Lubicie przepisy, których nie powstydziłby się Kaszpirowski albo Copperfield? To danie będzie po prostu jak wyciągnięcie królika z kapelusza.

W sam raz na koniec tygodnia, gdy w lodówce hula wiatr, a w domowy budżet na jedzenie już dawno został przekroczony.

Jak zrobić kotlety z suchego chleba?

Złośliwcy powiedzieliby pewnie, że w tych kotletach jest wszystko, ale akurat nie chleb. No cóż, nie bądźmy drobiazgowi.

Rzeczywiście oprócz chleba, do tego dania trafia kilka innych składników, ale tak czy siak, jego koszt jest naprawdę śmiesznie niski.

Zobacz także:

Dodatkowo, na pewno wszystkie składniki, a więc kasza jęczmienna, jajka, żółty ser i tak dalej, macie na pewno pod ręką w domowej kuchni.

Wystarczy niecała kostka sera białego, dwa jajka i kasza – całość będzie dopełniał namoczony w mleku chleb.

Jeżeli nie macie na zbyciu ugotowanej kaszy jęczmiennej z poprzedniego obiadu, ugotujcie ją w prosty sposób bez mieszania.

Wystarczy odmierzyć dwie części wody na jedną część kaszy, posolić i wstawić do zagotowania. Kiedy kasza zacznie wrzeć, zostawcie ją pod przykryciem na małym ogniu.

Wystarczy ok. 15 min, by kasza bez mieszania sama wchłonęła całość wody i ugotowała się w odpowiedni sposób, na miękko.

Przepis na kotlety z kaszy jęczmiennej, twarogu i suchego chleba

Składniki:

  • 40 dag ugotowanej kaszy jęczmiennej (20 dag kaszy suchej, surowej – ok. 1 szklanka)
  • 20 dag twarogu
  • 2 małe jajka
  • Kilka kromek czerstwego chleba
  • Mleko do namoczenia chleba
  • Cebula
  • Bułka tarta
  • Olej
  • Pieprz czarny świeżo mielony
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Kaszę gryczaną w razie potrzeby ugotujcie w proporcji 1:2 (stosunek kaszy do wody) z solą.
  2. Podsmażcie na patelni obraną i pokrojoną cebulkę.
  3. Ostudzoną kaszę i cebulę dodajcie do rozduszonego twarogu.
  4. Suchy chleb namoczcie w mleku i potem dodajcie do masy na kotlety.
  5. Do masy wbijcie dwa jajka, które zwiążą razem wszystkie składniki.
  6. Doprawcie masę na kotlety pieprzem i solą.
  7. Formujcie dość płaskie kotleciki i obtaczajcie je w bułce tartej.
  8. Smażcie kotlety na złoty kolor z obu stron.
  9. Kotlety można jeść bez dodatków w postaci ziemniaków, a za to na przykład z warzywami, surówkami i sosami.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl