Przepis na pączki Macieja Kuronia. To nadzienie was zaskoczy
ONS.pl/AdobeStock
Newsy

Przepis na pączki Macieja Kuronia. Nadzienie z tym dodatkiem zaskoczy nie tylko niezwykłym smakiem

Jakub Kuroń podzielił się wyjątkowym przepisem - to przepis na pączki jego nieżyjącego już ojca - Macieja Kuronia.

Już za kilka dni będziemy obchodzili tłusty czwartek. To idealny czas na przetestowanie sprawdzonego przepisu na pączki. Sprawdźcie, jak przygotowywał je nieżyjący już kucharz - Maciej Kuroń.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pączki Macieja Kuronia

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Lada moment wszyscy będziemy zajadać się pysznymi łakociami – pączkami, faworkami i oponkami. Jeden z kucharzy z klanu Kuroniów, Jakub Kuroń podzielił się przepisem na smaczne domowe pączki swojego nieżyjącego już ojca - Macieja Kuronia.

Przepis jest prosty, ale wymaga nieco uwagi. Warto jednak poświęcić czas na samodzielnie usmażenie pysznych pączków. W końcu nic nie równa się smakowi domowych wypieków i podobnych na próżno szukać w osiedlowej cukierni. Sprawdźcie recepturę Macieja Kuronia na pączki.

Legendarny kucharz i gwiazda telewizji z lat 90. zaskoczył swoim dodatkiem do nadzienia. Zwykłą konfiturę Kuroń radził wzmocnić i ulepszyć poprzez wymieszanie jej z mielonymi migdałami lub marcepanem. Nadzienie zyska w ten sposób nie tylko na smaku, ale także na konsystencji, która stanie się nieco bardziej aksamitna. 

Zobacz także
Przepis na pyszne pączki Ewy Wachowicz. Dodaje do konfitury coś nieoczekiwanego

Przepis na pyszne pączki Ewy Wachowicz. Dodaje do konfitury coś nieoczekiwanego

Przepis na pączki siostry Anastazji. Zróbcie je na tłusty czwartek, ale pamiętajcie, by kupić dużo jaj

Przepis na wyborne domowe pączki siostry Anastazji. Zakonnica zaszalała z ilością żółtek

Składniki:

  • 500 g mąki (ok. 3 szklanek)
  • 100 ml mleka
  • 250 ml śmietany 30%
  • 8 żółtek
  • 25 ml spirytusu
  • 100 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 150 g masła
  • 60 g drożdży
  • szczypta soli
  • 250 g konfitury lub bitej śmietany do nadziewania
  • Opcjonalnie - garść migdałów lub marcepan
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • cukier puder do posypania lub lukier ponczowy z dwiema łyżkami posiekanej, smażonej skórki pomarańczowej
  • ok. 750 g smalcu do smażenia

Przygotowanie:

  1. Rozpocznijcie od przygotowania rozczynu.
  2. Wymieszajcie letnie mleko, łyżkę cukru, roztarte drożdże oraz ok. 100 g mąki.
  3. Odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Resztę mąki przesiejcie do miski.
  5. Żółtka utrzyjcie z resztą cukru.
  6. Śmietankę lekko podgrzejcie.
  7. Połączcie mąkę, rozczyn, śmietankę, cukier waniliowy, roztopione i schłodzone masło, spirytus i sól.
  8. Możecie dodać drobno startą skórkę z cytryny.
  9. Ciasto długo i cierpliwie wyrabiajcie. Jest gotowe, gdy staje się lśniące i „odchodzi” od ręki i od miski.
  10. Odstawcie przykrytą miskę z ciastem w ciepłe miejsce.
  11. Gdy ciasto zaczyna rosnąć nabierajcie równe porcje, z których formujcie płaskie krążki.
  12. Na środek każdego krążka nakładajcie nadzienie, zalepiajcie dokładnie i formujcie w rękach równe kulki.
  13. Układajcie pączki na stolnicy oprószonej mąką, zalepioną częścią do dołu.
  14. Przykryjcie czystą serwetą i czekajcie, aż pączki podwoją swoją objętość.
  15. Smalec stopcie w szerokim rondlu i jak się rozgrzeje, wrzucajcie do niego pączki. Powinny swobodnie pływać.
  16. Gdy jedna połowa pączka jest już podsmażona, przewróćcie go delikatnie łyżką cedzakową na drugą stronę.
  17. Po upieczeniu układajcie pączki na bibule albo sicie, żeby maksymalnie osączyć je z tłuszczu.
  18. Posypcie je cukrem pudrem lub lukrujcie i posypcie drobno posiekaną, smażoną skórką pomarańczową.
  19. Możecie stosować różne nadzienia. Najbardziej klasycznym nadzieniem jest oczywiście konfitura z róży, ale możecie też użyć marmoladki owocowej, dowolnej konfitury, powideł śliwkowych, bitej śmietany, czy masy budyniowej do napoleonek.
  20. Możecie też przygotować nadzienie z konfitury różanej (delikatnie podgrzanej), wymieszanej z mielonymi migdałami lub marcepanem.

Źródło: kuron.com.pl

Przepis na pyszne pączki Ewy Wachowicz. Dodaje do konfitury coś nieoczekiwanego
ONS/AdobeStock
Newsy
Przepis na pyszne pączki Ewy Wachowicz. Dodaje do konfitury coś nieoczekiwanego
Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na puszyste, domowe pączki. Sprawdźcie, jak je przygotowuje i co dodaje do konfitury.

Tłusty Czwartek to dzień, w którym nikt nie zwraca uwagi na kalorie. Zgodnie z tradycją, w tym dniu po prostu trzeba zjeść pączka, faworka czy oponkę - a najlepiej kilka! W Tłusty Czwartek jak zwykle przed cukierniami ustawią się długie kolejki po łakocie. A może zdecydujecie się przygotować je w tym roku sami? Przepis na pączki Ewy Wachowicz Ewa Wachowicz jest prawdziwym autorytetem w kwestii wypieków i gotowania. Jakiś czas temu gwiazda podzieliła się przepisem na pyszne, domowe pączki. Sprawdźcie, jak je przygotowuje. Kto wie, może to właśnie po jej przepis sięgniecie podczas smażenia tegorocznych pączków? Składniki: 1 kg mąki 100 g drożdży 100 g cukru pół l mleka 6 żółtek 1 jajko szczypta soli 5 łyżek oliwy 1 cukier waniliowy 1 kieliszek spirytusu sok z 1 cytryny 400 g konfitury 100 g orzechów włoskich 2 l oleju do głębokiego smażenia cukier puder do posypania kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji Przygotowanie: Drożdże wkruszcie do miski, zalejcie mlekiem podgrzanym, jednak nie za ciepłym, bo zabijecie drożdże, do tego dodajcie 2 łyżki cukru i troszkę mąki, wymieszajcie i odstawcie, aby rozczyn ruszył (na około 20 minut). Następnie dodajcie pozostały cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, jajko, spirytus, oliwę i sok z cytryny i wyrabiając dodawajcie małymi ilościami mąkę oraz żółtka, wymieszajcie i odstawcie na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkujcie do grubości około 1-1,5 cm na podsypanej mąką stolnicy (lekko podsypanej, gdyż nadmiar mąkę będzie się później palił w tłuszczu) i wycinajcie szklanką krążki. Na każdy krążek nakładajcie łyżeczkę konfitury, zlepiajcie, formując pączka. Pączki...

Mega puszyste domowe pączki Tomacza Strzelczyka. Na koniec do ciasta dodaje ten 1 składnik
Adobe Stock
Newsy
Mega puszyste domowe pączki Tomasza Strzelczyka. Na koniec do ciasta dodajcie ten 1 składnik
Co zrobić, żeby pączki były delikatne, lekkie i puszyste? Ten kucharz potrafi takie usmażyć.

Tomasz Strzelczyk zwykle gotuje treściwe i tradycyjnie polskie dania obiadowe. Ten znany i lubiany uczestnik IV edycji programu kulinarnego „Masterchef" rzadko na swoim kanale na You tube przyrządza desery. Jednak jego pączki klasyczne i pączki serowe są tak udane jakby był cukiernikiem i smakoszem deserów, a nie kotletów. Podajemy jego przepis na tradycyjne pączki. Przepis na mega puszyste pączki Tomasza Strzelczyka Aby pączki były bardzo puszyste, Tomasz Strzelczyk poleca dodać roztopione masło, dopiero gdy ciasto będzie prawie ugniecione, a następnie wyrabiać je tak długo, aż całe masło zostanie wchłonięte. Trwa to ok. 10-12 minut. W tym czasie masa jest dobrze napowietrzana i w rezultacie ciasto będzie lekkie i puszyste. Składniki: 750 g mąki pszennej 10 żółtek 65 g drożdży 100 g masła 375 ml letniego mleka 90 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 25 ml rumu 1 łyżeczka skórki z pomarańczy Lukier : 1 szklanka cukru pudru 2,5 łyżki gorącej wody Przygotowanie: Podgrzejcie lekko mleko. Do miski rozkruszcie drożdże, dodajcie łyżkę cukru i zalejcie ciepłym mlekiem, a następnie dodajcie tyle mąki, żeby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Rozmieszajcie, żeby nie było grudek i odstawcie na 20 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Przygotujcie kąpiel wodną. Do dużego garnka nalejcie wodę i nad garnkiem ustawcie miskę. Wrzućcie do niej wszystkie żółtka i ucierajcie mikserem dodając stopniowo cukier. Po utarciu, gdy cukier całkowicie się rozpuści a masa zbieleje, odstawcie do przestygnięcia. Do dużej miski np. robota planetarnego wlejcie zaczyn i gdy robot pracuje na niskich obrotach dosypujcie mąkę, a następnie żółtka z cukrem, otartą skórkę z pomarańczy, mały kieliszek rumu, a na koniec cukier waniliowy. Gdy...

Ile kalorii mają pączki, faworki i oponki? Sprawdźcie, zanim nadejdzie tłusty czwartek
AdobeStock/AdobeStock/AdobeStock
Newsy
Ile kalorii mają pączki, faworki i oponki? Sprawdźcie, zanim nadejdzie tłusty czwartek
Tłusty czwartek tuż tuż. Zanim zaczniecie się objadać słodkimi łakociami, sprawdźcie ile mają one kalorii. Będziecie zaskoczeni.

Już jutro będziemy obchodzili tłusty czwartek. Przed cukierniami jak zwykle ustawią się „kilometrowe" kolejki po pączki, faworki i oponki. W tym dniu mało kto zwraca uwagę na kalorie. To błąd! Czy wiecie, ile kalorii mają pączki i inne tłustoczwartkowe łakocie? Sprawdźcie, zanim zaczniecie się nimi objadać. Ile kalorii mają pączki, faworki i oponki? Zacznijmy od tego, że pączki, faworki i oponki, są smażone w głębokim tłuszczu. Ponadto, zawierają mnóstwo kalorycznych dodatków. Są posypywane cukrem pudrem, lukrem, różnymi posypkami oraz zawierają kaloryczne nadzienie. Ile kalorii mają poszczególne z tych słodkości? Pączki W cukierniach możecie dostać ogromny wybór pączków. Pączki z makiem, z lukrem, z budyniem, z konfiturą, z toffi czy z adwokatem, to tylko niewielka część z nich. W ostatnich latach prawdziwą furorę robią pączki z kolorowymi posypkami, orzechami a nawet żelkami. To właśnie od tego, czym nadziano i ozdobiono nasz pączek, zależy jak bardzo będzie on kaloryczny. Trzeba jednak przyjąć, że: średniej wielkości pączek ma od 250 do aż 370 kalorii najmniej kaloryczny jest pączek bez dodatków - ma on 200 kalorii pączek z lukrem czy z budyniem to 350 kalorii pączek hiszpański, znany jako tzw. gniazdko, może mieć ponad 400 kalorii Faworki Wiele osób błędnie uważa, że faworki, wykonane z ciasta zawierającego masło i śmietanę, są mniej kaloryczne niż pączki, ponieważ w tradycyjnym przepisie nie zawierają w cieście cukru. Okazuje się, że chrust jest bardzo kaloryczny - w 100 g faworków jest aż 511 kalorii.  Biorąc pod uwagę fakt, że jeden faworek waży około 17 g, zjedzenie 100 g faworków nie jest zbyt trudnym zadaniem, a jak wiadomo nikt nie poprzestaje na zjedzeniu jednego chrustu. Oponki Oponki to...

Pączki serowe
Gotujmy.pl/Igraszki Losu
Newsy
Unikalny przepis na pączki. Bije na głowę ten od Magdy Gessler i siostry Anastazji. Dodajcie ten składnik, a wyjdą bajecznie pyszne
Jedno z najbardziej tradycyjnych ciast polskich – czyli pączki, przeszły w swojej historii ciekawą ewolucję. Wy też możecie lekko zmodyfikować klasyczny przepis.

Zapusty, czyli dawny polski karnawał, był okresem,  w którym ludność mogła sobie odrobinę pofolgować. Czas między Bożym Narodzeniem a Wielkim Postem, był momentem, w którym lubiano jeść tłuste potrawy. Tak samo zresztą jak i dzisiaj, w przededniu Tłustego Czwartku, kiedy testujemy wszelkiego rodzaju przepisy na faworki i pączki. Nie zgadlibyście jednak, czym Polacy niegdyś nadziewali swoje smażone ciasto. Podobno na początku pączki nadziewano słoniną! Ciekawe czy taki „frykas” przeszedłby wielu osobom przez gardło… Zostawmy jednak słoninę i inne dziwnego rodzaju pomysły. A zamiast nadzienia dodajcie… Smaczne pączki to oczywiście smaczne nadzienie. Konfitury różane, różnego rodzaju dżemy, a nawet w ostatnim czasie czekoladowe kremy czy toffi. Wszystko to brzmi fenomenalnie, ale mamy jeszcze lepszy pomysł. Taki, który pobije na głowę przepisy Magdy Gessler i siostry Anastazji. Chcecie delikatnej odmiany? Przygotujcie pączki z dodatkiem twarogu! Taki dodatek sprawi, że karnawałowe pączki będą smakowały zupełnie inaczej. Uważajcie jednak podczas wyboru sera. Jeśli twaróg będzie zbyt kwaśny, przełoży się to na smak pączków. Lepiej poszukać słodkiego sera białego, który sprawi, że pączki będą rozpływały się w ustach. Warto dodać, że takie pączki powinno się kształtować w nieco mniejsze kulki. Wszystko to przez brak nadzienia. Małe kulki pozwolą na dokładne dosmażenie ciasta wewnątrz pączka. Przepis na pączki z twarogiem Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 30 dag twarogu tłustego (upewnijcie się, że jest delikatny i słodki w smaku) 2 jajka 10-15 dag cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego lub nieco przetartej laski wanilii 2 łyżki spirytusu Łyżeczka proszku do pieczenia Łyżeczka sody...