Przepis na najlepszą surówkę z pora i marchewki. Dodajcie do niej 1 składnik, a stanie się wyrazista
Flickr
Newsy

Przepis na surówkę z pora i marchewki. Dodajcie do niej 1 składnik, a stanie się wyrazista i konkretna

Kolorowe surówki, to w okresie jesienno-zimowym cenne źródło witamin i błonnika. Surówka z pora, marchewki i jabłka to jedna z bardziej lubianych przez dzieci wersji tego dodatku obiadowego. Jednak jej smak wymaga niekiedy podkręcenia i nadania mu charakteru. 

Ta surówka jest bardzo prosta w przygotowaniu i pasuje do większości dań. Znajdziecie w niej same tanie i łatwo dostępne składniki, które tworzą kolorową i pełną smaku kompozycję na talerzu. Warzywa i owoce uzupełnia majonez i śmietana, które wspólnie tworzą delikatną mieszaninę smaków. Dla niektórych zbyt delikatną. Co z tym fantem zrobić? Oto nasze rozwiązanie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co dodać do surówki z pora, by podkręcić jej smak? 

Dla wielu osób ta klasyczna surówka jest jednak zbyt delikatna i mało wyrazista, a to za sprawą dodanej do pora marchewki i jabłka, które wyraźnie osładzają ten dodatek obiadowy. Czasami nie wystarcza kwaśna śmietana, by przełamać ten słodki smak i trzeba sięgnąć po cytrynę.

Sok z cytryny wymieszany z majonezem oraz śmietaną, a następnie dodany do surówki zbalansuje jej smak i sprawi, że przypadnie do gustu nie tylko dzieciom. 

Jeżeli z jakichś względów nie chcecie dodawać cytryny, możecie uzupełnić sałatkę innym składnikiem - ogórkiem kiszonym. Zetrzyjcie go na dużych oczkach tarki i dodajcie wraz z sokiem do surówki. 

Zobacz także
Surówka z kiszonej kapusty to idealna propozycja. 1 składnik sprawi, że będzie jeszcze zdrowsza

Surówka z kiszonej kapusty z papryką i porem. 1 składnik sprawi, że będzie jeszcze zdrowsza

sałatka warstwowa

Ta pyszna i kolorowa warstwowa sałatka mogłaby zastąpić obiad. 1 składnik zaskakuje. Istna rewelacja

Przepis na surówkę z pora, marchewki i jabłka 

Składniki: 

  • 1 duży por 
  • 1 średnia marchew  
  • 1 średnie jabłko 
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% lub 22% 
  • 2 łyżki majonezu 
  • pieprz i sól do smaku 
  • Sok z 1/3 cytryny 

Sposób przygotowania: 

  1. Obraną łodygę pora (bez zielonych części) pokrójcie w cienkie krążki i przelejcie gorącą wodą. W ten sposób stanie się on bardziej miękki i mniej ostry. 
  2. Umyjcie i obierzcie marchew oraz jabłko, a następnie zetrzyjcie je na grubych oczkach tarki i dodajcie do przestudzonego pora. 
  3. Do niewielkiej miseczki wyciśnijcie sok z połówki cytryny, włóżcie po dwie łyżki kwaśnej śmietany i majonezu. Wymieszajcie, aż powstanie gładki sos. Doprawcie go solą i pieprzem. 
  4. Wlejcie sos do pozostałych składników i wymieszajcie. W razie potrzeby jeszcze dosólcie. 
  5. Podawajcie od razu lub po schłodzeniu w lodówce. Smacznego! 
Jak zagęścić majonez, żeby sałatka nie była zbyt wodnista? To naprawdę łatwe
AdobeStock
Newsy
Jak zagęścić majonez, żeby sałatka nie była zbyt wodnista? To naprawdę łatwe
Sałatka jarzynowa zrobiła się wodnista i nieapetyczna? Poznajcie sposób na zagęszczenie jej!

Zdarzyło się wam, że sałatka jarzynowa po przygotowaniu zrobiła się rzadka i wodnista? Jest na to sposób! O tym, jak zagęścić sałatkę, dowiecie się z poniższego artykułu. Przepis na sałatkę jarzynową z majonezem Do przygotowania sałatki jarzynowej na Wielkanoc potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 4 duże marchewki 3 ziemniaki 2 pietruszki 1 mały korzeń selera 4 ogórki kiszone Kawałek pora 4 jajka 1 jabłko 1 puszka groszku konserwowego 4 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu Pół łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Umyjcie wszystkie warzywa korzeniowe, ale nie obierajcie ich ze skórki. Włóżcie do garnka i zalejcie wodą. Podgrzejcie. Od momentu, gdy woda się zagotuje, gotujcie warzywa pod przykryciem przez maksymalnie pół godziny (czas gotowania zależy od grubości warzyw). Powinny całkowicie zmięknąć. Gdy warzywa się ugotują, wyjmijcie je z wody i odstawcie do ostudzenia. Obierzcie ze skórki i posiekajcie na drobną kostkę. Jajka włóżcie do garnka z wodą i gotujcie od 7 do 10 minut, w zależności od wielkości jajek. Po ugotowaniu zalejcie je zimną wodą i obierzcie ze skorupek. Posiekajcie jajka bardzo drobno. Poszatkujcie białą część pora, umieśćcie w sitku i przelejcie wrzątkiem. Po przestudzeniu będzie można dodać por do sałatki (zamiast pora możecie też użyć cebuli). Obierzcie ogórki kiszone ze skórki i pokrójcie w kostkę. Jabłko obierzcie i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Wszystkie składniki przełóżcie do dużej miski. Dodajcie groszek konserwowy, cztery łyżki jogurtu naturalnego i cztery łyżki majonezu. Delikatnie wymieszajcie. Dodajcie do smaku pieprz, sól i jeszcze raz wymieszajcie. Smacznego! Jak zagęścić...

sałatka jarzynowa przepis
Flickr
Newsy
Sałatka jarzynowa będzie o niebo lepsza, gdy dodacie do niej 1 sekretny składnik. Takie połączenie zasmakuje każdemu
Wielkanoc nie może się obejść bez sałatki jarzynowej! Dodajcie do niej ten jeden składnik który sprawia, że jest jeszcze lepsza.

Sałatka z ugotowanych warzyw to jeden z polskich klasyków, który zawsze podaje się na Wielkanoc i Boże Narodzenie! Być może duża popularność tego przysmaku podczas świąt, wynika z tradycji. W końcu sałatka jarzynowa jest dość bogatym daniem, a na święta zawsze przyrządzano coś wyjątkowego, na co dawniej ludzie nie mogli pozwolić sobie na co dzień.  Wypróbujcie świetny przepis na klasyczną sałatkę jarzynową z pysznym dodatkiem który sprawi, że będzie jeszcze smaczniejsza! Najlepsze warzywa do sałatki jarzynowej Jakie są najlepsze warzywa do sałatki jarzynowej? Choć większość przepisów podaje, że warzywa wystarczy po prostu ugotować w wodzie i później je pokroić, to każdy doświadczony kucharz dobrze wie, jakie warzywa do sałatki są najlepsze. Te, na których gotował się rosół! Dlatego jeśli ugotowaliście niedawno bulion, to warto wykorzystać warzywa do zrobienia sałatki. Przepis na sałatkę jarzynową z serem Sałatka jarzynowa jest jeszcze bardziej pyszna, gdy dodacie do niej trochę startego żółtego sera ! Do przygotowania takiej sałatki jarzynowej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 średnie ziemniaki 3 średnie marchewki 2 pietruszki Ćwierć selera Kawałek białej części pora 4 ogórki kiszone 2 jabłka 3 jajka 1 puszka kukurydzy Pół puszki groszku 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy 200 g sera żółtego w kawałku Natka pietruszki Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie ziemniaki, pietruszkę, marchew i selera. Włóżcie do garnka, zalejcie zimną wodą i zagotujcie. Gotujcie warzywa do miękkości. Wyjmijcie z wody, ostudźcie i obierzcie. 3 jajka ugotujcie na twardo i obierzcie ze skorupek. Obrane warzywa i jajka pokrójcie w drobną...

Jadacie młodą kapustę na surowo? Mamy przepis na szybką surówkę z kilkoma dodatkami SEO: Przepis na surówkę z młodej kapusty, rzodkiewki i papryki
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na surówkę z młodej kapusty, rzodkiewki i papryki. Pyszna i zdrowa
Szukacie pomysłu na surówkę do obiadu? Zróbcie ją z młodej kapusty. Będzie smakowała perfekcyjnie, kiedy dodacie do niej kilka ciekawych dodatków i odsączycie ją z nadmiaru wody.

Wiosna i lato kojarzy się ze świeżymi surówkami. Sezon zaczyna się wraz z pierwszymi sałatami masłowymi . Potem przychodzi czas na mizerię i sałatki z pomidorów ze śmietaną. Gdzie tu miejsce na surówkę z młodej białej kapusty? To warzywo kojarzy się raczej z bigosem , zasmażanym dodatkiem do obiadów i mięciutkimi gołąbkami … Tymczasem można przygotować z niego ciekawy, smaczny i pełnowartościowy dodatek do drugiego dania. Kluczem do powodzenia jest odciśnięcie z niej nadmiaru wody. W tym celu poszatkujcie ją drobno, posólcie i odstawcie – powinna w tym czasie puścić nieco płynu. Tak przygotowana kapusta będzie podstawą pysznej surówki. Jej smak podkreśli dodatki – papryka, rzodkiewka i coś w rodzaju dressingu, czyli sosu na bazie śmietany, octu, oleju, a także miodu. Po prostu pycha! Surówka z młodej kapusty z rzodkiewką i papryką Składniki: Ćwierć główki młodej białej kapusty (ok. 30-40 dag) 1 cebula 1 ząbek czosnku Pół czerwonej papryki Kilka rzodkiewek 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka miodu 1 łyżka octu jabłkowego lub spirytusowego Sól Pieprz Przygotowanie: Kapustę pozbawcie twardszych, wierzchnich liści i umyjcie. Poszatkuje kapustę tak drobno jak to tylko możliwe i przełóżcie do miski. Posypcie solą, wymieszajcie i odstawcie. Cebulę i czosnek obierzcie i pokrójcie drobno w kostkę. Rzodkiewki umyjcie, osuszcie i pokrójcie w cienkie plasterki. Paprykę umyjcie i pokrójcie w krótkie i cienkie paski. Odciśnijcie kapustę z nadmiaru wody, odsączcie. Przełóżcie wszystko do miski. W innym naczyniu wymieszajcie śmietanę, olej, miód, ocet i pieprz. Wymieszajcie przygotowany sos z pokrojonymi warzywami. Doprawcie do smaku. Podawajcie do obiadu z ziemniakami i z kotletami. Smacznego!...

Dodajcie 1 składnik, a sos czosnkowy będzie jeszcze lepszy. Nikt na to nie wpadł
Pixabay
Newsy
Dodajcie 1 składnik, a sos czosnkowy będzie jeszcze lepszy. Nikt na to nie wpadł
Lubicie sos czosnkowy? Podkręćcie jego smak za pomocą pewnego popularnego składnika.

Smaczny dip czosnkowy to idealny dodatek zarówno do dań mięsnych, jak i warzyw. Sos czosnkowy jest banalny w przygotowaniu, a zastosowanie jednego składnika, który każdy z was ma w kuchni, zdecydowanie nada mu charakteru! Sprawdźcie sami. Jak zrobić dobry sos czosnkowy? Wykonanie sosu czosnkowego wcale nie jest trudne. Podstawą zawsze jest kefir, jogurt naturalny lub śmietana. Do tego możecie dodać majonez albo oliwę z oliwek, żeby sos był bardziej treściwy. Koniecznie trzeba dodać do niego także świeże zioła, które bardzo wzbogacą smak sosu. Ciekawym składnikiem do sosu czosnkowego jest sok z cytryny albo z limonki. Nadają mu lekko kwaśnego posmaku, dzięki czemu smakuje on jeszcze lepiej! Do czego pasuje sos czosnkowy? Domowy sos czosnkowy stanowi genialny dodatek do różnych potraw, szczególnie tych z grilla. Będzie doskonale pasował do karkówki marynowanej w piwie oraz chrupiących spiralek z boczku . Z dodatkiem sosu czosnkowego świetnie pasują też grillowane warzywa, na przykład bakłażan z serem pleśniowym albo pieczarki faszerowane kaszą kuskus . Dla każdego coś dobrego! Z sosem czosnkowym praktycznie wszystko będzie smakowało lepiej. Przepis na sos czosnkowy Najlepszy sos czosnkowy to oczywiście ten przyrządzany samodzielnie. Do przygotowania domowego sosu czosnkowego potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 150 ml śmietany 12% lub 18% 4 łyżki majonezu 4 ząbki czosnku Sok z połowy cytryny lub limonki Świeży szczypiorek lub koperek Sól Pieprz Przygotowanie: Obierzcie ząbki czosnku i przeciśnijcie przez praskę. Dodajcie czosnek do miski i wymieszajcie ze 150 ml śmietany, 4 łyżkami majonezu oraz dodajcie sok wyciśnięty z połówki cytryny albo limonki. Wymieszajcie. Umyjcie szczypiorek (lub koperek, w zależności od tego, co...