Jeśli lubicie jeść gołąbki, ale marzy wam się coś innego i równie smacznego, przygotujcie gołąbki w nieco innym wydaniu. Zróbcie na obiad siekane gołąbki z młodej kapusty. Siekane gołąbki z młodej kapusty to gołąbki bez zawijania, w których do farszu dodaje się sparzone i drobno pokrojone liście kapusty. Jak je przygotować? Czytajcie dalej!

Przepis na siekane gołąbki z młodej kapusty

Mimo iż z zewnątrz wyglądają, jak zwykłe mielone, siekane gołąbki z młodej kapusty to tak naprawdę gołąbki bez zawijania. Danie robi się z połączenia mielonego mięsa, ugotowanego ryżu, przypraw i kapusty, którą, zamiast owijania farszu, dodaje się do środka.

Potrawa świetnie smakuje zarówno z chlebem, jak i z ziemniakami. Koniecznie przygotujcie do niej aksamitny pomidorowy sos. Genialnie podkręca jej smak!

Składniki:

  • 3/4 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 1/2 kg młodej białej kapusty
  • 1 woreczek ryżu
  • 1/2 białej cebuli
  • 1 łyżeczka przyprawy kucharek
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • olej do smażenia
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Kapustę szatkujemy i parzymy gorącą wodą z dodatkiem soli.
  2. Dobrze odcedzamy, ale pozostawiamy wywar.
  3. Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
  4. Do miski wkładamy mięso i mieszamy z ostudzonym ryżem, następnie dodajemy osączoną kapustę, jaja, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę ziemniaczaną i przyprawy.
  5. Całość wyrabiamy na jednolitą masę.
  6. Formujemy klopsy i obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony.
  7. Przekładamy do garnka, zalewamy wywarem z kapusty ok. 1,5 litra wymieszanym z koncentratem pomidorowym i dusimy pod przykryciem kilkanaście minut.
  8. Sos pomidorowy zagęszczamy mąką pszenną wymieszaną z trochę wody.

Smacznego!

Zobacz także:

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także: