ciasto brzdąc
Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na obłędnie pysznego poznańskiego brzdąca. Nie ma lepszego ciasta do kawy i herbaty

Lubicie oryginalne w smaku ciasta? Szukacie czegoś nowego i innego niż robiliście do tej pory? To świetnie, bo mamy dla was genialny przepis na poznańskiego brzdąca. To ciasto jest tak pyszne, że będziecie się nim zajadać!
Anna Borkowska
marzec 19, 2021

Święta za pasem. Czy zastanawialiście się już, jakie upieczecie w tym roku ciasta? Mamy dla was świetną propozycję na Wielkanoc. To ciasto brzdąc, które na pewno zachwyci was swoim niebanalnym smakiem.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Ciasto brzdąc poznański

Tradycyjne poznańskie ciasto o zabawnej nazwie – brzdąc – jest dostępne praktycznie w każdej cukierni w stolicy Wielkopolski.

W oryginalnej wersji, ciasta nie należy nasączać ponczem. Nie jest też ono dekorowane posypkami ani orzechami. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis. Jesteśmy pewni, że zakochacie się w tym mięciutkim i kremowym cieście. Jest pyszne, wilgotne i delikatne jak mgiełka. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do wielkanocnej kawy i herbaty.

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 110g mąki ziemniaczanej
  • 60g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki octu

Masa:

  • 1 litr słodkiej śmietanki 30%
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżeczki kakao
  • 4 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:

  1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania dodajemy powoli cukier, a następnie żółtka. Miksujemy wszystko około 10 minut.
  2. Proszek do pieczenia mieszamy z octem, dodajemy do masy. Jako ostatnie dokładamy przesiane mąki.
  3. Pieczemy w 170 stopniach C przez 20 minut i studzimy.
  4. Rozkrawamy na dwa blaty.
  5. Masa: Odlewamy pół szklanki kremówki. Resztę gotujemy z cukrem i kakao.
  6. Studzimy i schładzamy w lodówce przez noc.
  7. Wyjąć masę i rozgrzać do temp. pokojowej.
  8. Śmietankę podgrzać prawie do zagotowania i rozpuścić w niej żelatynę, po czym dobrze schłodzić.
  9. Masę kakaową ubijamy aż do uzyskania konsystencji miękkiego masła.
  10. Dodajemy ostudzoną żelatynę.
  11. 1/3 masy rozsmarowywać na biszkopcie, a następnie przykryć drugą połową ciasta, wyłożyć 1/3 masy.
  12. Pozostała masę umieścić w rękawie cukierniczym i wyciskać na wierzchu ciasta rozetki.
Komentarze