Już niedługo będziemy obchodzili Tłusty Czwartek. To idealny czas na przetestowanie sprawdzonego przepisu na pączki. Sprawdźcie, jak przygotowywał je słynny kucharz - Maciej Kuroń.
Przepis na pączki Macieja Kuronia
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Lada moment wszyscy będziemy zajadać się pysznymi łakociami – pączkami, faworkami i oponkami. Jeden z kucharzy z klanu Kuroniów, Jakub Kuroń podzielił się przepisem na smaczne domowe pączki swojego nieżyjącego już ojca - Macieja Kuronia.
Przepis jest prosty, ale wymaga nieco uwagi. Warto jednak poświęcić czas na samodzielnie usmażenie pysznych pączków. W końcu nic nie równa się smakowi domowych wypieków i podobnych na próżno szukać w osiedlowej cukierni. Sprawdźcie recepturę Macieja Kuronia na pączki.
Legendarny kucharz i gwiazda telewizji z lat 90. zaskoczył swoim dodatkiem do nadzienia. Zwykłą konfiturę Kuroń radził wzmocnić i ulepszyć poprzez wymieszanie jej z mielonymi migdałami lub marcepanem. Nadzienie zyska w ten sposób nie tylko na smaku, ale także na konsystencji, która stanie się nieco bardziej aksamitna.
Zobacz także:
Składniki:
- 500 g mąki (ok. 3 szklanek)
- 100 ml mleka
- 250 ml śmietany 30%
- 8 żółtek
- 25 ml spirytusu
- 100 g cukru
- cukier waniliowy
- 150 g masła
- 60 g drożdży
- szczypta soli
- 250 g konfitury lub bitej śmietany do nadziewania
- Opcjonalnie - garść migdałów lub marcepan
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- cukier puder do posypania lub lukier ponczowy z dwiema łyżkami posiekanej, smażonej skórki pomarańczowej
- ok. 750 g smalcu do smażenia
Przygotowanie:
- Rozpocznijcie od przygotowania rozczynu.
- Wymieszajcie letnie mleko, łyżkę cukru, roztarte drożdże oraz ok. 100 g mąki.
- Odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Resztę mąki przesiejcie do miski.
- Żółtka utrzyjcie z resztą cukru.
- Śmietankę lekko podgrzejcie.
- Połączcie mąkę, rozczyn, śmietankę, cukier waniliowy, roztopione i schłodzone masło, spirytus i sól.
- Możecie dodać drobno startą skórkę z cytryny.
- Ciasto długo i cierpliwie wyrabiajcie. Jest gotowe, gdy staje się lśniące i „odchodzi” od ręki i od miski.
- Odstawcie przykrytą miskę z ciastem w ciepłe miejsce.
- Gdy ciasto zaczyna rosnąć nabierajcie równe porcje, z których formujcie płaskie krążki.
- Na środek każdego krążka nakładajcie nadzienie, zalepiajcie dokładnie i formujcie w rękach równe kulki.
- Układajcie pączki na stolnicy oprószonej mąką, zalepioną częścią do dołu.
- Przykryjcie czystą serwetą i czekajcie, aż pączki podwoją swoją objętość.
- Smalec stopcie w szerokim rondlu i jak się rozgrzeje, wrzucajcie do niego pączki. Powinny swobodnie pływać.
- Gdy jedna połowa pączka jest już podsmażona, przewróćcie go delikatnie łyżką cedzakową na drugą stronę.
- Po upieczeniu układajcie pączki na bibule albo sicie, żeby maksymalnie osączyć je z tłuszczu.
- Posypcie je cukrem pudrem lub lukrujcie i posypcie drobno posiekaną, smażoną skórką pomarańczową.
- Możecie stosować różne nadzienia. Najbardziej klasycznym nadzieniem jest oczywiście konfitura z róży, ale możecie też użyć marmoladki owocowej, dowolnej konfitury, powideł śliwkowych, bitej śmietany, czy masy budyniowej do napoleonek.
- Możecie też przygotować nadzienie z konfitury różanej (delikatnie podgrzanej), wymieszanej z mielonymi migdałami lub marcepanem.
Źródło: kuron.com.pl