Doskonały przepis dla fanów drobiu. Jeśli lubicie mięso z indyka, ale często wychodzi wam zbyt suche, koniecznie przetestujecie je w tej wersji. Dzięki nadzieniu mięso pozostaje bardzo soczyste, a jego smak zachwyca.
Przepis użytkowniczki Kulinarna Chwila to świetny pomysł na urozmaicenie codziennych obiadów. Zamiast klasycznych panierowanych kotletów podajcie te mocno nadziane koperty z indyka.
Przepis na nadziewane kotlety z indyka
Składniki
- 1kg fileta z indyka
- 100g sera topionego do smarowania
- 100g szynki w plastrach
- 130g sera topionego w plastrach
- Papryka konserwowa
- Sól i pieprz do smaku
- Bułka tarta
- 2 jajka
- Olej do smażenia
Przygotowanie
- Mięso umyjcie dokładnie pod bieżącą wodą i osuszcie papierowym ręcznikiem.
- Indyka oczyśćcie z błonek i pokrójcie w plastry. Rozbijcie je tłuczkiem.
- Każdy kotlet doprawcie solą i pieprzem.
- Kotlety rozłóżcie płasko i każdy posmarujcie cienką warstwą topionego sera.
- Na wierzchu ułóżcie po plasterku szynki i sera topionego oraz kawałku papryki konserwowej (jeśli macie większe plastry to przetnijcie je na mniejsze kawałki).
- Mięso złóżcie w koperty.
- Przygotujcie 2 miseczki: do jednej wsypcie bułkę tartą, a w drugiej roztrzepcie jajka widelcem.
- Każdy kotlet panierujcie w bułce, jajku i ponownie w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzejcie olej i smażcie koperty w indyka na złoty kolory z każdej strony.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Z czym podawać kotlety z indyka?
Najprostsze dodatki w tym przypadku będą najlepsze. Gotowane, smażone albo pieczone ziemniaki, mizeria ze świeżych ogórków albo prosta surówka z kiszonej kapusty.
Zobacz także:
Jeśli lubicie eksperymenty kulinarne, wypróbujcie 30-dniową surówkę z białej kapusty, szwedzką sałakę z ogórkami albo z kiszonych ogórków, papryki i cebuli. Zamiast tradycyjnych ziemniaków, podajcie kremowe puree – wykorzystajcie trik znanego kucharza, a wyjdzie przepyszne.
Czytaj także: