Przepis na nadzienie do pączków domowej roboty. Trzymajcie się tej złotej proporcji
AdobeStock
Newsy

Przepis na nadzienie do pączków lepsze niż nudna marmolada. Trzymajcie się tej złotej proporcji

To klasyczne nadzienie do pączków zawsze wychodzi - pod warunkiem, że odpowiednio odmierzycie składniki. Będzie smaczniejsze nawet od różanej konfitury czy marmolady.

Pączki można dostać w cukierni przez cały rok, jednak przyznacie, że najlepiej smakują w okresie karnawału i w tłusty czwartek. Być może dlatego, że w tym czasie objadanie się tymi pysznościami jest w pewien sposób usprawiedliwione i nikt nie będzie wam robił z tego powodu wyrzutów - nawet, jeśli w tłusty czwartek nie zjecie nic, poza solidną porcją pączków.

Można je nadziać czym tylko chcecie - najpopularniejsze są pączki z różą, ale na pewno nie brakuje tutaj miłośników pączków z adwokatem. Przygotowanie takiego nadzienia jest proste pod warunkiem, że będziecie pamiętali o odpowiedniej proporcji. Wypróbujcie poniższy przepis, a pączki z adwokatem wyjdą przepyszne. 

Jak zrobić budyniowe nadzienie do pączków z adwokatem?

Składniki:

  • 300 ml mleka

  • 300 ml adwokatu (można opcjonalnie użyć odrobinę mniejszej ilości, ale wówczas należy uzupełnić różnicę dodatkowym mlekiem)

  • 3 łyżki cukru

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

  • 1 żółtko 

Zobacz także
Słodziutkie pączki z orzechami. Zamiast lukrem, polejcie je tym

Przepis na słodziutkie pączki z orzechami. Zamiast lukrem, polejcie je tym

Przepis na pączki express z 4 składników. Bez drożdży i wyrabiania

Przepis na pączki express z 4 składników. Bez drożdży i wyrabiania

Przygotowanie:

  1. Wlejcie po równo mleka i adwokatu do miski. Wymieszajcie. 

  2. Następnie podzielcie uzyskaną mieszankę na pół. Połowę wlejcie do małego garnka, a połowę zostawcie w misce. 

  3. Do garnka wsypcie 3 łyżki cukru i podgrzejcie zawartość na małym ogniu. Do miski, w której znajduje się mleko z adwokatem, dodajcie żółtko oraz po 1 łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej. Dokładnie wymieszajcie. Powoli wlewajcie do garnka, w którym gotuje się mleko z adwokatem.

  4. Mieszajcie, aż uzyskacie konsystencję budyniu. Odstawcie do ostudzenia. 

I gotowe! Gdy nadzienie już odrobinę ostygnie, przelejcie je do rękawa cukierniczego ze specjalną końcówką lub szprycy i nadziejcie usmażone pączki. Smacznego!

Czym nadziać pączki?

Możliwości w kwestii nadziewania pączków są tak duże, że może wam nie wystarczyć tych słodkich bułek na wykorzystanie wszystkich pomysłów. Możecie się zdecydować na klasyczne pączki z różą, ale nie tylko. Świetnie smakują również z budyniem, czekoladą i kajmakiem.

Pączki można też nadziać suszonymi śliwkami, a nawet chałwą. Natomiast jeśli nie przepadacie za żadnym nadzieniem, nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić pączki bez niczego - też będą bardzo smaczne. Posypcie je większą ilością cukru pudru lub polejcie lukrem, by nadać im słodyczy. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Robert Makłowicz podał sprawdzony przepis na pączki. Takich nie kupicie w żadnej cukierni
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Robert Makłowicz podał sprawdzony przepis na pączki. Takich nie kupicie w żadnej cukierni
Tłusty czwartek za pasem. Koniecznie sprawdźcie przepis Roberta Makłowicza na przepyszne pączki. Są banalnie proste w wykonaniu.

Jeśli przymierzacie się do usmażenia w tym roku pączków, koniecznie sprawdźcie autorski przepis na pączki Roberta Makłowicza. Jego wypieki to kulinarne mistrzostwo świata. Przepis na pączki Roberta Makłowicza Pyszne i puszyste domowe pączki. Czego chcieć więcej? Polecamy wypróbowanie sprawdzonego przepisu autorstwa słynnego podróżnika. Makłowicz pączkowego sukcesu najwyraźniej upatruje w dużej liczbie dodanych do wyrabianego ciasta jajek. Pan Robert używa aż 7 żółtek i jednego całego jaja. Będą wyjątkowo smaczne i... apetycznie żółte! Usmażcie je na tłusty czwartek, a zachwytom gości nie będzie końca. Składniki: 1 kg mąki pszennej 10 dag drożdży 10 dag cukru kryształu pół litra mleka 7 żółtek z dużych jajek 1 całe jajko 2 łyżki masła 2 kieliszki spirytusu 2 opakowania cukru waniliowego ulubiona marmolada 10 dag cukru pudru do posypania (jeżeli wolicie go zamiast lukru) skórka pomarańczowa (opcjonalnie) olejek cytrynowy albo pomarańczowy szczypta soli smalec do smażenia Lukier:  8 łyżek soku z cytryny 4 łyżki wody przegotowanej gorącej 24 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Mąkę przesiejcie, wsypcie do miski i wymieszać z solą, a następnie uformujcie na środku dołek. Drożdże rozkruszcie i wsypcie do dołka. Na ich wierzch dodajcie cukier i 250 ml (czyli połowę) ciepłego mleka. Wszystko przykryjcie ściereczką i pozostawcie na ok. kwadrans do wyrośnięcia. W tym czasie jajko oraz żółtka utrzyjcie z cukrem i cukrem waniliowym. Wlejcie masę jajeczno-cukrową do mąki i dodajcie spirytus. Następnie wyrabiajcie ciasto w rękach do momentu aż przestanie się kleić. W międzyczasie stopniowo dolewajcie jeszcze roztopione masło. Teraz przykryjcie je ściereczką i...

Przepis na pączki Macieja Kuronia. To nadzienie was zaskoczy
ONS.pl/AdobeStock
Newsy
Przepis na pączki Macieja Kuronia. Nadzienie z tym dodatkiem zaskoczy nie tylko niezwykłym smakiem
Jakub Kuroń podzielił się wyjątkowym przepisem - to przepis na pączki jego nieżyjącego już ojca - Macieja Kuronia.

Już za kilka dni będziemy obchodzili tłusty czwartek. To idealny czas na przetestowanie sprawdzonego przepisu na pączki. Sprawdźcie, jak przygotowywał je nieżyjący już kucharz - Maciej Kuroń. Przepis na pączki Macieja Kuronia Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Lada moment wszyscy będziemy zajadać się pysznymi łakociami – pączkami, faworkami i oponkami. Jeden z kucharzy z klanu Kuroniów, Jakub Kuroń podzielił się przepisem na smaczne domowe pączki swojego nieżyjącego już ojca - Macieja Kuronia. Przepis jest prosty, ale wymaga nieco uwagi. Warto jednak poświęcić czas na samodzielnie usmażenie pysznych pączków. W końcu nic nie równa się smakowi domowych wypieków i podobnych na próżno szukać w osiedlowej cukierni. Sprawdźcie recepturę Macieja Kuronia na pączki. Legendarny kucharz i gwiazda telewizji z lat 90. zaskoczył swoim dodatkiem do nadzienia. Zwykłą konfiturę Kuroń radził wzmocnić i ulepszyć poprzez wymieszanie jej z mielonymi migdałami lub marcepanem. Nadzienie zyska w ten sposób nie tylko na smaku, ale także na konsystencji, która stanie się nieco bardziej aksamitna.  Składniki: 500 g mąki (ok. 3 szklanek) 100 ml mleka 250 ml śmietany 30% 8 żółtek 25 ml spirytusu 100 g cukru cukier waniliowy 150 g masła 60 g drożdży szczypta soli 250 g konfitury lub bitej śmietany do nadziewania Opcjonalnie - garść migdałów lub marcepan 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny cukier puder do posypania lub lukier ponczowy z dwiema łyżkami posiekanej, smażonej skórki pomarańczowej ok. 750 g smalcu do smażenia Przygotowanie: Rozpocznijcie od przygotowania rozczynu. Wymieszajcie letnie mleko, łyżkę cukru, roztarte drożdże oraz ok. 100 g mąki. Odstawcie w ciepłe miejsce do...

Mega puszyste domowe pączki Tomacza Strzelczyka. Na koniec do ciasta dodaje ten 1 składnik
Adobe Stock
Newsy
Mega puszyste domowe pączki Tomasza Strzelczyka. Na koniec do ciasta dodajcie ten 1 składnik
Co zrobić, żeby pączki były delikatne, lekkie i puszyste? Ten kucharz potrafi takie usmażyć.

Tomasz Strzelczyk zwykle gotuje treściwe i tradycyjnie polskie dania obiadowe. Ten znany i lubiany uczestnik IV edycji programu kulinarnego „Masterchef" rzadko na swoim kanale na You tube przyrządza desery. Jednak jego pączki klasyczne i pączki serowe są tak udane jakby był cukiernikiem i smakoszem deserów, a nie kotletów. Podajemy jego przepis na tradycyjne pączki. Przepis na mega puszyste pączki Tomasza Strzelczyka Aby pączki były bardzo puszyste, Tomasz Strzelczyk poleca dodać roztopione masło, dopiero gdy ciasto będzie prawie ugniecione, a następnie wyrabiać je tak długo, aż całe masło zostanie wchłonięte. Trwa to ok. 10-12 minut. W tym czasie masa jest dobrze napowietrzana i w rezultacie ciasto będzie lekkie i puszyste. Składniki: 750 g mąki pszennej 10 żółtek 65 g drożdży 100 g masła 375 ml letniego mleka 90 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 25 ml rumu 1 łyżeczka skórki z pomarańczy Lukier : 1 szklanka cukru pudru 2,5 łyżki gorącej wody Przygotowanie: Podgrzejcie lekko mleko. Do miski rozkruszcie drożdże, dodajcie łyżkę cukru i zalejcie ciepłym mlekiem, a następnie dodajcie tyle mąki, żeby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Rozmieszajcie, żeby nie było grudek i odstawcie na 20 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Przygotujcie kąpiel wodną. Do dużego garnka nalejcie wodę i nad garnkiem ustawcie miskę. Wrzućcie do niej wszystkie żółtka i ucierajcie mikserem dodając stopniowo cukier. Po utarciu, gdy cukier całkowicie się rozpuści a masa zbieleje, odstawcie do przestygnięcia. Do dużej miski np. robota planetarnego wlejcie zaczyn i gdy robot pracuje na niskich obrotach dosypujcie mąkę, a następnie żółtka z cukrem, otartą skórkę z pomarańczy, mały kieliszek rumu, a na koniec cukier waniliowy. Gdy...

Ile jajek trzeba dodać do paczków?
AdobeStock
Newsy
Ile jajek trzeba dodać do paczków? Sprawdźcie, czy na pewno tyle dodajecie
Jak zrobić idealne pączki na tłusty czwartek? Jakiej użyć mąki i ile wykorzystać jaj? Przeczytajcie.

Przygotowanie smacznych pączków to prawdziwa sztuka. Jak długo należy wyrabiać ciasto? Ile trzeba dodać do niego jajek? Jakiej użyć mąki a jakiej marmolady? Sprawdźcie, jak przygotować najlepsze w smaku pączki. To ostatni dzwonek, bo zaraz tłusty czwartek. Jak zrobić idealne pączki? Już za 10 dni będziemy obchodzili tłusty czwartek. To świetna okazja do tego, aby zapoznać się bliżej z przepisem na idealne pączki. Robiąc pączki należy pamiętać o kilku ważnych zasadach: ciasto należy bardzo dokładnie wyrobić, a później musi ono dobrze wyrosnąć  podczas smażenia pączków, cały czas trzeba kontrolować temperaturę oraz ilość tłuszczu nie należy smażyć zbyt dużej ilości pączków jednocześnie, ponieważ spowoduje to spadek temperatury tłuszczu nie powinno się przesadzać z ilością cukru w cieście pączkowym - gdy dodamy go za dużo, nadmiar spowoduje palenie się ciasta podczas smażenia do ciasta należy dodać spirytus, aby pączki w trakcie smażenia nie wchłaniały nadmiernej ilości tłuszczu idealny pączek powinien mieć z boku charakterystyczną jasną obrączkę - jest ona możliwa tylko wtedy, gdy ciasto będzie dobrze wyrośnięte, dzięki czemu pączki będą się unosić na gorącym tłuszczu i pozostaną zanurzone jedynie do połowy najlepsza temperatura do smażenia pączków to około 175°C - jeśli temperatura będzie niższa, pączek będzie nasiąkał tłuszczem, z kolei zbyt wysoka temperatura sprawi, że pączki będą się palić na zewnątrz, a w środku będą surowe w trakcie smażenia należy uzupełniać ilość tłuszczu pączki można smażyć na smalcu lub oleju rzepakowym najlepsza mąka do pączków to mąka pszenna jeżeli chodzi o ilość jaj, to 4-7 będzie idealne na 1 kg mąki. Im więcej jaj dodamy, tym bardziej żółte i apetyczne...