Przepis na „oszukane zrazy”. Przyrządza się je szybciej niż te klasyczne
Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na „oszukane zrazy”. Przyrządza się je szybciej niż te klasyczne 

Zrazy nie jedno mają imię. Można je przyrządzić także z wieprzowego mięsa mielonego. Nie wierzycie? Wypróbujcie ten przepis.
Hubert Rój
kwiecień 14, 2021

Na Śląsku nikt nie wyobraża sobie innych zrazów, niż tradycyjne wołowe rolady, czyli element klasycznego obiadu z kluskami i modrą kapustą.

W innych częściach naszego kraju częściej jada się zrazy wieprzowe. W tym przypadku najczęściej wykorzystuje się karkówkę.

Będzie ona potrzebna także do poniższego przepisu. Tym razem jednak trzeba będzie zmielić ją, a potem z masy mięsnej z dodatkiem jajka i pietruszki formować „zawijasy” z użyciem folii lub woreczka.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na „oszukane zrazy” z karkówki wieprzowej

Składniki:

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 2 jajka
  • Sól
  • Pieprz
  • Pęczek zielonej pietruszki
  • 15 dag boczku wędzonego
  • 2 ogórki małosolne
  • 3 marchewki
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • Olej do smażenia

Zobacz także

Przygotowanie:

  1. Mięso z karkówki wieprzowej zmielcie w maszynce do mięsa.
  2. Posiekajcie drobno natkę pietruszki.
  3. Do mielonego mięsa dodajcie jajko, posiekaną pietruszkę, 3 łyżki zimnej wody. Doprawcie mięso solą i pieprzem.
  4. Wyrabiajcie mięso, najlepiej ręką, tak by składniki dobrze się połączyły.
  5. Obierzcie marchewkę i cebulę. Pokrójcie marchewkę w słupki, a cebulę w piórka.
  6. Ogórki małosolne i boczek pokrójcie w niewielkie słupki.
  7. Nakładajcie porcję mięsa na zraz na foliowy woreczek, dodawajcie do niego kawałek marchewki, ogórka i cebuli, a także boczku, po czym zawijajcie w formę zrazu za pomocą folii.
  8. Obtoczcie zrazy w mące i podsmażcie na oleju z każdej strony.
  9. Pod koniec smażenia zrazów wrzućcie na patelnię pozostałą marchewkę i cebulę, dolejcie do środka ok. szklankę bulionu lub wody.
  10. Doprawcie do smaku, a następnie zagęśćcie sos za pomocą mąki pszennej.
  11. Zrazy podawajcie z ziemniakami lub z kaszą gryczaną. Smacznego! 

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Komentarze