Na Śląsku nikt nie wyobraża sobie innych zrazów, niż tradycyjne wołowe rolady, czyli element klasycznego obiadu z kluskami i modrą kapustą.

W innych częściach naszego kraju częściej jada się zrazy wieprzowe. W tym przypadku najczęściej wykorzystuje się karkówkę.

Będzie ona potrzebna także do poniższego przepisu. Tym razem jednak trzeba będzie zmielić ją, a potem z masy mięsnej z dodatkiem jajka i pietruszki formować „zawijasy” z użyciem folii lub woreczka.

Przepis na „oszukane zrazy” z karkówki wieprzowej

Składniki:

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 2 jajka
  • Sól
  • Pieprz
  • Pęczek zielonej pietruszki
  • 15 dag boczku wędzonego
  • 2 ogórki małosolne
  • 3 marchewki
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mięso z karkówki wieprzowej zmielcie w maszynce do mięsa.
  2. Posiekajcie drobno natkę pietruszki.
  3. Do mielonego mięsa dodajcie jajko, posiekaną pietruszkę, 3 łyżki zimnej wody. Doprawcie mięso solą i pieprzem.
  4. Wyrabiajcie mięso, najlepiej ręką, tak by składniki dobrze się połączyły.
  5. Obierzcie marchewkę i cebulę. Pokrójcie marchewkę w słupki, a cebulę w piórka.
  6. Ogórki małosolne i boczek pokrójcie w niewielkie słupki.
  7. Nakładajcie porcję mięsa na zraz na foliowy woreczek, dodawajcie do niego kawałek marchewki, ogórka i cebuli, a także boczku, po czym zawijajcie w formę zrazu za pomocą folii.
  8. Obtoczcie zrazy w mące i podsmażcie na oleju z każdej strony.
  9. Pod koniec smażenia zrazów wrzućcie na patelnię pozostałą marchewkę i cebulę, dolejcie do środka ok. szklankę bulionu lub wody.
  10. Doprawcie do smaku, a następnie zagęśćcie sos za pomocą mąki pszennej.
  11. Zrazy podawajcie z ziemniakami lub z kaszą gryczaną. Smacznego! 

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj także: