Przepis na najlepszą surówkę z pora i marchewki. Dodajcie do niej 1 składnik, a stanie się wyrazista
Flickr
Newsy

Przepis na surówkę z pora i marchewki. Dodajcie do niej 1 składnik, a stanie się wyrazista i konkretna

Kolorowe surówki, to w okresie jesienno-zimowym cenne źródło witamin i błonnika. Surówka z pora, marchewki i jabłka to jedna z bardziej lubianych przez dzieci wersji tego dodatku obiadowego. Jednak jej smak wymaga niekiedy podkręcenia i nadania mu charakteru. 

Ta surówka jest bardzo prosta w przygotowaniu i pasuje do większości dań. Znajdziecie w niej same tanie i łatwo dostępne składniki, które tworzą kolorową i pełną smaku kompozycję na talerzu. Warzywa i owoce uzupełnia majonez i śmietana, które wspólnie tworzą delikatną mieszaninę smaków. Dla niektórych zbyt delikatną. Co z tym fantem zrobić? Oto nasze rozwiązanie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co dodać do surówki z pora, by podkręcić jej smak? 

Dla wielu osób ta klasyczna surówka jest jednak zbyt delikatna i mało wyrazista, a to za sprawą dodanej do pora marchewki i jabłka, które wyraźnie osładzają ten dodatek obiadowy. Czasami nie wystarcza kwaśna śmietana, by przełamać ten słodki smak i trzeba sięgnąć po cytrynę.

Sok z cytryny wymieszany z majonezem oraz śmietaną, a następnie dodany do surówki zbalansuje jej smak i sprawi, że przypadnie do gustu nie tylko dzieciom. 

Jeżeli z jakichś względów nie chcecie dodawać cytryny, możecie uzupełnić sałatkę innym składnikiem - ogórkiem kiszonym. Zetrzyjcie go na dużych oczkach tarki i dodajcie wraz z sokiem do surówki. 

Zobacz także
Surówka z kiszonej kapusty to idealna propozycja. 1 składnik sprawi, że będzie jeszcze zdrowsza

Surówka z kiszonej kapusty z papryką i porem. 1 składnik sprawi, że będzie jeszcze zdrowsza

sałatka warstwowa

Ta pyszna i kolorowa warstwowa sałatka mogłaby zastąpić obiad. 1 składnik zaskakuje. Istna rewelacja

Przepis na surówkę z pora, marchewki i jabłka 

Składniki: 

  • 1 duży por 
  • 1 średnia marchew  
  • 1 średnie jabłko 
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% lub 22% 
  • 2 łyżki majonezu 
  • pieprz i sól do smaku 
  • Sok z 1/3 cytryny 

Sposób przygotowania: 

  1. Obraną łodygę pora (bez zielonych części) pokrójcie w cienkie krążki i przelejcie gorącą wodą. W ten sposób stanie się on bardziej miękki i mniej ostry. 
  2. Umyjcie i obierzcie marchew oraz jabłko, a następnie zetrzyjcie je na grubych oczkach tarki i dodajcie do przestudzonego pora. 
  3. Do niewielkiej miseczki wyciśnijcie sok z połówki cytryny, włóżcie po dwie łyżki kwaśnej śmietany i majonezu. Wymieszajcie, aż powstanie gładki sos. Doprawcie go solą i pieprzem. 
  4. Wlejcie sos do pozostałych składników i wymieszajcie. W razie potrzeby jeszcze dosólcie. 
  5. Podawajcie od razu lub po schłodzeniu w lodówce. Smacznego! 
Przepis na surówkę z selera. Dodajcie to, a będzie delikatna i słodka. Nawet bez jabłek
Flickr
Newsy
Przepis na surówkę z selera. Dodajcie to, a będzie delikatna i słodka. Obędzie się nawet bez jabłek
Surówka z selera i jabłka to jedna z bardziej lubianych, uniwersalnych surówek, które można serwować przez cały rok. Musicie ją zrobić chociaż raz, szczególnie w tej wersji, cudownie słodkiej i delikatnej. Zaufajcie nam, takiej pychotki jeszcze nie jedliście. 

Surówka z selera smakuje nawet osobom, które nie przepadają za tym warzywem. Dlaczego? Umiejętne połączenie jej innymi składnikami sprawia, że intensywny w smaku seler nieco łagodnieje. Ku zaskoczeniu wielu, to warzywo świetnie komponuje się ze śmietaną, jabłkiem, cytryną i różnymi słodkimi składnikami, które czynią surówkę prawdziwym smakołykiem.   Co dodać do surówki z selera, by jej smak był słodki i delikatny?  Ta surówka z selera wcale nie wymaga jednak dodatku jabłka. Mimo wszystko, jeżeli lubicie to połączenie, nie musicie się go wyrzekać. Pamiętajcie jednak, by po utarciu skropić je cytryną. Ten zabieg zapobiegnie ciemnieniu i pozwoli zachować surówce piękny, kremowy kolor.  Słodkiego, deserowego charakteru nadadzą jej rodzynki i miód. Rodzynki to zawsze przyjemny akcent smakowy w surówkach i sałatkach, który sprawia, że każdy ich kęs eksploduje słodkością. Dodatek miodu stanowi ciekawą kompozycję z kwaśną, gęstą śmietaną i ewentualnie dokwaszonym cytryną jabłkiem. Dzięki tym składnikom całość jest dobrze zbalansowana, przyjemnie słodka i z pewnością posmakuje nie tylko dorosłym, ale również dzieciom.  Przepis na surówkę z selera z rodzynkami i miodem  Składniki:  1 korzeń selera Spora garść rodzynek   1 jabłko (opcjonalnie)  1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)  3 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka majonezu  3 łyżki miodu lipowego  sól do smaku  Sposób przygotowania:  Rodzynki włóżcie do miseczki i zalejcie wrzątkiem. Gdy napęcznieją, odcedźcie wodę.  Seler obierzcie i zetrzyjcie na małych lub średnich oczkach tarki.   Jeżeli chcecie mieć w surówce również jabłko, to obierzcie je i zetrzyjcie na średnich oczkach, a następnie skropcie cytryną, by nie...

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty. Ten dodatek przełamie jaj kwaśny smak. Nie chodzi o jabłka
Pixabay
Newsy
Przepis na surówkę z czerwonej kapusty. Ten dodatek przełamie jej cierpki smak. Nie chodzi o jabłka
Surówka z kapusty to bomba smaku i witamin.  Zazwyczaj dokwasza się ją octem lub cytryną, a wówczas dobrze jest zbalansować jej cierpki smak czymś słodkim. Jabłko w tym przypadku, może nie wystarczyć. 

Istnieje wiele przepisów na ten pyszny obiadowy dodatek. W każdym z nich powtarzają się trzy składowe: kapusta, jabłko, cebula. Niektórzy dodają do niej jeszcze marchewkę lub posiekaną pietruszkę. Wieńczy ją sos na bazie majonezu i np. cytryny, który nadaje wyrazistego charakteru tej pyszotce. Zobaczcie, co jeszcze dodać, by podkręcić jej smak do maksimum i stworzyć doskonałą przeplatankę słodkiego i kwaśnego.  Jaki dodatek zapewni słodki smak surówce z czerwonej kapusty?  Surówka na bazie kapusty czerwonej wymaga słodkich akcentów. Jeżeli chcecie, by była wyjątkowa, a jej słodycz pojawiała się na przemian z cierpkością, wówczas powinniście uzupełnić ją rodzynkami. Taka kombinacja sprawi, że każdy kęs stanie się smakową przygodą, a słodycz rodzynków będzie pojawiała się i znikała. Oprócz tego możecie dorzucić do niej garść pokruszonych orzechów włoskich, które dodadzą świątecznego charakteru smakołykowi. Z takimi dodatkami pokochają ją zarówno dorośli, jak i dzieci.  Czy trzeba dodawać jabłko do surówki z czerwonej kapusty?  Jabłko to składnik, który znajduje się we wszystkich klasycznych wersjach tej surówki. Nie jest ono jednak konieczne. Znakomicie w roli generatora słodyczy i nawilżenia sprawdzi się tu również gruszka. Jednak ta w przeciwieństwie do jabłka nie jest dostępna przez cały rok.  Przepis na surówkę z czerwonej kapusty z rodzynkami  Składniki:  1/4 główki czerwonej kapusty  1 mała cebula   1 małe jabłko  1/2 szklanki rodzynek   2 łyżki majonezu   1/2 cytryny  Sposób przygotowania:  Kapustę obierzcie z wierzchnich liści, a cebulę z łupin. Poszatkujcie warzywa możliwie najdrobniej.  Obrane jabłko zetrzyjcie na dużych oczkach tarki, a następnie dodajcie do...

Dodajcie to do surówki z kapusty pekińskiej, a nabierze nieco słodyczy. Nie chodzi o kukurydzę ani jabłka
WanilioweImprowizacj/Gotujmy.pl
Newsy
Dodajcie to do surówki z kapusty pekińskiej, a nabierze nieco słodyczy. Nie chodzi o kukurydzę ani jabłka
Obiad bez surówki to żaden obiad! Element zieleniny zawsze musi się znaleźć na talerzu, a według wielu najlepsza pod tym względem jest surówka z kapusty pekińskiej - koniecznie z takim dodatkiem.

Surówka z kapusty pekińskiej to obiadowy klasyk, który sprawdza się w każdych warunkach. Pasuje zarówno do dań mięsnych, takich jak kotlety mielone czy schabowe albo pieczony kurczak, jak i tych jarskich. Chrupiąca i delikatna, surówka z kapusty pekińskiej smakuje praktycznie każdemu. Z reguły jest dość słodka ze względu na znajdujące się w niej dodatki, takie jak na przykład kukurydza. Ale żeby podbić słodki smak surówki, możecie dodać do niej inny składnik, który również nada jej doskonałego sznytu.  Jak podbić słodycz surówki z kapusty pekińskiej? Często w przepisach na surówkę z kapusty pekińskiej można znaleźć takie składniki, jak kukurydza z puszki albo starte jabłko. Polecamy wam pójść o krok dalej i dodać do surówki inny produkt - rodzynki. Słodkie i mięciutkie urozmaicą smak surówki, a do tego będą ciekawie wyglądały na talerzu. Pamiętajcie oczywiście o tym, by wcześniej rodzynki sparzyć. Sprawdźcie, jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej w takiej wersji z poniższego przepisu.  Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej z rodzynkami Zauważcie, że wśród składników na surówkę nie ma pieprzu - został pominięty po to, by zachować typowo słodkawy charakter tego dania. Jeżeli jednak preferujecie lekko ostry smak, jak najbardziej możecie dodać nieco pieprzu pod koniec przygotowywania. Świetnie sprawdzi się również sok z cytryny, dzięki któremu surówka będzie nieco bardziej kwaśna. Zamiennie można użyć do tego celu octu. Składniki: 1 kapusta pekińska 1 jabłko 1 marchew pół szklanki rodzynek poszatkowana natka pietruszki  3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu  pół płaskiej łyżeczki soli  Przygotowanie: Umyjcie kapustę i zdejmijcie wierzchnie...

Zróbcie tę pyszną sałatkę do obiadu zamiast mizerii. Kosztuje grosze, gotowa w 5 minut
DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI/YouTube
Newsy
Zróbcie tę pyszną sałatkę do obiadu zamiast mizerii. Kosztuje grosze, będzie gotowa w 5 minut
Ta surówka to idealna propozycja dla każdego, kto szuka orzeźwiającej przekąski w ciepły dzień. Jeżeli lubicie mizerię, to na pewno pokochacie surówkę z tego przepisu.

Mizeria to idealny dodatek do obiadu na upalne dni. Ogórki ze śmietaną genialnie smakują i orzeźwiają. Można jednak przyrządzić mizerię inaczej i część ogórków zastąpić… porem. Takie połączenie zaskakująco dobrze smakuje i stanowi pyszną odmianę klasycznej mizerii. W dodatku surówkę przygotowuje się bardzo szybko - wystarczy kilka minut i gotowe. Zobaczcie, jak można łatwo przyrządzić surówkę z pora i ogórka zamiast klasycznej mizerii.  Przepis na surówkę z pora i ogórka Do przyrządzenia tej surówki przyda się wam tarka typu mandolina, na której zetrzecie ogórki w idealnie cienkie plastry. Jeżeli takiej nie macie, wystarczy też zwykła tarka z odpowiednimi oczkami. By przygotować surówkę, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 1 ogórek szklarniowy 1 por (biała część) 1 ząbek czosnku 3 łyżki śmietany 12% 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka cukru sól pieprz Przygotowanie: Umyty ogórek zetrzyjcie na tarce na cienkie plastry.  Posólcie, dodajcie pieprz, łyżeczkę cukru oraz łyżkę octu jabłkowego. Zamieszajcie. Umyjcie pora i odetnijcie zieloną część. Autor przepisu poleca odstawić zielone liście do lodówki i użyć ich na przykład do ugotowania zupy. Do surówki niestety się nie nadają, ponieważ są zbyt twarde. Pozostałą, białą część pora pokrójcie bardzo drobno.  Wsypcie pokrojony por do miski z ogórkiem i przyprawami. Dodajcie 3 łyżki śmietany 12% oraz jeden ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę. Wymieszajcie. I gotowe! Tak przygotowana surówka jest od razu gotowa do spożycia. Stanowi świetny dodatek do obiadu, choć autor przepisu stwierdził, że jest tak pyszna, że mógłby ją zjeść sam bez niczego. ...