jak zrobić kotlety z chleba
Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na obłędne w smaku kotlety z czerstwego pieczywa. Prościej i taniej się nie da. Składniki macie pod ręką

Czas na coś "z niczego". Obiad w kilkanaście minut za kilka złotych. Wystarczy trochę czerstwego chleba, kilka dodatków i kotlety gotowe!

Lubicie przepisy, których nie powstydziłby się Kaszpirowski albo Copperfield? To danie będzie po prostu jak wyciągnięcie królika z kapelusza.

W sam raz na koniec tygodnia, gdy w lodówce hula wiatr, a w domowy budżet na jedzenie już dawno został przekroczony.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić kotlety z suchego chleba?

Złośliwcy powiedzieliby pewnie, że w tych kotletach jest wszystko, ale akurat nie chleb. No cóż, nie bądźmy drobiazgowi.

Rzeczywiście oprócz chleba, do tego dania trafia kilka innych składników, ale tak czy siak, jego koszt jest naprawdę śmiesznie niski.

Dodatkowo, na pewno wszystkie składniki, a więc kasza jęczmienna, jajka, żółty ser i tak dalej, macie na pewno pod ręką w domowej kuchni.

Wystarczy niecała kostka sera białego, dwa jajka i kasza – całość będzie dopełniał namoczony w mleku chleb.

Jeżeli nie macie na zbyciu ugotowanej kaszy jęczmiennej z poprzedniego obiadu, ugotujcie ją w prosty sposób bez mieszania.

Wystarczy odmierzyć dwie części wody na jedną część kaszy, posolić i wstawić do zagotowania. Kiedy kasza zacznie wrzeć, zostawcie ją pod przykryciem na małym ogniu.

Wystarczy ok. 15 min, by kasza bez mieszania sama wchłonęła całość wody i ugotowała się w odpowiedni sposób, na miękko.

Przepis na kotlety z kaszy jęczmiennej, twarogu i suchego chleba

Składniki:

  • 40 dag ugotowanej kaszy jęczmiennej (20 dag kaszy suchej, surowej – ok. 1 szklanka)
  • 20 dag twarogu
  • 2 małe jajka
  • Kilka kromek czerstwego chleba
  • Mleko do namoczenia chleba
  • Cebula
  • Bułka tarta
  • Olej
  • Pieprz czarny świeżo mielony
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Kaszę gryczaną w razie potrzeby ugotujcie w proporcji 1:2 (stosunek kaszy do wody) z solą.
  2. Podsmażcie na patelni obraną i pokrojoną cebulkę.
  3. Ostudzoną kaszę i cebulę dodajcie do rozduszonego twarogu.
  4. Suchy chleb namoczcie w mleku i potem dodajcie do masy na kotlety.
  5. Do masy wbijcie dwa jajka, które zwiążą razem wszystkie składniki.
  6. Doprawcie masę na kotlety pieprzem i solą.
  7. Formujcie dość płaskie kotleciki i obtaczajcie je w bułce tartej.
  8. Smażcie kotlety na złoty kolor z obu stron.
  9. Kotlety można jeść bez dodatków w postaci ziemniaków, a za to na przykład z warzywami, surówkami i sosami.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Kasza jęczmienna z grzybami
własne
Newsy
Przed laty obowiązkowe danie wigilijne. Cudowna, aromatyczna kasza z suszonymi śliwami
Od czego zależy to, jak prezentuje się nasz świąteczny jadłospis? Co sprawia, że lista naszych 12 dań wygląda tak albo inaczej?

Można doszukiwać się co najmniej kilku powodów takiego stanu rzeczy. Po pierwsze na nasze wigilijne menu wpływ ma region kraju, z którego pochodzimy, i w którym mieszkamy. Co innego jadają na Podhalu, co innego na Kaszubach. Inne są świąteczne przysmaki ze wschodniej Polski, a jeszcze inne tradycje w centrum kraju. Z biegiem czasu dawne zwyczaje nieco ustępują miejsca ogólnopolskim modom, ale w wielu rodzinach ciągle przechowywane są receptury z dawnych lat. I tak z pokolenia na pokolenie. Innym czynnikiem, który sprawia, że na święta jemy na przykład kaszę ze śliwkami zamiast kutii jest to, że po prostu dysponujemy danym produktem! Kasza jęczmienna z suszonymi śliwkami Nieprzypadkowo wspomnieliśmy o kaszy. Jeżeli macie właśnie w swojej spiżarni nieco smakowitych tegorocznych, suszonych i wędzonych śliwek, nie zawahajcie się użyć się ich do tego przepisu. Kasza z wędzonymi śliwkami to tradycyjna potrawa wigilijna Górnego Śląska i okolic. Nawet jeżeli nie jedliście jej do tej pory, a macie w domu śliwki, to warto będzie zaskoczyć swoich domowników nietypowym, skromnym, ale pysznym świątecznym deserem jak za dawnych lat. Składniki: 1 szklanka kaszy jęczmiennej 15 dag suszonych, wędzonych śliwek Woda Sól Przygotowanie: Kaszę wrzucamy do garnka, wlewamy do niego 2,5 szklanki wody i bardzo delikatnie solimy – pamiętajmy, że będzie to bądź, co bądź deser! Do garnka z gotującą się kaszą od razu wrzucamy pokrojone na połówki lub mniejsze części śliwki. Kaszę gotujemy na małym ogniu, bez mieszania. Pamiętajmy o przykryciu garnka. Kasza będzie gotowa, gdy wchłonie całą wodę i stanie się miękka. W wypadku gdy po wchłonięciu wody jest nieco twarda, możemy dolać do środka nieco wrzątku. Jeżeli chcemy podać tego typu deser w dzień...

Krupnik
Flickr/czynka
Przepisy
Treściwy, wiejski krupnik na żeberkach. Niezwykle sycący! Doda wam niesamowitej energii
Soczyste żeberka to świetna podstawa wielu zup. Przedstawiamy wam przepis na krupnik z żeberkami w roli głównej. Będziecie po niego wracać!

Opinie wobec krupniku są różne. W sposób szczególny dzieli je wiek konsumenta. Dzieci za krupnikiem nie przepadają, dorośli wręcz przeciwnie. To jedna z bardziej sycących zup. Klasyka polskiej kuchni! Zupa na wywarze Krupnik to w skrócie klasyczna, polska zupa z ziemniakami, kaszą jęczmienną i marchewką. Podaje się ją na wywarze jarzynowym lub mięsnym. Można ją jeść też z kawałkami mięsa. Elementem charakterystycznym jest zasypanie jej kaszą jęczmienną lub ryżem.  Jest to zupa sycąca i bardzo smaczna. Średnio gęsta. Jak każde danie domowe ma mnóstwo wersji. Najlepiej jeśli spróbujesz krupniku na bazie różnego mięsa, dorzucisz ulubione dodatki i wybierzesz najlepszą opcję dla siebie. Krupnik w zależności od tego na jakie mięso się zdecydujesz ma różny smak i aromat. Wołowina spowoduje, że zupa będzie miała pełny i mocny smak, natomiast sam drób zapewni bardziej delikatny wywar. Proponujemy wam przepis, gdzie podstawą jest mięso wieprzowe.  Syci aż miło Zupa podana na żeberkach wieprzowych syci aż miło. Na dodatek, podajcie ją koniecznie z kaszą jęczmienną. Ta tradycyjna zupa zdaje się być prosta w przygotowaniu, ale sztuczką jest dodać do niej odpowiednią ilość kaszy, żeby nie wyszła za gęsta. Krupnik na żeberkach jest złotym środkiem do uzyskania tego efektu. Składniki na 4 porcje zupy: 30 dag świeżych żeberek ekstra 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej 4-6 ziarenek ziela angielskiego świeżo posiekana natka pietruszki 3 ziemniaki 3 liście laurowe kawałek selera kawałek pora pietruszka marchewka sól morska Ziarko do ziarnka Umyte żeberka kroimy na mniejsze kawałeczki. Mięso zalewamy 1,5 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy. Do wywaru dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy pod...

Gołąbki wigilijne
własne
Newsy
Pachnące świętami pyszne gołąbki. Tajemnica smaku tkwi w tym wyjątkowym farszu
W ciągu całego roku zajadamy się gołąbkami z ryżem i z mięsem mielonym. Na wigilijnym stole królują gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami.

Z niektórymi wigilijnymi potrawami sprawa jest prosta. Jemy je raz na rok, głównie ze względu na wieloletnie tradycje przekazywane z pokolenia na pokolenie w każdej rodzinie. Kto by pomyślał, żeby w ciągu roku karpia smażyć co każdy piątek, a na deser przygotowywać  swoim dzieciom kutię? Z gołąbkami z grzybami i kaszą gryczaną jest podobnie. Może to jednak dziwić – to danie znika z półmisków w oka mgnieniu. Dlaczego więc nie przyrządzać go także poza okresem bożonarodzeniowym? Wigilijny przysmak Tę kwestię zostawmy na później. Pyszne gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami zjemy podczas zbliżającej się wigilii. Wcześniej musimy je przygotować. Zróbcie to razem z nami! Gołąbki nie obędą się bez dobrej, miękkiej kapusty. Polecamy wybierać nieco mniejsze głowy. To właśnie z nich uda nam się przyrządzić apetyczne, niewielkie gołąbki. Oprócz tego skupić musimy się na odpowiednim wygotowaniu (a właściwie wypieczeniu) kaszy gryczanej. Nie ma nic gorszego, niż twarde ziarenka w naszych świątecznych gołąbkach. Do tego suszone grzyby – najlepiej borowiki. Jeżeli nie mamy takiego rarytasu w swojej kuchni, spokojnie możemy użyć pieczarek. Takie gołąbki także będą smakowały fantastycznie. Zwłaszcza, gdy podamy je z oliwą z oliwek albo zgodnie ze staropolską tradycją z aromatycznym nierafinowanym olejem rzepakowym. Palce lizać! Składniki: 2 szklanki kaszy gryczanej 2 garści suszonych grzybów lub 30 dag pieczarek Średniej wielkości biała kapusta (możemy użyć także kapusty włoskiej) Sól i pieprz 1 łyżka mąki pszennej Olej rzepakowy zwykły i nierafinowany Przygotowanie: Kaszę gryczaną zalewamy 4 szklankami wody, solimy i zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu do momentu aż wyparuje z garnka cała...

kluski z makiem przepis
WanilioweImprowizacje / Gotujmy.pl
Newsy
Święta bez tego deseru to nie święta. Jak zrobić idealne kluski z makiem?
Najlepszy przepis na kluski z makiem tylko u nas! Sprawdźcie, jak łatwo możecie przyrządzić ten świąteczny przysmak.

Już jutro Wigilia! Przygotowujecie już świąteczne potrawy, czy może dopiero powoli zabieracie się do ich przyrządzania? Jeżeli jeszcze nie macie wszystkich potrzebnych produktów, to musicie się śpieszyć – sklepy będą jutro krócej otwarte! Dokładne godziny otwarcia sklepów poszczególnych sieci zebraliśmy w tym artykule . Przygotowania do wigilijnej wieczerzy należy powoli zaczynać, ponieważ czasu jest mało! Wszyscy czekają na tradycyjne potrawy, a najbardziej oczywiście na deser. A ten nie może się obejść bez klusek z makiem! Wypróbujcie w tym roku przepis, z którego wychodzą naprawdę nieziemskie kluski. Wigilijne makówki Zwyczaj przygotowywania klusek z makiem i bakaliami jest dosyć stary. W różnych regionach Polski danie to nazywa się inaczej. Na Śląsku przygotowywane są „makówki”, gdzie deser ten ma postać pieczywa przekładanego makiem z bakaliami. Z kolei w okolicach Łodzi i Poznania przyrządzane są „makiełki”, czyli makaron z makiem i bakaliami. Przepis na kluski z makiem Dziś mamy dla was przepis na opisaną wyżej wersję tego deseru, znanego pod nazwą „makiełki”. Będą wam potrzebne poniższe składniki:   Do ciasta: 50 dag mąki pszennej 3 jaja Płaska łyżeczka soli Łyżka oleju Do masy makowej: 25 dag maku suchego Mleko 100 ml miodu 1 szklanka bakalii Łyżka masła Przygotowanie Suchy mak zalejcie mlekiem i odstawcie do namoczenia. Następnie za pomocą maszynki zmielcie mak dwa razy. Pokrójcie drobno bakalie i wsypcie do maku. Miód i masło dodajcie do masy makowej i dokładnie wymieszajcie. Do osobnej miski wsypcie składniki na ciasto i dobrze zagniećcie. Podzielcie ciasto na kawałki. Rozwałkujcie na stolnicy i pokrójcie w równe, długie paski....