Czy da się zrobić obiad za jedyne 3 złote za porcję? Dziennikarka Katarzyna Bosacka po raz kolejny udowodniła, że tak. Tym razem przyrządziła na obiad danie butter chicken w indyjskim stylu. Posiłek kosztował zaledwie 3 złote za porcję dla 8 osób:

- Dziś będzie butter chicken, w takim kremowym warzywnym, pomidorowym sosie. To jest ulubione danie moich dzieci. To jest ulubione danie wielu dorosłych. Podaje się do tego kurczaka, Bardzo aromatycznego, przyprawionego, po prostu z ryżem – powiedziała Bosacka.

Prezenterka dodała, że zamiast sklepowego curry, woli samodzielnie skomponować składniki tej przyprawy. Poleciła też podprażenie przypraw na patelni, aby uwolnił się ich aromat.

Do przyrządzenia curry, Bosacka użyła:

  • kurkumy
  • kminu rzymskiego (kuminu)
  • gałki muszkatołowej
  • cynamonu
  • chilli

- Tutaj zostały jeszcze przyprawy. Ja je wykorzystam, ponieważ na tych przyprawach dodam masło klarowane i podsmażę dwie średnie cebule. Słuchajcie, wrzucam cebulę. Ta cebula doda ostrość, soczystość i dość intensywny smak – dodała.

Później do garnka z przyprawami, podsmażoną cebulą, dziennikarka dodała pomidory w 400 g puszce za 2 złote, namoczone orzeszki ziemne, po czym doprawiła całość szczyptą soli, startym czosnkiem i startym w całości świeżym imbirem.

Pod sam koniec, Bosacka dodała do garnka cukru, aby zrównoważyć kwaśny, pomidorowy smak. Całość gotowała przez kwadrans, a następnie zmiksowała.

Zobacz także:

- Sos mamy w zasadzie gotowy. I jak to zwykle szefowie kuchni mówią przed wydawką, po prostu spróbować. Pięknie wygląda, jest pięknie gęsty - dodała.

Dziennikarka radzi, by nie dodawać do dania soli. Dodała za to szczyptę cynamonu i cukru oraz odrobinę soku z cytryny dla zbalansowania smaku.

W kolejnym kroku Bosacka zabrała się za 500 g filet z kurczaka. Pokroiła go na kawałki i zamarynowała w jogurcie naturalnym. Następnie wrzuciła do garnka z sosem pomidorowo-orzechowym i gotowała przez kilka minut.

Gwiazda podała butter chicken z ugotowanym ryżem:

- Oczywiście tego mięsa nie było zbyt dużo. Dietetycy mówią, żebyśmy nie jedli za dużo mięsa. Jest tu dużo warzyw. Bardzo dużo pomidorów. Jest cebula, jest czosnek, jest imbir i są przyprawy. Liczymy! Pół kilograma piersi z kurczaka kosztowało mnie 10 złotych. Kurczak był moczony w jogurcie naturalnym, który kosztował 85 groszy […]. Dwie szklanki ryżu 3,25 […]. Dwie cebule złotówka. Orzeszki ziemne, znalazłam najtańsze 1,60 zł. Do tego dwie puszki pomidorów krojonych za 4 złote plus przyprawy, czosnek i imbir. Moim zdaniem nie więcej niż 2, no dobra…3 złote. Równa się 23,70. Podzielić przez osiem równa się 2,96 za porcję – wylicza Katarzyna Bosacka.

Źródło: stronakuchni.pl