim są pączki, ma bardzo długą tradycję. I to dłuższą, niż byście się spodziewali! Przepis na pączki (i to w kilku wersjach) znajduje się w książce „Kucharka litewska” autorstwa Wincenty Zawadzkiej, wydanej po raz pierwszy w 1854 roku. Spróbujcie zrobić pączki ze starej receptury - mogą was nieźle zaskoczyć swoim smakiem. 

Oryginalna receptura na pączki z 1854 r.

Przepis Wincenty dziś brzmi bardzo archaicznie, ale można zauważyć, że sposób na przyrządzenie pączków niewiele się zmienił przez tyle lat. Jedyne, co może zaskakiwać, to użycie cynamonu - dziś tej przyprawy używa się do różnych wypieków, ale rzadko kiedy właśnie do pączków. 

Zobaczcie, jak wygląda oryginalny przepis na „pączki przyjacielskie” Wincenty Zawadzkiej. Ile jesteście w stanie zrozumieć bez sprawdzania dawnych miar wagi?

- Dwanaście żółtek wybić do białości z kubkiem cukru i zmieszać z półkwartą letniej śmietanki, wsypać niepełne dwie kwarty suchej mąki, rozbijając, aby gruzołków nie było. Włożyć drożdże, 3 łyżki stołowe sklarowanego masła, wybić dobrze łyżką, aż do pęcherzów i zostawić, aby ciasto podeszło; wyłożyć na stolnicę, rozwałkować, wyciskać szklanką niewielkie pączki i kłaść na przetak. Nałożyć konfiturami bez soku, posmarować z brzegu jajkiem, nakryć drugą połową pączka i smażyć na rozpalonej tłustości pod pokrywą. Usmażone składać na sicie, wyłożonem bibułą, aby tłustość ociekła i osypać cukrem z cynamonem na wydaniu 

Poniżej znajdziecie ten sam przepis, ale z uwspółcześnionymi jednostkami miary wagi. A zatem: do dzieła!

Zobacz także
Nie spirytus i nie ocet. Ta prosta sztuczka sprawi, że pączki nie będą piły tłuszczu

Nie spirytus i nie ocet. Ta prosta sztuczka sprawi, że pączki nie będą piły tłuszczu

Przepis na pączki express z 4 składników. Bez drożdży i wyrabiania

Przepis na pączki express z 4 składników. Bez drożdży i wyrabiania

Przepis na pączki przyjacielskie

Składniki:

  • 2 kilogramy mąki

  • 12 żółtek

  • 1 całe jajo

  • 1 szklanka cukru

  • pół litra śmietanki

  • 50-70 g świeżych drożdży

  • 3 łyżki masła

  • 1,5 szklanki konfitury 

  • 800 g tłuszczu do smażenia

  • cukier z cynamonem

  • sól

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypcie całą szklankę cukru i dodajcie 12 żółtek. Ubijajcie na gładko.

  2. Następnie dodajcie pół litra słodkiej, letniej śmietanki i wymieszajcie.

  3. Dodajcie około 2 kilogramy mąki (może być nieco mniej) i mieszajcie do połączenia składników - tak, by nie pozostała ani jedna grudka. 

  4. Rozkruszcie drożdże i wrzućcie do miski wraz z 3 łyżkami roztopionego masła. Wymieszajcie porządnie, aż powstaną pęcherzyki. Odstawcie do wyrośnięcia.

  5. Gdy ciasto już urośnie, przez chwilę je wyrabiajcie. Przełóżcie na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkujcie na placek.

  6. Szklanką wytnijcie kółka. Na każde kółeczko połóżcie porcję konfitury. Brzegi posmarujcie jajkiem, a następnie z wierzchu przykryjcie drugim kółeczkiem z ciasta i zlepcie. 

  7. W garnku rozgrzejcie tłuszcz. Kładźcie pączki i smażcie na brązowy kolor.

  8. Po usmażeniu odłóżcie na sitko wyłożone papierowymi ręcznikami.

  9. Na koniec posypcie cukrem wymieszanym z cynamonem. Smacznego!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Robert Makłowicz podał sprawdzony przepis na pączki. Takich nie kupicie w żadnej cukierni
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Robert Makłowicz podał sprawdzony przepis na pączki. Takich nie kupicie w żadnej cukierni
Tłusty czwartek za pasem. Koniecznie sprawdźcie przepis Roberta Makłowicza na przepyszne pączki. Są banalnie proste w wykonaniu.

Jeśli przymierzacie się do usmażenia w tym roku pączków, koniecznie sprawdźcie autorski przepis na pączki Roberta Makłowicza. Jego wypieki to kulinarne mistrzostwo świata. Przepis na pączki Roberta Makłowicza Pyszne i puszyste domowe pączki. Czego chcieć więcej? Polecamy wypróbowanie sprawdzonego przepisu autorstwa słynnego podróżnika. Makłowicz pączkowego sukcesu najwyraźniej upatruje w dużej liczbie dodanych do wyrabianego ciasta jajek. Pan Robert używa aż 7 żółtek i jednego całego jaja. Będą wyjątkowo smaczne i... apetycznie żółte! Usmażcie je na tłusty czwartek, a zachwytom gości nie będzie końca. Składniki: 1 kg mąki pszennej 10 dag drożdży 10 dag cukru kryształu pół litra mleka 7 żółtek z dużych jajek 1 całe jajko 2 łyżki masła 2 kieliszki spirytusu 2 opakowania cukru waniliowego ulubiona marmolada 10 dag cukru pudru do posypania (jeżeli wolicie go zamiast lukru) skórka pomarańczowa (opcjonalnie) olejek cytrynowy albo pomarańczowy szczypta soli smalec do smażenia Lukier:  8 łyżek soku z cytryny 4 łyżki wody przegotowanej gorącej 24 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Mąkę przesiejcie, wsypcie do miski i wymieszać z solą, a następnie uformujcie na środku dołek. Drożdże rozkruszcie i wsypcie do dołka. Na ich wierzch dodajcie cukier i 250 ml (czyli połowę) ciepłego mleka. Wszystko przykryjcie ściereczką i pozostawcie na ok. kwadrans do wyrośnięcia. W tym czasie jajko oraz żółtka utrzyjcie z cukrem i cukrem waniliowym. Wlejcie masę jajeczno-cukrową do mąki i dodajcie spirytus. Następnie wyrabiajcie ciasto w rękach do momentu aż przestanie się kleić. W międzyczasie stopniowo dolewajcie jeszcze roztopione masło. Teraz przykryjcie je ściereczką i...

Mega puszyste domowe pączki Tomacza Strzelczyka. Na koniec do ciasta dodaje ten 1 składnik
Adobe Stock
Newsy
Mega puszyste domowe pączki Tomasza Strzelczyka. Na koniec do ciasta dodajcie ten 1 składnik
Co zrobić, żeby pączki były delikatne, lekkie i puszyste? Ten kucharz potrafi takie usmażyć.

Tomasz Strzelczyk zwykle gotuje treściwe i tradycyjnie polskie dania obiadowe. Ten znany i lubiany uczestnik IV edycji programu kulinarnego „Masterchef" rzadko na swoim kanale na You tube przyrządza desery. Jednak jego pączki klasyczne i pączki serowe są tak udane jakby był cukiernikiem i smakoszem deserów, a nie kotletów. Podajemy jego przepis na tradycyjne pączki. Przepis na mega puszyste pączki Tomasza Strzelczyka Aby pączki były bardzo puszyste, Tomasz Strzelczyk poleca dodać roztopione masło, dopiero gdy ciasto będzie prawie ugniecione, a następnie wyrabiać je tak długo, aż całe masło zostanie wchłonięte. Trwa to ok. 10-12 minut. W tym czasie masa jest dobrze napowietrzana i w rezultacie ciasto będzie lekkie i puszyste. Składniki: 750 g mąki pszennej 10 żółtek 65 g drożdży 100 g masła 375 ml letniego mleka 90 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 25 ml rumu 1 łyżeczka skórki z pomarańczy Lukier : 1 szklanka cukru pudru 2,5 łyżki gorącej wody Przygotowanie: Podgrzejcie lekko mleko. Do miski rozkruszcie drożdże, dodajcie łyżkę cukru i zalejcie ciepłym mlekiem, a następnie dodajcie tyle mąki, żeby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Rozmieszajcie, żeby nie było grudek i odstawcie na 20 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Przygotujcie kąpiel wodną. Do dużego garnka nalejcie wodę i nad garnkiem ustawcie miskę. Wrzućcie do niej wszystkie żółtka i ucierajcie mikserem dodając stopniowo cukier. Po utarciu, gdy cukier całkowicie się rozpuści a masa zbieleje, odstawcie do przestygnięcia. Do dużej miski np. robota planetarnego wlejcie zaczyn i gdy robot pracuje na niskich obrotach dosypujcie mąkę, a następnie żółtka z cukrem, otartą skórkę z pomarańczy, mały kieliszek rumu, a na koniec cukier waniliowy. Gdy...

Przepis na pyszne pączki Ewy Wachowicz. Dodaje do konfitury coś nieoczekiwanego
ONS/AdobeStock
Newsy
Przepis na pyszne pączki Ewy Wachowicz. Dodaje do konfitury coś nieoczekiwanego
Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na puszyste, domowe pączki. Sprawdźcie, jak je przygotowuje i co dodaje do konfitury.

Tłusty Czwartek to dzień, w którym nikt nie zwraca uwagi na kalorie. Zgodnie z tradycją, w tym dniu po prostu trzeba zjeść pączka, faworka czy oponkę - a najlepiej kilka! W Tłusty Czwartek jak zwykle przed cukierniami ustawią się długie kolejki po łakocie. A może zdecydujecie się przygotować je w tym roku sami? Przepis na pączki Ewy Wachowicz Ewa Wachowicz jest prawdziwym autorytetem w kwestii wypieków i gotowania. Jakiś czas temu gwiazda podzieliła się przepisem na pyszne, domowe pączki. Sprawdźcie, jak je przygotowuje. Kto wie, może to właśnie po jej przepis sięgniecie podczas smażenia tegorocznych pączków? Składniki: 1 kg mąki 100 g drożdży 100 g cukru pół l mleka 6 żółtek 1 jajko szczypta soli 5 łyżek oliwy 1 cukier waniliowy 1 kieliszek spirytusu sok z 1 cytryny 400 g konfitury 100 g orzechów włoskich 2 l oleju do głębokiego smażenia cukier puder do posypania kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji Przygotowanie: Drożdże wkruszcie do miski, zalejcie mlekiem podgrzanym, jednak nie za ciepłym, bo zabijecie drożdże, do tego dodajcie 2 łyżki cukru i troszkę mąki, wymieszajcie i odstawcie, aby rozczyn ruszył (na około 20 minut). Następnie dodajcie pozostały cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, jajko, spirytus, oliwę i sok z cytryny i wyrabiając dodawajcie małymi ilościami mąkę oraz żółtka, wymieszajcie i odstawcie na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkujcie do grubości około 1-1,5 cm na podsypanej mąką stolnicy (lekko podsypanej, gdyż nadmiar mąkę będzie się później palił w tłuszczu) i wycinajcie szklanką krążki. Na każdy krążek nakładajcie łyżeczkę konfitury, zlepiajcie, formując pączka. Pączki...

Cynamonki przepis
Gotujmy.pl/Marta1986
Newsy
Najlepszy przepis na cynamonki. Niebywale pyszne bułeczki drożdżowe
Palce lizać! Rozpieśćcie się i przygotujcie je z tego przepisu.

Cynamonki , zwane czasami cinnamon rolls , to pyszne i bardzo apetycznie wyglądające bułeczki z ciasta drożdżowego. Są miękki i puszyste, a dodatkowo mają przyjemny cynamonowy smak. Zachwycą każdego wielbiciela tej przyprawy. Kiedy będziecie je piec, w domu rozniesie się bardzo apetyczny cynamonowy zapach. Zróbcie od razu dwie porcje, bo te pyszne bułeczki znikają w mgnieniu oka! Przepis na bułeczki cynamonowe Składniki na bułeczki cynamonowe 2 szklanki mąki tortowej Pół szklanki mleka 1 jajko 8 g suchych drożdży lub 25 g świeżych 2 łyżki rozpuszczonego masła 2 łyżki cukru Szczypta soli Nadzienie cynamonowe Duża łyżka rozpuszczonego masła 3 łyżki cukru (może być brązowy lub trzcinowy) 3 łyżeczki cynamonu Jajko Przygotowanie bułeczek cynamonowych W małej misce umieśćcie drożdże i cukier. Rozetrzyjcie je razem do rozpuszczenia. Odstawcie drożdże na bok, w tym czasie przesiejcie mąkę do dużej miski lub na stolnicę. Do mąki dodajcie jajko, szczyptę soli i lekko ciepłe mleko. Zmieszajcie delikatnie. Do mąki wlejcie rozpuszczone drożdże i wyrabiajcie ciasto, aż nie będzie miało grudek. Gdy ciasto będzie już gładkie, dodajcie do niego rozpuszczone masło i wyrabiajcie ponownie. Ciasto powinno wchłonąć tłuszcz, ale pozostać błyszczące. Odstawcie ciasto do wyrośnięcia na ok. 40 minut w ciepłe miejsce. Jeśli macie czas, możecie odstawić je na noc do lodówki i przygotować rano. Po wyrośnięciu zagniećcie ciasto krótko, by pozbyć się nadmiaru gazów. Rozwałkujcie je na prostokąt.  Posmarujcie ciasto roztopionym masłem, posypcie cukrem i cynamonem na całej powierzchni Możecie dodać więcej cynamonu. Zwińcie ciasto w roladę. Pokrójcie roladę z ciasta ostrym nożem na plastry o grubości ok. 2 cm. Cynamonki...