Każdy Polak średnio zjada ok. 40 kilogramów mięsa wieprzowego w ciągu roku. To wygrywa nawet z wydawać by się mogło popularnym drobiem. Statystyki mówią same za siebie – wieprzowina jest po prostu najpyszniejsza! A przyrządzony z niej gulasz smakuje wybornie!

Przepis na gulasz wieprzowy

Będziesz potrzebować 

  • 1 kilogram wieprzowiny (najlepiej szynki lub łopatki)
  • 1 marchewka
  • ½ pora
  • 3 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • Olej do smażenia
  • Woda lub bulion
  • Przyprawy: pieprz, sól, słodka papryka, papryka ostra, liść laurowy, majeranek 

Przygotowanie

  1. Mięso dokładnie umyj i pokrój w średniej wielkości kostkę. Kawałki mięsa nie mogą być za duże, powinny mieścić się w buzi „na raz”, tak aby dodatkowo ich nie kroić podczas jedzenia.
  2. Tak przygotowane mięso dopraw solą, pieprzem oraz papryką i odstaw.
  3. Cebulę obierz, pokrój w niewielką kosteczkę i zeszklij na rozgrzanym oleju. 
  4. Po kilku minutach do cebuli dodaj pokrojone mięso. Całość smaż jeszcze przez kilka minut, nie zapominając o mieszaniu.
  5. Marchewkę i pora obierz, a następnie pokrój w cienkie plasterki. 
  6. Tak przygotowane warzywa dodaj do smażącego się mięsa. Całość zalej wodą lub bulionem, tak aby przykryła wszystkie składniki i duś przez ok. 15 minut.
  7. Po upływie tego czasu do wywaru dodaj przyprawy: pieprz, sól, paprykę, majeranek, liść laurowy, a także obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zamieszaj i duś jeszcze przez kolejne 30 minut.
  8. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj przez 15 minut lub więcej, aż do miękkości mięsa i warzyw. W razie gdyby sos był zbyt rzadki możesz go zagęścić łyżeczką mąki, ale równie dobrze sprawdzi się śmietana. 

Gotowe!