Wiele osób nie wyobraża sobie sobotniego bądź niedzielnego śniadania bez tradycyjnych naleśników podanych z ulubionym dżemem. To po prostu definicja dobrze rozpoczętego dnia!

 

Ciasto na naleśniki jest tak uniwersalne, że można je przygotować na wiele sposobów. Można je podać zarówno na słono, jak i na słodko. To szybkie danie. Wystarczy przygotować ciasto, a samo smażenie to już czysta przyjemność. Pytanie tylko, co zrobić, by uczynić swoje ciasto na naleśniki jeszcze lepszym. Sekretem może być zamiana zwykłej mąki pszennej na kaszę mannę.

Czy można zrobić naleśniki z kaszy manny?

Tradycyjne naleśniki są przygotowywane z ciasta zrobionego na mące pszennej. Nie brakuje jednak głosów, że jednak te z kaszą manną są jeszcze lepsze! Dzięki niej usmażone naleśniki są niezwykle puszyste, delikatne i wręcz rozpływają się w ustach.

Kluczem powodzenia jest jednak właściwe podejście do tematu. Naleśniki na kaszy mannie wyjdą najlepiej wtedy, gdy przed przystąpieniem do mieszania ciasta ze wszystkich składników, najpierw namoczycie kaszę w mleku bądź w mleku i wodzie. To sprawi, że gotowe placki będą miały odpowiednią teksturę, nie będą się rwały i będą wspaniale giętkie i elastyczne.

Zobacz także:

Przepis na naleśniki z kaszy manny

Składniki:

  • ¾ szklanki kaszy manny
  • 1 szklanka mleka (lub pół na pół z wodą gazowaną)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Kaszę przesypcie do większego naczynia i zalejcie ją zimnym mlekiem i wodą. Całość dokładnie wymieszajcie, aby nie było grudek. Miskę ze składnikami odstawcie na pół godziny.
  2. Po upływie podanego czasu do składników dodajcie rozbite jajko, olej i szczyptę soli. Wszystko wymieszajcie do uzyskania jednolitej masy.
  3. Na kuchence dobrze rozgrzejcie patelnię, a później wylewajcie na jej powierzchnię po chochelce ciasta naleśnikowego. Smażcie naleśniki z obu stron na złoty kolor.
  4. Tak przygotowane naleśniki z kaszy manny podawajcie z ulubionym dżemem, serem lub innym nadzieniem. Niemniej jednak naleśniki na kaszy mannie nadadzą się także do podania w wersji wytrawnej.

Smacznego!