Doskonały przepis dla fanów drobiu. Jeśli lubicie mięso z indyka, ale często wychodzi wam zbyt suche, koniecznie przetestujecie je w tej wersji. Dzięki nadzieniu mięso pozostaje bardzo soczyste, a jego smak zachwyca.

Przepis użytkowniczki Kulinarna Chwila to świetny pomysł na urozmaicenie codziennych obiadów. Zamiast klasycznych panierowanych kotletów podajcie te mocno nadziane koperty z indyka.

Przepis na nadziewane kotlety  z indyka

Składniki

  • 1kg fileta z indyka
  • 100g sera topionego do smarowania
  • 100g szynki w plastrach
  • 130g sera topionego w plastrach
  • Papryka konserwowa
  • Sól i pieprz do smaku
  • Bułka tarta
  • 2 jajka
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Mięso umyjcie dokładnie pod bieżącą wodą i osuszcie papierowym ręcznikiem.
  2. Indyka oczyśćcie z błonek i pokrójcie w plastry. Rozbijcie je tłuczkiem.
  3. Każdy kotlet doprawcie solą i pieprzem.
  4. Kotlety rozłóżcie płasko i każdy posmarujcie cienką warstwą topionego sera.
  5. Na wierzchu ułóżcie po plasterku szynki i sera topionego oraz kawałku papryki konserwowej (jeśli macie większe plastry to przetnijcie je na mniejsze kawałki).
  6. Mięso złóżcie w koperty.
  7. Przygotujcie 2 miseczki: do jednej wsypcie bułkę tartą, a w drugiej roztrzepcie jajka widelcem.
  8. Każdy kotlet panierujcie w bułce, jajku i ponownie w bułce tartej.
  9. Na patelni rozgrzejcie olej i smażcie koperty w indyka na złoty kolory z każdej strony.
  10. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Z czym podawać kotlety z indyka?

Najprostsze dodatki w tym przypadku będą najlepsze. Gotowane, smażone albo pieczone ziemniaki, mizeria ze świeżych ogórków albo prosta surówka z kiszonej kapusty.

Zobacz także:

Jeśli lubicie eksperymenty kulinarne, wypróbujcie 30-dniową surówkę z białej kapusty, szwedzką sałakę z ogórkami albo z kiszonych ogórków, papryki i cebuli. Zamiast tradycyjnych ziemniaków, podajcie kremowe puree – wykorzystajcie trik znanego kucharza, a wyjdzie przepyszne.

Czytaj także: