Pączki można dostać w cukierni przez cały rok, jednak przyznacie, że najlepiej smakują w okresie karnawału i w tłusty czwartek. Być może dlatego, że w tym czasie objadanie się tymi pysznościami jest w pewien sposób usprawiedliwione i nikt nie będzie wam robił z tego powodu wyrzutów - nawet, jeśli w tłusty czwartek nie zjecie nic, poza solidną porcją pączków.

Można je nadziać czym tylko chcecie - najpopularniejsze są pączki z różą, ale na pewno nie brakuje tutaj miłośników pączków z adwokatem. Przygotowanie takiego nadzienia jest proste pod warunkiem, że będziecie pamiętali o odpowiedniej proporcji. Wypróbujcie poniższy przepis, a pączki z adwokatem wyjdą przepyszne. 

Jak zrobić budyniowe nadzienie do pączków z adwokatem?

Składniki:

  • 300 ml mleka

  • 300 ml adwokatu (można opcjonalnie użyć odrobinę mniejszej ilości, ale wówczas należy uzupełnić różnicę dodatkowym mlekiem)

  • 3 łyżki cukru

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

  • 1 żółtko 

Przygotowanie:

  1. Wlejcie po równo mleka i adwokatu do miski. Wymieszajcie. 

  2. Następnie podzielcie uzyskaną mieszankę na pół. Połowę wlejcie do małego garnka, a połowę zostawcie w misce. 

  3. Do garnka wsypcie 3 łyżki cukru i podgrzejcie zawartość na małym ogniu. Do miski, w której znajduje się mleko z adwokatem, dodajcie żółtko oraz po 1 łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej. Dokładnie wymieszajcie. Powoli wlewajcie do garnka, w którym gotuje się mleko z adwokatem.

  4. Mieszajcie, aż uzyskacie konsystencję budyniu. Odstawcie do ostudzenia. 

I gotowe! Gdy nadzienie już odrobinę ostygnie, przelejcie je do rękawa cukierniczego ze specjalną końcówką lub szprycy i nadziejcie usmażone pączki. Smacznego!

Zobacz także:

Czym nadziać pączki?

Możliwości w kwestii nadziewania pączków są tak duże, że może wam nie wystarczyć tych słodkich bułek na wykorzystanie wszystkich pomysłów. Możecie się zdecydować na klasyczne pączki z różą, ale nie tylko. Świetnie smakują również z budyniem, czekoladą i kajmakiem.

Pączki można też nadziać suszonymi śliwkami, a nawet chałwą. Natomiast jeśli nie przepadacie za żadnym nadzieniem, nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić pączki bez niczego - też będą bardzo smaczne. Posypcie je większą ilością cukru pudru lub polejcie lukrem, by nadać im słodyczy.