Przepis na ogórki małosolne Ewy Wachowicz. Mocno chrupiące i soczyste
Pixabay/ONS.pl
Newsy

Przepis na ogórki małosolne Ewy Wachowicz. Mocno chrupiące i soczyste

Przepis Ewy Wachowicz na ogórki małosolne jest sprawdzony i niezastąpiony. Już nie będziecie szukać innego!

Ewa Wachowicz zdradziła, że jedną z jej ulubionych letnich przekąsek są ogórki małosolne. Uwielbia przegryzać je jako przekąskę w ciepły, letni dzień. Ewa podała też sprawdzony przepis na ogórki małosolne, który sprawdza się u niej zawsze i który możecie wykorzystać siebie w domu!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ogórki małosolne według Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz to autorytet kulinarny dla wielu Polaków. Słynie z bardzo dobrych, sprawdzonych i dość tradycyjnych przepisów. Chętnie i często dzieli się przepisami na dania, które świetnie sprawdzają się w jej kuchni. Była miss ma też swój program kulinarny. By przygotować ogórki małosolne z przepisu Ewy Wachowicz, potrzebujecie:

  • Ok. 1 kg małych ogórków gruntowych
  • Kilka gałązek kopru lub liści winogron, jeśli macie do nich dostęp
  • 4 ząbki czosnku
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • Kawałek korzenia chrzanu o wielkości ok. 10 cm
  • Łyżkę soli (na każdy litr wody)

Przygotowanie ogórków małosolnych od Ewy Wachowicz

  1. Ogórki umyjcie i ułóżcie w naczyniu do ogórków małosolnych.
  2. Dodajcie wszystkie składniki do naczynia.
  3. Przygotujcie solankę (korzystając z proporcji 1 łyżka soli na litr wody).
  4. Zalejcie ogórki solanką, całkowicie je zakrywając.
  5. Przykrycie naczynie specjalną pokrywką lub talerzem.
  6. Odczekajcie 2-3 dni. Po tym czasie ogórki powinny być gotowe.

Ogórki małosolne – czy są zdrowe?

Choć z nazwy mogłoby wynikać, że w ogórkach małosolnych jest mało soli, to dalej jest to dość znaczna ilość. Umiar w jedzeniu ogórków małosolnych muszą zachować osoby, które cierpią na nadciśnienie. Jeśli to was nie dotyczy i wiecie, że nie jadacie za dużo soli z innymi posiłkami, śmiało jedzcie ogórki małosolne często jako przekąskę. Jeśli latem spędzacie dużo czasu na dworze i dość sporo się pocicie, może wasz organizm będzie potrzebował też odrobinę większej ilości soli niż zazwyczaj.

Ogórki małosolne są niskokaloryczne. To ich duża zaleta! Pomagają więc przetrwać na diecie i nie przyczyniają się do gromadzenia dodatkowych kilogramów.

Czytaj także:

Jak zrobić ogórki małosolne... w butelce? Ten przepis to prawdziwy HIT sieci!
Gotujmy.pl/jagoda59
Newsy
Jak zrobić ogórki małosolne... w butelce? Ten przepis to prawdziwy HIT internetu
Słyszeliście kiedyś o tym sposobie? Banał! Ogórki małosolne z butelki wychodzą przepyszne.

Ogórki małosolne to jedna z pyszniejszych letnio-wiosennych przekąsek. Pewnie macie swoje sposoby na zrobienie ogórków małosolnych. Niedawno przepisem na swoje ulubione małosolne podziała się też Ewa Wachowicz i Jakub Kuroń . Każde z nich przygotowuje małosolne trochę inaczej. Nikt z nich nie wpadł jednak na ten sposób. Okazuje się, że jest on hitem internetu. Ogórki małosolne robi się tu w… butelce! Jak robić ogórki małosolne w butelce? Ogórki małosolne w butelce to niezwykła metoda przygotowania ogórków małosolnych. Wychodzą wyśmienite, są pełne smaku i aromatu. Nie grozi im też spleśnienie. Jeśli nie macie dużego słoja na ogórki lub specjalnego glinianego naczynia do ogórków małosolnych, możecie z łatwością przygotować je właśnie z pomocą butelki. Przepis jest banalny. Przepis na ogórki małosolne w butelce Ten sposób sprawdza się świetnie. Ogórki wychodzą dzięki temu już w 3 dni. Możecie dodać do zalewy swoje ulubione przyprawy i uzyskać małosolne o ciekawym i głębokim aromacie. Poznajcie ten oryginalny sposób na małosolne. Składniki na ogórki małosolne w butelce Ogórki gruntowe – ilość zależna od waszych potrzeb Sól – w proporcji 1 łyżka soli na litr wody Woda kranowa lub mineralna woda niegazowana Czosnek – kilkanaście ząbków Ziele angielskie Liście laurowe Świeży korzeń chrzanu Świeży koperek Przygotowanie oryginalnych małosolnych w butelce Przygotujcie ogórki w ten sposób, a proporcje składników dobierzcie do swoich potrzeb. Koniecznie przygotujcie tez butelkę, lub kilka butelek po mleku. Może być tez inna butelka, ale musi mieć dość szeroką szyjkę, by zmieścić ogórki. Umyjcie ogórki...

Po ilu dniach ogórki małosolne są gotowe? Zjedzcie je, zanim zmienią się w kiszone
Adobe Stock
Newsy
Po ilu dniach ogórki małosolne są gotowe? Zjedzcie je, zanim zmienią się w kiszone
Ile kisi się ogórki, żeby były małosolne, a nie kiszone? W odróżnieniu od ogórków kiszonych, małosolne mają delikatny słonawy smak, pachną aromatyczną zalewą, którą zostały zalane i apetycznie chrupią. Ważne więc, żeby nie kisić ogórków małosolnych zbyt długo, inaczej wyjdą wam zwykle ogórki kiszone.

Jedną z nielicznych wad ogórków małosolnych jest to, że dość szybko zmieniają się w ogórki kiszone . Jeśli chcecie podać ogórki małosolne jako przekąskę do grilla, musicie dobrze wyliczyć, kiedy zalać ogórki zalewą, aby małosolne były gotowe dokładnie w dzień imprezy grillowej. Jeśli nie zjecie ich wystarczająco szybko, ogórki małosolne zmienią się w kiszone. Dalej będą więc smaczne, ale to już nie ten sam smak i nie ta sama chrupkość, którą wielu uwielbia. Kiedy ogórki małosolne są gotowe? To kiedy ogórki małosolne są gotowe, zależy od tego, jaką wodą zalewacie ogórki . Prostym trikiem na przyspieszenie dojrzewania ogórków małosolnych jest zalanie ich gorącą solanką. Ogórki szybciej zmieniają się wtedy z surowych w małosolne. Można jeść je już po 2 dniach od zakiszenia. Jeśli zalewacie ogórki małosolne zimną wodą, spróbujcie ich po ok. 4 dniach od zakiszenia. Będą wtedy smakować amatorom bardzo delikatnego, słono-kwaskowego smaku. Im dłużej ogórki małosolne będą leżały w zalewie, tym bardziej kwaśne będą się robić. Jeśli lubicie, kiedy ich smak jest bardziej intensywny, jedzcie je po 6 dniach od zalania zimną zalewą, a po 3-4 dniach od zalania gorącą zalewą. Jaka jest najlepsza zalewa na małosolne ogórki? Kluczem do sukcesu ogórków małosolnych jest (oprócz właściwego czasu oczekiwania) przygotowanie smacznej zalewy. Dodajcie do niej: Litr wody odpowiedniej do ogórków małosolnych Łyżkę soli Koper razem z gałązkami Kilka ząbków czosnku Ziarna ziela angielskiego Liście laurowe Chrzan w korzeniu Ziarna pieprzu Czytaj także: Ogórki małosolne Karola Okrasy. Przepis na smaczne ogórki małosolne z liściem...

Jaka woda do ogórków małosolnych? Przepis na ogórki doskonałe
Adobe Stock
Newsy
Jaka woda do ogórków małosolnych? Przepis na ogórki doskonałe
Woda, którą zalewacie ogórki, nie powinna być gorąca. Najlepsza będzie zimna woda prosto z kranu, ewentualnie wymieszana z odrobiną ciepłej przegotowanej wody, by ułatwić rozpuszczenie soli.

Ogórki małosolne to pyszny dodatek do wielu dań, choć najlepiej smakują solo. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Ogórki małosolne to nic innego jak ogórki kiszone, z tą różnicą, że kisi się je dużo krócej. Wystarczą 2 dni i są gotowe! Ogórki małosolne Najczęściej jadamy je jako dodatek do obiadu, ale ogórki małosolne można też wykorzystać do zrobienia zupy, koreczków, sałatki z majonezem. Jeśli chcielibyście podkręcić ich smak, dodajcie do kiszenia gorczycę lub papryczkę chilli. Najlepsza woda do ogórków małosolnych Najlepsza woda do ogórków małosolnych to woda nieprzegotowana, prosto z kranu. To właśnie sekret udanego przetworu. Ogórki małosolne będą odpowiednio chrupiące i aromatyczne. Gorąca woda szybciej rozpuszcza sól, ale też niszczy składniki odżywcze warzyw, a przecież w kiszonkach chodzi własnie o ich walory zdrowotne. Przepis na domowe ogórki małosolne Składniki: 1 ½ kg małych ogórków gruntowych 1 pęczek koperku kilka liści chrzanu 20 cm korzenia chrzanu 2 główki czosnku 2 litry wody 2 łyżki soli Przygotowanie: W dwóch litrach wody dokładnie rozpuśćcie dwie łyżki soli. Ogórki gruntowe umyjcie i odetnijcie końcówki z dwóch stron. Liście chrzanu oraz pęczek koperku opłuczcie pod wodą. Korzeń chrzanu obierzcie, a później pokrójcie w mniejsze kawałki. Główki czosnku bez obierania przekrójcie w poprzek. W dużym słoju układajcie kolejno liście chrzanu, kawałki korzenia chrzanu, pęczek koperku, przepołowione główki czosnku, a na koniec ciasno ułóżcie ogórki. Całość zalejcie przygotowaną solanką. Słój z ogórkami przykryjcie i odstawcie w...

Niektórzy dodają do ogórków małosolnych czereśnie, śliwki i nektarynki. Przetestujecie?
AdobeStock/Pixabay
Newsy
Niektórzy dodają do ogórków małosolnych czereśnie, śliwki i nektarynki. Przetestujecie?
Czereśnie, śliwki i nektarynki. Czy wpadlibyście na pomysł, by dodać te owoce do ogórków małosolnych?

Ogórki małosolne to jeden z najsmaczniejszych dodatków do sałatki, kanapki z wędliną czy obiadu. Jak przygotować jędrne i chrupiące ogórki małosolne ? To bardzo proste – wystarczy kupić dobrej jakości ogórki i zamknąć je słoju z dodatkiem wody (powinna całkowicie przykrywać ogórki), soli ( w proporcji 1 łyżka soli na litr wody ), kopru , korzenia i liści chrzanu , kilku ząbków czosnku oraz liści czarnej porzeczki (jeśli chcielibyście podkręcić ich smak, dodajcie jeszcze gorczycę lub papryczkę chili ). Ogórki małosolne to nic innego jak ogórki kiszone , z tą różnicą, że kisi się je dużo krócej. Wystarczą 2-3 dni i są gotowe do jedzenia. Ale czy słyszeliście kiedyś o tym, że niektórzy dodają do robienia ogórków małosolnych owoce?         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez ewape is cooking (@ewapegotuje) Ogórki małosolne z owocami Większość z was myślała zapewne jak dotąd, że jedynym „elementem owocowym" w ogórkach małosolnych są liście porzeczki lub wiśni. Okazuje się, że do słoja możemy wrzucić coś jeszcze – a mianowicie czereśnie , brzoskwinie, śliwki a nawet nektarynki. Taki sposób przygotowywania ogórków małosolnych z pewnością zaskakuje. Użytkowniczka Instagrama – ewapegotuje opublikowała na swoim profilu niezwykłe zdjęcie ogórków małosolnych. W widocznym na fotografii słoju widzimy nietypowe owocowe dodatki – brzoskwinie, czereśnie, śliwki i nektarynki. Taka propozycja do...