Przepis na nietypowe gołąbki. Jak zrobić siekane gołąbki z młodej kapusty?
Gotujmy.pl/Madzik323
Newsy

Przepis na nietypowe gołąbki. Jak zrobić siekane gołąbki z młodej kapusty?

Marzą wam inne niż zwykle gołąbki? Przygotujcie gołąbki, w których do mięsnego farszu dodaje się poszatkowane liście kapusty. Czym różnią się one od tradycyjnych gołąbków?

Jeśli lubicie jeść gołąbki, ale marzy wam się coś innego i równie smacznego, przygotujcie gołąbki w nieco innym wydaniu. Zróbcie na obiad siekane gołąbki z młodej kapusty. Siekane gołąbki z młodej kapusty to gołąbki bez zawijania, w których do farszu dodaje się sparzone i drobno pokrojone liście kapusty. Jak je przygotować? Czytajcie dalej!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na siekane gołąbki z młodej kapusty

Mimo iż z zewnątrz wyglądają, jak zwykłe mielone, siekane gołąbki z młodej kapusty to tak naprawdę gołąbki bez zawijania. Danie robi się z połączenia mielonego mięsa, ugotowanego ryżu, przypraw i kapusty, którą, zamiast owijania farszu, dodaje się do środka.

Potrawa świetnie smakuje zarówno z chlebem, jak i z ziemniakami. Koniecznie przygotujcie do niej aksamitny pomidorowy sos. Genialnie podkręca jej smak!

Zobacz także
Kotlety mielone a'la gołąbki w pszennej panierce. Pyszny przepis na obiad

Kotlety mielone à la gołąbki w pszennej panierce. Pyszny przepis na obiad

Gołąbki z pieczarkami. Pomysł na smaczny i tani obiad

Gołąbki z pieczarkami. Pomysł na smaczny i tani obiad

Składniki:

  • 3/4 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 1/2 kg młodej białej kapusty
  • 1 woreczek ryżu
  • 1/2 białej cebuli
  • 1 łyżeczka przyprawy kucharek
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • olej do smażenia
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Kapustę szatkujemy i parzymy gorącą wodą z dodatkiem soli.
  2. Dobrze odcedzamy, ale pozostawiamy wywar.
  3. Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
  4. Do miski wkładamy mięso i mieszamy z ostudzonym ryżem, następnie dodajemy osączoną kapustę, jaja, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę ziemniaczaną i przyprawy.
  5. Całość wyrabiamy na jednolitą masę.
  6. Formujemy klopsy i obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony.
  7. Przekładamy do garnka, zalewamy wywarem z kapusty ok. 1,5 litra wymieszanym z koncentratem pomidorowym i dusimy pod przykryciem kilkanaście minut.
  8. Sos pomidorowy zagęszczamy mąką pszenną wymieszaną z trochę wody.

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także:

Kotlety mielone a'la gołąbki w pszennej panierce. Pyszny przepis na obiad
Gotujmy.pl/KuchniaMagdaleny
Newsy
Kotlety mielone à la gołąbki w pszennej panierce. Pyszny przepis na obiad
Szukacie ciekawego pomysłu na kotlety? Przygotujcie kotlety à la gołąbki z białej kapusty, ryżu i mięsa mielonego w panierce z zarodków pszennych. Wypróbujcie, a nie pożałujecie!

Marzy wam się szybki, prosty i zarazem niebanalny obiad? Sprawdźcie przepis jednej z naszych czytelniczek  na kotlety mielone à la gołąbki w pszennej panierce - a może skusicie się również na gołąbki meksykańskie , na prażonym ryżu , siekane lub z młodej kapusty ? Mimo iż kotlety wyglądają jak klasyczne mielone, kryją w środku niespodziankę w postaci gołąbkowego farszu. Największym zaskoczeniem jest jednak panierka z... zarodków pszennych. Kotlety mielone à la gołąbki w pszennej panierce Kotlety mielone à la gołąbki w pszennej panierce to prosty przepis na smaczny i niebanalny obiad. Danie ma ciekawy smak i jest świetną alternatywą dla zwykłych kotletów mielonych czy gołąbków. Jak je przygotować? Wyjaśniamy krok po kroku. Składniki: 500 g białej kapusty 500 g mięsa mielonego z indyka 1 szklanka ryżu 1 cebula 1 czosnek 3 jajka 3 łyżki otrębów 1 szklanka mąki 1 szklanka zarodków pszennych sól, pieprz przyprawa do mięsa mielonego słodka papryka mielona ostra papryka mielona zioła prowansalskie olej do smażenia Przygotowanie: Kapustę sparzyć wrzątkiem, osuszyć i poszatkować. Następnie posolić, pozostawić na jakiś czas i odcisnąć kapustę z soku. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Mięso mielone przyprawić pieprzem, solą, przyprawą do mielonego, papryką mieloną słodką i ostrą oraz ziołami prowansalskimi. Dodać odciśniętą kapustę, wystudzony ryż, otręby, 2 jajka oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem i wymieszać ręką. Następnie formować kotlety, obtaczać je w macę, później w jajku, a na końcu w zarodkach pszennych. Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złocisty kolor. Podawać z ziemniakami i ulubioną...

Gołąbki z siekanej kapusty. Przepis na szybkie gołąbki, które robią się same
Gotujmy.pl/skatarzynka
Newsy
Gołąbki siekane. Przepis na szybkie gołąbki, które robią się same
Gołąbki siekane z tego przepisu robią się teoretycznie same. Tradycyjne gołąbki są dosyć pracochłonne. A gołąbki z siekanej kapusty to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, bez spędzania pół dnia w kuchni. Wasi bliscy będą zachwyceni smakiem.

Gołąbki siekane to ciekawa wariacja jednego z klasyków polskiej kuchni. Gołąbki to potrawa półmięsna. Farsz pół mięsny przygotowany z ryżu, kaszy oraz mięsa mielonego jest zawijany w obgotowane liście kapusty. W tej wersji kapustę do gołąbków trzeba jednak posiekać i dodać do farszu. Najlepiej smakują z sosem pomidorowym, aczkolwiek niektórzy podają je również z pieczarkowym. Szybkie gołąbki siekane  Mimo iż gołąbki to jedno z aromatyczniejszych i pyszniejszych dań kuchni polskiej, są dosyć pracochłonne, dlatego niezbyt często przyrządzamy je w domu. Ich przygotowanie wiążę się z kilkugodzinnym pobytem w kuchni. Dla osób, które mają mniej czasu, wersja gołąbków z siekanej kapusty sprawdzi się idealnie. Są równie smaczne, ale ich przyrządzenie zajmuje kilka chwil. Bliscy z pewnością nie odczują różnicy i będą zachwyceni nową formą podania gołąbków. Przepis na szybkie gołąbki z siekanej kapusty Składniki: ½ kg mięsa mielonego ½ kg białej kapusty 1 szklanka kaszy jęczmiennej 1 szklanka ryżu 2 jajka 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz 1 kostka bulionu drobiowego olej do smażenia Przygotowanie siekanych gołąbków: Surowe mięso mielone przełóżcie do większej miski. Kapustę pokrójcie w drobną kostkę i dodajcie ją do mięsa. Składniki wymieszajcie. Surowy ryż oraz kaszę jęczmienną bez gotowania dodajcie do miski. Wbijcie również jajka. Całość doprawcie do smaku solą i pieprzem, a następnie wymieszajcie do uzyskania jednolitej masy.  Z tak przygotowanej masy uformujcie nieduże kotlety, najlepiej jest to zrobić zwilżonymi dłońmi, by nie się nie lepiły. Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość oleju, a następnie układajcie na...

Przepis na gołąbki z fasolką szparagową. Znacie bardziej fantazyjną wersję tego dania?
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na gołąbki z fasolką szparagową. Znacie bardziej fantazyjną wersję tego dania?
Szukacie efektownego sposobu na tradycyjne gołąbki? Zróbcie je z fasolkowym wsadem. To prostsze, niż mogłoby się wydawać. Furora na rodzinnym stole gwarantowana.

Czego to nasi czytelnicy nie wymyślą…  Poniżej przedstawiamy przepis na tradycyjne gołąbki z nietypowym wsadem w postaci fasolki szparagowej. Przyznamy szczerze, że sami byśmy na coś takiego nie wpadli! Przepis na gołąbki z fasolką szparagową Składniki: 1 główka kapusty 1 kg łopatki wieprzowej Papryka ostra w proszku 2 cebule 2 jajka 10 dag ryżu 30 dag fasolki szparagowej 2 czubate łyki bułki tartej Sól Pieprz Świeży koperek Liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1/4 szklanki wody Koncentrat pomidorowy 1 czubata łyżka mąki Przygotowanie: Fasolkę szparagową umyjcie, obetnijcie końce i obgotujcie w osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut. Łopatkę wieprzową zmielcie z cebulą w maszynce do mięsa. Ryż ugotujcie w proporcji 1:2 do wody. Dodajcie do mięsa sól, pieprz, paprykę ostrą w proszku, bułkę tartą, ostudzony ryż, wodę, po czym wyrabiajcie ręcznie gładką mięsną masę. Wytnijcie z kapusty głąb, oderwijcie twardsze zewnętrzne liście i obgotujcie ją we wrzątku, zdejmując po kolei liście. Wytnijcie z liści grubsze nerwy. Układajcie na liściu gołąbka odrobinę farszu i po kilka strączków ugotowanej fasolki szparagowej. Zawijajcie gołąbki i układajcie jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym na liściach kapusty. Liście kapusty ułóżcie także na ułożonych gołąbkach. Zalejcie gołąbki wodą, i gotujcie na wolnym ogniu przez kilkadziesiąt minut do miękkości. Przygotujcie sos. Zaczerpnijcie odrobinę wody z gołąbków, dodajcie liść laurowy i ziele angielskie, posólcie, popieprzcie i dodajcie koncentrat pomidorowy. Przegotujcie sos i dodajcie do niego odrobinę rozrobionej mąki pszennej, zagęszczając sos. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Czytaj także:...

Gołąbki z młodej kapusty. Prosty przepis
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Gołąbki z młodej kapusty. Prosty przepis
Gołąbki można przyrządzić na wiele sposobów i wszystkie są pyszne. Czy próbowaliście kiedyś gołąbków przyrządzonych z młodej kapusty? Jeśli nie, koniecznie musicie spróbować. Gołąbki z młodej kapusty są bardzo delikatne. Smakują wybornie z sosem pomidorowym.

Gołąbki są idealnym pomysłem na rodzinny obiad. Świetnie smakują zarówno z ryżem i mięsem, jak i grzybami czy ziemniakami. Obowiązkowo polane sosem pomidorowym są po prostu przepyszne. Zanim jednak je przygotujecie, koniecznie przeczytajcie nasze triki na idealne gołąbki: Jak wybrać najlepszą kapustę na gołąbki?  Najlepsza kapusta na domowe gołąbki Babcine sposoby na kapustę do gołąbków Jak szybko przygotować liście kapusty na gołąbki?  Zanim zawiniecie gołąbki, koniecznie trzeba najpierw sparzyć liście. Jak równomiernie sparzyć liście kapusty na gołąbki? Z tego artykułu dowiecie się jak szybko to zrobić za pomocą widelca. Istnieje kilka sposobów na sparzenie kapusty do gołąbków. Ten jest zdecydowanie najprostszy.   Gołąbki z młodej kapusty  Składniki: Gołąbki: 1 główka młodej kapusty 0,5 kilograma mięsa mielonego 1 torebka ugotowanej kaszy jaglanej 1 cebula 1 kajzerka 2 jajka sól  pieprz Vegeta Sos pomidorowy: 1 litr przecieru pomidorowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej sól pieprz cukier Sposób przygotowania: Z młodej kapusty ostrożnie wytnijcie głąb nożem. Kapustę przełóżcie do większego garnka, zalejcie wodą i gotujcie ją przez około 10 minut.  Po tym czasie wyjmijcie kapustę z wody i delikatnie oddzielcie liście. Liście ostudźcie i odkrójcie zgrubiałe ich części. Kaszę jaglaną ugotujcie według instrukcji na opakowaniu. Kajzerkę namoczcie w miseczce z wodą.  Mięso mielone przełóżcie do miski i dodajcie do niego ugotowaną kaszę jaglaną, namoczoną kajzerkę oraz 2 jajka.  Masę dokładnie wymieszajcie i doprawcie do smaku solą oraz pieprzem....