Ta surówka jest bardzo prosta w przygotowaniu i pasuje do większości dań. Znajdziecie w niej same tanie i łatwo dostępne składniki, które tworzą kolorową i pełną smaku kompozycję na talerzu. Warzywa i owoce uzupełnia majonez i śmietana, które wspólnie tworzą delikatną mieszaninę smaków. Dla niektórych zbyt delikatną. Co z tym fantem zrobić? Oto nasze rozwiązanie.

Co dodać do surówki z pora, by podkręcić jej smak? 

Dla wielu osób ta klasyczna surówka jest jednak zbyt delikatna i mało wyrazista, a to za sprawą dodanej do pora marchewki i jabłka, które wyraźnie osładzają ten dodatek obiadowy. Czasami nie wystarcza kwaśna śmietana, by przełamać ten słodki smak i trzeba sięgnąć po cytrynę.

Sok z cytryny wymieszany z majonezem oraz śmietaną, a następnie dodany do surówki zbalansuje jej smak i sprawi, że przypadnie do gustu nie tylko dzieciom. 

Jeżeli z jakichś względów nie chcecie dodawać cytryny, możecie uzupełnić sałatkę innym składnikiem - ogórkiem kiszonym. Zetrzyjcie go na dużych oczkach tarki i dodajcie wraz z sokiem do surówki. 

Zobacz także:

Przepis na surówkę z pora, marchewki i jabłka 

Składniki: 

  • 1 duży por 
  • 1 średnia marchew  
  • 1 średnie jabłko 
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% lub 22% 
  • 2 łyżki majonezu 
  • pieprz i sól do smaku 
  • Sok z 1/3 cytryny 

Sposób przygotowania: 

  1. Obraną łodygę pora (bez zielonych części) pokrójcie w cienkie krążki i przelejcie gorącą wodą. W ten sposób stanie się on bardziej miękki i mniej ostry. 
  2. Umyjcie i obierzcie marchew oraz jabłko, a następnie zetrzyjcie je na grubych oczkach tarki i dodajcie do przestudzonego pora. 
  3. Do niewielkiej miseczki wyciśnijcie sok z połówki cytryny, włóżcie po dwie łyżki kwaśnej śmietany i majonezu. Wymieszajcie, aż powstanie gładki sos. Doprawcie go solą i pieprzem. 
  4. Wlejcie sos do pozostałych składników i wymieszajcie. W razie potrzeby jeszcze dosólcie. 
  5. Podawajcie od razu lub po schłodzeniu w lodówce. Smacznego!