Przepis na młodą kapustę z podsmażoną kiełbasą i koperkiem. Pychota
Gotujmy.pl/alien1985
Newsy

Pychota! Młoda kapusta z podsmażoną kiełbasą i koperkiem. Do tego 1 nietypowa przyprawa

Czy może być coś lepszego niż młoda kapusta z koperkiem? Z dodatkiem podsmażonej kiełbasy smakuje obłędnie.

Z białej kapusty można przyrządzić przepyszny bigos, kwaśny kapuśniak czy wyborny farsz na pierogi. Także i z młodej kapusty wychodzą smaczne, jednogarnkowe dania. To zdrowe warzywo o kruchych liściach dostępne jest z grubsza od maja do sierpnia. Jest delikatniejsza w smaku od tej dojrzałej odmiany, a dania z jej wykorzystaniem są zdecydowanie łagodniejsze i słodsze. Idealne na wiosnę!

Słodszy smak ugotowanej młodej kapusty świetnie współgra na przykład z dodatkiem kiełbasy i świeżych ziół: koperku i szczypiorku. Młoda kapusta ma znacznie więcej witaminy C niż biała, dojrzała kapusta. Warto wiec jeść jej jak najwięcej! 

Zobacz także
Kiszona kapusta do bigosu

Jaka jest najlepsza kapusta na bigos? Świeża czy kiszona? Zdania Polaków są mocno podzielone

Kapusta kwaszona czy kiszona? Tylko 1 z nich jest zdrowa i bogata w cenne dla zdrowia składniki

Kapusta kwaszona czy kiszona? Tylko 1 z nich jest zdrowa i bogata w cenne dla zdrowia składniki

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na młodą kapustę z kiełbasą

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 cebule
  • 4 sztuki kiełbasy śląskiej
  • 1 średnia marchewka
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki świeżego, posiekanego koperku 
  • 2 łyżki posiekanej dymki lub szczypiorku 
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • Liść lubczyku
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Główkę młodej kapusty dokładnie umyjcie i poszatkujcie. 
  2. Przygotujcie duży garnek. Przełóżcie do niego poszatkowaną kapustę i zalejcie ją zimną wodą.
  3. Tak przygotowaną kapustę doprowadźcie do wrzenia. 
  4. Następnie dodajcie przyprawy: 1 łyżeczkę kurkumy, liść lubczyku, sól oraz pieprz i gotujcie na wolnym ogniu około 5 minut.
  5. Marchewkę obierzcie, umyjcie i zetrzyjcie na tarce. Dodajcie ją do kapusty.
  6. Dwie cebule obierzcie i pokrójcie w kosteczkę, podsmażcie je na maśle. 
  7. Kiełbasę pokrójcie w cienkie półplasterki i podsmażcie ją na patelni bez tłuszczu lub na malej ilości.
  8. Podsmażoną cebulę i kiełbasę dodajcie do kapusty i gotujcie razem ok 5 minut.
  9. Na końcu dodajcie posiekaną zieloną dymkę lub szczypiorek i koperek oraz 100 ml przecieru pomidorowego.
  10. Kapustę gotujcie na wolnym ogniu jeszcze około 5 minut i gotowe. 

Tak przygotowana kapusta świetnie smakuje z pajdą świeżego chleba lub jako smaczny dodatek do golonki lub kotleta schabowego. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl 

Czytaj także: 

Przepis na młodą kapustę z koperkiem. Idealna do mięsa i na obiad
Gotujmy.pl/Ania321
Newsy
Przepis na młodą kapustę z koperkiem. Idealna do mięsa i na obiad
Szukacie przepisu na pyszną młodą kapustę? Oto on! Kapusta na ciepło z koperkiem doskonale sprawdzi się na obiad.

Ania321, użytkowniczka gotujmy.pl, podzieliła się z nami swoim sprawdzonym przepisem na młodą kapustę z dodatkiem koperku. Możecie podawać ją na ciepo jako samodzielne, lekkie danie albo jako dodatek do obiadu zamiast surówki. Doskonale smakuje z klasycznymi potrawami jak np. kotlet schabowy albo mielony  z ziemniakami. Młoda kapusta ma bardziej intensywny zielony kolor niż stara, a w smaku jest nieco łagodniejsza i słodsza. Przepis na młodą kapustę z koperkiem Składniki 1 główka młodej kapusty 1 pęczek świeżego koperku 1 łyżka mąki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka śmietany 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka uniwersalnej przyprawy Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Kapustę obierzcie z zewnętrznych liści i drobno poszatkujcie. Do dużego garnka wrzućcie kapustę, a następnie dolejcie tyle wody, aby przykryła kapustę. Doprowadźcie do wrzenia i gotujcie przez 5 minut, odlejcie trochę wody i dodajcie przyprawy do smaku: sól, pieprz oraz przyprawę uniwersalną.  Do kapusty dodajcie również koncentrat pomidorowy oraz drobno posiekany koperek, całość wymieszajcie i gotujcie na wolnym ogniu przez około 15 minut. W międzyczasie zróbcie zasmażkę ze smalcu i czubatej łyżki mąki, a następnie całość dodajcie wraz ze śmietaną do kapusty.  Gotujcie przez minutę, ciągle mieszając, aby wszystkie składniki się dokładnie połączyły. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Co można zrobić z młodej kapusty? Oprócz zasmażanej młodej kapusty możecie zrobić również przepyszny kapuśniak , który robi się ekspresowo albo gołąbki . Dzięki temu, że kapusta jest o wiele bardziej miękka niż ta starsza, z łatwością poradzicie sobie z zawijaniem gołąbków w liście. Młodą kapustę można...

Rosjanie wiedzą jak obchodzić się z kapustą. Mamy przepis na pyszną rosyjską zupę kapuścianą szczi SEO: Rosyjska zupa kapuściana. Przepis na szczi, pyszny kapuśniak
Gotujmy.pl/bernika
Newsy
Rosyjska zupa kapuściana. Przepis na szczi, pyszny kapuśniak
Mamy oryginalny przepis na rosyjską zupę kapuścianą szczi. Poznajcie jej smak. Jest inna niż kapuśniak!

Kiszona kapusta w odgrywa w polskiej kuchni ogromną rolę. Na jej podstawie powstaje kapuśniak , kwaśnica i bigos . Wiele osób jada surówki z kiszonej kapusty do obiadu. Kapustę kisi się jednak nie tylko u nas. Kiszoną kapustę na ostro robią nawet w dalekiej Korei, ale znają ją tez Niemcy i Rosjanie. Rosyjska zupa kapuściana zdaniem niektórych smakuje jeszcze lepiej niż nasz kapuśniak. Spróbujcie dla odmiany! Rosyjska zupa szczi – przepis Zróbcie kupę kapuścianą w tej ciekawej wersji. Szczi ma naprawdę wielu fanów. Składniki na zupę szczi 500 g kapusty kiszonej Ok. 1,5 litrów rosołu lub bulionu marchewka pietruszka 2 cebule 4 łyżki masła 3-4 łyżki przecieru pomidorowego sól i pieprz do smaku liść laurowy 1-2 łyżki musztardy rosyjskiej śmietana natka pietruszki Przygotowanie rosyjskiej zupy kapuścianej szczi Kapustę wypłuczcie, dokładnie odciśnijcie z soku i pokrójcie na mniejsze kawałki. Do garnka włóżcie ok. 3 łyżki masła. Rozgrzejcie masło w garnku. Dodajcie do garnka kapustę i podsmażcie chwilę. Dodajcie szklankę bulionu i przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Duście w ten sposób kapustę przez ok. 45 minut. Obierzcie marchewkę, pietruszkę i cebulę. Pokrójcie warzywa w drobną kostkę. Podsmażcie warzywa na maśle na osobnej patelni lub w rondelku. Dodajcie do warzyw przecier pomidorowy, podsmażcie chwilę. Podlejcie warzywa bulionem i duście chwilę. Połączcie warzywa z kapustą. Uzupełnijcie rosołem, jeśli zupa wydaje się wam zbyt gęsta. Gotujcie jeszcze 20 minut. Doprawcie musztardą, solą i pieprzem. Podawajcie z kleksem śmietany i natką pietruszki. Taka zupa kapuściana dobrze smakuje zarówno w ciepłe dni, jak i te bardziej chłodne....

Przepis na bigos z młodej kapusty z kiełbasą. Lekkie danie na obiad
Katarzyna J./gotujmy.pl
Newsy
Przepis na bigos z młodej kapusty z kiełbasą. Lekkie danie na wiosenny obiad
Bigos z młodej kapusty, pomidorów i marchewki jest lżejszy od tradycyjngo bigosu z kapusty kiszone. Ten przepis posmakuje wszystkim miłośnikom dań z młodej kapusty.

Bigos ze słodkiej, młodej kapusty to bardzo ciekawa propozycja na rodzinny obiad. Do kapusty wystarczy dodać smaczne, popularne warzywa, takie jak marchew, paprykę i pomidora, oraz przyprawy typowe dla bigosu – kminek, liście laurowe i ziele angielskie. Do tego podsmażona kiełbasa, świeży koperek i bigos z młodej kapusty gotowy! Wypróbujcie przepis na to danie od użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na bigos z młodej kapusty Do przygotowania wyjątkowego bigosu z młodej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 główka młodej kapusty 200 g cienkiej kiełbasy 1 pomidor 1 marchewka 1 pęczek koperku 1 cebula 1 papryka czerwona 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku 1 płaska łyżka przyprawy uniwersalnej Oliwa Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie kapustę i zdejmijcie wierzchnie liście. Wytnijcie głąb i ostrym nożem drobno poszatkujcie kapustę. Przełóżcie ją do dużego garnka i zalejcie wodą. Posólcie i zaraz po tym, gdy kapusta się zagotuje, odcedźcie. Obierzcie cebulę i pokrójcie drobno. Do garnka z kapustą dodajcie łyżkę masła i cebulę. Gdy masło się rozpuści, całość podsmażajcie co chwilę mieszając. Podlejcie wodą, dodajcie liście laurowe, ziele angielskie, przyprawę uniwersalną, łyżeczkę kminku, posiekany koperek i obraną, pokrojoną w półplasterki marchewkę. Przykryjcie i gotujcie na małym ogniu przez 15 minut. Pokrójcie kiełbasę w plasterki i podsmażcie na patelni na niewielkiej ilości oliwy. Gotową kiełbasę dodajcie do garnka z bigosem. Umyjcie paprykę, przekrójcie na pół i wytnijcie gniazda nasienne. Pokrójcie w kostkę. Umytego pomidora pokrójcie w plasterki i dodajcie wraz z...

szybki bigos
Gotujmy.pl
Newsy
Kto powiedział, że bigos robi się godzinami? Ten jest równie pyszny i powstaje w ekspresowym tempie
Bigos kojarzy się z długim, powolnym gotowaniem na wolnym ogniu. Nie macie czasu na tak długie pichcenie? Ten przepis jest właśnie dla was!

Historia bigosu jest niezwykła. Kto by pomyślał, że przed wiekami w tym daniu nie było nawet śladu kapusty? Ani świeżej, ani kiszonej. Wyobrażacie to sobie? Bigos był daniem szlacheckim. Bogaci ziemianie zajadali się jednak nie kapustą, a siekaną i wolno gotowaną mieszanką różnych mięs. Dopiero wraz z ubożeniem szlachty i przenikaniem kuchni bogatszych warstw społeczeństwa do biedniejszych, przepis na bigos się zmienił. XIX wiek. To właśnie w tym okresie podobno zaszły nieodwracalne zmiany w recepturze bigosu. Dodawana wcześniej nieśmiało kapusta, stała się z wolna głównym składnikiem potrawy. Bez kiszonej kapusty Stąd w tamtym okresie na to danie mówiło się „bigos z kapustą”. Dzisiaj bigos bez kapusty to żaden bigos! Nie da się ukryć, że wiele osób do jego przyrządzenia zniechęca długi i żmudny proces gotowania. Siekanie świeżej kapusty, odgotowywanie kiszonej – niektórzy niestety nie mają czasu na tak wiele czynności. Specjalnie dla nich przeznaczony jest ten właśnie przepis. Zamiast długiego duszenia kiszonej kapusty, wystarczy że ugotujecie na miękko świeżą główkę. Smak będzie co prawda częściowo odbiegał od oryginału, ale nie oznacza to, że będzie on dużo gorszy. Przepis na szybki bigos Składniki: 1 mała biała kapusta 40-50 dag kiełbasy 2 cebule Kilka łyżek oleju 20 dag koncentratu pomidorowego lub przecier pomidorowy Liść laurowy Ziele angielskie Sól Pieprz Przygotowanie: Kapustę oczyśćcie, pokrójcie drobno, zalejcie wodą, dodajcie liść laurowy i ziele angielskie. Gotujcie kapustę do miękkości. Kiełbasę pokrójcie w talarki i podsmażcie na oleju. Kiełbasę dodajcie do kapusty, a na patelni podsmażcie cebulę...