Przygotowanie naleśnikowych roladek z łososiem to naprawdę nic trudnego. Przecież nawet niedoświadczeni adepci sztuki kulinarnej wiedzą jak usmażyć naleśniki. Potem wystarczy posmarować je serkiem śmietankowym i włożyć do rulonika łososia w plasterkach.

Cały sprytny patent tego dania kryje się jednak gdzie indziej. Chodzi oczywiście o niecodzienny wygląd smakowitych roladek. Uzyskać go można dzięki schłodzeniu przełożonych naleśników i pokrojeniu ich w ciekawy sposób.

Tak przygotowane danie może posłużyć jako ciekawa przekąska na imprezie ze znajomymi. Taki sposób podania naleśnikowego ciasta na pewno przypadnie też do gustu wybrednym zwykle dzieciom.

Przepis na naleśnikowe roladki z serem i łososiem

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • Pół szklanki wody gazowanej
  • Szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 35 dag serka śmietankowego
  • Sól ziołowa do smaku
  • Ok. 25 dag łososia wędzonego w plastrach
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od przygotowania tradycyjnego ciasta na naleśniki.
  2. Mąkę, mleko, jajko zmiksujcie z wodą gazowaną wraz ze szczyptą soli. Nie zapomnijcie o dodaniu do ciasta naleśnikowego odrobiny oleju. Dzięki temu naleśniki nie będą przyklejały się do patelni podczas smażenia.
  3. Smażcie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni i składujcie je po kolei na talerzu.
  4. Serek śmietankowy doprawcie solą ziołową do smaku i opcjonalnie dodajcie do niego pokrojony drobno szczypiorek.
  5. Naleśniki posmarujcie serkiem śmietankowym i na każdym ułóżcie plasterek łososia wędzonego.
  6. Zwińcie naleśniki w tradycyjne ruloniki i schłodźcie je w lodówce.
  7. Pokrójcie naleśniki w plastry i podajcie na talerzu z jakimś zielonym akcentem.
  8. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także:

Jeżeli szukacie bardziej "swojskiej" przekąski z naleśnikami w roli głównej, wypróbujcie przepis jednego z naszych czytelników na parówki zawijane w naleśniki. 

Czytaj także: