Przepis na naleśniki z mięsem z rosołu. Oszczędny i smaczny obiad z resztek
Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na naleśniki z mięsem z rosołu. Oszczędny i smaczny obiad z resztek

Brak pomysłu na to co zrobić z mięsem z rosołu? Nawet nie myślcie o jego wyrzucaniu. Koniecznie zróbcie naleśniki z mięsnym farszem.

Na pewno to znacie. Niedzielny obiad i rosół, którego zostało do poniedziałku ponad pół garnka. Pierwsza myśl? Oczywiście klasyczna pomidorówka. Pytanie co zrobić z pozostałym mięsem – świetnym patentem jest zmielenie go na farsz do naleśników.

Naleśników albo raczej krokietów, bo tak trzeba by nazwać to danie w wydaniu panierowanym. Z panierki śmiało jednak możecie zrezygnować – naleśniki świetnie będą smakowały także bez ponownego smażenia ich w głębokim tłuszczu – wystarczy podgrzać je na suchej patelni i gotowe.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na naleśniki z mięsem z rosołu

Składniki na naleśniki:

  • 3 szklanki mąki
  • Ok. 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • Szczypta soli
  • Ok. 2-3 łyżki oleju
  • Odrobina cukru

Składniki na farsz:

  • Ok. 80 dag mięsa luzowanego z rosołu
  • Marchewka i pietruszka z rosołu – kilka sztuk
  • 30 dag pieczarek
  • 2-3 cebule
  • Olej
  • Sól
  • Pieprz
  • Bułka tarta do obtoczenia naleśników
Zobacz także
Nie na mleku i nie wodzie gazowanej.Zróbcie naleśniki na tym płynie, a wyjdą idealnie

Wlejcie do ciasta na naleśniki wrzątek i zobaczcie, co się stanie. Sposób tylko dla odważnych

Naleśniki bez tłuszczu: zdrowsze i mniej kaloryczne od tych smażonych na tłuszczu

Naleśniki bez tłuszczu: zdrowsze i mniej kaloryczne od tych smażonych na tłuszczu

Przygotowanie:

  1. Składniki na naleśniki wymieszajcie w misce i smażcie naleśniki na złoty kolor na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.
  2. Naleśniki wysmażcie i złóżcie na talerz.
  3. Przystąpcie do przygotowania farszu. Mięso oddzielcie od kości.
  4. Zmielcie mięso z rosołu w maszynce do mięsa lub za pomocą blendera razem z miękkimi warzywami z rosołu.
  5. Pieczarki posiekajcie, cebulę obierzcie i również posiekajcie w drobną kosteczkę.
  6. Podsmażcie cebulę oraz pieczarki na patelni, po czym dodajcie całość do zmielonego mięsa.
  7. Doprawcie do smaku mielonym pieprzem i solą.
  8. Nakładajcie na naleśniki po łyżce farszu i zawijajcie w formę krokietów.
  9. Naleśniki można podgrzać bez panierowania ich w rozkłóconym jajku i bułce lub w takiej właśnie panierce – wtedy będą jednak dużo bardziej kaloryczne.
  10. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

krokiety z kapusta i grzybami
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Wyjątkowo chrupiące i pełne pysznego farszu krokiety do barszczu. Zakochacie się w ich smaku
Gwarantujemy, że tak dobrych jeszcze nie jedliście. Sekretem chrupiącej panierki są niepozorne ziarenka.

Doskonały dodatek do świątecznego barszczu? Zdania są podzielone – część osób powie, że są to delikatne uszka. Jednak niemniej popularne są również krokiety z kapustą i grzybami. Z poniższego przepisu wychodzą niezwykle pyszne i chrupiące, dzięki dodatkowi siemienia lnianego w panierce. Oczywiście nie musicie go używać, ale warto spróbować, bo jest niezwykle zdrowe. Krokiety można przygotować wcześniej, tuż przed podaniem zupy wystarczy podgrzać je na patelni. Doskonale smakują z czerwonym barszczem na zakwasie, a także podane solo jako przekąska. Domownicy, jak i zaproszeni goście będą zachwyceni tym dodatkiem i z pewnością spytają, co dodaliście do panierki. Przepis na krokiety z kapustą i grzybami Z poniższego przepisu zrobicie 12 krokietów. Składniki na naleśniki 3 szklanki mąki 2 szklanki mleka 1 szklanka wody 1 duże jajko  2 łyżki oleju Duża szczypta soli Składniki na farsz Pół kilograma kiszonej kapusty Pół kilograma mrożonych grzybów 1 cebula Sól i pieprz do smaku 1 szklanka wody Składniki na panierkę 3 duże jajka Bułka tarta Łyżka siemienia lnianego Przygotowanie Przygotujcie ciasto naleśnikowe – zmiksujcie dokładnie wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć płynną konsystencję, jeśli jest gęste dolejcie trochę wody. Usmażcie naleśniki. Na oddzielnej patelni podsmażcie mrożone grzyby, żeby się całkowicie rozmroziły. Odparujcie nadmiar wody. Kapustę dobrze odciśnijcie z soku. Jeśli jest bardzo kwaśna możecie opłukać ją pod bieżącą wodą. Poszatkujcie ją na drobne kawałki. Na dużej patelni podsmażcie na oleju lub maśle cebulę pokrojoną w drobna kostkę. Gdy się zeszkli dodajcie kapustę kiszoną oraz grzyby. Podduście, aż zmiękną, a następnie odparujcie...

Naleśniki z farszem a’la gołąbki. Szybki i pyszny przepis
Gotujmy.pl/Kulinarna Chwila
Newsy
Naleśniki z farszem a’la gołąbki. Szybki i pyszny przepis
Pyszny przepis na pyszne naleśniki z gołąbkowym farszem. Robi się je znacznie szybciej niż klasyczne gołąbki.

Chyba nie ma osoby, która nie lubi gołąbków. Niestety, ich przyrządzenie jest czaso- i pracochłonne, a czasem wręcz irytujące, gdy kapusta nie chce zmięknąć albo rwie się. Dlatego polecamy wam poniższy przepis użytkowniczki Kulinarna Chwila, który nie wymaga specjalnej obróbki kapusty. Przepis na naleśniki z farszem a’la gołąbki Składniki na ciasto naleśnikowe 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 0,5 szklanki wody gazowanej 1 jajko Sól Szczypta cukru Składniki na farsz 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 jajko 1 marchewka 1 pietruszka 1/3 główki kapusty włoskiej lub młodej kapusty 200g przecieru pomidorowego Sól 1 łyżka majeranku ½ łyżeczki papryki ostrej Olej do smażenia Dodatkowo 7 łyżek pikantnego ketchupu lub przecieru pomidorowego 150g żółtego sera Przygotowanie W dużej misce połączcie dokładnie składniki tak, aby nie powstały grudki: mąkę z cukrem, jajkiem i wodą gazowaną. Dodajcie mleko i szczyptę soli oraz cukru. Na rozgrzanej patelni usmażcie naleśniki. Marchewkę i pietruszkę umyjcie, obierzcie i zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierzcie z łupin i posiekajcie w drobną kostkę. Młodą lub włoską kapustę drobno posiekajcie. W misce połączcie mięso mielone razem z cebulą, jajkiem oraz marchewką i pietruszką. Doprawcie solą, ostrą papryką i majerankiem. Całość wyróbcie na jednolitą masę. Na dużej patelni podsmażcie mięso na rozgrzanym tłuszczu. Pod koniec dodajcie kapustę wraz z przecierem pomidorowym. Każdy naleśnik nafaszerujcie podsmażonym mięsem z kapustą i zawińcie w rulony lub koperty. Na dnie żaroodpornego naczynia ułóżcie gotowe naleśniki. Wierzch polejcie ketchupem lub przecierem...

W jakiej kolejności dodawać składniki do ciasta na naleśniki? Od tego zależy ich smak
Adobe Stock
Newsy
W jakiej kolejności dodawać składniki do ciasta na naleśniki? Od tego zależy ich smak
Okazuje się, że to w jakiej kolejności dodacie poszczególne składniki do ciasta naleśnikowego ma duży wpływ na ich smak i konsystencję. Sprawdźcie, jak należy robić to poprawnie.

Naleśniki to jedno z najprostszych i najszybszych dań, jakie można zrobić, gdy najdzie nas ochota na coś do zjedzenia. Niemal każdy ma w swojej kuchni składniki potrzebne do zrobienia tego dania. Można je podawać ze słodkimi dodatkami, takimi jak biały ser, podprażonymi jabłkami z cynamonem, dżemem, kremem czekoladowo-orzechowym, polane słodką śmietanką, z bita śmietaną i owocami. Ale naleśniki doskonale smakują również w wytrawnej wersji, chociażby ze szpinakiem, sosem pieczarkowym czy w wersji meksykańskiej z podsmażonym mięsem i fasolą. W jakiej kolejności dodawać składniki do naleśników? Wiele osób po prostu dodaje wszystkie składniki jednocześnie do miski, a następnie wszystko ze sobą miksuje. To błąd, który może sprawić, że mąka się zbryli, a ciasto nie będzie miało jednolitej, gładkiej konsystencji. W efekcie uzyskacie naleśniki z grudkami, mało puszyste i po prostu niesmaczne. Najpierw w misce połączcie wszystkie mokre składniki, czyli jajka z mlekiem oraz z wodą (wodą gazową lub piwem). Dopiero w następnym kroku możecie dodać mąkę, najlepiej przesiewając ją przez sitko. To sprawi, że ciasto będzie bardziej napowietrzone, a przez to lżejsze. Do ciasta możecie dodać również olej – to wyeliminuje potrzebę smażenia naleśników na tłuszczu. Przepis na delikatne naleśniki Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 3/4-1 szklanka wody, wody gazowanej albo piwa 2 jajka 1 szklanka mleka 2 łyżeczki cukru pudru, jeśli robicie naleśniki na słodko szczypta soli Przygotowanie: Do dużej miski wlejcie mleko oraz wodę. Wbijcie całe jajko. Połączcie dokładnie składniki. Do masy przesiejcie mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Całość zmiksujcie albo wymieszajcie za pomocą trzepaczki. Smażcie na rozgrzanym tłuszczu na patelni....

Krokiety
gotujmy.pl/Marta1986
Newsy
Prosty i sprawdzony trik na szczelne zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypadnie
Jeśli lubicie krokiety wiecie, że najtrudniejsze w procesie ich przygotowywania jest zwijanie farszu. Podzielenie działania na etapy pozwoli wam zaoszczędzić czas i nerwy.

Do niektórych przekąsek wracamy ze szczególnym sentymentem. Wybrane potrawy sprawdzają się jako pyszne i uniwersalne dania, które smakują większości. Jedynym w takich dań jest znany wszystkim krokiet, panierowany zazwyczaj  w bułce tartej. Czym tak naprawdę są krokiety? Krokietem można nazwać rodzaj pasztecika lub zasmażanego naleśnika z farszem w postaci niewielkiej rolady. Do sporządzenia krokietów konieczne jest wykonanie farszu. Wigilijne znacznie różnią się od tych, które jada się na co dzień. Krokiety można bowiem nadziewać dosłownie wszystkim. Zazwyczaj po rozsmarowaniu farszu naleśnik zawija się i układa w rodzaj koperty obtoczonej w jajku z mąką i tartej bułce, a następnie smaży się na patelni w oleju. Właśnie ten element sprawia nawet zaawansowanym kucharzom najwięcej trudności. Farsz do krokietów bywa problematyczny pod wieloma względami.  Najpopularniejsze rodzaje farszu: farsz z kapustą kiszoną i grzybami; farsz mięsny – z gotowanego, a następnie zmielonego mięsa z dodatkami; farsz mięsno-kapuściany – z posiekanej kiszonej kapusty z mielonym mięsem; farsz mięsno-grzybowy – z pokrojonymi grzybami dodanymi do zmielonego mięsa; mieszany – z pieczarkami, żółtym serem i podsmażoną cebulką; jednorodny/wegetariański– np. z drobno posiekanym jajkiem. Krokiety osobno lub z czerwonym barszczem Krokiety można jeść jako samodzielne danie lub podawać jako dodatek do zdrowego, czerwonego barszczu. Jakkolwiek byście ich nie uwielbiali, warto zapoznać się z techniką na ich składanie, jeśli wolicie - zwijanie. Dzięki kilku prostym trikom wasze krokiety nie będą się rozpadać ani rwać ciasta, w które je skręcacie. W końcu krokiet, z którego wysypuje się z...