
Myśląc o udanym, weekendowym poranku to zazwyczaj na myśl nasuwa się coś dobrego do zjedzenia, na co nie ma czasu w tygodniowym rytmie.
Wówczas można nieco poeksperymentować w kuchni i przygotować coś wyjątkowego.
Wiele osób nie wyobraża sobie sobotniego bądź niedzielnego śniadania bez tradycyjnych naleśników podanych z ulubionym dżemem. To po prostu definicja dobrze rozpoczętego dnia!
Naleśniki w różnych wariantach
Ciasto na naleśniki jest tak uniwersalne, że można je przygotować na wiele sposobów. Można je podać zarówno na słono, jak i na słodko, choć ta druga opcja najczęściej sprawdza się na śniadania. Najtrudniejszą czynnością jest przygotowanie samej masy, a smażenie to już czysta przyjemność. Gotowe naleśniki można podać z ulubionymi dodatkami, takimi jak słodki twarożek, dżem, krem czekoladowy, masło orzechowe czy świeże owoce. Jest tyle wersji do wyboru, że każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.
Naleśniki z kaszy manny bez mąki
Tradycyjne naleśniki są przygotowywane z mąką, jednak te z kaszą manną są jeszcze lepsze! Dzięki niej usmażone naleśniki są niezwykle puszyste, delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. Są doskonałym pomysłem na leniwe śniadanie. Idealnie komponują się z dżemem truskawkowym.
Przepis na naleśniki z kaszy manny
Składniki:
- ¾ szklanki kaszy manny błyskawicznej
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki syropu z agawy
- szczypta soli
- odrobina ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
- Kaszę przesypcie do większego naczynia i zalejcie ją zimnym, nieprzygotowanym mlekiem. Całość dokładnie wymieszajcie, aby nie było grudek. Miskę ze składnikami odstawcie na pół godziny.
- Po upływie danego czasu do składników dodajcie rozbite jajko, olej, syrop z agawy, szczyptę soli oraz ekstrakt waniliowy. Wszystko wymieszajcie do uzyskania jednolitej masy.
- Na kuchence dobrze rozgrzejcie patelnię, a później wylewajcie na jej powierzchnię po łyżce ciasta naleśnikowego. Smażcie go z obu stron na złoty kolor.
- Tak przygotowane naleśniki z kaszy manny podawajcie z ulubionym dżemem. Smacznego!