Przepis na owoce pod kruszonką. Receptura Ani Starmach zachwyci waszych gości!
Instagram/ania_starmach
Newsy

Przepis na owoce pod kruszonką. Receptura Ani Starmach zachwyci waszych gości

Owoce pod kruszonką to letni przebój na obiadowych i piknikowych stołach. Zobaczcie, jak przyrządza je Ania Starmach!

Ania Starmach to ulubienica widzów i wielu miłośników kulinariów. Jurorka programów „MasterChef” i „MasterChef Junior” oraz autorka książek kucharskich (która spodziewa się właśnie drugiego dziecka) podzieliła się swoim przepisem na prawdziwy hit wśród letnich deserów.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na owoce pod kruszonką autorstwa Ani Starmach

Mistrzyni kulinariów podzieliła się tym prostym, a jednocześnie niewiarygodnie pysznym przepisem w swoich mediach społecznościowych. 

„Owoce pod kruszonką to od lat mój deser nr 1! W zależności od sezonu, kruszonką zasypuję jabłka, morele, truskawki lub... rabarbar” – napisała Starmach na Instagramie.

Składniki:

KRUSZONKA

  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 90 g drobnego cukru do wypieków

NADZIENIE:

  • 1.5 kg jabłek lub innych owoców: malin, truskawek, rabarbaru, moreli...
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka masła
  • laska wanilii (lub 1 łyżeczka cukru waniliowego)
  • łyżeczka cynamonu
  • garść rodzynek

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wymieszajcie (najlepiej rękoma), przechowujcie w lodówce. Taką kruszonkę można też zamrozić i użyć po jakimś czasie.
  2. Jabłka obierzcie i pokrójcie w ósemki.
  3. Na patelni rozpuśćcie masło, wrzućcie pokrojone jabłka.
  4. Dodajcie cukier (2 łyżki), cynamon, wanilię i rodzynki. Jabłka wymieszajcie i duście na niewielkim ogniu przez ok. 5-10 minut.
  5. Jabłka przełóżcie do formy żaroodpornej, przykryjcie równomiernie kruszonką.
  6. Pieczcie około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.

Źródło: Instagram

Czytaj też:

Ania Starmach zapieka aromatyczne jabłka pod maślaną kruszonką. Poleca do tego 1 odmianę
Ons/Flickr
Newsy
Przepis na zapiekane jabłka pod maślaną kruszonką Ani Starmach. Idealnie sprawdzi się ta 1 odmiana
Jeżeli macie ochotę na prosty i smakowity deser z jabłek, który będzie pachniał nieziemsko przyprawami i rozpieści was maślaną kruszonką - ten przepis jest dla was. Prosto od Ani Starmach.  

Słodkie wypieki owocowe Ani Starmach to po prostu poezja smaku. A ponieważ właśnie zaczyna się sezon na jabłka, sięgnęliśmy po deser z ich udziałem. Nie będzie to jednak klasyczna, krucha szarlotka, która jak wiecie jest bardzo pracochłonna. Tym razem przedstawiamy wam przepis na jabłka zapiekane pod maślaną kruszonką.   Te jabłka są tak aromatyczne i charakterystyczne w smaku, że nigdy nie zrobicie ich już inaczej. Tajemnica tkwi jak zwykle w użytych przyprawach, ale przede wszystkim w rodzaju jabłek wybranych do tego deseru. Zobaczcie, na jaki gatunek postawiła znana kucharka i jurorka programu MasterChef.  Jakich jabłek użyć do przepisu na te owoce zapiekane pod kruszonką?  Ania Starmach poleca do tego przepisu, jabłka, które właśnie pojawiają się w sprzedaży. Ze słodkim smakiem kruszonki i użytymi tam przyprawami najlepiej komponuje się kwaskowatość antonówki. Nie martwcie się jednak, że jabłkowa masa może być zbyt kwaśna. Kwaskowaty smak przełamią bowiem dodane do niej rodzynki i odrobina cukru.    Doskonałym jabłkiem będzie tu również kwaśno-słodka szara reneta. Jednak na te owoce musicie jeszcze chwilę poczekać.  Przepis na aromatyczne jabłka zapiekane pod maślaną kruszonką  Składniki:  Nadzienie jabłkowe  1.5 - 2 kg jabłek, najlepiej antonówki   1 łyżka masła   1 garść rodzynek   2 łyżki cukru  1 łyżeczka cukru waniliowego lub laska wanilii  1 łyżeczka cynamonu  Kruszonka  150 g miękkiego masła   200 g mąki pszennej  90 g drobnego cukru do wypieków  Sposób przygotowania:  Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszajcie rękoma i wstawcie do lodówki....

Anna Starmach schudła dzięki temu 2 rozmiary! Gwiazda podzieliła się sekretnym przepisem
ONS/AdobeStock
Newsy
Anna Starmach schudła dzięki temu 2 rozmiary! Gwiazda podzieliła się sekretnym przepisem
Gwiazda „MasterChefa” Anna Starmach może się pochwalić smukłą i zgrabną sylwetką. Czemu to zawdzięcza? Ania jest fanką zdrowego odżywiania. Poznajcie jej przepis na pyszny krem z białych szparagów.

Anna Starmach jest jedną z największych gwiazd kulinarnych w naszym kraju. Ma na swoim koncie kilka książek kucharskich, prowadzi własny portal o gotowaniu i jest jurorką polskich edycji programów " MasterChef " i " MasterChef Junior ". Prywatnie Ania jest szczęśliwą żoną i matką dwójki dzieci – 3-letniej Jagny i świeżo narodzonego Gustawa. Jak utrzymuje swoją formę? Mimo iż Ania Starmach ma za sobą dwie ciąże i uwielbia jeść, jej figura może u wielu osób budzić zazdrość. W czym tkwi jej sekret? Wystarczyło zmienić nawyki żywieniowe! Wcześniej piłam za dużo kawy, a zdecydowanie za mało wody, jadłam nieregularnie, często w pośpiechu. Dziś śniadanie to mój poranny rytuał – najczęściej przygotowuję sobie moje supermusli z dodatkiem miechunki, jagód goji, morwy czy chia lub jogurt z jagodami acai czy maqui - powiedziała w rozmowie z "Fleszem".         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Ania Starmach (@ania_starmach) Okazuje się, że Anna jest też wielką wielką fanką zdrowego odżywiania i uwielbia sezonowe  owoce i warzyw a . Ostatnio Ania podzieliła się przepisem na krem z białych szparagów z grzankami. Spieszcie się, bo sezon na te przepyszne i bardzo zdrowe warzywa, niedługo dobiegnie końca. Przygotujcie na obiad taką zupę, a zakochacie się w jej wyjątkowym smaku! Niezwykle delikatny krem ze szparagów, którego po prostu musisz spróbować! To prawdziwy, sezonowy rarytas – zachwala swoją zupę Ania.      ...

Szarlotka Ani Starmach na kruchym cieście. Smakuje jak ta, którą robiła wam babcia
Ons.pl/Adobe Stock
Newsy
Szarlotka na kruchym cieście Ani Starmach. Smakuje jak te, które kiedyś piekły wszystkie babcie
Brak pomysłu na niedzielny deser? Ta szarlotka od Ani Starmach zachwyca swoją prostotą i smakiem.

Ania Starmach szturmem podbiła serca telewidzów. Fani kuchennych teleturniejów znają ją i cenią za występy choćby w roli jurora w programie „Masterchef”. Młoda kucharka nie znalazła się w towarzystwie Michela Morana i Magdy Gessler przypadkowo. O jej fachowości świadczą autorskie przepisy, którymi dzieli się ze swoimi fanami. Jedną z platform kontaktu Ani Starmach z telewidzami jest jej konto w popularnym serwisie społecznościowym Instagram. To właśnie tam gwiazda TVN-u zamieszcza całkiem interesujące pozycje dla wszystkich amatorów cukiernictwa i gotowania. Ostatnio Starmach zachwyciła swoich fanów wyśmienitym przepisem na łatwą, ale okazałą szarlotkę. Spójrzcie sami na tę fotografię:         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Ania Starmach (@ania_starmach) Istna perfekcja. Wbrew pozorom to nic trudnego! Z nami na pewno uda wam się odwzorować recepturę Ani Starmach. Ta wspaniała szarlotka najlepiej smakuje podawana jeszcze na świeżo. Uwaga! Zniknie ze stołu w mgnieniu oka! Prosta szarlotka Ani Starmach – przepis Składniki na ciasto: 320 g mąki 250 g masła 80 g cukru 1 jajko Łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Składniki na jabłkowe nadzienie: 2 kg jabłek (Ania poleca szarą renetę) 40 g cukru (więcej nie trzeba – słodycz zapewnią same jabłka) Łyżeczka cynamonu w proszku Cukier puder do dekoracji Przygotowanie: Masło pokrójcie na drobne kawałki. Wymieszajcie w misce wszystkie składniki na ciasto. Uformujcie z ciasta kulę, owińcie...

Przepis na drożdżowe ze śliwkami od Ani Starmach. Zróbcie maślaną kruszonkę „jak u babci”
Ons/Flickr
Newsy
Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami od Ani Starmach. Jego sekretem jest kruszonka „jak u babci”
Sezon na śliwki uznajemy za rozpoczęty! A jak śliwki to koniecznie placek drożdżowy z śliwkami. Nie może być inaczej.

Ania Starmach nie trzeba nikomu specjalnie przedstawiać to jurorka programów  MasterChef i MasterChef Junior, świetna polska kucharka i autorka książek kulinarnych i portalu o gotowaniu.    Trzeba przyznać, że ciasta z przepisu Ani Starmach zawsze wychodzą. A ta propozycja jest szczególnie smakowita. Jej drożdżowe ze śliwkami jest mocno maślane, wyjątkowo puszyste, z miodowymi śliwkami lub nieco kwaśnymi dla kontrastu i dużą ilością kruszonki, jak z przepisu babci. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, prosto z blachy.  Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką od Ani Starmach Składniki:  Ciasto:  600 g mąki  150 g cukru   80 g rozpuszczonego masła  150 ml mleka  2 jajka   35 g drożdży  1 kg śliwek   Maślana kruszonka „jak u babci”:  200 g mąki  120 g masła  100 g cukru  Sposób przygotowania:  Połowę mleka odlejcie do garnuszka. Podgrzejcie i rozpuście w nim drożdże.   Dodajcie 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszajcie wszystko. Następnie zaczyn przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na około 20 minut.  Po tym czasie przełóżcie go do dużej miski. Stopniowo dodawajcie do niego mąkę, roztrzepane jajka, rozpuszczone masło oraz mleko i cukier.  Ciasto wyrabiajcie przez około 10 minut, aż stanie się elastyczne i będzie „odklejało” się od dłoni. Możecie użyć robota kuchennego, tylko pamiętajcie, aby nie ustawiać zbyt wysokich obrotów.  Wyrobione ciasto odłóżcie do wyrośnięcia na godzinę.  Śliwki przepołówcie nożem i usuńcie pestki.  Składniki kruszonki...