Ania Starmach to ulubienica widzów i wielu miłośników kulinariów. Jurorka programów „MasterChef” i „MasterChef Junior” oraz autorka książek kucharskich (która spodziewa się właśnie drugiego dziecka) podzieliła się swoim przepisem na prawdziwy hit wśród letnich deserów.

Przepis na owoce pod kruszonką autorstwa Ani Starmach

Mistrzyni kulinariów podzieliła się tym prostym, a jednocześnie niewiarygodnie pysznym przepisem w swoich mediach społecznościowych. 

„Owoce pod kruszonką to od lat mój deser nr 1! W zależności od sezonu, kruszonką zasypuję jabłka, morele, truskawki lub... rabarbar” – napisała Starmach na Instagramie.

Składniki:

KRUSZONKA

  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 90 g drobnego cukru do wypieków

NADZIENIE:

Zobacz także:

  • 1.5 kg jabłek lub innych owoców: malin, truskawek, rabarbaru, moreli...
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka masła
  • laska wanilii (lub 1 łyżeczka cukru waniliowego)
  • łyżeczka cynamonu
  • garść rodzynek

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wymieszajcie (najlepiej rękoma), przechowujcie w lodówce. Taką kruszonkę można też zamrozić i użyć po jakimś czasie.
  2. Jabłka obierzcie i pokrójcie w ósemki.
  3. Na patelni rozpuśćcie masło, wrzućcie pokrojone jabłka.
  4. Dodajcie cukier (2 łyżki), cynamon, wanilię i rodzynki. Jabłka wymieszajcie i duście na niewielkim ogniu przez ok. 5-10 minut.
  5. Jabłka przełóżcie do formy żaroodpornej, przykryjcie równomiernie kruszonką.
  6. Pieczcie około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.

Źródło: Instagram

Czytaj też: