jak zrobić kotlety z chleba
Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na obłędne w smaku kotlety z czerstwego pieczywa. Prościej i taniej się nie da. Składniki macie pod ręką

Czas na coś "z niczego". Obiad w kilkanaście minut za kilka złotych. Wystarczy trochę czerstwego chleba, kilka dodatków i kotlety gotowe!

Lubicie przepisy, których nie powstydziłby się Kaszpirowski albo Copperfield? To danie będzie po prostu jak wyciągnięcie królika z kapelusza.

W sam raz na koniec tygodnia, gdy w lodówce hula wiatr, a w domowy budżet na jedzenie już dawno został przekroczony.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić kotlety z suchego chleba?

Złośliwcy powiedzieliby pewnie, że w tych kotletach jest wszystko, ale akurat nie chleb. No cóż, nie bądźmy drobiazgowi.

Rzeczywiście oprócz chleba, do tego dania trafia kilka innych składników, ale tak czy siak, jego koszt jest naprawdę śmiesznie niski.

Dodatkowo, na pewno wszystkie składniki, a więc kasza jęczmienna, jajka, żółty ser i tak dalej, macie na pewno pod ręką w domowej kuchni.

Wystarczy niecała kostka sera białego, dwa jajka i kasza – całość będzie dopełniał namoczony w mleku chleb.

Jeżeli nie macie na zbyciu ugotowanej kaszy jęczmiennej z poprzedniego obiadu, ugotujcie ją w prosty sposób bez mieszania.

Wystarczy odmierzyć dwie części wody na jedną część kaszy, posolić i wstawić do zagotowania. Kiedy kasza zacznie wrzeć, zostawcie ją pod przykryciem na małym ogniu.

Wystarczy ok. 15 min, by kasza bez mieszania sama wchłonęła całość wody i ugotowała się w odpowiedni sposób, na miękko.

Przepis na kotlety z kaszy jęczmiennej, twarogu i suchego chleba

Składniki:

  • 40 dag ugotowanej kaszy jęczmiennej (20 dag kaszy suchej, surowej – ok. 1 szklanka)
  • 20 dag twarogu
  • 2 małe jajka
  • Kilka kromek czerstwego chleba
  • Mleko do namoczenia chleba
  • Cebula
  • Bułka tarta
  • Olej
  • Pieprz czarny świeżo mielony
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Kaszę gryczaną w razie potrzeby ugotujcie w proporcji 1:2 (stosunek kaszy do wody) z solą.
  2. Podsmażcie na patelni obraną i pokrojoną cebulkę.
  3. Ostudzoną kaszę i cebulę dodajcie do rozduszonego twarogu.
  4. Suchy chleb namoczcie w mleku i potem dodajcie do masy na kotlety.
  5. Do masy wbijcie dwa jajka, które zwiążą razem wszystkie składniki.
  6. Doprawcie masę na kotlety pieprzem i solą.
  7. Formujcie dość płaskie kotleciki i obtaczajcie je w bułce tartej.
  8. Smażcie kotlety na złoty kolor z obu stron.
  9. Kotlety można jeść bez dodatków w postaci ziemniaków, a za to na przykład z warzywami, surówkami i sosami.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Przepis na gołąbki w liściach botwiny. Ten smak was zaskoczy
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na gołąbki w liściach botwiny. Ten smak was zaskoczy
Gołąbki w liściach botwiny to pomysł na niecodzienny, zaskakujący obiad. Nie dość, że mięso z kaszą w buraczanych liściach świetnie smakuje, to dodatkowo wspaniale wygląda. Do dzieła!

Gołąbki w liściach botwiny siła rzeczy będą znacznie mniejsze od tych tradycyjnych, kapuścianych. Oczywiście w żadne sposób nie przekłada się to na ich rewelacyjny, niepowtarzalny smak. Co więcej, małe, eleganckie gołąbki botwinkowe świetnie prezentują się na talerzu. Tak przyrządzone gołąbki niektórym mogą przypomnieć popularne na południu Europy gołąbki zawijane w liście winogron, czyli dolma lub dolmades. Nasze gołąbki w liściach botwiny różnią się od nich znacząco smakiem – ze względu na użycie mięsa i kaszy do farszu. Przepis na gołąbki w liściach botwiny Składniki: 1 pęczek świeżej botwiny 20 dag szynki wieprzowej 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej 2 ząbki czosnku Szczypior 1 łyżeczka majeranku Pół łyżeczki soli Świeżo mielony pieprz czarny Olej do smażenia Przygotowanie: Mięso zmielcie na maszynce do mięsa. Kaszę jęczmienną ugotujcie w proporcji 1:2 z wodą z dodatkiem soli. Kaszę gotujcie bez mieszania, do czasu aż wchłonie całą wodę. Czosnek obierzcie, przeciśnijcie przez praskę. Dodajcie do mięsa czosnek, posiekany drobno szczypiorek, sól, pieprz i majeranek. Wyrabiajcie masę mięsną na gołąbki z dodatkiem ugotowanej i ostudzonej kaszy jęczmiennej. Liście botwiny umyjcie i lekko zmiażdżcie ręką na czerwonych unerwieniach, by stały się nieco miększe. Umieszczajcie porcję farszu na liściu i zawijajcie jak tradycyjne gołąbki. Gotowe gołąbki wyłóżcie na patelni z rozgrzanym olejem i przykryjcie naczynie pokrywką. Smażcie z każdej strony przez kilka minut. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Jeśli zastanawiacie się, czym tak na dobrą sprawę jest botwina, kliknijcie i przeczytajcie jeden z naszych poprzednich artykułów na ten temat. Jeżeli zaś chcecie dowiedzieć się, jaki...

To zboże obniża cholesterol, ryzyko nowotworów i cukrzycy, sprzyja odchudzaniu. Używajcie go do sosów,  zup i na kotlety.
Adobe Stock
Newsy
Ta kasza jest najlepsza na odchudzanie i obniża cholesterol. Doskonała do sosów, zup i na kotlety
Najpopularniejsza: perłowa, najzdrowsza: pęczak. Kasze zrobione z tego zboża jadamy średnio tylko kilka razy w roku. To za mało. Poprawią sylwetkę, wzmocnią zdrowie. Zrobicie z nich mnóstwo potraw.

Kasze, to jadalne nasiona zbóż. Lekko rozdrobnione, ale nie tak jak mąka i pozbawione łupiny. Zawierają dużo błonnika, skrobi oraz wartości odżywczych. Te kasze powstają z jęczmienia i mają wiele właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto jeść kaszę jęczmienną? Kasza jęczmienna jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, szczególnie B1, B2 B3 i B6. Zawiera także witaminy A, E i K, a z minerałów: mangan, selen, magnez, żelazo, cynk, miedź i wapń. Wartości odżywcze zawarte w kaszy jęczmiennej poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego, reakcje immunologiczne organizmu, usprawniają przemiany metaboliczne. Uczestniczą w tworzeniu czerwonych krwinek i rozszerzaniu naczyń krwionośnych. Hamują napływ toksyn do organizmu pochodzących np. z leków. Zalety błonnika zawartego w kaszy Duża ilość błonnika usprawnia perystaltykę jelit, dlatego kasze są polecane osobom odchudzającym się czy mających problemy z zaparciami Szybkie przejście treści pokarmowej przez jelita, zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów dzięki temu, że skraca się czas kontaktu toksyn i szkodliwych składników przemiany materii ze ścianami jelita Obecność błonnika pomaga też obniżyć poziom złego cholesterolu Kto powinien jeść kaszę jęczmienną? Osoby z podwyższonych cholesterolem Osoby chorujące na miażdżycę Osoby z problemami układu krążenia Diabetycy Osoby z nadwagą i te, które chcę zrzucić wagę Osoby żyjące w stresie Jakie dania przygotować z kaszy jęczmiennej? Gotując z użyciem kaszy jęczmiennej pamiętajcie, że kasza ta zawiera gluten, nie mogą jej więc jeść chorzy na celiakię. Najpopularniejsze dania z kaszą jęczmienną: Krupnik. Do krupniku można dodać każdy rodzaj kaszy jęczmiennej. Najpopularniejsze są te średniej wielkości Gołąbki....

Kasza jęczmienna z grzybami
własne
Newsy
Przed laty obowiązkowe danie wigilijne. Cudowna, aromatyczna kasza z suszonymi śliwami
Od czego zależy to, jak prezentuje się nasz świąteczny jadłospis? Co sprawia, że lista naszych 12 dań wygląda tak albo inaczej?

Można doszukiwać się co najmniej kilku powodów takiego stanu rzeczy. Po pierwsze na nasze wigilijne menu wpływ ma region kraju, z którego pochodzimy, i w którym mieszkamy. Co innego jadają na Podhalu, co innego na Kaszubach. Inne są świąteczne przysmaki ze wschodniej Polski, a jeszcze inne tradycje w centrum kraju. Z biegiem czasu dawne zwyczaje nieco ustępują miejsca ogólnopolskim modom, ale w wielu rodzinach ciągle przechowywane są receptury z dawnych lat. I tak z pokolenia na pokolenie. Innym czynnikiem, który sprawia, że na święta jemy na przykład kaszę ze śliwkami zamiast kutii jest to, że po prostu dysponujemy danym produktem! Kasza jęczmienna z suszonymi śliwkami Nieprzypadkowo wspomnieliśmy o kaszy. Jeżeli macie właśnie w swojej spiżarni nieco smakowitych tegorocznych, suszonych i wędzonych śliwek, nie zawahajcie się użyć się ich do tego przepisu. Kasza z wędzonymi śliwkami to tradycyjna potrawa wigilijna Górnego Śląska i okolic. Nawet jeżeli nie jedliście jej do tej pory, a macie w domu śliwki, to warto będzie zaskoczyć swoich domowników nietypowym, skromnym, ale pysznym świątecznym deserem jak za dawnych lat. Składniki: 1 szklanka kaszy jęczmiennej 15 dag suszonych, wędzonych śliwek Woda Sól Przygotowanie: Kaszę wrzucamy do garnka, wlewamy do niego 2,5 szklanki wody i bardzo delikatnie solimy – pamiętajmy, że będzie to bądź, co bądź deser! Do garnka z gotującą się kaszą od razu wrzucamy pokrojone na połówki lub mniejsze części śliwki. Kaszę gotujemy na małym ogniu, bez mieszania. Pamiętajmy o przykryciu garnka. Kasza będzie gotowa, gdy wchłonie całą wodę i stanie się miękka. W wypadku gdy po wchłonięciu wody jest nieco twarda, możemy dolać do środka nieco wrzątku. Jeżeli chcemy podać tego typu deser w dzień...

Mnóstwo osób popełnia ten błąd przy gotowaniu krupniku. Zupa jest mętna i kleista
Wikipedia Commons
Newsy
Mnóstwo osób popełnia 1 błąd przy gotowaniu krupniku. Zupa jest przez to mętna i kleista
Gotując krupnik trzeba zachować balans. Zupa nie może być zbyt kleista i mętna, ale tez nie rzadka i wodnista. Oto nasze wskazówki, jak ugotować smaczny krupnik.

Co decyduje o tym, jaką konsystencję będzie miał wasz krupnik? W dużej mierze zależy to od dodanej kaszy jęczmiennej . A jak przecież wiadomo, bez kaszy nie ma mowy o krupniku. To właśnie kasza, czyli krupy, decydują o obliczu tej zupy w największym stopniu. Kiedy dodać kaszę do krupniku? Jednak kasza jęczmienna (wiejska lub łamana) dodana za wcześnie, może się zanadto rozgotować i za mocno zagęścić zupę. Wystarczy około 15 minut, by kasza odpowiednio zmiękła w gorącej zupie. Dlatego też tyle właśnie minut przed końcem gotowania, należy dodać ją do garnka. Doświadczonym gospodyniom nie trzeba nawet mówić o tym, że za dużo kaszy również nie wpłynie dobrze na wasze tego typu pierwsze danie. Dlatego też kaszę do zupy należy dodawać z głową. Wystarczy dosłownie kilka łyżek na cały garnek. Pamiętajcie także, by po dodaniu kaszy, zupę regularnie mieszać, by uniknąć przywarcia krup do dna garnka. W takim wypadku czekałoby was żmudne szorowanie druciakiem albo poszukiwanie innych, alternatywnych metod czyszczenia naczyń ! Przepis na krupnik Składniki: 50 dag mięsa drobiowego lub wieprzowego, np. żeberka wieprzowe Kilka łyżek kaszy jęczmiennej wiejskiej (łamanej) Marchew Kawałek selera Cebula 4 ziemniaki Liść laurowy Ziele angielskie Pieprz ziarnisty Sól Natka pietruszki Przygotowanie: Mięso przygotujcie do gotowania i zalejcie je tak jak w przypadku rosołu zimną wodą. Rozpocznijcie gotowanie mięsa i zbierajcie regularnie powstające szumowiny. Obierzcie warzywa i pokrójcie na mniejsze kawałki. Warzywa można także zetrzeć na tarce. Cebulę dodajcie do zupy w całości. Wcześniej można opalić ją na ogniu dla uzyskania bogatszego smaku. Ziemniaki pokrójcie w kostkę. Podobnie jak podczas gotowania rosołu, po kilkudziesięciu minutach...