Przepis na pączki Macieja Kuronia. To nadzienie was zaskoczy
ONS.pl/AdobeStock
Newsy

Przepis na pączki Macieja Kuronia. Nadzienie z tym dodatkiem zaskoczy nie tylko niezwykłym smakiem

Jakub Kuroń podzielił się wyjątkowym przepisem - to przepis na pączki jego nieżyjącego już ojca - Macieja Kuronia.

Już za kilka dni będziemy obchodzili tłusty czwartek. To idealny czas na przetestowanie sprawdzonego przepisu na pączki. Sprawdźcie, jak przygotowywał je nieżyjący już kucharz - Maciej Kuroń.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pączki Macieja Kuronia

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Lada moment wszyscy będziemy zajadać się pysznymi łakociami – pączkami, faworkami i oponkami. Jeden z kucharzy z klanu Kuroniów, Jakub Kuroń podzielił się przepisem na smaczne domowe pączki swojego nieżyjącego już ojca - Macieja Kuronia.

Przepis jest prosty, ale wymaga nieco uwagi. Warto jednak poświęcić czas na samodzielnie usmażenie pysznych pączków. W końcu nic nie równa się smakowi domowych wypieków i podobnych na próżno szukać w osiedlowej cukierni. Sprawdźcie recepturę Macieja Kuronia na pączki.

Legendarny kucharz i gwiazda telewizji z lat 90. zaskoczył swoim dodatkiem do nadzienia. Zwykłą konfiturę Kuroń radził wzmocnić i ulepszyć poprzez wymieszanie jej z mielonymi migdałami lub marcepanem. Nadzienie zyska w ten sposób nie tylko na smaku, ale także na konsystencji, która stanie się nieco bardziej aksamitna. 

Zobacz także
Przepis na pyszne pączki Ewy Wachowicz. Dodaje do konfitury coś nieoczekiwanego

Przepis na pyszne pączki Ewy Wachowicz. Dodaje do konfitury coś nieoczekiwanego

Przepis na pączki siostry Anastazji. Zróbcie je na Tłusty Czwartek, ale pamiętajcie, by kupić dużo jaj

Przepis na pączki siostry Anastazji. Zróbcie je na tłusty czwartek, ale pamiętajcie, by kupić dużo jaj

Składniki:

  • 500 g mąki (ok. 3 szklanek)
  • 100 ml mleka
  • 250 ml śmietany 30%
  • 8 żółtek
  • 25 ml spirytusu
  • 100 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 150 g masła
  • 60 g drożdży
  • szczypta soli
  • 250 g konfitury lub bitej śmietany do nadziewania
  • Opcjonalnie - garść migdałów lub marcepan
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • cukier puder do posypania lub lukier ponczowy z dwiema łyżkami posiekanej, smażonej skórki pomarańczowej
  • ok. 750 g smalcu do smażenia

Przygotowanie:

  1. Rozpocznijcie od przygotowania rozczynu.
  2. Wymieszajcie letnie mleko, łyżkę cukru, roztarte drożdże oraz ok. 100 g mąki.
  3. Odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Resztę mąki przesiejcie do miski.
  5. Żółtka utrzyjcie z resztą cukru.
  6. Śmietankę lekko podgrzejcie.
  7. Połączcie mąkę, rozczyn, śmietankę, cukier waniliowy, roztopione i schłodzone masło, spirytus i sól.
  8. Możecie dodać drobno startą skórkę z cytryny.
  9. Ciasto długo i cierpliwie wyrabiajcie. Jest gotowe, gdy staje się lśniące i „odchodzi” od ręki i od miski.
  10. Odstawcie przykrytą miskę z ciastem w ciepłe miejsce.
  11. Gdy ciasto zaczyna rosnąć nabierajcie równe porcje, z których formujcie płaskie krążki.
  12. Na środek każdego krążka nakładajcie nadzienie, zalepiajcie dokładnie i formujcie w rękach równe kulki.
  13. Układajcie pączki na stolnicy oprószonej mąką, zalepioną częścią do dołu.
  14. Przykryjcie czystą serwetą i czekajcie, aż pączki podwoją swoją objętość.
  15. Smalec stopcie w szerokim rondlu i jak się rozgrzeje, wrzucajcie do niego pączki. Powinny swobodnie pływać.
  16. Gdy jedna połowa pączka jest już podsmażona, przewróćcie go delikatnie łyżką cedzakową na drugą stronę.
  17. Po upieczeniu układajcie pączki na bibule albo sicie, żeby maksymalnie osączyć je z tłuszczu.
  18. Posypcie je cukrem pudrem lub lukrujcie i posypcie drobno posiekaną, smażoną skórką pomarańczową.
  19. Możecie stosować różne nadzienia. Najbardziej klasycznym nadzieniem jest oczywiście konfitura z róży, ale możecie też użyć marmoladki owocowej, dowolnej konfitury, powideł śliwkowych, bitej śmietany, czy masy budyniowej do napoleonek.
  20. Możecie też przygotować nadzienie z konfitury różanej (delikatnie podgrzanej), wymieszanej z mielonymi migdałami lub marcepanem.

Źródło: kuron.com.pl

Pączki serowe
Gotujmy.pl/Igraszki Losu
Newsy
Unikalny przepis na pączki. Bije na głowę ten od Magdy Gessler i siostry Anastazji. Dodajcie ten składnik, a wyjdą bajecznie pyszne
Jedno z najbardziej tradycyjnych ciast polskich – czyli pączki, przeszły w swojej historii ciekawą ewolucję. Wy też możecie lekko zmodyfikować klasyczny przepis.

Zapusty, czyli dawny polski karnawał, był okresem,  w którym ludność mogła sobie odrobinę pofolgować. Czas między Bożym Narodzeniem a Wielkim Postem, był momentem, w którym lubiano jeść tłuste potrawy. Tak samo zresztą jak i dzisiaj, w przededniu Tłustego Czwartku, kiedy testujemy wszelkiego rodzaju przepisy na faworki i pączki. Nie zgadlibyście jednak, czym Polacy niegdyś nadziewali swoje smażone ciasto. Podobno na początku pączki nadziewano słoniną! Ciekawe czy taki „frykas” przeszedłby wielu osobom przez gardło… Zostawmy jednak słoninę i inne dziwnego rodzaju pomysły. A zamiast nadzienia dodajcie… Smaczne pączki to oczywiście smaczne nadzienie. Konfitury różane, różnego rodzaju dżemy, a nawet w ostatnim czasie czekoladowe kremy czy toffi. Wszystko to brzmi fenomenalnie, ale mamy jeszcze lepszy pomysł. Taki, który pobije na głowę przepisy Magdy Gessler i siostry Anastazji. Chcecie delikatnej odmiany? Przygotujcie pączki z dodatkiem twarogu! Taki dodatek sprawi, że karnawałowe pączki będą smakowały zupełnie inaczej. Uważajcie jednak podczas wyboru sera. Jeśli twaróg będzie zbyt kwaśny, przełoży się to na smak pączków. Lepiej poszukać słodkiego sera białego, który sprawi, że pączki będą rozpływały się w ustach. Warto dodać, że takie pączki powinno się kształtować w nieco mniejsze kulki. Wszystko to przez brak nadzienia. Małe kulki pozwolą na dokładne dosmażenie ciasta wewnątrz pączka. Przepis na pączki z twarogiem Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 30 dag twarogu tłustego (upewnijcie się, że jest delikatny i słodki w smaku) 2 jajka 10-15 dag cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego lub nieco przetartej laski wanilii 2 łyżki spirytusu Łyżeczka proszku do pieczenia Łyżeczka sody...

Czekoladowy mazurek Ani Starmach zachwyci gości. Bardzo prosty do zrobienia
Newsy
Czekoladowy mazurek Ani Starmach zachwyci gości. Bardzo prosty do zrobienia
Mazurek to podstawa wśród wielkanocnych wypieków. Ten z przepisu Ani Starmach jest bardzo łatwy i robi się szybko. Koniecznie wypróbujcie!

Tradycyjny mazurek piecze się najczęściej z kruchego ciasta i nadziewa masą kajmakową, orzechową, czekoladową albo migdałową. Zazwyczaj używa się prostokątnej lub kwadratowej formy, ale zdarza się, że ciasto ma kształt owalny i przypomina jajko. Czasami wierzch dekoruje się tworząc wzór kratki z ciasta, ale znacznie częstsze jest posypywanie nadzienia posiekanymi migdałami, orzechami laskowymi i suszonymi owocami. Wiele osób lubi układać piękne wzory i napisy na powierzchni mazurka. Przepis na czekoladowego mazurka z orzechami Ani Starmach Składniki na ciasto 200g mąki 1 jajko 150g masła 70g cukru 100g zmielonych orzechów (włoskich albo laskowych) Szczypta soli  Składniki na nadzienie mazurka 100g gorzkiej czekolady (1 tabliczka) 200g mlecznej czekolady (2 tabliczki) 150ml śmietany kremówki 150g śliwkowych powideł Opcjonalnie: orzechy lub migdały do dekoracji Przygotowanie Mąkę wysypcie na stolnicę, dodajcie jajko, zimne masło w kawałkach oraz cukier i zmielone orzechy. Całość szybko zagniećcie i uformujcie w kształt kuli. Zawińcie ją w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na około 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie ciasto i rozwałkujcie je. Przełóżcie do prostokątnej formy i uformujcie po bokach wyższy rant. Dno nakłujcie widelcem. Formę wstawcie do lodówki na 15-20 minut, aby ciasto ponownie się schłodziło. Rozgrzejcie piekarnik do 170 stopni, wstawcie ciasto i pieczcie przez około 35-40 minut, aż wierzch i boki staną się złociste. Jeśli macie metalowe lub ceramiczne kulki możecie obciążyć nimi ciasto w trakcie pieczenia, aby zbytnio nie wyrosło. Ostudźcie ciasto przed nałożeniem nadzienia. Czekoladę połamcie na kawałki. W garnku podgrzejcie śmietankę i wrzućcie do niej...

Jakub Kuroń podał przepis na marynowaną paprykę. „Najlepsza papryka konserwowa w waszym życiu”
AdobeStock
Newsy
Jakub Kuroń podał przepis na marynowaną paprykę. „Najlepsza papryka konserwowa w waszym życiu”
Kucharz Jakub Kuroń podzielił się przepisem na paprykę konserwową. Przetestujecie jego unikalną recepturę?

Końcówka sierpnia to idealny czas na przygotowywanie przetworów z papryki . Czy robiliście już w tym roku paprykę konserwową w słoikach? Jeśli nie to koniecznie sprawdźcie przepis Jakuba Kuronia . Znany kucharz twierdzi, że jego papryka będzie „najlepszą papryką konserwową w waszym życiu”. Kim jest Jakub Kuroń? Jakub Kuroń jest znanym polskim kucharzem i autorem książek kulinarnych takich jak „Kuroniowie przy stole” i „Rodzinna książka kucharska Kuroniów”. Prywatnie jest synem nieżyjącego już kucharza Macieja Kuronia oraz wnukiem również nieżyjącego polskiego polityka, historyka i działacza Komitetu Obrony Robotników - Jacka Kuronia. Kuroń od dziecka kocha gotowanie Jakub już od dzieciństwa kocha gotowanie. Jak sam przyznaje, zaczął gotować chwilę po tym, jak zaczął chodzić. Gotuję odkąd tylko pamiętam. Pierwszy raz rozpaliłem piekarnik niedługo po tym, jak nauczyłem się chodzić, choć nie miałem jeszcze wtedy pojęcia, co można w nim upiec - przyznaje. W sieci możecie znaleźć jego autorski portal, na którym regularnie dzieli się on ciekawymi przepisami na różne potrawy i dania. Ostatnio kucharz pochwalił się swoim przepisem na marynowaną paprykę. Jak ją przygotowuje?         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Jakub Kuroń (@gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron) Przepis na marynowaną paprykę według Jakuba Kuronia Do przygotowania marynowanej papryki będziecie potrzebować kilku prostych składników. Papryka konserwowa do słoików to mój...

Przepis na słodkie pączki z… ziemniaków. Doskonały sposób na wykorzystanie resztek z obiadu
AdobeStock
Newsy
Przepis na słodkie pączki z… ziemniaków. Doskonały sposób na wykorzystanie resztek z obiadu
Nie macie pomysłu na wykorzystanie resztek ziemniaków z obiadu? Ten przepis z pewnością przypadnie wam do gustu.

Ugotowaliście za dużo ziemniaków na obiad dla całej rodziny? Nie wyrzucajcie niezjedzonych resztek. Możecie zrobić z nich naprawdę pyszne danie, a właściwie wartościowy i oryginalny deser. Jak wykorzystać resztki ziemniaków z obiadu? Kluski śląskie, pyzy, kopytka, kotlety ziemniaczane lub placki. Pomysłów na wykorzystanie resztek ziemniaków z obiadu jest naprawdę mnóstwo. Ale czy słyszeliście kiedyś o słodkich pączkach, które powstają z resztek ziemniaków? Podajemy wam ten niezwykły i raczej nieznany przepis.  Przepis na pączki z ziemniaków Składniki: 200 g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków (nie powinny być bardzo kleiste i żółte, najlepsze są mączyste) 1/2 kg mąki pszennej (warto użyć tej specjalnej do pączków - jest bardzo delikatna i lekka, dzięki czemu pączki też takie będą) 80 g roztopionego masła 50 ml mleka siedem gramów drożdży instant lub 25 drożdży świeżych trzy duże jajka (w temperaturze pokojowej) ok. 60 g drobnego cukru (można dać nieco mniej lub więcej, w zależności od tego, jak bardzo słodkie pączki lubimy i jak słodkie będzie nadzienie) laska wanilii (w oryginale: skórka starta z pomarańczy lub cytryny) łyżka wódki lub ekstraktu waniliowego domowej roboty Dodatkowo: tłuszcz do smażenia (najlepiej olej rzepakowy lub smalec) cukier puder do oprószenia dowolny farsz do nadziewania pączków (u nas konfitura wiśniowa) Sposób przygotowania: Mąkę przesiejcie i odstawcie. Masło zmieszajcie z mlekiem i ziarenkami z laski wanilii lub skórką startą z owoców cytrusowych. Do ciepłego (nie gorącego płynu) dodajcie świeże drożdże i pół łyżeczki cukru. Zamieszajcie i odczekajcie, aż się roztopią, a...