Na pewno to znacie. Niedzielny obiad i rosół, którego zostało do poniedziałku ponad pół garnka. Pierwsza myśl? Oczywiście klasyczna pomidorówka. Pytanie co zrobić z pozostałym mięsem – świetnym patentem jest zmielenie go na farsz do naleśników.

Naleśników albo raczej krokietów, bo tak trzeba by nazwać to danie w wydaniu panierowanym. Z panierki śmiało jednak możecie zrezygnować – naleśniki świetnie będą smakowały także bez ponownego smażenia ich w głębokim tłuszczu – wystarczy podgrzać je na suchej patelni i gotowe.

Przepis na naleśniki z mięsem z rosołu

Składniki na naleśniki:

  • 3 szklanki mąki
  • Ok. 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • Szczypta soli
  • Ok. 2-3 łyżki oleju
  • Odrobina cukru

Składniki na farsz:

  • Ok. 80 dag mięsa luzowanego z rosołu
  • Marchewka i pietruszka z rosołu – kilka sztuk
  • 30 dag pieczarek
  • 2-3 cebule
  • Olej
  • Sól
  • Pieprz
  • Bułka tarta do obtoczenia naleśników

Przygotowanie:

  1. Składniki na naleśniki wymieszajcie w misce i smażcie naleśniki na złoty kolor na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.
  2. Naleśniki wysmażcie i złóżcie na talerz.
  3. Przystąpcie do przygotowania farszu. Mięso oddzielcie od kości.
  4. Zmielcie mięso z rosołu w maszynce do mięsa lub za pomocą blendera razem z miękkimi warzywami z rosołu.
  5. Pieczarki posiekajcie, cebulę obierzcie i również posiekajcie w drobną kosteczkę.
  6. Podsmażcie cebulę oraz pieczarki na patelni, po czym dodajcie całość do zmielonego mięsa.
  7. Doprawcie do smaku mielonym pieprzem i solą.
  8. Nakładajcie na naleśniki po łyżce farszu i zawijajcie w formę krokietów.
  9. Naleśniki można podgrzać bez panierowania ich w rozkłóconym jajku i bułce lub w takiej właśnie panierce – wtedy będą jednak dużo bardziej kaloryczne.
  10. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Zobacz także: