naleśniki
Adobe Stock
Newsy

Przepis na naleśniki z kaszy manny bez mąki. Wyjdą tak puszyste, że nie uwierzycie

Chyba nie ma osoby, która nie przepadałaby za naleśnikami. Są idealne na każdą porę dnia, zarówno z dodatkami jak i solo. Przygotowane z dodatkiem kaszy manny dosłownie zachwycą waszych bliskich i na dłużej zagoszczą w waszym menu.

Myśląc o udanym, weekendowym poranku to zazwyczaj na myśl nasuwa się coś dobrego do zjedzenia, na co nie ma czasu w tygodniowym rytmie.

Wówczas można nieco poeksperymentować w kuchni i przygotować coś wyjątkowego.

Wiele osób nie wyobraża sobie sobotniego bądź niedzielnego śniadania bez tradycyjnych naleśników podanych z ulubionym dżemem. To po prostu definicja dobrze rozpoczętego dnia!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Naleśniki w różnych wariantach

Ciasto na naleśniki jest tak uniwersalne, że można je przygotować na wiele sposobów. Można je podać zarówno na słono, jak i na słodko, choć ta druga opcja najczęściej sprawdza się na śniadania. Najtrudniejszą czynnością jest przygotowanie samej masy, a smażenie to już czysta przyjemność. Gotowe naleśniki można podać z ulubionymi dodatkami, takimi jak słodki twarożek, dżem, krem czekoladowy, masło orzechowe czy świeże owoce. Jest tyle wersji do wyboru, że każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.

Naleśniki z kaszy manny bez mąki

Tradycyjne naleśniki są przygotowywane z mąką, jednak te z kaszą manną są jeszcze lepsze! Dzięki niej usmażone naleśniki są niezwykle puszyste, delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. Są doskonałym pomysłem na leniwe śniadanie. Idealnie komponują się z dżemem truskawkowym.

Przepis na naleśniki z kaszy manny

Składniki:

  • ¾ szklanki kaszy manny błyskawicznej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki syropu z agawy
  • szczypta soli
  • odrobina ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

  1. Kaszę przesypcie do większego naczynia i zalejcie ją zimnym, nieprzygotowanym mlekiem. Całość dokładnie wymieszajcie, aby nie było grudek. Miskę ze składnikami odstawcie na pół godziny.
  2. Po upływie danego czasu do składników dodajcie rozbite jajko, olej, syrop z agawy, szczyptę soli oraz ekstrakt waniliowy. Wszystko wymieszajcie do uzyskania jednolitej masy.
  3. Na kuchence dobrze rozgrzejcie patelnię, a później wylewajcie na jej powierzchnię po łyżce ciasta naleśnikowego. Smażcie go z obu stron na złoty kolor.
  4. Tak przygotowane naleśniki z kaszy manny podawajcie z ulubionym dżemem. Smacznego!
     
Mleczno-jogurtowe naleśniki z serem i owocami. Przygotujcie więcej, bo znikają w błyskawicznym tempie
zewa/Gotujmy.pl
Newsy
Mleczno-jogurtowe naleśniki z serem i owocami. Przygotujcie więcej, bo znikają w błyskawicznym tempie
Naleśniki to sprawdzony sposób na śniadania na słodko. Kochają je dzieci i dorośli i nie są trudne w wykonaniu: przygotowanie ciasta zajmuje zaledwie kilka minut.

Naleśniki to wyjątkowo proste danie, które uczą się wykonywać już nawet dzieci. Ciasto na naleśniki przeważnie można wykonać z tego, co mamy w lodówce. Nadzienie to zupełnie dowolna kwestia – może ono być przeróżne, od słodkiego po słone. Najmłodsi uwielbiają naleśniki z cukrem, dżemem czy Nutellą, ale można także przygotować ich zdrowszą wersję opartą na twarożku i świeżych lub mrożonych owocach. Przepis na naleśniki z serkiem i owocami Składniki: Naleśniki: 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 1 szklanka białej oranżady 1 szklanka wody 2 jajka 2,5 szklanki mąki pszennej typu 450 sól odrobina oleju Ser: 450 g półtłustego twarogu 350 g mrożonych truskawek 1,5 szklanki mrożonych borówek 5 łyżek naturalnego jogurtu cukier do smaku Przygotowanie: Naleśniki:  Do miski wlać wszystkie płyny, wbić jajka oraz wsypać sól i wymieszać.  Następnie wsypać jedną szklankę mąki i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Można zrobić to z pomocą trzepaczki, ale i miksera. Teraz wsypać resztę mąki i znowu dokładnie wymieszać, na koniec wlać olej i wymieszać ciasto. Porcje ciasta nalewać na rozgrzaną patelnię do naleśników, ciasto rozprowadzić po całej jej powierzchni i smażyć z obu stron.  Usmażone naleśniki kłaść jeden na drugi na talerz.  Ser: Przez przystąpieniem do robienia naleśników wyjąć z zamrażarki owoce, truskawki posiekać i przełożyć do miski i wsypać borówki.  Potem smażyć naleśniki postępując tak jak jest opisane wyżej. Do miski włożyć ser, rozdrobnić go mieszając z jogurtem i cukrem. Gdy ser będzie wystarczająco słodki dodać owoce i wymieszać masę serową.  Na każdy naleśnik kłaść porcje...

marokańskie naleśniki
Gotujmy.pl/Igraszki Losu
Newsy
Marokańskie naleśniki to hit na polskich stołach. Koniecznie dodajcie do nich ten sos
Marokańskie naleśniki polane przepysznym sosem, to idealny pomysł na śniadanie oraz zaskoczenie swoich bliskich. Mimo iż potrzebują trochę więcej czasu do przygotowania, to zdecydowanie są tego warte!

Naleśniki to idealny pomysł na leniwy, weekendowy poranek. Kojarzą się z błogim lenistwem, na który można sobie pozwolić w sobotę lub niedzielę. Słyną dzięki swojej uniwersalności, gdyż można je podać praktycznie ze wszystkim. Najczęściej goszczą z twarożkiem na słodko, dżemem czy kremem czekoladowym. Jednak jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich, to koniecznie zaserwujcie im marokańskie naleśniki z tym przepysznym sosem! Marokańskie naleśniki z sosem  To trochę inny przepis na naleśniki niż tradycyjny, aczkolwiek są równie pyszne. Wyróżnia je zdecydowanie ciasto, gdyż przyrządza się je z dodatkiem drożdży. Dzięki nim są delikatne i puszyste. Całość je okraszona pysznym sosem maślano-miodowym z dodatkiem soku z limonki, który nadaje mu delikatnej kwasowości. Tak przygotowane naleśniki z pewnością przypadną do gustu waszym bliskim! Przepis na marokańskie naleśniki z sosem maślano- miodowym z dodatkiem limonki Składniki: 1 ½ szklanki mąki 00 1 ½ szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie suszonych drożdży lub ½ opakowania świeżych 1 jajko 4 szklanki ciepłej wody olej do smażenia Sos: 3 łyżki masła 1 ½ łyżki miodu sok z ¼ limonki Przygotowanie: Świeże drożdże rozkruszcie i zasypcie cukrem. Odstawcie je w ciepłe miejsce na 10 minut by zaczęły pracować. W większej misce połączcie ze sobą obie mąki wraz z łyżeczką soli oraz proszku do pieczenia. Do suchych składników wbijcie jajko oraz dodajcie drożdże. Wszystko razem mieszajcie za pomocą miksera, jednocześnie ostrożnie wlewając ciepłą wodę. Całość miksujcie do uzyskania gęstej, jednolitej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję naleśnikową. Tak przygotowaną masę...

Aromatyczne naleśniki z nutą czekolady. Najprostszy przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Aromatyczne naleśniki z nutą czekolady. Najprostszy przepis
Lubicie kulinarne innowacje? W takim wypadku musicie skosztować kakaowych naleśników nadziewanych serkiem homogenizowanym. Pycha!

Naleśniki są często daniem, od którego młodzi adepci sztuki kulinarnej rozpoczynają swoją przygodę w kuchni. Łatwe w przygotowaniu, szybkie, efektowne, a przede wszystkim bardzo smaczne. Niezależnie od tego z jakim nadzieniem zostaną podane. Naturalnym zjawiskiem jest wobec tego fakt, że naleśniki mogą po pewnym czasie zacząć się nudzić. Ale – z nami nie ma miejsca na nudę! Jakie są inne sposoby podania naleśników? Naleśniki z nutą czekolady to naprawdę świetny deser nie tylko dla dzieci! Możecie wzbogacić jego podanie poprzez dodanie owoców i np. bitej śmietany. Sposób na naleśniki jest doprawdy co niemiara. Jeżeli zamiast zdecydowanego smaku czekolady i kakao wolicie coś bardziej delikatnego, mamy dla was propozycję. Jest nią przepis na kremowe i rozpływające się w ustach naleśniki na śmietance . Wypróbujcie także i tę recepturę! Przepis na czekoladowe naleśniki: Składniki: 25 dag mąki 100 ml wody gazowanej 100 ml mleka Jajko 1 łyżka oleju rzepakowego Szczypta soli 2 łyżeczki cukru 1 łyżka kakao Dodatkowo : serek waniliowy homogenizowany Dodatkowo: cukier puder Przygotowanie: Mąkę przesiejcie przez sitko do miski lub garnka wraz z kakao. Dodajcie do mąki sól, cukier, następnie jajko, wodę i mleko, a także odrobinę oleju. Zmiksujcie składniki lub roztrzepcie za pomocą trzepaczki do konsystencji śmietany. Na patelnię wlejcie odrobinę oleju. Po rozgrzaniu, smażcie naleśniki na podobny kolor z obydwu stron. Usmażone naleśniki składajcie na talerzu, a potem nadziewajcie serkiem waniliowym i składajcie w apetyczne trójkąciki. Na końcu posypcie naleśniki cukrem pudrem. Możecie podawać ze świeżymi owocami, np. bananami. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Czytaj także: Przepis na...

naleśniki
Adobe Stock
Newsy
Kremowe i rozpływające się w ustach naleśniki na śmietance. Doskonałe na obiad i deser
Uwielbiają je mali i duzi, można je podać na słodko bądź słono, a przede wszystkim są niezwykle puszyste i delikatne. Mowa oczywiście o naleśnikach. Ciasto naleśnikowe przygotowane z dodatkiem śmietanki zdecydowanie biją na głowę te z tradycyjnego przepisu. Koniecznie je zróbcie i zaskoczcie bliskich.

Myśląc o sobotnim bądź niedzielnym śniadaniu, pierwsze co przychodzi na myśl to naleśniki. To danie, które większości kojarzy się głównie z weekendem i porannym lenistwem. W tygodniu, kiedy nie ma zbyt dużo czasu z samego rana, zazwyczaj na stole królują kanapki. Najszybsza i najprostsza forma posiłku. Natomiast w weekend jest czas by nadrobić dobre oraz smaczne rozpoczęcie dnia. Naleśniki idealnie wówczas wkomponowują się w ten plan! Jakie nadzienie do nalesników? Naleśniki dzięki swojemu uniwersalnemu cieście, idealnie sprawdzają się na każdy posiłek. Można je nadziać zarówno farszem słodkim, jak i słonym. Ze względu na tę  różnorodność,  wszyscy znajdą coś dla siebie. W wersji wytrawnej najczęściej występują jako krokiety bądź nadziane szpinakiem z serem feta. Natomiast słodka wersja tego dania nie  ma końca. Jednak, aby naleśniki były smaczne, należy pamiętać o dobrze przygotowanym cieście. Ciasto na naleśniki ze śmietanką Taka wersja naleśników to prawdziwy hit. Dzięki dodatkowi śmietanki, usmażone naleśniki są niezwykle delikatne i puszyste. Są tak pyszne, że można je jeść bez żadnych dodatków. Świetnie komponują się ze wszelkimi różnymi słodkimi farszami jak biały ser, dżem, krem orzechowo- czekoladowy czy serek homogenizowany. Wystarczy dodatek świeżych owoców i pyszny posiłek gotowy. Jeśli jednak będziecie chcieli przygotować wersję wytrawną, pamiętajcie, by podczas przygotowywania ciasta pominąć cukier. Przepis na ciasto naleśnikowe ze śmietaną Składniki: 125 g mąki pszennej 325 ml mleka 100 ml śmietany kremówki 2 jajka szczypta soli 15 g cukru masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Mąkę, mleko, śmietanę kremówkę, jajka, szczyptę soli oraz cukier...