jak zrobić kotlety z chleba
Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na obłędne w smaku kotlety z czerstwego pieczywa. Prościej i taniej się nie da. Składniki macie pod ręką

Czas na coś "z niczego". Obiad w kilkanaście minut za kilka złotych. Wystarczy trochę czerstwego chleba, kilka dodatków i kotlety gotowe!

Lubicie przepisy, których nie powstydziłby się Kaszpirowski albo Copperfield? To danie będzie po prostu jak wyciągnięcie królika z kapelusza.

W sam raz na koniec tygodnia, gdy w lodówce hula wiatr, a w domowy budżet na jedzenie już dawno został przekroczony.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić kotlety z suchego chleba?

Złośliwcy powiedzieliby pewnie, że w tych kotletach jest wszystko, ale akurat nie chleb. No cóż, nie bądźmy drobiazgowi.

Rzeczywiście oprócz chleba, do tego dania trafia kilka innych składników, ale tak czy siak, jego koszt jest naprawdę śmiesznie niski.

Dodatkowo, na pewno wszystkie składniki, a więc kasza jęczmienna, jajka, żółty ser i tak dalej, macie na pewno pod ręką w domowej kuchni.

Wystarczy niecała kostka sera białego, dwa jajka i kasza – całość będzie dopełniał namoczony w mleku chleb.

Jeżeli nie macie na zbyciu ugotowanej kaszy jęczmiennej z poprzedniego obiadu, ugotujcie ją w prosty sposób bez mieszania.

Wystarczy odmierzyć dwie części wody na jedną część kaszy, posolić i wstawić do zagotowania. Kiedy kasza zacznie wrzeć, zostawcie ją pod przykryciem na małym ogniu.

Wystarczy ok. 15 min, by kasza bez mieszania sama wchłonęła całość wody i ugotowała się w odpowiedni sposób, na miękko.

Przepis na kotlety z kaszy jęczmiennej, twarogu i suchego chleba

Składniki:

  • 40 dag ugotowanej kaszy jęczmiennej (20 dag kaszy suchej, surowej – ok. 1 szklanka)
  • 20 dag twarogu
  • 2 małe jajka
  • Kilka kromek czerstwego chleba
  • Mleko do namoczenia chleba
  • Cebula
  • Bułka tarta
  • Olej
  • Pieprz czarny świeżo mielony
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Kaszę gryczaną w razie potrzeby ugotujcie w proporcji 1:2 (stosunek kaszy do wody) z solą.
  2. Podsmażcie na patelni obraną i pokrojoną cebulkę.
  3. Ostudzoną kaszę i cebulę dodajcie do rozduszonego twarogu.
  4. Suchy chleb namoczcie w mleku i potem dodajcie do masy na kotlety.
  5. Do masy wbijcie dwa jajka, które zwiążą razem wszystkie składniki.
  6. Doprawcie masę na kotlety pieprzem i solą.
  7. Formujcie dość płaskie kotleciki i obtaczajcie je w bułce tartej.
  8. Smażcie kotlety na złoty kolor z obu stron.
  9. Kotlety można jeść bez dodatków w postaci ziemniaków, a za to na przykład z warzywami, surówkami i sosami.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Kryzysowe kotlety mielone. Dodajcie ten składnik do mielonych, a wyjdzie ich 2 razy więcej
Pixabay
Newsy
Kryzysowe kotlety mielone. Dodajcie do nich ten składnik, a wyjdzie ich 2 razy więcej
Kotlety mielone to zawsze dobry pomysł na obiad. Jeżeli do tego mogą być jeszcze smaczniejsze i zdrowsze, to trzeba koniecznie wypróbować ich nową, kryzysową wersję. 

Przepis na kotlety mielone to świetna propozycja dla dużych rodzin, które starają się oszczędzać pieniądze. Jeżeli dołożycie do nich jeszcze jeden składnik, wówczas z tej samej porcji mięsa możecie uzyskać dwa razy więcej kotletów. Co oznacza, że zaoszczędzicie jeszcze więcej.  Nie obawiajcie się, kotlety te nie będą wcale gorszej jakości. Są równie pożywne, pyszne, a do tego zdrowe. Kasza gryczana, która jest tutaj drugim po mięsie składnikiem, jest bowiem dobrym źródłem minerałów i witamin.  Wartości odżywcze kaszy gryczanej Kasza gryczana zawiera dużo błonnika, który daje uczucie sytości i wspomaga pracę jelit. Właśnie dlatego dietetycy polecają ją do obiadów i jako wartościowy dodatek do sałatek. Sprawia, że przez dłuższy czas będziecie czuć się najedzeni i pełni energii.  W kaszy gryczanej znajduje się również wiele cennych witamin i składników mineralnych. Jej spożywanie pozytywnie wpływa na układ nerwowy, odpornościowy i krwionośny.  Dodatkowo świetnie zastępuje bułkę dodawaną do kotletów, więc jeżeli cierpicie na nietolerancję glutenu – ten przepis będzie dla was idealny.  Jest niedroga, a więc za jej pomocą możecie zwiększyć ilość przygotowanych kotletów z mięsa mielonego. Smak kaszy gryczanej doskonale komponuje się ze smakiem mięsa i cebuli, co sprawia, że kotlety są jeszcze lepsze. Wystarczy, że raz ich spróbujecie, a zagoszczą na stałe w waszym jadłospisie.   Przepis na kotlety mielone z dodatkiem kaszy gryczanej  Składniki:  0,5 kg mięsa mielonego  0,5 kg ugotowanej kaszy gryczanej  1 cebula  1 jajko  bułka tarta   olej do smażenia  sól  pieprz  przyprawa do mięsa...

Przepis na gołąbki w liściach botwiny. Ten smak was zaskoczy
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na gołąbki w liściach botwiny. Ten smak was zaskoczy
Gołąbki w liściach botwiny to pomysł na niecodzienny, zaskakujący obiad. Nie dość, że mięso z kaszą w buraczanych liściach świetnie smakuje, to dodatkowo wspaniale wygląda. Do dzieła!

Gołąbki w liściach botwiny siła rzeczy będą znacznie mniejsze od tych tradycyjnych, kapuścianych. Oczywiście w żadne sposób nie przekłada się to na ich rewelacyjny, niepowtarzalny smak. Co więcej, małe, eleganckie gołąbki botwinkowe świetnie prezentują się na talerzu. Tak przyrządzone gołąbki niektórym mogą przypomnieć popularne na południu Europy gołąbki zawijane w liście winogron, czyli dolma lub dolmades. Nasze gołąbki w liściach botwiny różnią się od nich znacząco smakiem – ze względu na użycie mięsa i kaszy do farszu. Przepis na gołąbki w liściach botwiny Składniki: 1 pęczek świeżej botwiny 20 dag szynki wieprzowej 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej 2 ząbki czosnku Szczypior 1 łyżeczka majeranku Pół łyżeczki soli Świeżo mielony pieprz czarny Olej do smażenia Przygotowanie: Mięso zmielcie na maszynce do mięsa. Kaszę jęczmienną ugotujcie w proporcji 1:2 z wodą z dodatkiem soli. Kaszę gotujcie bez mieszania, do czasu aż wchłonie całą wodę. Czosnek obierzcie, przeciśnijcie przez praskę. Dodajcie do mięsa czosnek, posiekany drobno szczypiorek, sól, pieprz i majeranek. Wyrabiajcie masę mięsną na gołąbki z dodatkiem ugotowanej i ostudzonej kaszy jęczmiennej. Liście botwiny umyjcie i lekko zmiażdżcie ręką na czerwonych unerwieniach, by stały się nieco miększe. Umieszczajcie porcję farszu na liściu i zawijajcie jak tradycyjne gołąbki. Gotowe gołąbki wyłóżcie na patelni z rozgrzanym olejem i przykryjcie naczynie pokrywką. Smażcie z każdej strony przez kilka minut. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Jeśli zastanawiacie się, czym tak na dobrą sprawę jest botwina, kliknijcie i przeczytajcie jeden z naszych poprzednich artykułów na ten temat. Jeżeli zaś chcecie dowiedzieć się, jaki...

To zboże obniża cholesterol, ryzyko nowotworów i cukrzycy, sprzyja odchudzaniu. Używajcie go do sosów,  zup i na kotlety.
Adobe Stock
Newsy
Ta kasza jest najlepsza na odchudzanie i obniża cholesterol. Doskonała do sosów, zup i na kotlety
Najpopularniejsza: perłowa, najzdrowsza: pęczak. Kasze zrobione z tego zboża jadamy średnio tylko kilka razy w roku. To za mało. Poprawią sylwetkę, wzmocnią zdrowie. Zrobicie z nich mnóstwo potraw.

Kasze, to jadalne nasiona zbóż. Lekko rozdrobnione, ale nie tak jak mąka i pozbawione łupiny. Zawierają dużo błonnika, skrobi oraz wartości odżywczych. Te kasze powstają z jęczmienia i mają wiele właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto jeść kaszę jęczmienną? Kasza jęczmienna jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, szczególnie B1, B2 B3 i B6. Zawiera także witaminy A, E i K, a z minerałów: mangan, selen, magnez, żelazo, cynk, miedź i wapń. Wartości odżywcze zawarte w kaszy jęczmiennej poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego, reakcje immunologiczne organizmu, usprawniają przemiany metaboliczne. Uczestniczą w tworzeniu czerwonych krwinek i rozszerzaniu naczyń krwionośnych. Hamują napływ toksyn do organizmu pochodzących np. z leków. Zalety błonnika zawartego w kaszy Duża ilość błonnika usprawnia perystaltykę jelit, dlatego kasze są polecane osobom odchudzającym się czy mających problemy z zaparciami Szybkie przejście treści pokarmowej przez jelita, zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów dzięki temu, że skraca się czas kontaktu toksyn i szkodliwych składników przemiany materii ze ścianami jelita Obecność błonnika pomaga też obniżyć poziom złego cholesterolu Kto powinien jeść kaszę jęczmienną? Osoby z podwyższonych cholesterolem Osoby chorujące na miażdżycę Osoby z problemami układu krążenia Diabetycy Osoby z nadwagą i te, które chcę zrzucić wagę Osoby żyjące w stresie Jakie dania przygotować z kaszy jęczmiennej? Gotując z użyciem kaszy jęczmiennej pamiętajcie, że kasza ta zawiera gluten, nie mogą jej więc jeść chorzy na celiakię. Najpopularniejsze dania z kaszą jęczmienną: Krupnik. Do krupniku można dodać każdy rodzaj kaszy jęczmiennej. Najpopularniejsze są te średniej wielkości Gołąbki....

Przepis Tomasza Strzelczyka na kotlety bez grama mięsa. Obłędnie pyszne i tanie
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA FACEBOOK
Newsy
Przepis Tomka Strzelczyka na kotlety z kapusty, kaszy i grzybów. Za 10 zł wykarmicie rodzinę przez 2 dni
Tomasz Strzelczyk zaprasza na kotlety z kaszy gryczanej, kapusty kiszonej i grzybów. Takie połączenie podbije wasze kubki smakowe, nawet jeśli nie jesteście wegetarianami. Oblane grzybowym sosem i w towarzystwie buraczków zrobią furorę na niejednym stole. 

Tomasz Strzelczyk mówi krótko: „Mięso jest smaczne, ale nie na co dzień. Czasami trzeba zjeść coś bezmięsnego". Aż trudno się z nim nie zgodzić. Tym bardziej, że to danie nie tylko wygląda fantastycznie, ale również obłędnie smakuje, jest proste w przygotowaniu, a do tego kosztuje naprawdę niewiele.  Porady Tomasza Strzelczyka dotyczące kotletów z kapusty  Gwiazdor YouTube'a jak zwykle dzieli się ze swoimi fanami różnymi poradami dotyczącymi procesu gotowania, smażenia i pieczenia. Warto się z nimi zapoznać, gdyż dzięki temu potrawy wychodzą o wiele smaczniejsze. Po ugotowaniu i odcedzeniu grzybów nie wylewajcie wody. Przyda się wam ona do ugotowania kaszy i zrobienia sosu.  Jeżeli kapusta, którą kupiliście, jest wyjątkowo twarda i kwaśna, to warto ją podgotować, zanim wyląduje w farszu.  Kotlety z grzybów i kapusty są z natury rzeczy bardzo delikatne i niezbyt zwarte, dlatego smażcie je ostrożnie. Po razie na każdej stronie. Poczekajcie, aż spód kotleta się zarumieni i dopiero wówczas go odwróćcie.  Wszystkie składniki, a także same kotlety warto smażyć na maśle klarowanym. Doda ono wyjątkowego smaku temu daniu.  Przepis na kotlety z kapusty i grzybów wg. Tomasza Strzelczyka  Składniki:   300 g suchej kaszy gryczanej palonej  50 g suszonych grzybów   200 g ugotowanej kapusty kiszonej   2 jajka   1 cebula   1 ząbek czosnku   3 łyżki bułki tartej   1 czubata łyżka maki pszennej   Masło klarowane do smażenia lub inny tłuszcz Śmietana do sosu  Sól, pieprz  Sposób przygotowania:  Suszone grzyby namoczcie, ugotujcie i odcedźcie. Wody po gotowaniu nie wylewajcie. Zaraz będzie potrzebna.  Do garnka wrzućcie kaszę gryczaną i zalejcie połową wody z...