Na pewno to znacie. Niedzielny obiad i rosół, którego zostało do poniedziałku ponad pół garnka. Pierwsza myśl? Oczywiście klasyczna pomidorówka. Pytanie co zrobić z pozostałym mięsem – świetnym patentem jest zmielenie go na farsz do naleśników.
Naleśników albo raczej krokietów, bo tak trzeba by nazwać to danie w wydaniu panierowanym. Z panierki śmiało jednak możecie zrezygnować – naleśniki świetnie będą smakowały także bez ponownego smażenia ich w głębokim tłuszczu – wystarczy podgrzać je na suchej patelni i gotowe.
Przepis na naleśniki z mięsem z rosołu
Składniki na naleśniki:
- 3 szklanki mąki
- Ok. 1 szklanka wody gazowanej
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- Szczypta soli
- Ok. 2-3 łyżki oleju
- Odrobina cukru
Składniki na farsz:
- Ok. 80 dag mięsa luzowanego z rosołu
- Marchewka i pietruszka z rosołu – kilka sztuk
- 30 dag pieczarek
- 2-3 cebule
- Olej
- Sól
- Pieprz
- Bułka tarta do obtoczenia naleśników
Przygotowanie:
- Składniki na naleśniki wymieszajcie w misce i smażcie naleśniki na złoty kolor na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.
- Naleśniki wysmażcie i złóżcie na talerz.
- Przystąpcie do przygotowania farszu. Mięso oddzielcie od kości.
- Zmielcie mięso z rosołu w maszynce do mięsa lub za pomocą blendera razem z miękkimi warzywami z rosołu.
- Pieczarki posiekajcie, cebulę obierzcie i również posiekajcie w drobną kosteczkę.
- Podsmażcie cebulę oraz pieczarki na patelni, po czym dodajcie całość do zmielonego mięsa.
- Doprawcie do smaku mielonym pieprzem i solą.
- Nakładajcie na naleśniki po łyżce farszu i zawijajcie w formę krokietów.
- Naleśniki można podgrzać bez panierowania ich w rozkłóconym jajku i bułce lub w takiej właśnie panierce – wtedy będą jednak dużo bardziej kaloryczne.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: