Ewa Wachowicz zdradziła, że jedną z jej ulubionych letnich przekąsek są ogórki małosolne. Uwielbia przegryzać je jako przekąskę w ciepły, letni dzień. Ewa podała też sprawdzony przepis na ogórki małosolne, który sprawdza się u niej zawsze i który możecie wykorzystać siebie w domu!
Ogórki małosolne według Ewy Wachowicz
Ewa Wachowicz to autorytet kulinarny dla wielu Polaków. Słynie z bardzo dobrych, sprawdzonych i dość tradycyjnych przepisów. Chętnie i często dzieli się przepisami na dania, które świetnie sprawdzają się w jej kuchni. Była miss ma też swój program kulinarny. By przygotować ogórki małosolne z przepisu Ewy Wachowicz, potrzebujecie:
- Ok. 1 kg małych ogórków gruntowych
- Kilka gałązek kopru lub liści winogron, jeśli macie do nich dostęp
- 4 ząbki czosnku
- Kilka ziarenek ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- Kawałek korzenia chrzanu o wielkości ok. 10 cm
- Łyżkę soli (na każdy litr wody)
Przygotowanie ogórków małosolnych od Ewy Wachowicz
- Ogórki umyjcie i ułóżcie w naczyniu do ogórków małosolnych.
- Dodajcie wszystkie składniki do naczynia.
- Przygotujcie solankę (korzystając z proporcji 1 łyżka soli na litr wody).
- Zalejcie ogórki solanką, całkowicie je zakrywając.
- Przykrycie naczynie specjalną pokrywką lub talerzem.
- Odczekajcie 2-3 dni. Po tym czasie ogórki powinny być gotowe.
Ogórki małosolne – czy są zdrowe?
Choć z nazwy mogłoby wynikać, że w ogórkach małosolnych jest mało soli, to dalej jest to dość znaczna ilość. Umiar w jedzeniu ogórków małosolnych muszą zachować osoby, które cierpią na nadciśnienie. Jeśli to was nie dotyczy i wiecie, że nie jadacie za dużo soli z innymi posiłkami, śmiało jedzcie ogórki małosolne często jako przekąskę. Jeśli latem spędzacie dużo czasu na dworze i dość sporo się pocicie, może wasz organizm będzie potrzebował też odrobinę większej ilości soli niż zazwyczaj.
Ogórki małosolne są niskokaloryczne. To ich duża zaleta! Pomagają więc przetrwać na diecie i nie przyczyniają się do gromadzenia dodatkowych kilogramów.
Zobacz także:
Czytaj także: