
Jeśli lubicie jeść gołąbki, ale marzy wam się coś innego i równie smacznego, przygotujcie gołąbki w nieco innym wydaniu. Zróbcie na obiad siekane gołąbki z młodej kapusty. Siekane gołąbki z młodej kapusty to gołąbki bez zawijania, w których do farszu dodaje się sparzone i drobno pokrojone liście kapusty. Jak je przygotować? Czytajcie dalej!
Przepis na siekane gołąbki z młodej kapusty
Mimo iż z zewnątrz wyglądają, jak zwykłe mielone, siekane gołąbki z młodej kapusty to tak naprawdę gołąbki bez zawijania. Danie robi się z połączenia mielonego mięsa, ugotowanego ryżu, przypraw i kapusty, którą, zamiast owijania farszu, dodaje się do środka.
Potrawa świetnie smakuje zarówno z chlebem, jak i z ziemniakami. Koniecznie przygotujcie do niej aksamitny pomidorowy sos. Genialnie podkręca jej smak!
Składniki:
- 3/4 kg mielonego mięsa wieprzowego
- 1/2 kg młodej białej kapusty
- 1 woreczek ryżu
- 1/2 białej cebuli
- 1 łyżeczka przyprawy kucharek
- 2 jajka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- olej do smażenia
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Kapustę szatkujemy i parzymy gorącą wodą z dodatkiem soli.
- Dobrze odcedzamy, ale pozostawiamy wywar.
- Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
- Do miski wkładamy mięso i mieszamy z ostudzonym ryżem, następnie dodajemy osączoną kapustę, jaja, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę ziemniaczaną i przyprawy.
- Całość wyrabiamy na jednolitą masę.
- Formujemy klopsy i obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony.
- Przekładamy do garnka, zalewamy wywarem z kapusty ok. 1,5 litra wymieszanym z koncentratem pomidorowym i dusimy pod przykryciem kilkanaście minut.
- Sos pomidorowy zagęszczamy mąką pszenną wymieszaną z trochę wody.
Smacznego!
Źródło: Gotujmy.pl
Czytaj także: