
Ta surówka jest bardzo prosta w przygotowaniu i pasuje do większości dań. Znajdziecie w niej same tanie i łatwo dostępne składniki, które tworzą kolorową i pełną smaku kompozycję na talerzu. Warzywa i owoce uzupełnia majonez i śmietana, które wspólnie tworzą delikatną mieszaninę smaków. Dla niektórych zbyt delikatną. Co z tym fantem zrobić? Oto nasze rozwiązanie.
Co dodać do surówki z pora, by podkręcić jej smak?
Dla wielu osób ta klasyczna surówka jest jednak zbyt delikatna i mało wyrazista, a to za sprawą dodanej do pora marchewki i jabłka, które wyraźnie osładzają ten dodatek obiadowy. Czasami nie wystarcza kwaśna śmietana, by przełamać ten słodki smak i trzeba sięgnąć po cytrynę.
Sok z cytryny wymieszany z majonezem oraz śmietaną, a następnie dodany do surówki zbalansuje jej smak i sprawi, że przypadnie do gustu nie tylko dzieciom.
Jeżeli z jakichś względów nie chcecie dodawać cytryny, możecie uzupełnić sałatkę innym składnikiem - ogórkiem kiszonym. Zetrzyjcie go na dużych oczkach tarki i dodajcie wraz z sokiem do surówki.
Przepis na surówkę z pora, marchewki i jabłka
Składniki:
- 1 duży por
- 1 średnia marchew
- 1 średnie jabłko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% lub 22%
- 2 łyżki majonezu
- pieprz i sól do smaku
- Sok z 1/3 cytryny
Sposób przygotowania:
- Obraną łodygę pora (bez zielonych części) pokrójcie w cienkie krążki i przelejcie gorącą wodą. W ten sposób stanie się on bardziej miękki i mniej ostry.
- Umyjcie i obierzcie marchew oraz jabłko, a następnie zetrzyjcie je na grubych oczkach tarki i dodajcie do przestudzonego pora.
- Do niewielkiej miseczki wyciśnijcie sok z połówki cytryny, włóżcie po dwie łyżki kwaśnej śmietany i majonezu. Wymieszajcie, aż powstanie gładki sos. Doprawcie go solą i pieprzem.
- Wlejcie sos do pozostałych składników i wymieszajcie. W razie potrzeby jeszcze dosólcie.
- Podawajcie od razu lub po schłodzeniu w lodówce. Smacznego!