Każdy Polak średnio zjada ok. 40 kilogramów mięsa wieprzowego w ciągu roku. To wygrywa nawet z wydawać by się mogło popularnym drobiem. Statystyki mówią same za siebie – wieprzowina jest po prostu najpyszniejsza! A przyrządzony z niej gulasz smakuje wybornie!
Przepis na gulasz wieprzowy
Będziesz potrzebować
- 1 kilogram wieprzowiny (najlepiej szynki lub łopatki)
- 1 marchewka
- ½ pora
- 3 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- Olej do smażenia
- Woda lub bulion
- Przyprawy: pieprz, sól, słodka papryka, papryka ostra, liść laurowy, majeranek
Przygotowanie
- Mięso dokładnie umyj i pokrój w średniej wielkości kostkę. Kawałki mięsa nie mogą być za duże, powinny mieścić się w buzi „na raz”, tak aby dodatkowo ich nie kroić podczas jedzenia.
- Tak przygotowane mięso dopraw solą, pieprzem oraz papryką i odstaw.
- Cebulę obierz, pokrój w niewielką kosteczkę i zeszklij na rozgrzanym oleju.
- Po kilku minutach do cebuli dodaj pokrojone mięso. Całość smaż jeszcze przez kilka minut, nie zapominając o mieszaniu.
- Marchewkę i pora obierz, a następnie pokrój w cienkie plasterki.
- Tak przygotowane warzywa dodaj do smażącego się mięsa. Całość zalej wodą lub bulionem, tak aby przykryła wszystkie składniki i duś przez ok. 15 minut.
- Po upływie tego czasu do wywaru dodaj przyprawy: pieprz, sól, paprykę, majeranek, liść laurowy, a także obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zamieszaj i duś jeszcze przez kolejne 30 minut.
- Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj przez 15 minut lub więcej, aż do miękkości mięsa i warzyw. W razie gdyby sos był zbyt rzadki możesz go zagęścić łyżeczką mąki, ale równie dobrze sprawdzi się śmietana.
Gotowe!