Przepis na nadziewane kotlety  z indyka. Farsz taki, że palce lizać
Gotujmy.pl/Kulinarna Chwila
Newsy

Przepis na nadziewane kotlety  z indyka. Farsz taki, że palce lizać

Nadziewane koperty z indyka zachwycają smakiem. Farsz sprawia, że mięso jest bardzo miękkie i soczyste. Są idealnym daniem na rodzinny obiad.

Doskonały przepis dla fanów drobiu. Jeśli lubicie mięso z indyka, ale często wychodzi wam zbyt suche, koniecznie przetestujecie je w tej wersji. Dzięki nadzieniu mięso pozostaje bardzo soczyste, a jego smak zachwyca.

Przepis użytkowniczki Kulinarna Chwila to świetny pomysł na urozmaicenie codziennych obiadów. Zamiast klasycznych panierowanych kotletów podajcie te mocno nadziane koperty z indyka.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na nadziewane kotlety  z indyka

Składniki

  • 1kg fileta z indyka
  • 100g sera topionego do smarowania
  • 100g szynki w plastrach
  • 130g sera topionego w plastrach
  • Papryka konserwowa
  • Sól i pieprz do smaku
  • Bułka tarta
  • 2 jajka
  • Olej do smażenia
Zobacz także
Prosty schab nadziewany jajecznicą. Na sam widok cieknie ślinka

Prosty schab nadziewany jajecznicą. Na sam widok cieknie ślinka

Devolay

Przepis na pyszny kotlet devolay od Magdy Gessler. Ma w środku tylko jedno słuszne nadzienie

Przygotowanie

  1. Mięso umyjcie dokładnie pod bieżącą wodą i osuszcie papierowym ręcznikiem.
  2. Indyka oczyśćcie z błonek i pokrójcie w plastry. Rozbijcie je tłuczkiem.
  3. Każdy kotlet doprawcie solą i pieprzem.
  4. Kotlety rozłóżcie płasko i każdy posmarujcie cienką warstwą topionego sera.
  5. Na wierzchu ułóżcie po plasterku szynki i sera topionego oraz kawałku papryki konserwowej (jeśli macie większe plastry to przetnijcie je na mniejsze kawałki).
  6. Mięso złóżcie w koperty.
  7. Przygotujcie 2 miseczki: do jednej wsypcie bułkę tartą, a w drugiej roztrzepcie jajka widelcem.
  8. Każdy kotlet panierujcie w bułce, jajku i ponownie w bułce tartej.
  9. Na patelni rozgrzejcie olej i smażcie koperty w indyka na złoty kolory z każdej strony.
  10. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Z czym podawać kotlety z indyka?

Najprostsze dodatki w tym przypadku będą najlepsze. Gotowane, smażone albo pieczone ziemniaki, mizeria ze świeżych ogórków albo prosta surówka z kiszonej kapusty.

Jeśli lubicie eksperymenty kulinarne, wypróbujcie 30-dniową surówkę z białej kapusty, szwedzką sałakę z ogórkami albo z kiszonych ogórków, papryki i cebuli. Zamiast tradycyjnych ziemniaków, podajcie kremowe puree – wykorzystajcie trik znanego kucharza, a wyjdzie przepyszne.

Czytaj także:

kotlety mielone z serem przepis
justyna92 / gotujmy.pl
Newsy
Jeden prosty trik odmieni smak kotletów mielonych. Będziecie zaskoczeni, gdy ich skosztujecie
Uwielbiacie kotlety mielone? Wypróbujcie ten przepis, który zawiera jeden dodatkowy składnik - dzięki niemu kotlety smakują jeszcze lepiej!

Chyba każdy lubi kotlety mielone ! Są bardzo aromatyczne, sycące i świetnie pasują do lubianych przez wszystkich ziemniaków i smacznych surówek – np. z buraków albo kiszonej kapusty. Według podstawowego przepisu kotlety przygotowuje się z mielonego mięsa, cebuli i bułki. Warto jednak dodać do nich jeden składnik, dzięki któremu będą smakowały jeszcze lepiej. Ostrzegamy – takie kotlety wprost uzależniają! Przepis na kotlety mielone z serem Do przygotowania tych pysznych kotletów będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: 0,5 kg mięsa mielonego – może być wieprzowe (najlepiej z łopatki) lub drobiowe, np. z indyka 1 ząbek czosnku 1 duża cebula Ser żółty w kostce – wybierzcie swój ulubiony. Pamiętajcie, że jeżeli zdecydujecie się na słoną odmianę sera, to dodajcie odpowiednio mniej soli do mięsa! 1 jajo 1 bułka kajzerka Pół szklanki wody 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki kaszy manny Łyżeczka majeranku Łyżeczka musztardy Płaska łyżeczka mielonej papryki słodkiej Odrobina ostrej mielonej papryki Sól Pieprz Przygotowanie: Cebulę zetrzyjcie na małych oczkach, a czosnek przeciśnijcie przez praskę. Bułkę namoczcie w mleku. Mięso przełóżcie do miski. Dodajcie cebulę, czosnek, łyżeczkę musztardy, 1 jajko, namoczoną kajzerkę oraz resztę przypraw. Następnie wlejcie pół szklanki wody i wsypcie dwie łyżki kaszy manny oraz trzy łyżki bułki tartej. Wszystko dokładnie zamieszajcie. Żółty ser pokrójcie na równe, podłużne kawałki. Mięso formujcie na dłoni w owalne kształty i na każdym kotlecie umieśćcie jeden kawałek sera. Zlepcie i odłóżcie na bok. Gotowe kotlety obtoczcie w bułce tartej i smażcie w głębokim tłuszczu. I gotowe!...

Schabowe inaczej. Przepis na schabowe w grzybowej marynacie
Gotujmy.pl/paulina57
Newsy
Grzybowa marynata do schabu. Przepis na inne schabowe o grzybowym aromacie
Marynata do schabu podkręca smak mięsa. Ta grzybowa jest przepyszna, dlatego na najbliższy obiad zróbcie schabowe inaczej niż zwykle. Poznajcie przepis na schabowe w grzybowej marynacie. Urzeknie was swoją prostotą. Schabowe z grzybami sprawdzą się świetnie na obiad.

Grzybowa marynata do schabu odmieni wasze kotlety schabowe i sprawi, że poprosicie o więcej! Wypróbujcie ten przepis na schabowe, które robi się równie szybko co tradycyjne, jednak w inny sposób. Jeden mały element podkręca ich smak i wydobywa z niego głębię aromatu. Schabowe podane inaczej niż zwykle urozmaicą wasze posiłki. Przepis na grzybową marynatę do schabu Do przygotowania grzybowej marynaty do schabowych będziecie potrzebować suszonych grzybów. Grzyby nadadzą mięsu głębokiego aromatu. Podajcie do grzybowych schabowych kopytka lub kluski śląskie i surówkę z kiszonej kapusty albo zasmażaną kapustę i otrzymacie wspaniały obiad. Składniki na kotlety schabowe w grzybowej marynacie 6 plastrów schabu Garść suszonych grzybów zalana wodą i odstawiona na pewien czas 2 jajka Bułka tarta do panierki Mąka do panierki Sól Pieprz Przygotowanie kotletów schabowych w grzybowej marynacie Mięso na kotlety schabowe opłuczcie w wodzie. Osuszcie mięso ręcznikiem papierowym i rozbijcie dokładnie. Każdy plaster mięsa zamarynujcie w stężonym bulionie grzybowym powstałym z zalania suszonych grzybów wodą. Możecie marynować mięso nawet przez całą noc, jeśli zależy wam na intensywnie grzybowym aromacie. Jajko roztrzepcie w misce ze szczyptą soli i pieprzu. Plastry schabu obtoczcie w mące. Zanurzcie plastry schabu w jajku, a potem w bułce tartej. Smażcie na rozgrzanej patelni z olejem na złoto. Przewróćcie kotlety i smażcie je jeszcze z drugiej strony. Grzybowa panierka do schabowych Mamy dla was jeszcze inną propozycję! By uzyskać jeszcze mocniejszy grzybowy aromat schabowych, zmielcie trochę grzybów suszonych i wymieszajcie je z bułką tartą do panierki. Takie schabowe będą miały prawdziwie grzybowy smak!...

Te dewolaje to prawdziwe niebo na talerzu. Dodajcie to do środka a będą jeszcze smaczniejsze
gosiapiotrek23/Gotujmy.pl
Newsy
Te dewolaje to prawdziwe niebo na talerzu. Dodajcie to do środka a będą jeszcze smaczniejsze
Dewolaje to danie, które bardzo często serwowane jest w polskich domach. Często też spotyka się je na wielu obiadach okolicznościowych takich jak chrzciny, wesela czy komunie. Jest ono uniwersalne i smakuje wszystkim – od najmłodszych do najstarszych.

Dewolaj (de vollaile, devolay) to kotlet z piersi kurczaka, z którego robi się zawijas z serowym nadzieniem. W niektórych wersjach zamiast (albo oprócz) sera daje się także masło z ziołami, czosnkiem i szczypiorkiem, które rozpływa się w procesie smażenia. Niektórzy dodają także do nadzienia boczek. Chociaż nazwa brzmi z francuska, tak naprawdę danie to pochodzi ze wschodu – w niektórych miejscach nazywa się je np. kotletem po kijowsku.  Jak zrobić domowego dewolaja? Do dania można wybrać zupełnie dowolne nadzienie – nawet najbardziej nietypowe. Wymyślne wersje dewolajów nadziewane były serem pleśniowym, a nawet owocami. Należy jednak pamiętać o prawidłowym zawinięciu kurczaka i spięciu zawijasa za pomocą wykałaczek przed smażeniem. W ten sposób mięso stwardnieje uzyskując odpowiedni kształt i zapobiegnie wylewaniu się nadzienia. Jeśli chcesz aby serowe nadzienie było jeszcze bardziej kremowe – użyj serka topionego! Przepis na dewolaje z serkiem topionym Składniki: 1 kg polędwicy Ok. 10 plastrów gotowanej szynki serek topiony ok. 10 łyżeczek musztardy, 2 jajka 2 łyżki mąki 3-4 łyżki bułki tartej sól i pieprz do smaku słodka papryka Przygotowanie: Polędwicę kroimy w plastry, rozbijamy, przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.  Mięso smarujemy musztardą w środku, następnie wykładamy plaster szynki i smarujemy serkiem topionym, a potem zwijamy.  Panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy z każdej strony na złoto. Podajemy z dowolnymi dodatkami. Smacznego! Czytaj też: Jak przyrządzić dewolaje w piekarniku? Zróbcie tak, a kotlety będą wyjątkowo soczyste Masło podczas smażenia dewolaja wypływa? Pewnie popełniacie ten błąd. Zastosujcie mistrzowski trik z...

Pychotka schabowa
Gotujmy.pl/Henia
Newsy
„Pychotka schabowa” z niespodzianką według przepisu Heni. Jeśli znudziły się wam tradycyjne schabowe, polecamy ten unikalny przepis
Szukacie pomysłu na schab w nowej odsłonie? Ten niezwykły przepis na pewno zachwyci was przepysznymi dodatkami!

Schabowe na pewno goszczą stale na waszych stołach. To oczywiście niezawodny klasyk, ale czasem też mogą się już nudzić. Następnym razem, gdy kupicie schab, przygotujcie te kotlety. Są pyszne i na pewno zadowolą wszystkich, których nimi poczęstujecie. Zawijane schabowe Pomysł na schab, który chcemy zaprezentować, polega na zawinięciu w schab pysznego farszu. Taki kotlet jest chrupiący z zewnątrz, mięso pozostaje soczyste, a we wnętrzu kryje się aromatyczny, kremowy farsz o głębokim smaku.  Składniki na zawijane schabowe: 6 (lub tyle ile chcecie przygotować kotletów) kawałków schabu 6 (tyle samo co kotletów) plastrów sera lub sera topionego 6 (tyle samo co kotletów) gałązek natki pietruszki Składniki na farsz do schabowych: 300 g pieczarek Cebula Papryka słodka Papryka ostra Oliwa z oliwek Inne przyprawy według uznania Składniki do panierowania: Jajko Mąka Bułka tarta Przygotowanie schabowej pychotki: Schab rozbijcie na cienkie kotlety. Uważajcie, aby nie przebić mięsa. Rozbite kotlety posypcie przyprawami (solą i pieprzem) i odstawcie na kilkanaście minut. Pieczarki oczyśćcie. Zetrzyjcie je na dużych oczkach tarki. Na dużej patelni rozgrzejcie oliwę z oliwek. Zeszklijcie na niej pokrojoną cebulę. Po pewnym czasie dodajcie tarte pieczarki i duście wszystko razem. Tak przygotowany farsz doprawcie solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Na połowie kotleta wyłóżcie farsz pieczarkowy, plaster sera i gałązkę pietruszki. Przykryjcie kotlet drugą połową z wierzchu. Farszu nie może być za dużo. Kotlety składajcie tak, aby farsz był bezpieczny wewnątrz kotleta i nie wydostawał się z żadnej strony. Gotowe poduszeczki ze schabu oprószcie pieprzem i solą. Schabowe sakiewki panierujcie...