Przepis na obiad za 3 zł Katarzyny Bosackiej. Tym razem zainspirowała się kuchnią indyjską
ONS.pl/AdobeStock
Newsy

Przepis na obiad za 3 zł Katarzyny Bosackiej. Kurczak w sosie w indyjskim stylu zasmakuje każdemu

Katarzyna Bosacka regularnie dzieli się ze swoimi obserwatorami sposobami na oszczędne gospodarowanie domowymi finansami. Na jej kanale znajdziemy też pomysły na smaczne i zdrowe potrawy.

Czy da się zrobić obiad za jedyne 3 złote za porcję? Dziennikarka Katarzyna Bosacka po raz kolejny udowodniła, że tak. Tym razem przyrządziła na obiad danie butter chicken w indyjskim stylu. Posiłek kosztował zaledwie 3 złote za porcję dla 8 osób:

- Dziś będzie butter chicken, w takim kremowym warzywnym, pomidorowym sosie. To jest ulubione danie moich dzieci. To jest ulubione danie wielu dorosłych. Podaje się do tego kurczaka, Bardzo aromatycznego, przyprawionego, po prostu z ryżem – powiedziała Bosacka.

Prezenterka dodała, że zamiast sklepowego curry, woli samodzielnie skomponować składniki tej przyprawy. Poleciła też podprażenie przypraw na patelni, aby uwolnił się ich aromat.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Do przyrządzenia curry, Bosacka użyła:

  • kurkumy
  • kminu rzymskiego (kuminu)
  • gałki muszkatołowej
  • cynamonu
  • chilli

- Tutaj zostały jeszcze przyprawy. Ja je wykorzystam, ponieważ na tych przyprawach dodam masło klarowane i podsmażę dwie średnie cebule. Słuchajcie, wrzucam cebulę. Ta cebula doda ostrość, soczystość i dość intensywny smak – dodała.

Później do garnka z przyprawami, podsmażoną cebulą, dziennikarka dodała pomidory w 400 g puszce za 2 złote, namoczone orzeszki ziemne, po czym doprawiła całość szczyptą soli, startym czosnkiem i startym w całości świeżym imbirem.

Pod sam koniec, Bosacka dodała do garnka cukru, aby zrównoważyć kwaśny, pomidorowy smak. Całość gotowała przez kwadrans, a następnie zmiksowała.

- Sos mamy w zasadzie gotowy. I jak to zwykle szefowie kuchni mówią przed wydawką, po prostu spróbować. Pięknie wygląda, jest pięknie gęsty - dodała.

Zobacz także
Katarzyma Boscka sprawdziła ile dziś kosztuje "koszyk Dudy". Kolosalna różnica

Katarzyna Bosacka sprawdziła, ile dziś kosztuje „koszyk Dudy". Kolosalna różnica

Jak zrobić obiad za 2,70 zł? W przepisie Katarzyny Bosackiej znajdziecie tylko 3 składniki

Jak zrobić obiad za 2,70 zł? W przepisie Katarzyny Bosackiej znajdziecie tylko 3 składniki

Dziennikarka radzi, by nie dodawać do dania soli. Dodała za to szczyptę cynamonu i cukru oraz odrobinę soku z cytryny dla zbalansowania smaku.

W kolejnym kroku Bosacka zabrała się za 500 g filet z kurczaka. Pokroiła go na kawałki i zamarynowała w jogurcie naturalnym. Następnie wrzuciła do garnka z sosem pomidorowo-orzechowym i gotowała przez kilka minut.

Gwiazda podała butter chicken z ugotowanym ryżem:

- Oczywiście tego mięsa nie było zbyt dużo. Dietetycy mówią, żebyśmy nie jedli za dużo mięsa. Jest tu dużo warzyw. Bardzo dużo pomidorów. Jest cebula, jest czosnek, jest imbir i są przyprawy. Liczymy! Pół kilograma piersi z kurczaka kosztowało mnie 10 złotych. Kurczak był moczony w jogurcie naturalnym, który kosztował 85 groszy […]. Dwie szklanki ryżu 3,25 […]. Dwie cebule złotówka. Orzeszki ziemne, znalazłam najtańsze 1,60 zł. Do tego dwie puszki pomidorów krojonych za 4 złote plus przyprawy, czosnek i imbir. Moim zdaniem nie więcej niż 2, no dobra…3 złote. Równa się 23,70. Podzielić przez osiem równa się 2,96 za porcję – wylicza Katarzyna Bosacka.

Źródło: stronakuchni.pl

Katarzyna Bosacka gotuje obiad za mniej niż 5 zł. Indyk z warzywami i makaronem na jednej patelni
Ons/Flickr
Newsy
Katarzyna Bosacka gotuje obiad za mniej niż 5 zł. Indyk z warzywami i makaronem na jednej patelni
Katarzyna Bosacka kolejny raz udowadnia, że można przygotować smaczny obiad za mniej niż 5 zł na osobę. Tym razem zabrała się za przyrządzanie mielonego indyka, w towarzystwie marchewki, pora i makaronu ryżowego. Wyszło smacznie, tanio i szybko. 

Tani, zdrowy i pożywny obiad to w dzisiejszych czasach ważna rzecz. Co jakiś czas Katarzyna Bosacka dzieli się ze swoimi fanami przepisami na smakowite dania, które zamykają się w niewielkiej kwocie. Wszystkie jej pomysły w temacie oszczędnego gotowania możecie obejrzeć na kanale YouTube „EkoBosacka”.  Dziennikarka doradza, jak zastępować niektóre składniki  Ostatnio przygotowany przez nią indyk stir-fry to potrawa, która w oryginalnym przepisie może mieć różne trudno dostępne i drogie składniki. Nie jest jednak konieczne wydawanie na nie pieniędzy.  Katarzyna Bosacka podpowiada, by olej sezamowy, na którym smażony jest indyk zastąpić olejem rzepakowym. Dotyczy to również limonki, którą możecie zamienić na cytrynę lub odrobinę soku pomarańczowego. Brązowy cukier wymieńcie na miód lub zwykły biały kryształ. A drogie orzechy włoskie na orzeszki ziemne.  Jeżeli nie możecie dostać mielonego mięsa indyka, z powodzeniem wykorzystacie mięso z kurczaka.  Przepis na indyka z warzywami według Katarzyny Bosackiej  Składniki:  200 g mięsa mielonego drobiowego 200 g makaronu ryżowego  2 marchewki  ½ pora,  4-5 łyżek sosu sojowego,  3 łyżki brązowego cukru lub miodu,  sok z 1 limonki lub sok pomarańczowy z kartonu  4 cm świeżego imbiru  szczypiorek  1 ząbek czosnku  garść orzeszków ziemnych  Sposób przygotowania:  Przygotujcie makaron ryżowy według instrukcji na opakowaniu.  Rozgrzejcie na głębokiej patelni olej rzepakowy.  Mielone mięso indyka wrzućcie na tłuszcz i podsmażajcie, cały czas mieszając.  Dodajcie pokrojoną w słupki marchewkę i...