Przepis na naleśnikowe roladki z serem i łososiem. To efektowne danie zwala z nóg
Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na naleśnikowe roladki z serem i łososiem. To efektowne danie zwala z nóg

Naleśnikowe roladki z serem i łososiem to świetny pomysł nie tylko na efektowną kolację czy śniadanie, ale także świetny pomysł na imprezową przekąskę.

Przygotowanie naleśnikowych roladek z łososiem to naprawdę nic trudnego. Przecież nawet niedoświadczeni adepci sztuki kulinarnej wiedzą jak usmażyć naleśniki. Potem wystarczy posmarować je serkiem śmietankowym i włożyć do rulonika łososia w plasterkach.

Cały sprytny patent tego dania kryje się jednak gdzie indziej. Chodzi oczywiście o niecodzienny wygląd smakowitych roladek. Uzyskać go można dzięki schłodzeniu przełożonych naleśników i pokrojeniu ich w ciekawy sposób.

Tak przygotowane danie może posłużyć jako ciekawa przekąska na imprezie ze znajomymi. Taki sposób podania naleśnikowego ciasta na pewno przypadnie też do gustu wybrednym zwykle dzieciom.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na naleśnikowe roladki z serem i łososiem

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • Pół szklanki wody gazowanej
  • Szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 35 dag serka śmietankowego
  • Sól ziołowa do smaku
  • Ok. 25 dag łososia wędzonego w plastrach
  • Olej do smażenia
Zobacz także

Kanapka z łososiem. Prosty przepis na przekąskę

losos z piekarnika

Aromatyczny łosoś z piekarnika w kilkanaście minut. Prosty i szybki pomysł na obiad

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od przygotowania tradycyjnego ciasta na naleśniki.
  2. Mąkę, mleko, jajko zmiksujcie z wodą gazowaną wraz ze szczyptą soli. Nie zapomnijcie o dodaniu do ciasta naleśnikowego odrobiny oleju. Dzięki temu naleśniki nie będą przyklejały się do patelni podczas smażenia.
  3. Smażcie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni i składujcie je po kolei na talerzu.
  4. Serek śmietankowy doprawcie solą ziołową do smaku i opcjonalnie dodajcie do niego pokrojony drobno szczypiorek.
  5. Naleśniki posmarujcie serkiem śmietankowym i na każdym ułóżcie plasterek łososia wędzonego.
  6. Zwińcie naleśniki w tradycyjne ruloniki i schłodźcie je w lodówce.
  7. Pokrójcie naleśniki w plastry i podajcie na talerzu z jakimś zielonym akcentem.
  8. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Jeżeli szukacie bardziej "swojskiej" przekąski z naleśnikami w roli głównej, wypróbujcie przepis jednego z naszych czytelników na parówki zawijane w naleśniki. 

Czytaj także:

Nie na mleku i nie wodzie gazowanej.Zróbcie naleśniki na tym płynie, a wyjdą idealnie
Adobe Stock
Newsy
Zróbcie ciasto na naleśniki na tym gorącym płynie. Wyjdą idealne. Alternatywa dla mleka i wody gazowanej
Eksperymentów z naleśnikami ciąg dalszy. Na pewno próbowaliście już triku z użyciem wody gazowanej czy też na przykład z piwem. Teraz czas na zupełnie inny płynny składnik. Będą smakowały i wyglądały idealnie!

Naleśniki to danie niezwykle smaczne, ale i równie proste w przygotowaniu. Być może dlatego właśnie to danie jest znane niemal pod każdą szerokością geograficzną. Różnic można doszukiwać się głównie w sposobie podania. Jedne narody wolą cienkie pszenne placki smażone na patelni podawać na słono, inne – takie jak choćby my, Polacy – preferują naleśniki ze słodkim nadzieniem. Czym różnią się rodzaje ciasta naleśnikowego? Niezależnie od tego, czym nadziewacie swoje naleśniki, ważne jest odpowiednie przygotowanie ciasta. Idealne ciasto na naleśniki nie powinno być zbyt grube. Zamiast tego powinno być elastyczne i miękkie i jednocześnie elegancko usmażone. Podstawowe składniki naleśników to tak krótka lista, że bez kłopotów spamięta je nawet małe dziecko: Mąka Mleko Jajko Szczypta soli Woda Szczypta cukru Olej Co prawda przepisy na naleśniki mogą różnić się w zależności od tego, kto je przygotowuje, jednak ramy zazwyczaj są te same. Jedni dodają do ciasta samo mleko zamiast dodatku wody, inni dolewają do ciasta minimalną ilość oleju. Na czym zrobić naleśniki, żeby były elastyczne i sprężyste? Dzisiaj prezentujemy specjalnie dla was jeszcze jeden nietypowy naleśnikowym patent. Chodzi o zamianę tradycyjnego składnika czyli mleka lub wody na wrzątek! Uważajcie tylko, żeby się nie poparzyć! Użycie tego rodzaju płynu do wyrobienia ciasta naleśnikowego sprawi, że nabierze bardzo ciekawych właściwości. Stanie się sprężyste, elastyczne, a podczas smażenia na powierzchni patelni powinny pojawić się charakterystyczne bąbelki. Ciasto przygotowane na bazie wrzącej wody może być świetną podstawą do przyrządzenia takich wspaniałości jak np. naleśniki na wytrawnie z farszem a la gołąbki, naleśnikowe roladki z serem i łososiem, czy...

Czy ciasto na naleśniki powinno odpocząć przed smażeniem
Flickr
Newsy
Czy naleśniki można smażyć od razu czy ciasto powinno trochę odpocząć? Odpowiedź zaskakuje
Naleśniki kochają i mali, i duzi. Delikatne ciasto naleśnikowe nie jest trudne do wykonania. Ale czy powinno trochę postać przed smażeniem?

Smażenie naleśników uwielbiają wszyscy. To nie tylko zapowiedź pysznego posiłku z ulubionymi dodatkami na słodko lub słono, ale też cała masa dobrej zabawy. Z pewnością próbowaliście już niemal cyrkowych sztuczek i kugli z podrzucaniem naleśników, które w powietrzu robią kilka salt, zanim wylądują na właściwej stronie. Zanim jednak przejdziecie do smażenia, kluczowe jest przygotowanie odpowiedniego ciasta. A tutaj pojawiają się już pewne rozbieżności i dylematy. Czy powinno się odstawiać ciasto naleśnikowe do wypoczęcia? Między innymi takim dylematem jest to, jakiej konsystencji powinno być ciasto na naleśniki. Nasza odpowiedź? To zależy. Jedni wolą naleśniki cieniutkie jak papier i usmażone na minimalnej ilości oleju. Drudzy wolą konkretne, lekko grube naleśnikowe ciasto. I to właśnie z grubością i gęstością ciasta związane jest odpoczywanie ciasta po jego przygotowaniu za pomocą miksera czy trzepaczki. Kiedy odstawicie ciasto na ok. pół godziny lub godzinę po zmiksowaniu składników, w cieście zacznie pracować gluten zawarty w mące pszennej. Dzięki temu ciasto delikatnie zgęstnieje, co przypadnie do gustu zwolennikom grubszych naleśników. A więc, czy powinno się pozwalać odpocząć ciastu naleśnikowemu? Decyzja należy do was. Jeżeli bardzo wam się spieszy, możecie zagęścić ciasto poprzez dosypanie do niego odrobiny mąki. W ten sposób obędzie się bez „odpoczynku”. Zdecydowanie ważniejsze jest dodawanie do ciasta na naleśniki oleju, który zapobiegnie przypalaniu. Jak poprawić smak naleśników? Jeśli chodzi o smak ciasta naleśnikowego, kluczowa jest sól. Bez niej ciasto na naleśniki będzie sprawiało wrażenie pustego, bez wyrazu. Teraz przechodzimy już do naleśnikowego finiszu. A więc pozostaje kwestia tego, z czym można je...

Te zielone wiosenne naleśniki wyglądają i smakują obłędnie. Prawdziwy kulinarny hit! SEO: Przepis na zielone naleśniki z wiosennym twarożkiem. Ciekawy pomysł na naleśniki
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Przepis na zielone naleśniki z wiosennym twarożkiem. Prawdziwy kulinarny hit
Zielone naleśniki to bardzo ciekawy pomysł na przygotowanie tego popularnego dania. Swój kolor zawdzięczają zdrowemu dodatkowi. Pokochają je zarówno dorośli, jak i dzieci.

Naleśniki to potrawa, co do której zgodne są wszystkie pokolenia. Kochają je dzieci, a równie chętnie jadają je dorośli i seniorzy. Naleśniki można oczywiście jadać na słodko, ale wyborne są też na słono, na przykład z serem i pieczarkami albo ze szparagami . Mamy dla was pomysł na naprawdę niebanalne naleśniki. Zarówno pod względem ciasta, jak i farszu. Przygotujcie te zielone naleśniki, a zaskoczycie domowników. Przepis na zielone naleśniki Zielone naleśniki sprawdzą się na obiad, ale też na śniadanie lub kolację. W tej wiosennej wersji świetnie się prezentują. Składniki na zielone naleśniki z twarożkiem 100 g świeżego szpinaku 3 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 1 szklanka wody (może być gazowana) duża szczypta soli szczypta cukru 1 jajko 2 łyżki oleju olej do smażenia farsz twarożkowy 800 g twarożku kanapkowo-sernikowego 200 g rzodkiewek 7-10 kwiatków szczypiorku lub szczypiorku sól ziołowa do smaku kilka łyżek jogurtu naturalnego Przygotowanie zielonych naleśników ze szczypiorkiem Przygotujcie ciasto naleśnikowe: do dużej miski wsypcie mąkę, dodajcie soli cukier. Wymieszajcie suche składniki. Dodajcie mleko i wodę (najlepiej gazowaną) i wymieszajcie dokładnie. Dodajcie jajko i olej do masy na naleśniki. Wymieszajcie dokładnie trzepaczką składniki. Odstawcie ciasto na chwilę . Szpinak wrzućcie do blendera. Dodajcie do niego trochę wody i zmiksujcie. Dodajcie rozdrobniony szpinak do masy na naleśniki. Wymieszajcie ciasto dokładnie. Usmażcie naleśniki , starając się zużywać do nich jak najmniej oleju. Przygotujcie farsz: do twarożku dodajcie rozdrobnione kwiaty szczypiorku lub po prostu siekany szczypior. Dodajcie drobno pokrojoną lub startą na tarce rzodkiewkę. Doprawcie farsz do smaku solą ziołową, solą,...

czy można dodać mleko kokosowe do naleśników
Adobe Stock
Newsy
Jakie mleko do ciasta na naleśniki? To doda mu cudownego smaku
Marzą wam się naleśniki jak z rajskiej wyspy? Wcale nie będzie to trudne do zrobienia. Po dodaniu tego mleka do ciasta, nie opędzicie się od próśb o dokładkę!

Zazwyczaj ciasto na naleśniki przygotowuje się z mleka, mąki i jajek. Ostatnio w modzie jest także mieszanie mleka z gazowaną wodą. Gazowana woda lub piwo sprawiają, że ciasto naleśnikowe zyskuje na delikatności. Nie jedliście jeszcze jednak tak delikatnego ciasta naleśnikowego, jak to zrobione z dodatkiem mleczka kokosowego. Mleko kokosowe to coraz popularniejszy produkt w polskich kuchniach. Przybyło z dalekiej Azji, ale coraz częściej wykorzystywane jest do różnych dań obiadowych i deserów. Niekoniecznie azjatyckich. Tak jest właśnie z naleśnikami. Kremowe mleczko kokosowe jest wręcz stworzone do naleśników. Odrobina mleczka wystarczy, by uzyskać maksymalny efekt puszystości. Jak wybrać dobre mleczko kokosowe do naleśników? O smaku lepiej nie będziemy mówić, by przedwcześnie nie pociekła wam ślinka. Pamiętajcie tylko o jednym szczególe. Chodzi o wybór odpowiedniego rodzaju mleczka kokosowego. Powinniście nabyć mleczko o jak największej procentowej zawartości ekstraktu kokosowego. Dobre mleczka zawierają ponad 80% ekstraktu. Dzięki temu są gęste i przede wszystkim smaczne, bez metalicznego posmaku. Mleczko nie powinno mieć też zbyt długiego składu. W najlepszych mleczkach zawarty jest wyłącznie ekstrakt z miąższu kokosa, woda i ewentualnie stabilizator w postaci gumy guar. Przepis na naleśniki na mleku kokosowym Składniki 1 szklanka gęstego mleka kokosowego (powyżej 80% ekstraktu z kokosu) 1 szklanka wody, najlepiej gazowanej Półtorej szklanki mąki pszennej Łyżeczka cukru waniliowego 3 jajka Masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Wymieszajcie razem mleko i jajka. Dodajcie następnie mąkę, wodę i cukier i wszystko razem wymieszajcie trzepaczką, rózgą lub zmiksujcie mikserem lub blenderem. Rozgrzejcie na patelni odrobinę masła...