Przepisy na ogórki kiszone przekazywane są z pokolenia na pokolenie przez babcie, mamy i ciotki. Każda rodzina, w zależności od tradycji, a także części Polski, z której się wywodzi, ma swoje receptury – niektóre bardzo oryginalne! W przeszłości do ogórków kiszonych dodawano składniki, o których dziś pamiętają jedynie nieliczni np. liście malin czy wiśni. 

Staropolskie przepisy warto jednak czasem urozmaicać o nowoczesne, nieco bardziej egzotyczne składniki takie jak curry. Przepis, który proponujemy, sprawi, że wasze ogórki będą miały znacznie bardziej intensywny i nieco słodki, orientalny smak. Ta coraz popularniejsza przyprawa najczęściej stosowana jest w kuchni indyjskiej czy tajskiej, ale coraz chętniej stosuje się ją także w potrawach kuchni polskiej np. śledziach bożonarodzieniowych czy wszelkich sałatkach podawanych podczas sezonu grillowego. Koniecznie ich spróbujcie!

Kiszonki - właściwości zdrowotne

Kiszone warzywa to prawdziwy zastrzyk zdrowia. Mogą być spożywane absolutnie przez każdego, nawet osoby na restrykcyjnych dietach. Niskokaloryczne, a jednocześnie pyszne ogórki kiszone bogate są w witaminy, a także wapń, magnez, fosfor czy potas. Odkwaszają organizm, regulują działanie układu trawiennego, wspomagają pracę układu odpornościowego i usuwają toksyny.

Przepis na ogórki kiszone z curry

Składniki:

  • 1 litr wody
  • 1,5 szklanki octu
  • 1,5 łyżki soli
  • 2 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki przyprawy curry
  • 3 kg ogórków
  • 5 cebul
  • 3 łyżeczki gorczycy
  • liście selera

Przygotowanie:

  1. Do słoika włóżcie ogórki umyte i obrane oraz przekrojone na ćwiartki, liście selera, szczyptę gorczycy (do każdego słoika) i po dużym plastrze cebuli. 
  2. Zagotujcie zalewę w garnku: wlejcie litr wody i 1,5 szklanki octu i dodajcie 1,5 łyżeczki soli, 2 szklanki cukru i 3 łyżeczki przyprawy curry.
  3. Zalejcie słoiczki gorącą zalewą, zakręćcie i przewróćcie do góry nogami na 10 minut od zagotowania. Smacznego!

Czytaj też:

Zobacz także: