naleśniki
Adobe Stock
Newsy

Przepis na naleśniki z kaszy manny bez mąki. Wyjdą tak puszyste, że nie uwierzycie

Chyba nie ma osoby, która nie przepadałaby za naleśnikami. Są idealne na każdą porę dnia, zarówno z dodatkami jak i solo. Przygotowane z dodatkiem kaszy manny dosłownie zachwycą waszych bliskich i na dłużej zagoszczą w waszym menu.

Myśląc o udanym, weekendowym poranku to zazwyczaj na myśl nasuwa się coś dobrego do zjedzenia, na co nie ma czasu w tygodniowym rytmie.

Wówczas można nieco poeksperymentować w kuchni i przygotować coś wyjątkowego.

Wiele osób nie wyobraża sobie sobotniego bądź niedzielnego śniadania bez tradycyjnych naleśników podanych z ulubionym dżemem. To po prostu definicja dobrze rozpoczętego dnia!

Naleśniki w różnych wariantach

Ciasto na naleśniki jest tak uniwersalne, że można je przygotować na wiele sposobów. Można je podać zarówno na słono, jak i na słodko, choć ta druga opcja najczęściej sprawdza się na śniadania. Najtrudniejszą czynnością jest przygotowanie samej masy, a smażenie to już czysta przyjemność. Gotowe naleśniki można podać z ulubionymi dodatkami, takimi jak słodki twarożek, dżem, krem czekoladowy, masło orzechowe czy świeże owoce. Jest tyle wersji do wyboru, że każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.

Naleśniki z kaszy manny bez mąki

Tradycyjne naleśniki są przygotowywane z mąką, jednak te z kaszą manną są jeszcze lepsze! Dzięki niej usmażone naleśniki są niezwykle puszyste, delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. Są doskonałym pomysłem na leniwe śniadanie. Idealnie komponują się z dżemem truskawkowym.

Przepis na naleśniki z kaszy manny

Składniki:

  • ¾ szklanki kaszy manny błyskawicznej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki syropu z agawy
  • szczypta soli
  • odrobina ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

  1. Kaszę przesypcie do większego naczynia i zalejcie ją zimnym, nieprzygotowanym mlekiem. Całość dokładnie wymieszajcie, aby nie było grudek. Miskę ze składnikami odstawcie na pół godziny.
  2. Po upływie danego czasu do składników dodajcie rozbite jajko, olej, syrop z agawy, szczyptę soli oraz ekstrakt waniliowy. Wszystko wymieszajcie do uzyskania jednolitej masy.
  3. Na kuchence dobrze rozgrzejcie patelnię, a później wylewajcie na jej powierzchnię po łyżce ciasta naleśnikowego. Smażcie go z obu stron na złoty kolor.
  4. Tak przygotowane naleśniki z kaszy manny podawajcie z ulubionym dżemem. Smacznego!
     

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA