Sezon zimowy potrzebuje dodatkowego wsparcia. Danie w postaci gorącej zupy powinno rozgrzać organizm i dodatkowo zapewnić ciekawe doznania smakowe. 

Buraki chronią przed działaniem wolnych rodników

Betanina, antyutleniacz zawarty w burakach to także cos co wpływa na piękny kolor buraka. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Buraki należą dzięki temu do warzyw, które w najbardziej skuteczny sposób zwalczają raka. 

Czerwone pigmenty unicestwiają wolne rodniki, które uszkadzając DNA, przyczyniają się do powstawania nowotworów. Już pół wieku temu naukowcy zauważyli, że stan chorych na raka przewodu pokarmowego lub pęcherza, którzy wypijali 2 szklanki soku z surowych buraków dziennie, poprawiał się.

Chorzy na cukrzycę nie powinni jeść buraków

W ich ćwikłowej odmianie jest sporo cukru. Natomiast dla dzieci i młodzieży, a także kobiet w ciąży, szczególnie narażonych na niedobory kwasu foliowego, potrawy z buraków są bardzo wskazane. Dodatkowo, buraki są niskokaloryczne - mają zaledwie 33 kcal w 100 g.

Zobacz także:

Barszcz ukraiński ma wiele fanów

Można go przygotować na wiele sposobów. Wystarczy zmienić jeden lub dwa składniki, by uzyskać inny smak. Ale dobrej jakości barszcz ukraiński zawsze musi mieć intensywny, buraczkowy kolor. W Polsce do barszczu ukraińskiego dodaje się również fasolę lub grzyby. Właśnie suszone grzyby czynią z niego danie godne nawet najbardziej szlachetnego stołu. Podajemy łatwy przepis na pyszny czerwony barszcz ukraiński.

Składniki:

  • 200 g mięsa rosołowego,

  • 2 ziemniaki,

  • 3 marchewki,

  • 2 pietruszki,

  • kawałek selera,

  • 1 por,

  • ćwiartka małej główki kapusty,

  • 3 suszone grzyby,

  • 6 buraków,

  • 4 łyżki przecieru pomidorowego,

  • 4 ząbki czosnku,

  • 2 łyżki soku z cytryny,

  • 200 g białej fasoli,

  • 4 jajka,

  • 200 ml śmietany kremówki,

  • 3 liście laurowe,

  • 5 ziarenek ziela angielskiego,

  • koperek.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę namaczacie, a jak nieco zmięknie, zmieniacie wodę, gotujecie do miękkości i odsączacie.

  2. Mięso i grzyby zalewacie zimną wodą i gotujecie godzinę z zielem angielskim i liściem laurowym.

  3. Marchewki, pietruszki i buraki kroicie w słupki, półplasterki lub trzecie na tarce o dużych oczkach. Dodajecie warzywa do zupy.

  4. Pora kroicie w talarki i także wrzucacie do zupy.

  5. Dzielicie w kostkę ziemniaki. Kapustę szatkujecie. Dodajecie do zupy ziemniaki i kapustę. Gotujecie 10 minut.

  6. Wyjmujecie mięso, kroicie na kawałki i ponownie dodajecie do zupy.

  7. Wrzucacie do wywaru fasolę.

  8. Doprawiacie przecierem pomidorowym, sokiem z cytryny, roztartym czosnkiem, cukrem, solą i pieprzem.

  9. Możecie też dodać śmietanę – ewentualnie można ją dodać już na talerzach.

  10. Wsypujecie na koniec posiekany koperek. Podajecie z połówką jajka na twardo.

Smacznego!